Intervistë ekskluzive me Yael Lopumo: «Jam i ngazëllyer për botimin e Lito en Marte me Kaizen Editores»

Yael Lopumo, krijuesi i Lito në Mars

Sot, në Actualidad Literatura ne intervistuam Yael lopumo (Buenos Aires, 1989), ilustrues argjentinas, ka çuar në pranimin e madh në rrjetet sociale Redaktorët e Kaizen shikojeni për botimin e veprës Litho në Mars, e cila do të dalë së shpejti për kënaqësinë e të gjithë ndjekësve të saj.

Letërsi Letërsie: Mirëmëngjesi Yael. Për përpunimin e vinetave që raportojnë kaq shumë sukses, ju përdorni si fjalë ashtu edhe fotografi. A ndiheni si një shkrimtar dhe ilustrues i pjesëve të barabarta apo profesioni juaj tërheq më shumë drejt njërës prej dy aspekteve?

Yael Lopumo: Në të vërtetë unë fillova me fraza që dikur i dëgjova dhe më bënë të ndihem i prekur në një moment, por pastaj fillova të bëj fraza të gjërave që po më ndodhnin, gjëra të zakonshme që u ndodhin shumë njerëzve, dhe pasi që unë jam një ilustrues , I Kombinimi i artit me disa poezi, për ta quajtur atë, ishte i mirë. Ndihem gjithsesi më i identifikuar nga ilustrimet.

AL: Popullariteti juaj në mediat sociale, veçanërisht në Instagram është i pamohueshëm. A mendoni se ka qenë një trampolinë e mirë për tu botuar? Si e vlerësoni rëndësinë e ndjekësve sot për autorët e rinj për të hyrë në botën e librave të shtypur?

YL: E vërteta është se çështja e ndjekësve është e rëndësishme për mua në mënyrë që ajo të vazhdojë të bëhet virale edhe më shumë dhe të ketë një ndikim më të madh, dhe bazuar në këtë, shfaqen shtigje të reja. Mendoj se pa ata nuk mund të arrija asgjë që po bëj sot dhe u jam shumë mirënjohës ndjekësve të mi dhe e vë re kur më shkruajnë, përgjigjem një nga një ... u habita shumë nga numri e ndjekësve në vetëm pesë muaj, por unë mendoj dhe ëndërroj që kjo të shkojë për më shumë. Sot jam i përqendruar dhe shumë i ngazëllyer për të përfunduar botimin e librit me Kaizen Editores, dhe pastaj mbase do të hapen rrugë të tjera.

Karikaturë e Lito në Mars

AL: Pyetja e mëposhtme sillet pikërisht në lidhje me redaktorët e Kaizen. Ata kanë shprehur qëllimin e tyre për të hedhur bast në të gjitha ato premtime që kanë zërin e tyre në internet, por kanë nevojë për një editorial që t'u përshtatet atyre për të lënë trashëgiminë e tyre në letër. Në fakt ju do të jeni figura e parë në koleksionin e tij të ilustruesve. Si e vlerësoni këtë iniciativë dhe faktin që ata kanë vënë bast kaq shumë mbi ju?

YL: Të them të drejtën, e vlerësoj shumë përpjekjen tënde, jo vetëm në lidhje me mua, por edhe pasionin dhe përkushtimin tënd që i kushton çdo ditë ... Unë jam shumë mirënjohës dhe shumë i emocionuar, unë jam një person i vetëvlerësim i ulët dhe prandaj u habita kur Javier më tregoi për botimin e librit të LITO EN MARTE. Nuk kam si t’i falënderoj, do të duhej të shkoja në Spanjë për t’i përqafuar mirë. Ai u besoi shumë dhe në këtë projekt të bukur.

AL: Ju keni mësuar të lexoni dhe vizatoni kur keni qenë shumë i ri dhe prindërit tuaj kanë luajtur një rol shumë të rëndësishëm në atë mësim të hershëm. A mendoni se shoqëria e sotme po di si të promovojë aftësitë dhe talentet e lindura të fëmijëve? Çfarë roli mendoni se duhet të luajnë familjet dhe shkollat ​​në këtë drejtim?

YL: Unë mendoj se vizatimi është shumë i rëndësishëm, veçanërisht kur jemi fëmijë, vizatimi reflekton jo vetëm atë që thotë vetja jonë e fshehur, por gjithashtu flet edhe për mënyrën se si ndihemi emocionalisht, veçanërisht paletat e ngjyrave që përdorim. Fatkeqësisht, në ditët e sotme, familjet nuk i japin rëndësinë që duhet të ketë. Ndoshta është për të mos njohur botën e artit dhe çfarë nënkupton ajo tek ne. Sot djemtë dhe vajzat janë më të orientuar drejt aftësive të tjera që kërkojnë përdorimin e një mjeti siç është interneti, ose talentet e tyre janë shumë moderne dhe prindërit e sotëm zakonisht nuk i kuptojnë ata dhe kjo është arsyeja pse ata nuk u japin atyre mbështetjen e tyre. Rasti i youtubers shërben si një shembull, pasi që në shumë raste prindërit e tyre nuk janë në gjendje të vlerësojnë dimensionin e asaj që bëjnë fëmijët e tyre. Unë besoj se shkollat, ose më mirë ato që punojnë në to, duhet të ndryshojnë metodën e studimit, më pak të vështirë dhe më fleksibël dhe të përdorin teknologji të reja. Të paktën këtu në Argjentinë jemi mjaft të vjetër sa i përket arsimit. Besoj se arsimi privat nuk duhet të ekzistojë. Ne i mësojmë fëmijët të bëjnë diferencimin, në atë që ka vende të privilegjuara për më së paku dhe shoqëria dhe media e madhe disi i bëjnë ata të shohin se privatja është më e mira, në vend që t'u mësojmë atyre barazinë.

AL: Në moshën 18 vjeç ju filluat studimet në Fakultetin e Arkitekturës dhe Urbanizmit të Ciudad de la Plata. Si ka ndikuar në punën tuaj arsimi universitar që keni mundur të fitoni atje?

YL: Uff .. shumë. Sidomos në komunikimin vizual, ku kam dhënë mësim. Atje mësova shumë për përdorimin e ngjyrave, linjat, kontrastet që përdorim dhe pse, mënyrën e përdorimit të ngjyrave ... Unë mendoj se fakulteti më mësoi pjesën më të madhe të asaj që unë kuptoj nga Arti, dhe e vlerësoj atë. Diego Cremaschi, profesor aktual i 3 lëndëve në Fakultet.

AL: Personazhi që luan në karikaturat tuaja quhet Lito dhe ju e përkufizoni atë si një qen bisedues. Ju, Yael Lopumo, quheni Yaelito në rrethin tuaj të ngushtë. Deri në çfarë mase është Lito një transkriptim i vetë Yael? Cilat tipare të tij i njihni si tuajën? A ka diçka sharlatane për ju?

YL: (buzëqesh) Unë u kapa, unë jam shumë garrulous, deri në pikën ku ju doni të hesht zërin tim. Më pëlqen shumë të flas, por jo vetëm për dashurinë siç bën Lito, por edhe për lëndë të tjera si arkitektura, filozofia dhe arti. Jo shumë kohë më parë kam kaluar një fazë depresive, mendoj se Lito është në një moment dhe identifikon se çfarë ndodh në atë moment.

AL: Janë pikërisht reflektimet e Litos që kanë ndihmuar shumë njerëz që ndiheshin të identifikuar ndërsa po kalonin momente të ngjashme. Supozoj se kjo është diçka që ju ngushëllon dhe për të cilën ndiheni krenar dhe se do të jenë vetë ndjekësit tuaj ata që do t'ju dërgojnë atë reagim pozitiv, përveç falënderimeve të tyre. A ju kujtohet ndonjë rast specifik që ju kam shënuar në të cilin vinjetat tuaja dhe mesazhet që ato përmbajnë kanë shërbyer për t'i bërë njerëzit e tjerë të ndihen më mirë?

YL: Kishte shumë raste, shumë mesazhe më erdhën nga çiftet që më thanë gjëra të tilla si "falë mesazheve tuaja ne ishim në gjendje të rregullonim problemet tona, falë vizatimit tuaj kuptova se çfarë po më ndodhte ...". E fundit që mbaj mend ishte një vajzë. Ai më tha se ai shkoi të hante në një restorant të quajtur "Voltereta" me vendndodhje në Valencia dhe takoi partneren e tij, nga e cila ishte gati të ndahej sepse po shkonte në një udhëtim për një punë të re. Kur u ulën, ata morën letrën me vinjetat e mia, pasi ai restorant boton në to çdo muaj punën e disa artistëve të ftuar, dhe unë prek një imazh që thotë "Tani çfarë të bëj me këtë dëshirë për të të puthur?" ku është lito duke parë një aeroplan që largohet. Pas kësaj dhe duke parë të tjerët, dhëndri vendosi të qëndrojë. Që nga ajo ditë, unë u bëra i vetëdijshëm për atë që mund t'u bëj njerëzve. E vërteta ishte se isha shumë e befasuar, dhe më shumë tani që e kujtoj përsëri.

Ilustrimi i Litos në Mars

AL: Disa nga tiparet më të njohura dhe karakteristike të teknikës tuaj të pikturës janë linjat e thjeshta dhe minimalizmi. A është një strategji për të lënë më shumë hapësirë ​​mendore për konceptet dhe reflektimet që zhvillohen në vineta?

YL: Ishte një arkitekt gjerman me emrin Mies i cili tha "Më pak është më shumë". Ai po i referohej faktit që sa më shumë elementë të shfaqen në një aeroplan, aq më pak i bukur është, aq më pak shfaqen, aq më i bukur është. Ne mund ta zbatojmë atë në të gjitha aspektet, pavarësisht nëse janë artistike apo jo.

AL: Tema e karikaturave shpesh rrotullohet rreth mungesës së të dashurve, thyerjes së zemrës ose nostalgjisë. Deri në çfarë mase përvojat negative që keni jetuar kanë ndikuar më shumë në punën tuaj sesa ato pozitive? A e merrni krijimin si një lloj alkimie të aftë për të nxjerrë ar nga materiale sentimentale më pak fisnike?

YL: Mendoj se kjo është arsyeja pse kaq shumë ndjekës. Të gjithë kalojmë periudha të vështira në jetën tonë. Dhe kjo është ajo ku njerëzit ndihen të identifikuar. Për mungesën e dashurisë, mashtrimin mungesën e dikujt. Depresioni im ishte arsyeja pse e përqendrova punën time në këto lloje çështjesh.

AL: Ne kemi ardhur të shohim Liton duke cituar Kortazar. Cilët shkrimtarë të tjerë kanë ndikuar tek ju? Dhe ilustruesit?

YL: Julio është referenca ime e shkëlqyeshme, por edhe të tjerët pëlqejnë Pablo Neruda ose Alfonsina Storni. Unë mendoj se ata janë më të mirët në atë që më pëlqen. Ilustruesit, e vërteta, unë jam më shumë një piktor, bëj punë vaji, jam tifoz i Vincent Van Gogh. Unë madje jam duke e bërë fytyrën e tij tatuazh. Ai nuk ishte nga bota e karikaturave, derisa lindi Lito. Ka diçka që askush nuk e di, lito quhej MILU dhe ai lindi në Facebook shumë më parë se të lindnin prodhues të mëdhenj të verërave si Nico Illustrations.

AL: Bota e ëndrrave duket se ka një rol të spikatur dhe të përsëritur në karikaturat tuaja, ose përmes referencave tekstuale në fjali ose për shkak të natyrës ëndërr të peisazheve që pikturoni. A merrni nga ëndrrat tuaja materiale për punën tuaj? A është ëndërruar fjalë për fjalë ndonjë nga vinjetat tuaja para se të hidhet në letër?

YL: Disa. Pikërisht të fundit që kam ngarkuar. Unë ëndërrova gjyshin tim, të cilin e humba dhe ai ishte një nga njerëzit më të vështirë për të pranuar që ai nuk ishte në tokë. Kam ëndërruar për atë planet Saturnin plot ngjyra të kuqe, blu, fuchsia dhe nuk mund të mos e pikturoja. Por disa vineta që ëndërrova dhe jo vetëm kaq, por edhe piktura.

Karikaturë e Lito në Mars, nga Yael Lopumo

AL: Tani që flisni për planetët, pyetja është e detyruar. Llogaria në Instagram ku postoni krijimet tuaja quhet Lito en Marte dhe do të jetë ajo që i jep titullin librit që do të mund të lexojmë së shpejti. Në një nga vinjetat Lito thjesht thotë "Unë dua të të dua". A është një lojë me fjalë që mund të shpjegojë kuptimin e emrit të llogarisë dhe titullit të librit? (Unë dua të Të Du

YL: ashtë një frazë që i shkrova të dashurës sime, dhe më pëlqeu shumë shumë, tregon thjeshtësi. A e dini nga vjen? Pyeta veten "a ka diçka më të fortë sesa të thuash" të dua "?" Dhe mendova për atë përgjigje. Unë dua të dua Ty. Unë i dua planetët, veçanërisht misterin e universit, ngjyrat e kozmosit ...

AL: Në llogarinë tuaj në Instagram ju e përcaktoni stilin tuaj si "art me një përzierje dashurie" dhe e vërteta është se kjo duket të jetë receta për suksesin tuaj. Por siç e dini, në çdo recetë të mirë sasitë si dhe proporcionet ndikojnë shumë. A do të guxonit të shprehnit përzierjen në përqindje? Sa art dhe sa dashuri në karikaturat e shkëlqyera që bëni?

YL: Dashuria është kudo, në të gjitha vizatimet, në të gjitha fjalitë dhe shkrimet, në të gjitha komentet. Edhe me ngjyra. Ngjyrat gjithashtu gjenerojnë butësi, gjenerojnë qetësi. Ndoshta arti ka pak dashuri, prandaj përzierja, arti janë ngjyrat dhe i duan thëniet.

AL: Më në fund, ne duam të ju falënderojmë për mundësinë që na keni dhënë dhe që na ka lejuar t'ju njohim më hollësisht. Ne dëshirojmë që ju t’i drejtoheni lexuesve tanë drejtpërdrejt për ta përfunduar këtë intervistë me një mesazh të shkurtër për ta.

YL: Faleminderit për ju. Jam shumë i lumtur për gjithë këtë që po kaloj, shumë i lumtur që mora intervistën time të parë, ku u ndjeva rehat duke thënë atë që mendoja dhe duke ndjerë konformitetin në anën tjetër. Dhe dua t'u them lexuesve që të shkojnë gjithmonë për gjithçka, se nuk është një ditë më pak, por një ditë më shumë të përpiqen të përmbushin ëndrrat tuaja. Një përqafim i madh nga Argjentina!


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet.

*

*

  1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
  2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
  3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
  4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
  5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
  6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.