Javier Marias

Xavier Marias.

Xavier Marias.

Javier Marías, “Ai ka zhvilluar një stil që nuk është thjesht një aspekt formal por një mënyrë për të parë botën. Shkrimet e tij mendohen në veprim, dhe lexuesit e ndihmojnë atë ”. Fraza korrespondon me Winston Manrique Sabogal (Vendi, 2012), i cili e përcakton shkrimtarin si "një nga romancierët më inovativë evropianë". Jo më kot, vepra e tij është botuar në më shumë se 40 gjuhë.

Ai ka botuar gjashtëmbëdhjetë romane plus përkthime të konsiderueshme, botime dhe disa tregime të shkurtra. Po kështu, ai ka bashkëpunuar përmes eseve dhe artikujve të ndryshëm me media prestigjioze kombëtare dhe ndërkombëtare. Që nga viti 2008 zë kolltukun të Akademisë Mbretërore Spanjolle. Librat e tij janë ndër më të mirët në të gjithë historinë letrare të Spanjës.

Profili bibliografik

Lindja dhe fëmijëria

Javier Marias Franco Ai lindi në Madrid më 20 shtator 1951. Ai është i katërti nga pesë fëmijët e martesës midis filozofit - një anëtar i Akademisë Mbretërore Spanjolle - Julián Marías dhe shkrimtarit Dolores Franco Manera. Babai i tij, një republikan, u ndalua të praktikonte në universitetet frankoiste për refuzimin e betimit në Parimet e Lëvizjes Kombëtare (1958).

Si pasojë, e gjithë familja u zhvendos në Shtetet e Bashkuara duke filluar në 1951. Atje, Julián Marías dha mësim në Universitetin Yale deri në fund të viteve 50. Sapo u kthye në Spanjë, Javier i ri u arsimua në Shkollën Estudio nën parimet liberale të trashëguara nga Institución Libre de Enseñanza.

Një mjedis familjar shumë i favorshëm për të shkruar

Nga ana tjetër, Kolegji i Studimit mbajti një lidhje shumë të ngushtë me Institutin Ndërkombëtar të Bostonit, ku Julián Marías jepte leksione. Me tutje, shtëpia e çiftit Marías Franco ishte një qendër akademike më vete. Gjithmonë plot libra dhe shpesh me studentë të kolegjit që marrin mësime private.

Prandaj, nuk është për t'u habitur që veprat e para të prodhuara nga Javier Marías datojnë që në adoleshencën e tij. Si mund të mos jetë një mjedis i favorshëm për aktivitete intelektuale nëse nëna ka mbaruar karrierën e letrave me një çmim të jashtëzakonshëm. Përveç kësaj, vëllezërit e tij njihen si historian akademik dhe arti (Fernando), doktor në ekonomi dhe kritik filmi (Miguel) dhe muzikant (Álvaro). Xhaxhai i tij është kineasti Jesús Franco.

Trashëgimia e babait të tij

Pablo Núñez Díaz (UNED, 2005), sintetizon me vend Ndikimi i Julián Marías tek i biri: “... se ai nuk e lejoi veten të rrëmbehej nga parrullat ose lëvizjet politike që kalonin, me shumë gjasë ndikuan në arsimimin e Javierit. Padyshim, trashëgimia që shkrimtari mori nga babai i tij nuk ishte vetëm etike ose politike - e cila nuk do të ishte e vogël - por gjithashtu përfshinte një pasion për mendimin filozofik, letërsinë dhe gjuhët ".

Nga ana tjetër, Catalina Jiménez Correa (2017), nga Universidad Autónoma de Occidente (Kolumbi), analizon prejardhjen e babait në artikujt nga Javier Marías. Konkretisht, ajo shpreh: “Shifra e babait të tij, e përmendur 348 herë gjatë 238 kolonave të studiuara (midis 2009 dhe 2013). Isshtë, pa dyshim, referenca morale dhe intelektual më i fortë për Marías ”.

Më e reja

Javier Marías e ka përcaktuar veten si pjesë e të ashtuquajturës gjeneratë e 70, më e reja. Ai përfshin një grup intelektualësh të lindur pas Luftës Civile Spanjolle, të cilët, megjithëse ishin trajnuar gjatë regjimit të Frankos, morën një arsim paralel jokonvencional.

Ndryshe nga retorika e angazhuar e dekadave të mëparshme, ato më të rejat nuk e përdorin letërsinë si një instrument të transformimit sociopolitik. Po kështu, anëtarët e këtij grupi nuk kujdesen shumë për burimet teknike tradicionale të shkrimeve Spanjolle. Përkundrazi, ata janë të prirur të përdorin elementë ekzotikë të ekstrapoluar nga autorë në gjuhë të tjera dhe të krijojnë karaktere dinake, të ngatërruara, plot hile.

Analiza e punimeve të tij

Padyshim, vepra më e njohur e Javier Marías është puna e tij si romancier. Sidoqoftë, numri i madh i përkthimeve, antologji me tregime të shkurtra dhe artikuj të botuar në shtyp (plus çmimet e marra) nuk mund të anashkalohen. Që nga fillimi i më shumë se 40 viteve të karrierës së tij letrare, Marías ka treguar se nuk drejtohet nga parametrat e traditës narrative spanjolle.

Nesër në betejë, mendo për mua si Javier Marías.

Nesër në betejë, mendo për mua si Javier Marías.

Shpirti transformues

Shenja e tij rinovuese është e dukshme në romanin e tij të parë, Në domenin e ujkut (1971). Shtë një histori me një ndikim të qartë kinematografik, e vendosur midis viteve 1920 dhe 1930 dhe që përmban protagonistët amerikanë. Menjëherë pas kësaj, kjo tipar inovativ konfirmohet në Kalimi i horizontit (1972) Edhe pse një anakronizëm i trashë është i dukshëm në librin e tij të dytë, ai është ende një tregim i qëndrueshëm dhe i hapur.

Sidoqoftë, Marías nuk përfundoi shumë i kënaqur me "pasticho" të romanit të tij të tretë, Monarku i kohës (1978). Kjo është ndoshta arsyeja pse ai e ribotoi atë në 2003. Në 1983 u botua romani i tij i katërt, Shekulli, karakterizohet nga argumenti i tij i kontrasteve të paraqitura nga palë kapitujsh. Ishte i pari nga librat e tij ku rrëfimi alternonte fragmente midis personit të parë dhe të tretë.

Stili vetanak

Sipas Sandra Navarro Gil (Revista e Filologjisë, 2004), në Njeriu sentimental (1986) Marías zhvillon karaktere dhe tema nga titujt e mëparshëm në thellësi. Nga ky titull, autori i lindur në Madrid arrin “... një mënyrë të re për të kuptuar letërsinë: dëshira e gjallë e romaneve të tij të para i lë vendin ushtrimit të një romani të kuptuar si introspeksion në të cilin mendimi, dhe jo shpikja, bëhet në rrëfimin kryesor material ”.

Njeriu sentimental bëhet konsolidimi i një stili të karakterizuar nga një rrëfyes reflektues në vetën e parë, mbështetur me përpikëri nga burimet meta-trilluese. Evolucioni i tre romaneve të tij të para, i dominuar nga personazhe më dinakë dhe / ose melodramatik, gradualisht u zhvendos drejt pjesëve më intime, të hollësishme dhe skrupuloze.

Konsolidimi

me Të gjithë shpirtrat (1989), shkrimtari spanjoll merr një kthesë interesante drejt një trillimi të ngarkuar me ngjyrime autobiografike. Pastaj nisjet e Zemër kaq e bardhë (1992) y Nesër në betejë mendo për mua (1994) përfaqësojnë sukseset më të mëdha editoriale deri më tani. Po kështu, vitet XNUMX janë një periudhë e çmimeve të shumta për Marías, jo vetëm për romanet e tij, por edhe për përkthimet, artikujt dhe esetë e tij.

Prapa e zezë e kohës (1998) ishte një ese-roman i dominuar nga reflektimet e autorit mbi kalimin e paepur të kohës. Ky titull i parapriu - me gjasë - kryeveprës së Javier Marías, Fytyra juaj nesër. Isshtë një roman me më shumë se 1.500 faqe të shpërndara në tre vëllime: Ethet dhe shtizat (2002), Vallëzoni dhe ëndërroni (2004) y Verë dhe hije dhe lamtumirë (2007).

Rinovimi dhe qëndrueshmëria e vazhdueshme

Pas suksesit kumbues të Fytyra juaj nesër Marías inovoi përsëri me prezantimin e një rrëfyese femër në Shtrydh (2011). Isshtë një libër më i shitur (më shumë se 100.000 kopje) dhe i vlerësuar në mënyrë kritike falë komplotit të tij detektiv mes dilemave etike dhe morale. Sidoqoftë, ngjarja më e paharrueshme e lidhur me këtë roman është Çmimi Kombëtar për Rrëfimin Spanjoll, i refuzuar nga shkrimtari.

Fraza nga Javier Marías.

Fraza nga Javier Marías.

Në atë rënie, Javier Marías deklaroi (tetor 2012): “Unë jam duke qenë në përputhje me atë që kam thënë gjithmonë, se kurrë nuk do të merrja një çmim institucional. Nëse PSOE do të kishte qenë në pushtet, do të kishte bërë të njëjtën gjë ... Unë kam refuzuar të gjitha shpërblimet që vijnë nga çanta publike. Unë nuk kam thënë në disa raste që nëse do të më jepej, nuk do të isha në gjendje të pranoja asnjë çmim ".

Lista e plotë e librave të tij

 • Në domenin e ujkut. Roman (Edhasa, 1971).
 • Kalimi i horizontit. Roman (La Gaya Ciencia, 1973).
 • Monarku i kohës. Roman (Alfaguara, 1978).
 • Shekulli. Roman (Seix Barral, 1983).
 • Njeriu sentimental. Roman (Anagrama, 1986).
 • Të gjithë shpirtrat. Roman (Anagrama, 1989).
 • Përralla unike. Ese (Siruela, 1989).
 • Ndërsa ata flenë. Histori (Anagrama, 1990).
 • Zemër kaq e bardhë. Roman (Anagrama, 1992).
 • Jetë të shkruara. Ese (Siruela, 1992).
 • Nesër në betejë mendo për mua. Roman (Anagrama, 1994).
 • Kur isha i vdekshëm. Histori (Alfaguara, 1996).
 • Njeriu që dukej se nuk donte asgjë. Ese (Espasa, 1996).
 • Rojet e rojeve. Ese (Alfaguara, 1997).
 • Nëse do të zgjohesha përsëri nga William Fauklner. Ese (Alfaguara, 1997).
 • Prapa e zezë e kohës. Roman (Alfaguara, 1998).
 • Karakter i keq. Story (Plaza & Janés, 1998).
 • Që kur pashë se vdisje nga Vladimir Nabokov. Ese (Alfaguara, 1999).
 • Ethet dhe shtizat. Roman (Alfaguara, 2002).
 • Vallëzoni dhe ëndërroni. Roman (Alfaguara, 2004).
 • Verë dhe hije dhe lamtumirë. Roman (Alfaguara, 2007).
 • Fytyra juaj nesër. Përmbledhje e tre romaneve të tij të mëparshëm. (Alfaguara, 2009).
 • Shtrydh. Roman (Alfaguara, 2011).
 • Ejani të më gjeni. Literatura për fëmijë (Alfaguara, 2011).
 • Karakter i keq Përralla të pranueshme dhe të pranueshme. Histori (Alfaguara, 2012).
 • Kështu fillon e keqja. Roman (Alfaguara, 2014).
 • Don Kishoti i Wellesley. Shënime për një kurs në 1984. Ese (Alfaguara, 2016).
 • Ishulli Berta. Roman (Alfaguara, 2017).

Bashkëpunimet gazetareske

Shumë prej tregimeve të treguara në tekste historie si p.sh. Kur isha i vdekshëm (1996) ose Karakter i keq (1998) e kishin zanafillën në shtyp. Në mënyrë të ngjashme, Javier Marías ka prodhuar më shumë se një duzinë libra hartues me përmbajtje nga bashkëpunimet e tij gazetareske. Këtu janë disa:

 • Pasionet e kaluara (Anagrama, 1991)
 • Literatura dhe fantazma (Siruela, 1993)
 • Jeta fantazmë (Aguilar, 1995).
 • E egër dhe sentimentale. Letra futbolli (Aguilar, 2000).
 • Aty ku gjithçka ka ndodhur. Kur largohen nga kinemaja (Gutenberg Galaxy, 2005).
 • Villains e kombit. Letrat e politikës dhe shoqërisë (Lynx Books, 2010).
 • Mësim i modës së vjetër. Shkronjat e gjuhës (Gutenberg Galaxy, 2012).

Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.