Si të shkruaj një libër

Planifikoni

Planifikoni

"Si të shkruash një libër" është një kërkim që llogaritet nga miliona në internet. Dhe është se epoka dixhitale nuk ka qenë në gjendje t'i japë fund industrisë letrare, librat nuk kanë dalë nga moda. Ndër mjetet më efektive dhe më gjithëpërfshirëse të komunikimit që ekzistojnë sot, shkrimi vazhdon të mbizotërojë.

Pavarësisht nëse doni të kapni gjenialitetin e imagjinatës tuaj, doni të jepni disa njohuri, ose thjesht keni diçka për t'i thënë botës, një libër është gjithmonë një mundësi shumë e mirë. Por,si ta shkruaj një? atëherë, në këtë udhëzues të shkurtër, por të pasuruar dhe të thjeshtë, Unë do t'ju tregoj se si të kryeni procesin e shkrimit të një libri në shumë pak hapa.

Faza 1: planifikimi

Edhe shkrimi i një libri kërkon një planifikim. Nëse nuk jeni dakord me këtë, provoni të shkruani sa herë që ju provokon për ndonjë temë të rastësishme dhe do ta shihni veten duke u mbushur me grumbuj dorëshkrimesh të papërfunduara, por pa punë të respektueshme. Ndërsa ka përjashtime - dhe planifikimi i procesit të ndërtimit nuk kërkohet në mënyrë rigoroze - zbatimi i kësaj padyshim që do ta bëjë gjithçka shumë më të lehtë.

Specifikoni librin tuaj

Para se të filloni, do të ishte mirë të kishit të paktën një ide të përgjithshme për librin. Somethingshtë diçka e thjeshtë, me këtë ju përkufizoni plotësisht atë që dëshironi të arrini para se të filloni ta krijoni atë. Përqendrohuni në gjëra të tilla si: në cilin zhanër letrar do të vendoset? Për cilin audiencë synohet? Cili do të jetë lloji i rrëfimtarit? dhe më e rëndësishmja: cili është objektivi që synon të arrijë puna?

Nëse keni probleme me këtë të fundit, Rekomandohet që të bëni një listë të gjërave që dëshironi të arrini me librin. Muchshtë shumë më mirë nëse bëhet fjalë për qëllime personale për veten ose lexuesit tuaj. Në përgjithësi, pas këtij qëllimi ka gjithmonë një motiv ose arsye që duhet ushqyer. Kjo është ajo që me të vërtetë e nxit / frymëzon një autor të vazhdojë të shkruajë.

heton

Nëse e keni përcaktuar tashmë librin tuaj, atëherë duhet të shfrytëzoni punën e autorëve të tjerë para se të filloni të shkruani. Lexoni sa më shumë tituj që mund të jenë brenda zhanrit që keni zgjedhur për punën tuaj ose që trajtojnë tema të ngjashme. Mos u shqetësoni për leximin vetëm të atyre që konsiderohen më të mirë, sepse gjithashtu mësoni nga të këqijtë.

Nëse vepra është jo-trilluese dhe ngre një problem specifik, thellohem në temë sa më shumë që të jetë e mundur, edhe nëse tashmë jeni ekspert. Bëni hulumtimin tuaj plotësisht dhe siguroni të dhëna reale për të vërtetuar librin tuaj, siç janë statistikat, studimet ose dëshmitë. Gjithmonë do të ketë diçka të re për të zbuluar.

Faza 2: shkrimi

Shkruaj.

Shkruaj.

Nëse jeni në përputhje me fazën e mëparshme, procesi i shkrimit të librit do të jetë shumë më i lehtë. Sidoqoftë, kjo nuk do të thotë që vështirësitë nuk hasen gjatë rrugës. Shkrimi nuk rezulton gjithmonë të jetë faza më e lehtë në krijimin e një vepreKjo është ajo ku shumë autorë humbasin. Por, duke marrë parasysh pikat e mëposhtme, ka të ngjarë që fokusi mund të ruhet.

Përcaktoni kohën

Kur filloni të shkruani një libër - ose edhe para se ta bëni - është e nevojshme të përcaktohet një orar, një qëllim ditor dhe një datë të mundshme të përfundimit. Si shkrimtar, duhet ta pyesni veten realisht - dhe, natyrisht, pa ndonjë presion - sa orë mund t'i kushtoni çdo ditë shkrimit të librit tuaj ose sa fjalë mund të arrini.

Kjo është bërë në mënyrë që të mos e lini dorëshkrimin tuaj të papërfunduar. Megjithatë, ditën që, për shembull, ndiheni shumë të frymëzuar ose dëshironi të vazhdoni të shkruani, mos e shtypni veten. Ju duhet ta lini shkrimin të rrjedhë sa të dojë. Muza, në vetvete, është si një qenie e gjallë. Në këtë pikë është e rëndësishme të theksohet se shkrimi i një libri - qoftë i gjatë apo i shkurtër - kërkon disiplinë dhe përkushtim. Duhet të harrosh shpërqendrimet kur vjen koha për të shkruar.

Një pikë e rëndësishme është të siguroheni që të lini të paktën një ditë pushimi, sepse nëse e teproni, mund të rrëzoheni. Sidoqoftë, nëse ndalet së shkruari për një kohë të gjatë, mund të ndodhë që më vonë nuk do të marrësh fillin e shkrimit. Jini të kujdesshëm. E rëndësishme është të vendosni një ekuilibër.

Përvijoni librin tuaj

Bëni një përshkrim të hollësishëm nga fillimi në fund të idesë origjinale të librit tuaj në mënyrë që të mos e harroni atë, dhe kështu ju udhëzojë kur shkruani. Shkoni duke menduar për një titull goditës që përcakton veprën dhe që në të njëjtën kohë zgjon interesin e lexuesit.

Nëse libri përfshin karaktere të trilluara, mund t'i zhvilloni veçmas para se të filloni t'i përfshini, në mënyrë që të mos duken sikur kanë dalë nga askund. Merrni kohë për t'i dhënë secilit një personalitet unik dhe gjithashtu për të krijuar imazhin që publiku do të shohë kur lexon rreth tyre. Shumë herë personazhet në një libër bëhen më kuptimplotë për lexuesit sesa vetë komploti.

Përkushtohuni shkrimit

Pasi të keni marrë të gjitha sa më sipër, kujdesuni për shkrimin; ashtu si kjo. Shkruani kryesisht për veten tuaj, gjëja e parë që del dhe çfarë ju bën të lumtur. Mos mendoni për lexuesin dhe mos i bëni vetes ndonjë lloj presioni. Ndonjëherë kur autori vuan nga një gjendje "faqe e zbrazët" është për shkak se ai thjesht nuk po shkruan asgjë që e bën atë të ndihet mirë.

Mos mendo as për para Nëse përpiqeni të gjeni pasuri përmes një libri, ka të ngjarë që kjo të mos jetë e suksesshme. Shkruaj vetëm për argëtim. Harrojeni për shkrimet e autorëve tuaj të preferuar, mos u përpiqni t’i imitoni në asnjë rrethanë. Ndiqni stilin tuaj dhe lini gjithçka të rrjedhë. Shmangni përdorimin e zërit pasiv dhe, mbi të gjitha, mos u shqetësoni për gabimet.

Faza 3: redaktimi dhe botimi

Redakto

Redakto

Një dorëshkrim i pa redaktuar nuk është një libër, është vetëm një grumbullim fjalësh dhe idesh. redaktoj është ndoshta faza më e vështirë dhe më e gjatë në procesin e krijimit të një vepre dhe gjithashtu më e rëndësishmja. Ky hap varet nga fakti nëse libri fiton kuptim, vlerë dhe cilësi të mjaftueshme letrare për t’u pritur mirë nga publiku dhe ndoshta nga një kompani botuese.

Redaktimi automatik

Pasi të keni mbaruar dorëshkrimin tuaj, harroni atë dhe bëni një pushim minimal prej një jave. Në këtë mënyrë do të mund të vëreni shumë më mirë pjesët që duhet të rregullohen. Pas kësaj kohe, fillon procesi i vetë-redaktimit. Ai kërkon - kryesisht - që dorëshkrimi të lexohet pa shumë përpjekje. Ju mund të merrni një udhëzues për botimin në desktop për t'ju ndihmuar.

Lustrimi i gomës

Mundohuni të gjeni papërsosmëritë ose mospërputhjet në librin tuaj, të tilla si boshllëqet e komplotit ose idetë e papërfunduara. Analizoni metaforat, rregulloni fjalët e shkruara gabim, zëvendësoni fjalët e përsëritura dhe rregulloni fjalitë dhe paragrafët në mënyrë që ato të mos jenë shumë të gjata. Kërkoni ndihmë nga lexuesit e ngushtë dhe të sinqertë, ata mund të jenë familjarë ose miq. Ndonjëherë është e vështirë të njohim gabimet tona dhe ne bëhemi të vetëdijshëm për to vetëm kur të tjerët i vërejnë.

Redaktim në shkallë të gjerë

Redaktoni punën tuaj në një nivel më të lartë, mundësisht me ndihmën e një profesionist. Ju mund të punësoni një redaktor të pavarur ose të dorëzoni dorëshkrimin tuaj në një kompani botuese. Në përgjithësi, që një draft të pranohet nga një botues, ai duhet të plotësojë disa parametra. Ky është shpesh një proces i gjatë dhe nganjëherë zhgënjyes. Nëse asnjë përgjigje nuk merret në më pak se 6 muaj - maksimumi - atëherë duhet të supozoni se propozimi juaj është refuzuar.

post

Posto

Posto

Procesi i krijimit të një libri përfundon kur të botohet. Ka shumë mënyra për të përmbushur këtë hap. Aktualisht ka shumë alternativa për sa i përket botimit të një titulli. Nuk është më thelbësore që një botues të pranojë një draft që ai të dalë në treg.

Tani, çdo autor mund të financojë botimin e tij me një kompani të caktuar ose ta botojë vetë punën e tij në mënyrë të pavarur. Mjetet dixhitale e bëjnë të gjithë procesin të lehtë dhe të mundshëm. Lidhur me kohën, nëse jeni një autor i ri, është mirë të ecni ngadalë. Nga ana tjetër, nëse tashmë keni një publik lexues, nuk duhet të prisni shumë gjatë për të botuar.

Disa këshilla shtesë

Kur planifikoni

 • Duhet të jetë realist dhe të mos kërkojë aq shumë.
 • Krijoni një plan që i përshtatet stilit tuaj të jetës dhe që mund ta ndiqni në letër për të arritur qëllimin tuaj.

Ne shkrim

 • Nëse mendoni se nuk keni aftësi, mjete, kohë ose fokus, gjithmonë mund të punësoni një shkrimtar fantazmë të pavarur. Sigurohuni që ata e kuptojnë vizionin tuaj. Gjithashtu, sigurohuni që ai të ketë të gjitha informacionet e nevojshme për të përkthyer idetë tuaja.
 • Nëse libri juaj është trillim, udhëtime, ushqime ose për fëmijë, përfshini elemente të tjerë përveç tekstit. Ju mund të shtoni: ilustrime, foto, tabela, ndër të tjera.

Kur postoni

 • Modeloni librin tuaj me një dizajn unik duke i kushtuar vëmendje të veçantë kopertinës.
 • Publikoni në format dixhital dhe fizik. Nëse është e mundur, shtypni sipas kërkesës për të shmangur humbjen.
 • Mundohuni të botoni në një kohë të vitit sipas librit tuaj. Për shembull: nëse titulli është "Rezolucione të Vitit të Ri", gjëja më e arsyeshme është që ju të publikoni në datat e Krishtlindjeve.

Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet.

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.