Pylli e di emrin tënd

Pylli e di emrin tënd.

Pylli e di emrin tënd.

Pylli e di emrin tënd (2018) është një roman nga shkrimtari i Bilbaos Alaitz Leceaga. Në vepër, autori përqendron vëmendjen e lexuesit në historinë e dy motrave binjake - antagoniste me njëra-tjetrën dhe të pasura nga lindja, trashëgimtare të Markezit të Zuloaga - të cilat posedojnë lindje natyrore dhe fuqi unike të marra nga linja e nënës.

Përveç kësaj, dhe si një plus intrigash dhe misteri, një mallkim i çuditshëm i përndjek vajzat dhe ka sinjalizuar se disa prej tyre do të vdesin në mënyrë të pashmangshme kur të mbushin pesëmbëdhjetë vjet. Falë një marketing të shkëlqyeshëm dhe disa linjave shumë të mira hyrëse të arritura nga Leceaga, romani ishte në gjendje të pozicionohej shpejt në listat më të shitura në muajin e saj të parë.

Për autorin, Alaitz Leceaga

Siç shkruajti Irene Dalmases Shumësi, në seksionin e "Tribunës Feministe":

“Një këpucë e vetme e kuqe e hedhur pranë një shkëmbi Kantabrian e çoi Alaitz Leceaga nga Bilbao të ulej në kompjuter për të krijuar historinë e dy motrave binjake, Estrella dhe Alma, protagoniste të romanit Pylli e di emrin tënd

Dhe kështu, me vendosmëri - por jo me magji, si shumë gjëra në historinë e saj dhe në mijëra linjat e saj letrare - shkrimtarja arriti të formësonte projektin që e bëri atë të dukshme qartë në botën evropiane dhe ndërkombëtare të letrave. Ajo është vetëm 38 vjeç (ka lindur në 1982). Vjen nga ai brez që shijoi historitë e treguara natën në salla, në pyll, në dhoma dhe në çdo vend të mirë ku mund të shijosh një histori. Puna e tij e bërtet atë.

Siç komentoi ai në të njëjtën intervistë për Shumësi, Leceaga "gjithmonë e dinte se do të ishte një shkrimtare". Kjo zbulohet nga dashuria e tij e hershme për të lexuar, duke pasur një fiksim të veçantë për librat me një temë magjike, të mbinatyrshme dhe me një protagonizëm femëror. Prandaj, tema kryesore e tij synon gjithashtu të rrisë rolin e grave në komunitetet në historinë njerëzore.

Autori ka deklaruar admirim për Isabel Allende dhe veprën e saj, për mënyrën se si kjo shkrimtare e suksesshme ka arritur të pozicionojë gratë në komplotin e saj. Kohët e fundit, Leceaga nxori romanin e tij të ri, Bijat e tokës (2019). Historia e këtij libri është gjithashtu e ngjyrosur me atë prekje të realizmit magjik dhe me fuqizimin e grave, por këtë herë në shekullin e XNUMX-të, në La Rioja dhe duke pasur vreshtat si dëshmitare të ngjarjeve.

Alaitz Leceaga.

Alaitz Leceaga.

Për romanin: Pylli e di emrin tënd

Realizmi magjik i Leceaga

Teksti është i përshtatur brenda realizmit magjik, por me një prekje shumë të vetë të autorit. Mitet spanjolle dhe legjendat e mallkimeve të atyre rrënjëve cigane spikasin, megjithëse ndërthuren me nuancën e Amerikës Latine që shton gjyshja Soledad.

Koha, vendet dhe rrethanat e tyre

Koha e ngjarjeve që ndodhin rregullohet në gjysmën e parë të shekullit XX, saktësisht midis dekadave të treta dhe të pestë. Lidhur me vendndodhjet, megjithëse komploti fillon në Basondo imagjinare, Spanjë, përballë Detit Kantabrian, Leceaga shëtit lexuesit nëpër Angli dhe Shtetet e Bashkuara; përkatësisht në Surrey dhe California.

Rrëfimi mitik pastrohet në një mënyrë shumë inteligjente me ngjarjet luftarake që shënuan atë epokë të njerëzimit. Pastaj, ju mund të lexoni se si ngjarjet e Luftës Civile Spanjolle, Luftës së Dytë Botërore dhe Rebelimit të minatorëve në Asturias janë të lidhura në pikat kryesore. E gjithë kjo, ndërsa fliste për magjinë e zezë dhe veprimet e sektit të errët nazist Ahnenerbe dhe veprimet e tyre të çuditshme.

Në atë moment, të shënuar nga ato besime në lidhje me natyrën dhe nën ato rrethana historike, historinë e Pylli e di emrin tënd. Tani, duke folur për komplotin qendror, ne gjejmë një histori që pushton nga misteret e saj që nga fillimi. Dhe është se mallkimet që paraqiten me shpjegime të largëta dhe që kërkojnë të shqyrtohen në thellësi, të lidhura, në mënyrë të pandryshueshme.

Villa Soledad dhe familja që banon në të

Tashmë, në vetvete, vendosja e Villa Soledad —Banesa ku fillon gjithçka dhe që rikrijohet në një hapësirë ​​ku deti Kantabrian takon një pyll të përhumbur të trashë dhe misterioz - përfundon Në ambientet e saj, Leceaga po na tregon jetën e familjes Zuloaga dhe profilet e secilit anëtar të saj.

Diçka është e sigurt që lexuesi kur përballet me secilin personazh, dhe kjo është se: ose i urreni ata sepse janë shumë të këqij, ose i doni sepse janë shumë të mirë. Termat e mesëm nuk vlerësohen shumë, jo si ndryshimet e vazhdueshme të palëve dhe mendimeve. Ky aspekt i fundit është shumë i shënuar gjatë rrëfimit.

Paraqitja e protagonistëve (Alma dhe Estrella) dhe personazhet e tyre, megjithëse është disi jokonvencionale - Yin-Yang -, është kryer mirë. Për më tepër, kjo plotësohet në mënyrë të përsosur nga fuqitë që zotërojnë të dy. Dhe nëse të gjithë kësaj i shtojmë mallkimin që dikton që njëri prej tyre duhet të vdesë kur të mbushë 15 vjeç, rezultati është një formulë që lidh atë që lexon derisa të dinë se si do të ndodhë dhe që duhet të jetë ai me fatalin fatin.

Komploti vazhdon pas vdekjes së njoftuar

Ndoshta një pjesë e gjërave më të mira është që pas asaj ngjarje të pafat, komploti vazhdon të zhvillohet, së bashku me personazhet. Kjo është mënyra se si po ngrihen kthesa të reja dhe interesante. Siç u përmend, përshkruhen ngjarjet historike që ndodhën në ato 3 dekada kaq konvulsive për Evropën dhe botën, ndërsa një i mbijetuar i mallkimit lufton kundër imazheve patriarkale të kohës për të mbivendosur dhe demonstruar fuqinë e grave.

Citim nga Alaitz Leceaga.

Citim nga Alaitz Leceaga.

Disa personazhe kryesore në histori

Shpirti:

Ky është binjaku "i mirë" me një karakter të dëgjueshëm. Dhurata e tij është ajo e të qenit në gjendje të komunikojë me të vdekurit. Përveç kësaj, është radha e saj të ruajë sekretin e mallkimit se kush do të vdesë në moshën 15 vjeç.

yll:

Ajo është binjake me karakter të pathyeshëm, si një spanjolle Doña Bárbara. Ka ngjyrime të forta egoizmi, të përziera me një nevojë të jashtëzakonshme për përpjekje për të arritur famë. E vetmja kundërproduktive në rolin e saj si një femër e fuqizuar është se ajo arrin shumicën e qëllimeve të saj për shkak të bukurisë së saj.

Markezi i Zuloaga:

Ai është babai i binjakëve. Ai karakterizohet nga të qenit maço tipike. Në tokat e tij, fjala e tij është ligji, dhe kushdo që e kundërshton, i sheh keq, madje edhe vajzat dhe gruan e tij. Ai i nënshtrohet këtij të fundit dhe nuk ka të drejtë për asgjë në kundërshtim me dëshirat e tij.

Gjyshe Soledad

Forshtë për të që është ndërtuar Villa Soledad. Burrit të saj, Don Martín, iu ndërtua pallati si një kujtim i dashurisë së saj. Ajo është me origjinë meksikane dhe dhuratat magjike të binjakëve vijnë nga prejardhja e saj. Shtë ajo që mund të klasifikohet si "shaman". Midis dhuratave të tij të mbinatyrshme, spikat fuqia për të profetizuar të këqijat që do të ndodhin, ose në cilën moment lulet do të arrijnë shkëlqimin e tyre. Madje parashikon stuhi dhe ka sundim mbi natyrën.

Carmen Barrio

Ajo është ajo që ka rolin e rëndësishëm të kujdesjes për binjakët. Po, ninullën. Ajo praktikisht e përmbush rolin e nënës tek Estrella dhe Alma. Ai është një personazh që dashurohet lehtë dhe që kap me ndërhyrjet e tij.

Stereotipet dhe ekstremet

Duhet të theksohet se ekziston abuzim në lidhje me stereotipin e makizmit në personazhet meshkuj, me praktikisht vetëm një që është "i mirë". Ekstremet gjithashtu perceptohen qartë: njëra është e mirë engjëllore ose e keqe demonike.

Ndërsa kjo e fundit është e dukshme në shumë personazhe të librit, mund të shihet veçanërisht në rolet e Almës dhe atë të Markezit të Zuloaga-s. Dhe jo, nuk është se njerëz të tillë nuk ekzistojnë, është vetëm se një farë fleksibiliteti dhe reflektimi për të eksploruar nuanca të tjera mund të pasurojnë në mënyrë të konsiderueshme komplotin.

Një histori e mirë-menaxhuar, pavarësisht gjatësisë së saj

Nga pjesa tjetër, dhe përkundër gjatësisë - më shumë se 700 faqe në versionin dixhital - autori dinte si ta përballonte komplotin. Nuk është e lehtë të mbash një lexues të lidhur me një histori të tillë, për nga gjatësia dhe përmbajtja. Kjo sepse, dhe me meritë duhet thënë, shkrimet e Alaitz Leceaga janë të freskëta.

Rrëfimi përshkrues pak i ngadaltë

Tani, në katër pjesët e tij - Zjarri, Uji, Era dhe Toka - dhe në 24 kapitujt e saj, ka momente kur rrëfimi bëhet i ngadaltë. Në fakt, edhe i lodhshëm dhe i përsëritur. Kjo ndodh në pauzat përshkruese të detit, hapësirave të përbashkëta, pyllit. Sidoqoftë, ai kapërcen dhe merr ritmin përsëri.

Përfundime të caktuara të lirshme

Një aspekt tjetër që nuk kalon pa u vënë re janë ngjarje që nuk kanë një arsye logjike për të qenë. Kjo do të thotë, ato ndodhin "vetëm sepse", sikur gjithçka të bashkohej në mënyrë që të ndodhin situatat më pak të pritura, pa pushim dhe pa pushim. Dhe, ndërsa realizmi magjik lejon disa mundësi për autorin, abuzimi me të nuk mund të jetë një mundësi e mirë.

Moreshtë më e këndshme për lexuesin të dijë arsyen e ngjarjeve, megjithëse kjo nuk është e qartë menjëherë. Dhe është se lënia e skajeve të lirshme, shumë, më shumë se mister, mund të tregojë një mungesë të caktuar vëmendjeje ose pakujdesie. Sigurisht, duhet të mbahet mend se gjatësia e librit është e konsiderueshme dhe ishte një bast i madh nga ana e autorit. Përveç kësaj, ai e arriti misionin e tij me shitje dhe njohje. Kjo, në vetvete, tashmë është shumë në botën e sotme konkurruese të letërsisë.

Shënime përfundimtare

Ju mund të keni Pylli e di emrin tënd si një libër për lexuesit që duan të fillojnë me lexim të gjerë, si dhe për lexuesit me përvojë. Sigurisht, shitësit me pakicë do të vërejnë boshllëqet dhe do të flasin për to, por ai kthehet në pikën e projektit të parë gjithëpërfshirës me arritje shumë të mira. Vepra është një ftesë për të dhënë frymë të re dhe për të zbuluar në to imagjinatën dhe shtysën e këtij shkrimtari bask.


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet.

*

*

  1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
  2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
  3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
  4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
  5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
  6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.