Poezi nga Gil de Biedma

Poezi nga Gil de Biedma.

Poezi nga Gil de Biedma.

Poezitë e Gil de Biedma kërkohen rregullisht në internet. Prekja personale, bisedore dhe intime e lirikave të tij - një përzierje e fuqishme dhe e zhvilluar mirë - ka bërë të mundur një marrëdhënie të thellë midis poetit dhe një publiku të konsiderueshëm të dashamirëve të poezisë në të gjithë botën gjatë viteve. E gjithë kjo, po, pavarësisht nga fakti se shumë nuk dinin as për të ndërsa ai ishte ende gjallë.

Por, kush ishte Jaime Gil de Biedma? Pse ky ndikim në poezinë spanjolle në mesin e shekullit XX dhe madje edhe në shekullin XXI? Ne jemi produkt i rrethanave dhe ato që rrethuan jetën e këtij poeti lejuan që toka e përsosur e mbarështimit të veprës së tij të kapërcej dhe kjo do të shënojë jo vetëm një brez, por një vend të tërë. Për atë dhe më shumë ai mbahet mend çdo ditë të poezisë në çdo pëllëmbë të planetit.

Një pamje tjetër mbi Jaime Gil de Biedma

Lexoni poezinë ose lexoni poetin ...

Të lexosh një poezi ose disa poezi dhe të besosh se e kupton jetën e poetit është, duke folur gjerësisht - dhe për të thënë më së paku - një akt guximi. Sidoqoftë, leximi i jetës së poetit, që nga momenti kur merr ndërgjegjen e tij deri sa të marrë frymën e fundit, i jep, në një farë mënyre, një farë fuqie për të shprehur një mendim në lidhje me atë që nënkuptonin vargjet e tij.

«Ajo që ndodh në një poezi nuk të ka ndodhur kurrë»

Vetë Biedma pohoi "ajo që ndodh në një poezi nuk i ka ndodhur kurrë një". Dhe kjo nuk do të thotë, fjalë për fjalë, se nuk ka asnjë gjurmë përjetuese në secilën shkronjë, në çdo varg, në çdo varg… jo; në fakt, ka, dhe shumë. Sidoqoftë, vizioni i përgjithshëm i pemëve nuk mund të nxirret nga gjethet e tyre të kohëve të fundit, por nga rrënjët e tyre më të thella, nga i urti që kalon nëpër trungun e vjetër duke u rezistuar termiteve të jetës dhe shumë dëmtuesve që rrethojnë zhurmën e vogël të dritës që u dha në secilën prej tyre.

Çfarë thuhet për Gil de Biedma

Dihet mirë që Jaime Gil de Biedma lindi në Barcelonë në vitin 1929. Ai arriti më 13 nëntor, siç përcaktohet nga dokumenti i tij i lindjes. Të gjithë portalet përgjigjen se ai vinte nga një familje e pasur dhe me prejardhje dhe se kjo kishte një ndikim përfundimtar në jetën e tij. Se studimet e tij të para dhe shkolla e mesme u zhvilluan në qendrën arsimore Navas de la Asunción, së pari, dhe pastaj në qendrën e Studimeve të Përgjithshme Luis Vives.

Djali 7-vjeçar i cili u argëtua duke lexuar tek Kishoti

Martha Gil, motra e saj, komentoi me gëzim në një intervistë se Biedma, vetëm 7 vjeç, "qeshi me të madhe duke lexuar Kishoti". Tashmë kjo mund të parashikonte pak se do të kishte tek ai një prirje të caktuar për letrat. Le të mos themi se do të dihej që ai do të ishte një poet, por kishte një pasion për letërsinë, dhe kjo ishte tashmë shumë.

Kriza për shkak të kontradiktave, universitetit, miqësive

Gjithashtu që në zhvillimin e tij ai filloi të kishte një krizë ekzistenciale si rezultat i një mohimi të vazhdueshëm të pasurisë së vendlindjes së tij dhe një tërheqje pothuajse të pakontrollueshme për të margjinalizuarit nga shoqëria.. Kjo situatë u përkeqësua që nga 1946, pasi ai hyri në Universitetin e Barcelonës, më vonë u ndryshua në Universitetin e Salamanca (ku ai mori diplomën e tij të drejtësisë) dhe pasi lexoi Marksizmin dhe filloi të merrej me idetë komuniste. Shtë në mjedisin e universitetit Salamancan ku Biedma takon figura të tilla si:

 • José elngel Valente.
 • Juan Marse.
 • Gabriel Ferrater.
 • Jaime Salinas.
 • Carlos Barral.
 • Joan Ferrate.
 • Jose Agustin Goytisolo.
 • Angel González.
 • Claudio Rodriguez.

Punimet e para

Këta ishin, asgjë më shumë dhe asgjë më pak se shkrimtarët që i dhanë jetë të ashtuquajturës "Brezi i 50". Në një pjesë të rëndësishme, ishte falë bisedave të vazhdueshme me këta avokatë dhe intelektualë që idetë letrare të Biedma morën formë dhe ngjyrë. Nga të gjithë ata, ishte me Carlos Barral me të cilin krijoi një lidhje të veçantë dhe të cilit i kushton veprën e tij të parë Vargjet për Carlos Barral (1952). Më vonë boton Sipas fjalisë së kohës (1953).

Poezia angleze, përbërësi që mungon

Përveç përbërësve të lartpërmendur, ekziston edhe një faktor tjetër që erëza e poezisë së Biedma-s para se të arrijë formën e saj përfundimtare. Ky element është vendimtar në stilin e tij - dhe shpërthen përpara se të botojë veprën e tij të tretë - dhe nuk është askush tjetër veçse kalimi gati i detyrueshëm i Barcelonas me poezinë angleze. Tha ngjarja ndodh pas një udhëtimi në Oksford (1953) dhe nga dora e Paco Mayans, i cili e prezanton atë për të lexuar TS Eliot. Kjo takim me poetikën anglo-saksone i dha nuancën e mbetur dhe të nevojshme veprës së Biedma-s.

Hyrja në Kompaninë e Duhanit Filipine, punimet dhe jeta e dyfishtë

Pas kësaj - tashmë e diplomuar dhe me një stilolaps të zbrazët në dy vepra të mëparshme, por që pretendonte të përdorej në një akt poetik më transcendental -, Jaime u bashkua me Kompaninë e Duhanit Filipine (biznesi familjar) në 1955. Në këtë moment gjendemi para një burri 27-vjeçar me një intelekt të madh, një poeti me dy libra tërheqës, me një seksualitet të përcaktuar që refuzohet nga shoqëria, dhe i cili, që i përket klasës së pasur spanjolle, buzëqesh dhe përqafon ide.Markisistë.

Nën këtë panoramë të supozuar të kontradiktave dhe refuzimeve (dhe me një produkt të talentit të pamohueshëm të jetës dhe providencës) ngrihet një nga veprat poetike më të pastra dhe më përfaqësuese të Spanjës. en los últimos años.

Temat e Gil de Biedma

Vargjet e tij vërtiteshin rreth kohës së pamëshirshme, jetës së përditshme dhe mënyrës se si - në të vërtetë - politika aktuale nuk funksionon në favor të qytetarëve. Ata kishin dhe kanë një tingull dhe ritëm i bukur, prandaj shumë këngëtarë i këndojnë ato.

Nostalgjia e tij për të rinjtë që u larguan pa kthim është e dukshme. Për të mos përmendur dashurinë, që duhet të tregojë veten pa maska, me thelbin e vërtetë që të gjithë i frikësohen, por që të gjithë posedojnë dhe e duan fshehurazi.

Jaime Gil de Biedma.

Jaime Gil de Biedma.

Shembje

Jeta e tij vazhdoi të rrjedhë midis punës familjare, luftimeve të tij të vazhdueshme të brendshme mbi kontradiktat dhe një nevoje mbizotëruese për të jetuar seksualitetin e tij dhe poezia e tij në një mënyrë të lirë.

Sidoqoftë, në 1974, dhe pas një karriere të frytshme me 8 vepra letrare, Biedma u shemb. Përpjekjet në mendjen e tij u reflektuan në trupin e tij. Ndikimi ishte i tillë që autori ndaloi së shkruari. Refuzimi nuk ishte vetëm kundër shoqërisë që ai e përshkroi si "borgjeze", por kundër vetë lëvizjes së majtë dhe forcës së saj të vogël për të luftuar për të drejtat e të privuarve. Ndërsa po ngrihej, ai brenda tij gjithashtu gjykoi veten dhe refuzoi veten për origjinën e tij të pasur dhe se kurrë nuk kishte jetuar me të vërtetë atë për të cilën po përpiqej të luftonte.

SIDA dhe drita që venitet

Sikur të mos mjaftonte, Jaime është infektuar me AIDS. Komplikimet rreth kësaj sëmundjeje janë ato që i japin fund jetës së tij. Paraqitja e tij e fundit para një publiku për të recituar punën e tij ndodhi në Residencia de Estudiantes, në Madrid, në 1988.

Për shkak të ndërlikimeve të AIDS-it, poeti ndërroi jetë më 8 janar 1990. Ishte në Barcelonë dhe ai ishte 60 vjeç.

Ndërtimi

 • Vargjet për Carlos Barral (botimi i autorit, Orense, 1952)
 • Sipas fjalisë së kohës (1953).
 • Shoqëruesit e udhëtimit (Barcelona: Joaquin Horta, 1959).
 • Në favor të Venusit (1965).
 • Morali (1966).
 • Poezi pas vdekjes (1968).
 • Koleksion i veçantë (Seix Barral, 1969).
 • Ditari i artistit të sëmurë rëndë (1974), kujtesë.
 • Personat e foljes (Seix Barral, 1975; botimi i 2-të: 1982).
 • Fjalë për fjalë: Ese 1955-1979 (Kritik, Barcelona, ​​1980).
 • Antologji poetike (Aleanca, 1981).
 • Jaime Gil de Biedma. Bisedat (The Aleph, 2002).
 • Komploti i shfaqjes. Korrespondenca (Lumen, 2010).
 • Revista 1956-1985 (Lumen, 2015).
 • Jaime Gil de Biedma. Bisedat (Austral, 2015)

Poezi nga Gil de Biedma

Natën e trishtuar të tetorit

pa dyshim

duket se është konfirmuar se këtë dimër

që vjen, do të jetë e vështirë.

Ata përparuan

shirat, dhe qeveria,

mbledhja në këshillin e ministrave,

nuk dihet nëse studion në këtë kohë

përfitimi i papunësisë

ose e drejta e pushimit nga puna,

ose nëse thjesht, i izoluar në një oqean,

ai vetëm pret që të kalojë stuhia

dhe vjen dita, dita qe, me ne fund,

gjërat ndalojnë të vijnë keq.

Në natën e tetorit

ndërsa lexoj gazetën midis rreshtave,

Unë jam ndalur për të dëgjuar rrahjet e zemrës

heshtja në dhomën time, bisedat

të fqinjëve të shtrirë,

të gjitha ato thashetheme

papritmas rimarrë një jetë

dhe një kuptim të vetin, misterioz.

Dhe unë kam menduar për mijëra qenie njerëzore,

burra dhe gra të cilët pikërisht në këtë moment,

me ftohtësinë e parë,

ata kanë menduar përsëri për shqetësimet e tyre,

për lodhjen e tij të parashikuar,

për ankthin tuaj për këtë dimër,

ndërsa jashtë bie shi.

Në të gjithë bregdetin e Katalonjës bie shi

me mizori të vërtetë, me tym dhe re të ulëta,

muret e nxira,

rrjedhin fabrika, rrjedhin

në punëtori të ndriçuara dobët.

Dhe uji tërheq farat në det

fillestar, i përzier në baltë,

pemë, këpucë të çalë, enë

të braktisura dhe të gjitha të përziera

me letrat e para protestuan.

Loca

Nata, e cila është gjithmonë e paqartë,

ju zemëron —ngjyrë

e xhinit të keq, ato janë

sytë tuaj disa bichas.

E di që do të prishesh

në fyerje dhe në lot

histerike. Ne krevat,

atehere do te qetesohem

me puthje qe me trishton

jepjani juve. Dhe kur fle

do të më shtypësh

Si një kurvë e sëmurë

Unë nuk do të jem kurrë më i ri

Fragment i një poezie nga Gil de Biedma.

Fragment i një poezie nga Gil de Biedma.

Ajo jetë ishte serioze

dikush fillon të kuptojë më vonë

- Si të gjithë të rinjtë, unë erdha

të marr jetën përpara meje.

Lini një shenjë që doja

dhe të lënë për duartrokitje

—Të plakesh, vdis, ata ishin thjesht

dimensionet e teatrit.

Por koha ka kaluar

dhe e vërteta e pakëndshme afrohet:

plak, vdes,

është argumenti i vetëm i veprës.

Duke përgjuar Tom

Sytë e vetmuar, djali i shtangur

që befasova duke na parë

në atë pinarcillo të vogël, pranë Fakultetit të Letrave,

më shumë se njëmbëdhjetë vjet më parë,

kur shkoj te ndahem,

akoma i tronditur me pështymë dhe rërë,

pasi të dy u zhytëm gjysmë të veshur,

të lumtur si kafshët.

Te mbaj mend, eshte qesharake

me çfarë intensiteti të përqendruar të simbolit,

është e lidhur me atë histori,

përvoja ime e parë e dashurisë reciproke.

Ndonjëherë pyes veten se çfarë ju ka ndodhur.

Dhe nëse tani në netët tuaja pranë një trupi

kthehet skena e vjetër

dhe ti akoma spiunon puthjet tona.

Kështu që më kthehet nga e kaluara,

si një britmë e shkëputur,

imazhi i syve tuaj. Shprehja

e dëshirës time.

Zgjidhje

Zgjidhje për të qenë të lumtur

mbi të gjitha, kundër të gjithëve

dhe kundër meje, përsëri

- Mbi të gjitha, ji i lumtur -

Unë e marr atë rezolutë përsëri.

Por më shumë se qëllimi i ndryshimit

dhimbja e zemrës zgjat.

Netët e muajit qershor

A më kujtohet ndonjëherë

netë të caktuara në qershor të atij viti,

gati e paqartë, e adoleshencës sime

(ajo ishte në nëntëmbëdhjetë qind më duket mua

dyzet e nente)

sepse në atë muaj

Gjithmonë ndieja një shqetësim, një ankth të vogël

njësoj si nxehtësia që filloi,

asgje me shume

që tingulli i veçantë i ajrit

dhe një gjendje të paqartë afektive.

Ishin netët e pashërueshme

dhe ethe.

Orët e shkollës së mesme vetëm

dhe libri i parakohshëm

ngjitur me ballkonin e gjerë (rruga)

ujitur fllad u zhduk

më poshtë, midis gjetheve të ndriçuara)

pa shpirt ta fus në gojën time.

Sa herë mbaj mend

nga ti, larg

netët e muajit qershor, sa herë

lotët më erdhën, lotët

për të qenë më shumë se një burrë, sa doja

vdes

ose kam ëndërruar ta shes veten tek djalli,

ti nuk me degjove kurre.

Por gjithashtu

jeta na mban sepse pikërisht

Nuk është ashtu siç e prisnim.


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet.

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.