Trilogjia Baztán

Librat e Trilogjisë Baztán.

Librat e Trilogjisë Baztán.

Trilogjia Baztán është një serial origjinal nga shkrimtarja baske Dolores Redondo Meira. Autori u frymëzua nga vendet në rajonin e saj të origjinës për të krijuar veprën e saj të shenjtërimit, e cila sillet rreth vrasjeve misterioze në mjedise të errëta të ngarkuara me referenca mitologjike. Protagonistja e saj enigmatike, Amaia Salazar, është agjentja e ngarkuar për zgjidhjen e çështjeve të ndërlikuara, ku paraqitjet janë gjithmonë mashtruese. Nga rruga, puna e Dolores Redondo ka qenë aq e mirë sa Amaia është ndër detektivët që aktualisht po vendosin trendet në botë.

Vlerësimet e marra kanë qenë - në pjesën më të madhe - shumë pozitive; kualifikojnë trilogjinë si një vepër shembullore brenda zhanrit të romanit të krimitKjo është për shkak të detajeve të procedurave të përshkruara të policisë. Sipas gazetës El Mundo, «Lugina e Baztanit dhe kryeqyteti i saj, Elizondo, janë të ndryshme që kur Donostiarra nisi magjepsjen e saj në formën e një trilogjie letrare të filluar me Kujdestari i padukshëm dhe kjo ka mahnitur më shumë se 700.000 lexues. Nuk është për t'u habitur, tashmë ka një film artistik të lëshuar në 2017 (drejtuar nga González Molina) rreth kapitullit të parë të sagës dhe vazhdimet përkatëse priten.

Kujdestari i padukshëm

Lëshuar në vitin 2013, është kapitulli i parë i Trilogji Baztán, e cila i kap lexuesit nga faqja e parë falë vendeve të tij plot mistere dhe legjenda të Luginës së Baztanit, ku ndodhin çështjet për t’u zgjidhur. Isshtë një enklavë unike e banuar aktualisht nga njerëz që ende besojnë në ekzistencën e figurave mitologjike. Midis tyre, Basajaun, një karakter mbrojtës i pyjeve i përshkruar me mjeshtëri nga Dolores Redondo.

Diçka interesante është se falë kësaj serie librash, Dolores Redondo arriti ta vendosë Baztán në një prej tyre vendet më të spikatura në Spanjë që shfaqen në letërsi.

Përmbledhje

Ndërsa ngjarjet zhvillohen, autori gradualisht prezanton idenë e realizueshmërisë së ngjarjeve të shoqëruara me elementë paranormalë. Në këtë mënyrë, rritet kurioziteti dhe interesi për të njohur zhvillimin e ngjarjeve. Që në fillim, lexuesi tronditet nga zbulimi i kufomës së zhveshur të një vajze adoleshente vendosur në një pozicion të lig në afërsi të lumit Baztán.

Megjithatë, krimi duket se nuk është i izoluar; një muaj para se të kishte ndodhur një vdekje tjetër e një vajze (me sa duket në raste të lidhura). Pastaj, inspektori i vrasjeve Amaia Salazar hyn në veprim, i cili merr përsipër hetimet pavarësisht kthimit në atdheun e tij (një vend ku ai gjithmonë ka dashur të largohet).

Konflikti i brendshëm i protagonistit lidhet paralelisht me zbulimet e hetimit të komplikuar. Komplot tregon imazhe të së kaluarës së trazuar të Amaia-s, veçanërisht gjatë vitit 1989, kohën e fëmijërisë së saj. Traumat e patejkalueshme të fëmijërisë ndikojnë në marrëdhëniet e saj aktuale me burrin e saj James dhe familjen e saj më të ngushtë, të përbërë nga motrat e saj Flora dhe Ros dhe tezja e saj Engrasi.

Lugina e Baztanit.

Lugina e Baztanit.

Dolores Redondo transmeton në mënyrë të përsosur një ndjenjë dyshimi të përhershëm ndaj secilit personazh të ri që shfaqet. Në të njëjtën kohë, cilësitë paranormale të motrave dhe tezes së Amaia-s kontribuojnë ndjeshëm në zbulimin e pyetjeve në çështje. Prandaj, tensioni dhe pasiguria mbeten deri në fund.

Impossibleshtë e pamundur në këtë libër të mos lihen anash disa aspekte autobiografike të pranishme në vepër dhe është se asnjë shkrimtar nuk shpëton prej tij. Një gjë është e sigurt, Dolores Redondo jetoi një fëmijëri të pasur me përralla popullore, një situatë që pasuroi imagjinatën e saj dhe rezultoi në këtë vepër arti.

Trashëgimi në kocka

Vëllimi i dytë i Trilogji Baztán (2013) është një përzierje hutuese midis bukurisë së mirëfilltë dhe mizorisë. Puna na paraqet dualitetin e një nëne të re dhe ëmbëlsinë e saj, së bashku me egërsinë e pamasë të arritshme nga qeniet njerëzore kur ato dominohen nga e keqja dhe lakmia.

Ky kombinim mund të çojë në pika stresuese - madje shqetësuese - për lexuesit e ndjeshëm, për shkak të ritmit frenetik të krijuar nga shkrimtarja Dolores Redondo. Sigurisht, ka situata misterioze pa ndonjë shpjegim të dukshëm logjik, pasi përgjigjet tregojnë histori të reja të mitologjisë Baske. Vlen të përmendet se trajtimi i këtyre tregimeve të njohura nga shkrimtarja tregon një hetim të thellë dhe një përkushtim total ndaj veprës së saj.

Të gjithë këta elementë bëjnë Trashëgimi në kocka në një libër mjaft Addictive, përkundër lodhjes së transmetuar nga Inspektori Amaia Salazar dhe nxitimit të nënkuptuar të nevojshëm për të çuar përpara hetimet. Ky nxitim shkon drejtpërdrejt në kundërshtim me problemet e lindjes së personazhit kryesor, i cili pasohet edhe një herë duke kujtuar ngjarje të rëndësishme nga e kaluara e saj.

Imazhet e evokuara hedhin dritë mbi sjelljen e pashpjegueshme të babait të Amaia-s në Kujdestari i padukshëm, kjo do të lehtësojë lexuesit më të detajuar. En Trashëgimi në kocka konfirmon një bashkim energjish dhe entitetesh të mbinatyrshme rreth jetës së inspektorit.

Dolores Round.

Imazhi i shkrimtarit Dolores Redondo.

Mbi të gjitha, që nga fillimi i trilogjisë magjia ka qenë një element i përbashkët i tregimit. Edhe nëse rezultati i tij mund të lërë më shumë se një lexues të zhvendosur (sepse personazhi kryesor nuk përmendet drejtpërdrejt deri në faqet e fundit të librit), ia vlen të lexohet, është, thjesht, një vepër arti.

Përmbledhje

Pas zgjidhjes së vdekjeve të tmerrshme të çështjes Basajaun një vit më parë, Inspektorja Amaia Salazar shfaqet shtatzënë në gjyqin e fajtorit, Jason Medina, në mënyrë që të sigurojë provat dhe dëshmitë e saj. Por kjo nuk ndodh kurrë.

Gjyqi pezullohet për shkak të vetëvrasjes së Medinës në banjat e gjykatës, duke lënë një shënim për Salazar me mbishkrimin "Tarttalo", një legjendë që lëshon një komplot të ri vrasjeje dhe terrori në Luginën e Baztanit. Shtë një figurë mitologjike e ngjashme me një Ciklop që mbulon një psikopat gjakatar, kanibalist dhe të pangopur.

Tjetra, ekziston një marrëdhënie midis vetëvrasjes së Medinës dhe rasteve të tjera të vetëvrasjes së burrave femicide të cilët amputuan krahët e grave të tyre të vrara. Në të njëjtën kohë, Salazar dhe bashkëpunëtorët e tij duhet të hetojnë përdhosjet e çuditshme të varreve dhe ritualet e çuditshme me kockat e foshnjave që ndodhën në kishën e Arizkun. Këto imazhe të përgjakshme përsëriten gjatë gjithë komplotit. Shkrimtari i vendosi ato me përpikmëri për të ndikuar tek lexuesi në momentin e duhur dhe për ta lënë atë të ngjitur me historinë, duke pritur për më shumë.

Ato që në fillim duken se janë pjesë të vogla, të parëndësishme të kockave, rezulton se lidhen me lindjen dhe fëmijërinë e inspektorit. Përveç kësaj, ajo nuk mund t'i përkushtohet plotësisht hulumtimit, kjo për shkak të amësisë së saj të fundit. Frika e dështimit si nënë, plus problemet në marrëdhënien e saj me burrin e saj, rrisin presionin mbi Amaia. Ajo padyshim është sjellë në një kulm dhe një fund të shpejtë që lëkund nervat e më shumë se një lexuesi me përvojë.

Ofrimi i stuhisë

Kjo vepër është kataloguar në shumë portale kushtuar recensioneve letrare si mbyllja perfekte e Trilogji Baztán. me Ofrimi i stuhisë, Dolores Redondo me sukses arrin të lidhë krimet e Kujdestari i padukshëm y Trashëgimi në kocka. Autori në mënyrë të shkëlqyeshme jep një zgjidhje përfundimtare të të gjithë komplotit të misterit, tmerrit dhe mitologjisë që ndodhi në Luginën e Baztanit.

Po kështu, Inspektorja Amaia Salazar tregohet me të gjitha defektet dhe virtytet e saj, pa rrethana lehtësuese. Po kështu, Dolores Redondo kulmon evolucionin e të gjithë personazheve të rëndësishëm të trilogjisë në një mënyrë shumë sublime. Ky trajtim i dhënë secilit anëtar të komplotit nga autori është i denjë për vlerësim. Shkrimtari njeh në thellësi çdo nuancë, çdo mendim dhe sjellje të qenieve që krijoj, deri në pikën që t’i bëjë ato të besueshme dhe të prekshme.

Përmbledhje

Kjo ndodh një muaj pas ngjarjeve të Trashëgimi në kocka. Amaia vazhdon të dyshojë se Rosario (një nga komplotistët në vëllimin e dytë të trilogjisë) është ende gjallë. E gjithë kjo pavarësisht nga fakti se gjyqtarja Markina dhe burri i saj pretendojnë se ai vdiq në stuhi. Veprimi fillon kur Berasategui (vrasësi që u paraqit si Tarttalo) vdes pa ndonjë arsye të dukshme në qelinë e tij.

 Salazar heton vdekjet e disa bebeve njerëzore që i atribuohen demonit Inguma. Kjo qenie është një entitet që imobilizon foshnjat që flenë dhe thith jetën e tyre përmes frymëmarrjes së tyre. Sidoqoftë, si në dy këstet e para, origjina e vdekjeve misterioze është një person me mish dhe gjak. Sidoqoftë, mënyra mjeshtërore në të cilën Dolores Redondo rrëfen komplotin e bën çdo lexues të dyshojë. Ajo lehtësisht bind më shumë se një se një entitet i tillë demonik ekziston.

Dolores Redondo me Çmimin Planeta.

Dolores Redondo me Çmimin Planeta.

Zgjidhja e çështjes do ta çojë Salazar në një rrugë plot tronditje, ndërsa tregon anën më të mishit dhe njerëzore të protagonistit. Kur zbulojnë identitetin e papritur që shkaktoi shfaqjen e tmerreve të Luginës së Baztanit, shumë lexues janë tashmë mjaft të qartë për të dyshuarin kryesor.

Fundi i trilogjisë i lë disa njerëz të zhgënjyer me protagonisten për shkak të lidhjes së saj të dashurisë. Akoma, është pothuajse e pamundur që lexuesit të mos ndiejnë keqardhje për të. Dolores Redondo la të kuptohet në një intervistë me një stacion televiziv lokal gjatë vitit 2016 se Amaia Salazar mund të kthehet në të ardhmen. Shkrimtari komentoi: "Edhe pse jo aq shpejt sa disa do të dëshironin". Do të duhet të presim me padurim kthimin e këtij karakteri spektakolar dhe njerëzor.


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

2 komente, lini tuajën

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet.

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.

 1.   Anna laura mendoza dijo

  Sapo zbulova këtë trilogji dhe e pëlqeva. Unë pashë filmin në Netflix dhe fillova të hulumtoj, po vdes të filloj të lexoj librat, jam nga Chihuahua, Meksikë, kështu që shpresoj t'i gjej.
  Më pëlqente edhe ky rishikim. Pershendetje !!

 2.   Anthony dijo

  Dhe kur do të bëhet pjesa e katërt e kësaj ritriologjie¨? Sepse në pjesën e tretë, gati në fund: Kush e thirri infermieren në telefon dhe i tha që të priste qafën?