Rosalía de Castro, autori i Romantizmit Spanjoll

Portret Rosalía de Castro

Rosalia de Castro lindi ne Santiago de Compostela në vit 1837 dhe së bashku me poetin Sevillian Gustavo Adolfo Bécquer, ai formoi atë çift i cili dha një të ri impuls dhe pushim në fazën e Romantizmit Spanjoll. Në këtë artikull të veçantë kushtuar asaj, ne thellohemi jo vetëm në jetën e saj, për fat të keq mjaft të shkurtër, por edhe në veprën e saj letrare, e cila është shumë më e plotë se ajo që zbulohet a priori, për shembull në shkollat ​​spanjolle, ku rëndësia e saj vështirë se është përmendet në letërsinë e vendit tonë, dhe nëse është, vetëm kompozimet e saj poetike që i referohen Romantizmit i atribuohen.

Në këtë artikull, ne do të heqim këtë gjemb dhe do t'i japim vendin e saj kësaj shkrimtari të madh Galisian ... Shpresojmë se nuk do të lëmë asgjë në tubacion dhe t'ju transmetojmë në Rosalía de Castro në mënyrë të plotë dhe në të gjitha thelbi i saj.

Vida

Familja e Rosalía de Castro në tërësi

Rosalía de Castro ishte bijë e një gruaje beqare dhe të një të riu që u krijua prift. Gjendja juaj e vajza e paligjshme e bëri atë të regjistrohej si vajza e prindërve të panjohur, si më poshtë:

Në njëzet e katërtën e njëmijë e tetëqind e tridhjetë e gjashtë, María Francisca Martínez, një fqinje e San Juan del Campo, ishte kumbara e një vajze që unë e pagëzova solemnisht dhe i vura vajrat e shenjtë, duke e quajtur María Rosalía Rita, vajza e të panjohurës prindërit, vajzën e të cilëve u dha kumbara, dhe ajo shkon pa numër sepse nuk kishte kaluar në Inclusa; Dhe për rekord, unë e nënshkruaj atë. Certifikata e pagëzimit e nënshkruar nga prifti José Vicente Varela y Montero.

Pasi të jesh rritur kështu, do të kushtëzosh fuqishëm edhe personalitetin e tij, pra jetën dhe veprën letrare. Edhe kështu, ne i dimë emrat e prindërve: María Teresa de la Cruz de Castro y Abadía dhe José Martínez Viojo. Megjithëse personi që u kujdes për të porsalindurin në fillim ishte kumbara e saj dhe shërbëtorja e nënës, María Francisca Martínez, një pjesë e fëmijërisë së saj do të kalonte me familjen e babait të saj, në qytetin Ortoño, për të kaluar më vonë në Santiago de Compostela, ku në shoqërinë e nënës së tij, ai filloi të merrte nocione themelore të vizatimit dhe muzikës, duke ndjekur rregullisht aktivitete kulturore në të cilat ai do të bashkëvepronte me një pjesë të Rinia intelektuale galike të momentit, si Eduardo Pondal dhe Aurelio Aguirre. Megjithëse vetëm nga vitet e shkollës e dimë që ai filloi të shkruaj poezi që në moshë të vogël, ne gjithashtu dimë shijen e tij për veprat teatrale, në të cilat ai mori pjesë aktivisht gjatë fëmijërisë dhe adoleshencës së tij.

Në një nga udhëtimet e tij në kryeqytetin spanjoll, Madrid, takoni kush ishte burri i saj, Manuel Murguía, Autor galisian dhe figurë e shquar e 'Reburning'. Rosalía botoi një broshurë me poezi të shkruar në spanjisht, të cilën ajo e quajti «Lulja", dhe bëri jehonë nga Manuel Murguía, i cili i referohej atij në Iberia. Falë një miku të përbashkët, të dy u takuan me kalimin e kohës, për të gjetur më në fund martohesh ne vitin 1858, konkretisht më 10 tetor, në kishën famullitare të San Ildefonso. Ata kishin 7 fëmijë.

Megjithëse disa kritikë letrar pohojnë se Rosalía nuk kishte atë që thuhet të jetë një martesë e lumtur pikërisht megjithëse ajo e donte shumë burrin e saj, dihet me siguri se Manuel Murguía e ndihmoi atë shumë në karrierën e saj letrare, deri në botimin e veprës ishte e mundur.më e famshme nga Galisja «Këngët Galike», duke qenë përgjegjësja maksimale pas vetë autores, natyrisht, që kjo vepër njihet sot dhe ka supozoi ringjalljen e letërsisë galike në shekullin XIX.

Nëse në vetvete, të shkruarit ishte e vështirë për gratë gjatë asaj kohe, le të mos flasim as për sa e komplikuar ishte ta bësh atë në Galician dhe t'i lexosh ato ty. Gjuha Galike ishte shumë e diskredituar, gjithnjë e më larg nga ajo kohë në të cilën ajo kishte qenë gjuha e paravendosur e krijimit të lirikës galike-portugeze. Duhej të fillonit nga fillimi, nga e para, pasi e gjithë tradita ishte humbur. Ishte e nevojshme të shkëputej nga indiferenca dhe përbuzja që kishte ndaj gjuhës, por shumë pak ishin ata që e konsideruan detyrën, sepse kjo do të përbënte një arsye për diskreditim shoqëror dhe nuk mbante aspak rëndësinë nëse do ta bënit atë në Kastilian. Kështu, Rosalía de Castro i dha prestigj galicianit kur e përdorni atë si gjuhë për «Këngë Galike», duke konsoliduar kështu ringjalljen kulturore të gjuhës galike.

Gjatë martesës tuaj, Rosalía dhe Manuel ndryshuan adresën e tyre në shumë raste: ata kaluan nëpër Andaluzi, Extremadura, Levante dhe më në fund, përmes Castile, para se të ktheheshin në Galicia, ku autori qëndroi deri ditën e vdekjes së saj. Besohet se kjo vajtje-ardhje nga një vend në tjetrin, kryesisht për arsye pune dhe ekonomike, ishte ajo që çoi në Rosalía vazhdimisht pesimiste. Më në fund, vdiq në 1885 për shkak të një kanceri i mitrës se kishte vuajtur shumë kohë më parë 1883. Në fillim, ajo u varros në varrezat Adina, të vendosura në Iria Flavia, për të zhvarrosur trupin e saj më 15 maj 1891 për ta çuar në Santiago de Compostela, ku u varros përsëri në mauzoleu i krijuar posaçërisht për të nga skulptori Jesús Landeira, i vendosur në Kapelën e Vizitës së Manastirit Santo Domingo de Bonaval, në Panteonin e tanishëm të Galicianëve Ilustrues. Një vend, shumë më mirë pa dyshim, për një Galiciane që dha gjithçka për tokën e saj.

Karikaturë e Rosalía de Castro

Vendi i ndërtimit

Puna e tij, si ajo e Gustavo Adolfo Becquer, është pjesë e poezi intime nga gjysma e dytë e shekullit të XNUMX-të, e cila karakterizohet mbi të gjitha nga një ton i thjeshtë dhe i drejtpërdrejtë që i jep një frymëmarrje të re, më të sinqertë dhe autentike lëvizjes së Romantizmit Spanjoll.

Vepra e tij letrare është e njohur mbi të gjitha për të përbërje poetike, i cili përbëhet nga 3 vepra të botuara: Këngë galike, Ju qij novas y Në brigjet e SarDy librat e parë janë shkruar në Galician, dhe "Në brigjet e Sarit", vepra e saj poetike në spanjisht, paraqet një shprehje që sillet rreth ndjenjave personale të autorit dhe konflikteve të brendshme që përmendëm më parë: vetmia, dhimbja dhe një nostalgji e thellë për kohën e kaluar janë pasojat më të rëndësishme të kontaktit të zërit poetik me vendet të rinisë së tij.

Gjithashtu në punë "Në brigjet e Sarit", disa nga motivet që u gjetën tashmë në prodhimin e tij të mëparshëm në Galician shfaqen: "hijet", prania e qenieve të vdekura, ose "ato të trishtuara", individë të paracaktuar për dhimbje dhe të përndjekur nga fatkeqësia. Pikërisht, vuajtja e pakuptueshme njerëzore, para së cilës ndërgjegjja e tij rebelohet, ndonjëherë përballet me fetarinë e vet.

Rosalía de Castro kultivon një poezi që e konsideron kuptimin e jetës nga një vizion i vetmuar dhe i shkretë i botës. Kjo perspektivë përparon karakterin ekzistencial që perceptohet në disa autorë si p.sh. Antonio Machado o Miguel de Unamuno. Inshtë në këtë mënyrë gjithashtu, pasi toni i tij rrëfyes, krijimi i strofave të reja ose përdorimi i vargut Aleksandrian (një varg me katërmbëdhjetë rrokje metrike i përbërë nga dy hemistich me shtatë rrokje me një theks në rrokjen e gjashtë dhe të trembëdhjetë) parandjen prirjet formale të poezisë moderniste.

 

Statuja e Rosalía de Castro në Galicia

«Këngë Galike»

Su vepra më e njohur, publikuar ne 1863, është shkruar në gjuhën e tij amtare, Galikisht, për të denoncuar padrejtësinë që është bërë ndaj njerëzve dhe kulturës Galike në përgjithësi.

Ky libër me 36 poezi, përfshirë prologun dhe epilogun, fillon me zërin e një gruaje të re që ftohet të këndojë, duke kërkuar falje, gjithashtu në poezinë e fundit, për aftësinë e saj të dobët për të kënduar për Galicia dhe bukurinë e saj. Rosalía shfaqet tek ata si një personazh më shumë, duke e bërë të qartë pasionin e saj për komunitetin e Galisit.

Në Këngët Galician, 4 tema të ndryshme dallohen qartë:

 • Tema e dashurisë: Karaktere të ndryshëm të qytetit në rrethana dhe situata të ndryshme, jetojnë dashuri në mënyra të ndryshme, sipas një këndvështrimi popullor.
 • Tema nacionaliste: Në këto poezi shfajësohet krenaria e popullit Galician, kritikohet shfrytëzimi i banorëve të tij në tokë të huaj për shkak të emigrimit dhe së fundmi protestohet për braktisjen ndaj së cilës ekspozohet Galicia.
 • Tema Costumbrista: përshkrimi dhe rrëfimi mbizotërojnë në besimet e tanishme, pelegrinazhet, devocionet ose personazhet karakteristikë të kulturës popullore galike.
 • Tema intime: Herselfshtë vetë autori, Rosalía, ajo që shpreh ndjenjat e saj në disa poezi.

Në "Cantares gallegos" si dhe në "Follas novas", shkrimtari rimori shumë elementë të poezisë popullore dhe folklorit galik që ishin harruar me shekuj. Rosalía këndon për bukurinë e Galicia në poezitë e saj dhe gjithashtu sulmon ata që sulmojnë njerëzit e saj. Ai është në favor të fshatarësisë dhe klasës punëtore dhe vazhdimisht ankohet për varfërinë, emigracionin dhe problemet që kjo sjell. Ky shembull nga ky libër me poezi pasqyron dhimbjen e emigrantit që i thotë lamtumirë tokës së tij:

Lamtumirë lavdi! Mirupafshim te lumtur!

Unë largohem nga shtëpia ku kam lindur

Unë largohem nga fshati që di

për një botë që nuk e pashë.

I lë miqtë për të huajt 

Unë largohem nga lugina për në det,

Më në fund lë sa mirë dua ...

Kush nuk mund të largohej! ...

"Follas novas"

Ky ishte libri i fundit me poezi që autori shkroi në Galician, botuar në 1880. Kjo përmbledhje me poezi është e ndarë në pesë pjesë: Enden, Bëj intime, Ndryshon, Da terra e Ndërsa keni jetuar dy të gjallë dhe siç keni jetuar dy të vdekur, dhe poezitë e tij i përkasin kohës në të cilën ai jetoi me familjen Simancas.

Në këto poezi, Rosalía dënon margjinalizimin e grave në atë kohë dhe gjithashtu merret me kalimin e kohës, vdekjen, të kaluarën si një kohë më të mirë, etj.

Si një fakt kurioz, ne do të themi se në preambulën e saj, autori e bëri të qartë qëllimin e saj për të mos shkruar përsëri në Galician me këto rreshta:

«Alá go, pois, si Follas novas, sa bukur do ta quanin veten vellas, sepse ose janë, dhe e fundit, sepse paguhet nga borxhi në të cilin më dukej se ishte coa miña terra, është e vështirë për të të shkruajë më shumë vargje në gjuhën amtare ».

I përkthyer, ai thotë sa vijon: "Atje shkojnë, faqet e reja, të cilat më mirë do të quheshin të vjetra, sepse ato janë dhe të fundit, sepse borxhi në të cilin unë dukej se isha me tokën time tashmë të paguar, është e vështirë për mua të shkruaj më shumë vargje gjuhë amtare ".

prozë

Dhe megjithëse në shkolla ata na njoftuan një Rosalía që nuk ishte shumë e shquar në kohën e saj dhe vetëm një poete, e vërteta është se ajo gjithashtu shkruajti prozë. Tjetra, ne ju lëmë me ato më të dukshmet:

 • "Vajza e detit" (1859): Kushtuar plotësisht burrit të saj Manuel Murguía. Argumenti i tij është si vijon: Përmes ngjarjeve të jetës së Esperanza, vajza e shpëtuar nga ujërat në rrethana të çuditshme, Tereza, Candora, Anxhela, Fausto dhe Ansot i shthurur, ne hyjmë në një univers Rosalian plot hije, melankolie dhe thyerje zemre. Bashkëjetesa e së vërtetës dhe e mistershmes, konceptimi pesimist i jetës, epërsia e dhimbjes ndaj lumturisë në ekzistencën njerëzore, ndjeshmëria ekstreme ndaj peizazhit, mbrojtja e më të dobëtës, shfajësimi i dinjitetit të grave, vajtimi për jetimët dhe të braktisura ... janë motive të përsëritura në veprën e autores që i zbulojmë tashmë në fillimet e saj letrare, për të cilat ky titull është një shembull i mirë. Rosalía nuk është vetëm ai zëri melankolik nga një botë mjegulle dhe malli që ka formuar traditën popullore me kalimin e kohës, por edhe një shkrimtar energjik dhe i përkushtuar i cili, tashmë në hyrjen e saj të parë në rrëfim, shpall frymën e një njësie gjeniale, të një grua përpara kohës së saj, e cila, si protagonistët e saj, dinte të sodiste botën me sytë e një ndjeshmërie të veçantë. Ju mund ta lexoni punën e tij falas në këtë lidhje.
 • "Flavio" (1861): Rosalía e përkufizon këtë vepër si një "ese roman" pasi ajo që rrëfen në të janë vitet e saj të reja. Në këtë vepër tema e zhgënjimit të dashurisë shfaqet në mënyrë të përsëritur.
 • "Zotëria me çizme blu" (1867): Sipas vetë Rosalía de Castro, kjo vepër është një lloj "historie e çuditshme" e mbushur me fantazi satirike, e cila do të krijojë një shumëllojshmëri historish liriko-fantastike me tipare tradicionale që ka për qëllim të satirizojë hipokrizinë dhe injorancën të shoqërisë Madrid. Pavarësisht nga rrallësitë e saj, nga kritikët letrarë konsiderohet si vepra më interesante e prozës e autorit galisian.
 • "Conto gallego" (1864), shkruar në gjuhën galike.
 • "Shkrimtarët" (1866).
 • «The Cadiceño» (1886).
 • "Rrënojat" (1866).
 • "I çmenduri i parë" (1881).
 • "E diela e palmave" (1881).
 • «Padrón dhe përmbytjet» (1881).
 • «Doganat Galike» (1881).

Emri i Rosalía de Castro sot

Shtëpia-Muzeu i Rosalía de CastroSot, ka shumë vende, haraçe dhe hapësira publike që kujtojnë emrin e Rosalía de Castro, për shkak të rëndësisë që kishte kjo në ringjalljen e gjuhës Galike në vendin tonë. Për të përmendur vetëm disa:

 • Shkollat në komunitetet e Madridit, Andaluzisë, Galicisë, si dhe në rajone të tjera të Spanjës, si dhe jashtë vendit. Sitet me emrin e shkrimtarit galician janë gjetur në Rusi, Uruguaj dhe Venezuelë.
 • Sheshet, parqet, bibliotekat, rrugët, Etj
 • Un verë me emërtimin e origjinës Rías Baixas.
 • Un aeroplan të linjës ajrore Iberia.
 • një avion të shpëtimit detar.
 • Pllaka përkujtimore, skulptura, portrete, çmime poezie, piktura, faturat Spanjisht, etj.

Dhe siç e dini se ka qenë një rregullt në artikujt e mi, unë ju lë me një raport video për autorin, rreth 50 minuta, e cila flet si për jetën e saj ashtu edhe për punën e saj. Shumë e plotë dhe argëtuese. Unë gjithashtu ju lë disa citate që veçanërisht i dua:

 • Për ëndrrat që ushqejnë shpirtin:  «Ai është i lumtur që, duke ëndërruar, vdes. I mjeri që vdes pa ëndërruar ”.
 • Për rinia dhe pavdekësia: "Gjaku rinor vlon, zemra lartësohet plot frymë dhe mendimi i guximshëm i çmendur ëndërron dhe beson se njeriu është, si perënditë, i pavdekshëm".

Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Një koment, lëre tuajën

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet.

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.

 1.   Izabelë dijo

  Madhe