Tërheqësi në thekër

Tërheqësi në thekër.

Tërheqësi në thekër.

Tërheqësi në thekër është një roman nga shkrimtari amerikan JD Salinger. Titulli i tij origjinal në anglisht, Tërheqësi në thekër, Mund të përkthehet gjithashtu si "Kujdestari në fushën e grurit". Megjithëse disa botues të Amerikës Latine e kanë përkthyer emrin e librit si "Gjuetari i fshehur". Kjo ndër librat më të mirë të letërsisë amerikane.

Publikimi i tij në 1951 shkaktoi mjaft polemika në Shtetet e Bashkuara për shkak të gjuhës së tij të qartë në lidhje me seksualitetin dhe ankthin tipik të adoleshencës. Akoma, libri u prit mirë nga shumica e kritikëve letrarë, si dhe nga publiku i gjerë. Jo më kot, deri më sot janë shitur më shumë se 65 milion kopje të kësaj vepre.

Për autorin, JD Salinger

Jerome David Salinger lindi në New York më 1 janar 1919. Ai ishte më i vogli nga dy fëmijët nga martesa midis Sol dhe Miriam Salinger. Gjyshi i tij nga babai ishte një rabin i cili zotëronte një biznes të importuar të djathit dhe proshutës. Nëna e tij e lindur në Skocez e fshehu trashëgiminë e saj katolike mjaft mirë në një kohë kur martesat nuk konsideroheshin mirë.

Vetëm në bar-mitzvah të Jerome-it i ri mësoi fenë e nënës së tij. Nga ana tjetër, Salinger - me pseudonimin Sonny nga të afërmit e tij - ndoqi shkollën McBurley, pranë shtëpisë së tij në Upper West Side të NY. Pavarësisht nga cilësitë e tij intelektuale, ai nuk ishte një student i mirë. Prandaj, prindërit e tij vendosën ta regjistrojnë atë në Akademinë Ushtarake Valley Forge në Wayne, Pennsylvania, me synimin për ta disiplinuar.

Arsimi i lartë

Pasi u diplomua nga Valley Forge, Salinger u regjistrua në Universitetin e New York-ut. Vitin pasues, babai i tij vendosi ta dërgonte në Evropë për nëntë muaj. Qëllimi i këtij udhëtimi transatlantik ishte të mësonte gjuhë të tjera dhe në lidhje me marrëdhëniet e biznesit. Por Jerome i dha përparësi mësimit të gjuhës shumë më lart se biznesi.

Kthehu në Amerikë, Salinger testoi në Kolegjin Ursinus në Pensilvani përpara se të merrte orë mësimi në Universitetin e Columbia. Atje, profesori Whit Burnett do të ndryshonte jetën e tij falë pozicionit të tij si redaktor në revistë Histori. Burnett ndjeu talentet krijuese të Salinger dhe lehtësoi botimet e tij të hershme, jo vetëm në Histori, gjithashtu në media të njohura si p.sh. Collie's y E shtunë Evening Post.

Shërbim ushtarak

Salinger shërbeu në Ushtrinë e SHBA nga 1942-1944. Gjatë karrierës së tij të shkurtër ushtarake ai ishte pjesë e dy pikave historike të luftës: Pushtimi i Normandisë dhe Beteja e Bulge. Sidoqoftë, ai kurrë nuk pushoi së shkruari, sidomos rreth personazhit kryesor të një romani të ri: një djali me emrin Holden Caulfield.

JD Salinger.

JD Salinger.

Lufta i shkaktoi atij një avari nervor post-traumatik. Gjatë qëndrimit të tij në spital ai takoi një grua gjermane, Sylvia, me të cilën ishte martuar vetëm për tetë muaj. Salinger u martua për herë të dytë në 1955 me Claire Douglas, vajza e kritikut të shquar britanik të artit Robert Langdon Douglas. Si rezultat i martesës së tij të dytë (e cila zgjati pak më shumë se një dekadë), lindi fëmijët e tij Margaret dhe Matthew.

Publikimi i Tërheqësi në thekër

Që nga viti 1946 Salinger po përpiqej të botonte romanin që shkroi gjatë shërbimit të tij ushtarak, më në fund, në 1951 Tërheqësi në thekër u lirua. Libri mori kritika shumë pozitive, megjithëse disa zëra e quajtën protagonistin (Holden Caulfield) një "promovues hipokrit" të imoraliteteve. Sidoqoftë, me kalimin e kohës, vepra u bë pjesë integrale e përmbajtjes letrare amerikane.

Tërheqësi në thekër ka qenë objekt i studimeve të panumërta në të gjithë botën mbi simbolikën e ekspozuar nga Salinger në këtë vepër. Midis tyre, Jana Šojdelová nga Universiteti Jihočeská (Republika Çeke) në tezën e saj Simbolika në The Catcher in the Rye nga JD Salinger (2014) Në veçanti, Šojdelová thekson fantazinë e Holden-it për "shpëtimin e fëmijës së tij të brendshëm nga humnera e pjekurisë dhe grackave të moshës së rritur".

Jetesa e izoluar

Dy vjet pas botimit të veprës, shkrimtari u zhvendos në një pasuri prej 90 hektarësh në Cornish, New Hampshire. Synimi i tij ishte të bënte një mënyrë jetese larg përbuzjes publike. Pavarësisht kësaj, jeta e Salinger ishte e zhytur në polemikë për shkak të temperamentit dhe karakterit të tij kontrollues. Prandaj, gruaja e tij e dytë, Claire Douglas, bëri kërkesë për divorc në 1966.

Gjashtë vjet më vonë, Salinger u përfshi romantikisht me Joyce Maynard. Kush do të reflektonte me përçmim 10 muajt e tyre bashkëjetues konfliktualë në Cornish, në New York Times Revista (1998). Margaret (vajza e tij) u shpreh në një mënyrë krejt të ngjashme në vitin 2000. Më vonë, JD Salinger u martua me një grua të sëmurë të quajtur Colleen O'Neil, e cila e shoqëroi atë deri në vdekjen e tij, e cila ndodhi më 27 janar 2010.

Komploti dhe personazhet kryesore të Tërheqësi në thekër

Komploti sillet rreth katër temave themelore: ndarja, tjetërsimi, izolimi dhe pajtimi. Sipas studiuesve kinezë Jing Jing dhe Jing Xia, Salinger ekspozon një situatë aq të prekshme sa ishte komentuar pak në atë kohë. Bëhet fjalë për kontradiktë midis mungesës së spiritualitetit në shoqërinë amerikane dhe nevojës për të vendosur një rend moral.

Prandaj, personazhi kryesor është një imazh i vetë autorit dhe i realitetit të adoleshentëve amerikanë gjatë viteve '50. Idealizmi i protagonistit e detyron atë të ikë vazhdimisht nga një mjedis i varfër në tjetrin ndërsa falsiteti i atyre vendeve rritet. Në fillim, ai ndahet nga mjedisi i Pencey Preep si rezultat i refuzimit të tij të padëshirueshëm - sipas këndvështrimit të tij - Stradlater dhe Lackey.

Udhëtimi i Holden Caulfield

Gjatë arratisjes së tij në New York, ai mendon për mënyra për t'u integruar në mjedisin e të rriturve, por më pas ndihet i huaj me vendimin e tij. Si pasojë, një Holden i hutuar urren imazhin e ndërtuar të vetvetes, si dhe mjedisin ku bën pjesë. Në mes të vetmisë, Caulfield beson se nuk është në gjendje të mbijetojë dhe vendos të izolohet brenda botës së tij ideale. Epo, mjedisi i jashtëm nuk do të përputhet kurrë me pritjet tuaja.

Pra, Holden vepron sikur jeta është një lojë me rregulla, fitues dhe humbës. Prandaj, gjëja më e rëndësishme është të vlerësojmë jetën si një tranzicion të vazhdueshëm ku kalojnë të gjithë. Vetëm kur qëndrimi i tij vetëshkatërrues ndikon në Fibenë e tij të dashur, ai e pranon rritjen e saj. Në fund të fundit, Holden e kupton që përgjegjësitë e "njerëzve të mëdhenj" nuk përfshijnë kompromentimin e pastërtisë ose pafajësisë së fëmijës së brendshme.

Phoebe Caulfield

Para se Phoebe Caulfield të hyjë në skenë, protagonistja ka ide të qarta për botën dhe sipërfaqshmërinë e të rriturve. Me sa duket situata sintetizohet në një dyzim midis botës së ëmbël të fëmijërisë (ku Holden dëshiron të qëndrojë) dhe hipokrizisë mizore të moshës madhore. Por Fibi e ndërlikon argumentin e Holden, edhe pse ajo simpatizon me idenë e tij për të mos dashur të rritet.

Motra - gjashtë vjet më e re - e sheh rritjen si pjesë të një procesi natyror. Ajo shërben si një dëshmitare e besueshme për lexuesit sepse e njeh mirë vëllain e saj. Ana e tij e historisë zbulon dobësitë e rrëfyesit. Në zemër, Holden është thjesht një i ri thellësisht i trishtuar dhe i pasigurt, që ka shumë nevojë për dashuri dhe mbështetje. Pasazhi në muze në fund të librit konfirmon një dyshim: ai duket se ka nevojë për të më shumë sesa ajo për të.

Z. Antolini

Ai është i rrituri me sjelljen më të afërt me idealizmin e Holden për shkak të personalitetit të tij jokonvencional. Z. Antolini nuk i drejtohet Holden me autoritetin e një mësuesi, siç bën z. Spencer. Përkundrazi, ai pranon thirrjet e tij në mesnatë dhe nuk e qorton djalin për të qenë i dehur ose duke pirë duhan, duke e perceptuar atë si të ndryshëm nga studentët e tjerë. Prandaj, lind një ndjeshmëri e caktuar

Z. Antolini e merr Holden në apartamentin e tij të çrregullt, ku ai prezanton gruan e tij të vjetër dhe zbulon problemet e tij të pirjes. Atje - në një akt të keqinterpretuar fillimisht si një paralajmërim seksual - Z. Antolini prek ballin e Holden ndërsa djali fle. Por më vonë (në kapitullin 19) Holden është shumë i pakëndshëm i rrethuar nga homoseksualë të mundshëm ... ai shqetësohet për idenë për t'u bërë homoseksual.

Motive dhe simbole Tërheqësi në thekër

Paragjykimet dhe mendimet e vazhdueshme seksuale

Duke filluar me arratisjen e tij nga Pencey, Holden ka mendime të shpeshta seksuale. Në një nga pasazhet, Holden është në siklet kur Sunny heq fustanin dhe ulet në prehrin e saj. Edhe kur motra e tij e dashur e përqafon me zell, ai vëren se mbase ajo ndonjëherë është tepër e dashur. Evolucioni mendor i Holden arrin një moment kyç kur ai vajton për gjykimin e tij të shpejtë Z. Antolini.

Ky gabim është shumë i rëndësishëm për të, prandaj, ai fillon të vë në dyshim zakonin e tij për të gjykuar shpejt të tjerët. Holden e kupton që edhe nëse Z. Antolini është homoseksual, është shumë e padrejtë ta "shkarkosh", pasi profesori ka qenë gjithashtu i sjellshëm dhe bujar. Si përfundim, Holden po kupton kompleksitetin e z. Antolini ... edhe njerëzit e tjerë kanë ndjenja.

Kenga Comin 'Thro the Thye

Titulli i librit rrjedh nga interpretimi i gabuar i këngës nga Holden Comin 'Thro the Thye. Ai dëgjon (gabim) "nëse një trup kap një trup që shkon në thekër", kur në të vërtetë thotë "nëse një trup merret në një trup që shkon drejt thekrës". Kjo është, Holden është i gabuar që e percepton lirikën si një parafrazë që i referohet "bllokimit të fëmijërisë në buzë" të ndryshimit.

Në realitet, kënga është një reflektim nëse është apo jo e drejtë që dy njerëz të takohen romantikisht në fushë, të fshehur nga njerëzit. Po kështu, teksti i Comin 'Thro the Thye nuk vë në dyshim nëse të dashuruarit janë fejuar me njëri-tjetrin. Prandaj, kënga flet për takime seksuale të rastësishme, jo për "kapjen" e fëmijërisë para moshës madhore siç beson Holden.

Kapelën e kuqe të Holden

Ajo pasqyron individualitetin, si dhe dëshirën e protagonistit për të qenë i ndryshëm nga ata përreth tij. Në mënyrë të ngjashme, kapela e kuqe simbolizon epiqendrën e konfliktit të brendshëm të Holden: dëshirën për tu izoluar përpara dëshirës për të pasur nevojë për shoqëri. Caulfield nuk e përmend kurrë qartë kuptimin e kapelës së tij, vetëm komenton për pamjen e saj të pazakontë.

Muzeu i Historisë Natyrore dhe Rosat e Parkut Qendror

Muzeu i tregon Holden objekteve ndërsa dëshiron të mbetet: të ngrira në kohë, të pandryshuara. Nga ana tjetër, kurioziteti i protagonistit për të ditur se ku shkojnë rosat gjatë dimrit zbulon anën e tij më fëminore. Nuk është një fakt i vogël, migrimi i zogjve tregon ndryshime si ngjarje të domosdoshme gjatë jetës.

Citim i JD Salinger.

Citim i JD Salinger.

trashëgim

Sipas portalit Biografia.com, Tërheqësi në thekër shënoi një kurs të ri në letërsinë amerikane pas Luftës së Dytë Botërore. Tërheqësi në thekër e bëri JD Salinger një nga shkrimtarët më me ndikim të shekullit të XNUMX-të në gjuhën angleze. Autorë të njohur si Phillip Roth, John Updike dhe Harold Brodkey, ndër të tjera, e kanë përmendur Salinger si një nga referencat e tyre më të mëdha letrare.


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet.

*

*

  1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
  2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
  3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
  4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
  5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
  6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.