Intervistë me María José Moreno, autore e Trilogjisë së së Keqes

Trilogjia e së Keqes: Sa të keqe fshehin njerëzit përreth nesh?

Trilogjia e së Keqes: Sa të keqe fshehin njerëzit përreth nesh?

Ne jemi të kënaqur që kemi sot në blogun tonë me Maria Jose Moreno (Kordoba, 1958), shkrimtar, psikiatër y autor i Trilogjisë së së Keqes, i cili së shpejti do të xhirohet në formën e një seriali televiziv.

«Fuqia e adaptimit të njerëzve është e pamasë. Në situata ekstreme, ne mësojmë të jetojmë deri në të dytën, sepse minuta është një e ardhme e pasigurt. Të jetosh këtu dhe tani është e mundur ... Truri ynë ka virtytin të na mashtrojë që të mbijetojmë dhe të mos e braktisim veten në dëshpërim »(La Fuerza de Eros. María José Moreno)

Literatura aktuale: Psikiatër, shkrimtar i shumë gjinive, nga tregimet për fëmijë te romani i krimit përmes dramës dhe tragjikomedisë. Dashuria juaj për artin e të shkruarit ju vjen vonë, në vitin 2008 dhe që atëherë keni guxuar me zhanre të ndryshme. Çfarë ju desh një ditë të thoni "Do të shkruaj një roman"? Dhe disa vjet më vonë, për të shkruar një roman krimi nga dora e studiuesit tuaj kryesor, Mercedes Lozano.

Maria Jose Moreno:

Gjithmonë më ka pëlqyer të lexoj shumë dhe kam menduar për një kohë të gjatë nëse do të isha në gjendje të shkruaj një roman. Puna e rregullt dhe artikujt shkencorë më morën gjithë kohën. Në vitin 2008, pata një ndryshim në dinamikën time të punës dhe pastaj pashë mundësinë të filloja me projektin e trillimit. Një ide kishte qenë në kokën time për një kohë të gjatë: "se e keqja është në anën tonë dhe ne nuk dimë ta njohim atë". Kjo është diçka që unë pashë dhe shoh çdo ditë në zyrën time të psikiatrisë dhe ishte baza me të cilën hartova Trilogjinë e së Keqes. Kjo trilogji trajton tre tema të rëndësishme dhe shumë të shpeshta: abuzimin psikologjik, abuzimin seksual të fëmijëve dhe pedofilinë. Me atë ide fillova romanin tim të parë dhe të parin e trilogjisë, La caress de Tánatos. M'u desh më shumë kohë për të shkruar pjesën tjetër të trilogjisë. Kur po e shkruaja, nuk mendova ta përshkruaj zhanrin e zi. Ishte shtëpia botuese ajo që propozoi ta përfshinte atë në serinë e saj të zezë për shkak të çështjeve të vështira me të cilat merrej, sesa sepse ato ndiqnin karakteristikat e asaj zhanri.

AL: Origjinaliteti i romaneve tuaja qëndron, ndër të tjera, në fokusin emocional, motivet e brendshme të kriminelit, sesa në procesin deduktiv dhe policor tipik të zhanrit. Në profesionin tuaj si psikiatër do të njihni shumë frikë të fshehur, sekrete të patregueshme dhe emocione të ndrydhura. A është aspekti juaj si psikiatër, interesi juaj për proceset emocionale të njerëzve që frymëzon shkrimtarin tek ju?

MJM:

Aspekti im si psikiatër është gjithmonë i pranishëm. Romanet e mia kanë të bëjnë me njerëz të vërtetë, ata që lëvizin nëpër jetë çdo ditë, të cilët i takojmë në rrugë, në metro ose në autobus dhe u ndodhin gjëra, si të gjithë të tjerët. Që duan, vuajnë, zili, duan hakmarrje, kanë kontradikta ... Ata janë njerëz me mish e gjak me të cilët mund të identifikohemi; madje edhe "djemtë e këqij" janë aq realë saqë lexuesit shpejt dallojnë një prej atyre njerëzve të këqij pranë tyre. Trilogjia ime nuk është e bazuar në hetimin e policisë, trilogjia ime përpiqet të bëjë të qartë se ka njerëz që duan të dëmtojnë njerëzit e tjerë për t'u ndjerë mirë, për të qenë vetvetja, për të shijuar dhe për të ndjerë pushtet mbi tjetrin. Dhe pranë tij, viktima vuan të papërshkrueshmen dhe shumicën e kohës ndihet e vetmuar sepse nuk është në gjendje të komunikojë atë që po i ndodh. Pakti i heshtjes është diçka që duhet dëbuar. Logshtë logjike që ju duhet t'i drejtoheni pjesës emocionale për të qenë në gjendje të krijoni këto histori që arrijnë brenda dhe nëse është e mundur që, përveç kësaj, të shërbejnë për të paralajmëruar lexuesin.

AL: Studiuesi juaj, Mercedes Lozano, është një psikoterapist. Studiuesi i parë i zhanrit të zi spanjoll me këtë profesion. Ju jeni një psikiatër: sa nga përvojat tuaja është Mercedes Lozano dhe, mbi të gjitha, si Mercedes Lozano ka ndikuar në María José Moreno?

MJM:

Në një nivel personal, Mercedes nuk ka asgjë nga vetja ime, në një nivel profesional unë i kam dhënë asaj përvojën time prej më shumë se 35 vjetësh duke punuar me njerëz, mendjet e të cilëve në një farë mënyre janë të paekuilibruar dhe që vuajnë për shkak të saj. Përveç kësaj, personazhet janë tërhequr nga shumë prej njerëzve që me kalimin e kohës kanë kaluar nëpër praktikën time dhe unë jam takuar në thellësi.

AL: Si përshtaten romanet tuaja në shoqërinë e sotme? Kur shkruani, çfarë dëshironi të kujtojnë lexuesit për ju? Cilat janë temat që ju interesojnë përtej historisë që i mbulon ato?

Pedofilia portretizohet ashpër në Forcën e Erosit.

Pedofilia portretizohet ashpër në Forcën e Erosit.

MJM:

Në fillim të fillimit të shkrimit, më vinte turp të mësoja atë që shkrova, prandaj fillova një blog ku shkruaja shumë histori të shkurtra dhe aplikova për një çmim të tregimit të shkurtër. Kur fitova një akses dhe ndjekësit në blog u shumëfishuan ishte kur kuptova se ajo që shkrova më pëlqente dhe kjo më nisi të botoja romanin tim të parë falas, Jeta dhe mrekullitë e një ish-i, një roman me humor. Ishte aq i suksesshëm sa që menjëherë e ngarkova në Amazon dhe, më vonë, Bajo los Tilos, një roman intim i shkurtër që u bë një "bestseller" dixhital; pastaj erdhi Trilogjia e Keqe. Në të gjitha romanet ka diçka të përbashkët dhe është rëndësia që u jap personazheve dhe aspekteve të tyre psikologjike. Këto janë shumë të rëndësishme, ata shpjegojnë pse ne bëjmë atë që bëjmë. Në atë që trilogjia e së keqes dallohet nga romani i pastër i krimit në të cilin kërkohet vetëm vrasësi. Unë jam më i interesuar të rikrijoj veten time pse njeriu i keq është i tillë, cilat rrethana ndikuan në biografinë e tij për ta bërë këtë. Gjithashtu, të gjitha romanet e mia kanë një aspekt formues, mësimor, të cilin nuk mund ta heq qafe, ndoshta për shkak të aspektit tim tjetër profesional, atë të një mësuesi.

AL: Kohët e fundit Macarena Gómez, aktore e njohur gjerësisht për rolin e saj si Lola në serialin hit Ai që afrohet, ka fituar të drejtat në Trilogjinë e së Keqes për ta sjellë atë në televizion. Si po shkon ai projekt? A do të mund të shijojmë së shpejti Mercedes Lozano në një format seriali televiziv?

MJM:

Macarena Gómez ka mundësinë të blejë të drejtat e trilogjisë për shndërrimin e saj në një vepër audiovizive, të ndërtojë një skenar, të gjejë një producent dhe kështu të përpiqet të bëjë një serial televiziv. Në rast se e gjithë kjo është e zbatueshme, ajo do të fitojë të drejtat për punën e plotë. Në këtë botë me përmbajtje audiovizive, gjithçka është shumë komplekse dhe kam besim se projekti do të realizohet. Edhe pse jam pak ambivalente. Nga njëra anë, do të doja ta shihja në ekran, por nga ana tjetër, e pranoj që vështirësitë për transkriptimin e plotë të romaneve janë aq shumë sa kam frikë se do të keqinterpretohet, siç ka ndodhur kaq shumë herë me vepra të tjera letrare të marra në film dhe televizion.

AL: Trilogjia e së Keqes ka mbaruar, a është koha të tërhiqemi nga Mercedes Lozano? Apo do të dëgjojmë prej saj përsëri?

MJM:

Ajo është e përfunduar. Në epilogun e romanit të fundit, Forca e Erosit, Mercedes ka filluar një jetë të re, në teori shumë larg nga të gjitha sa më sipër. Por ... Nuk përjashtoj, me kalimin e kohës, të kthehem për të rimarrë atë karakter që më magjeps kaq shumë. Mercedes pëson një transformim të madh përgjatë tre romaneve. Kalimi i viteve dhe ngjarjet që e çojnë atë në situata ekstreme, e bëjnë atë të piqet në një mënyrë të pabesueshme. Isshtë sikur unë, krijuesi i saj, ta kisha shtrirë atë në divan dhe përgjatë tre romaneve ta kisha nënshtruar ndaj trajtimit psikoterapeutik.

AL: Si e luftoni vetminë e shkrimtarit? Dikush që t'i tregojë punën tuaj para se t'i lini të shohin dritën?

MJM:

Nuk jam vetëm, kam njerëz përreth meje që më shoqërojnë kur filloj të shkruaj. Ata janë udhëzuesi im, lexuesit e mi zero. Janë ata që vlerësojnë nëse jam në rrugën e duhur apo jo dhe ata që më vendosin këmbët në tokë. Në këtë drejtim, unë e konsideroj veten shumë me fat. Secili hyn në një moment specifik të prodhimit, disa më shoqërojnë kapitull për kapitull dhe të tjerët tashmë kur romani shtjellohet plotësisht.

AL: Unë nuk do t'ju kërkoj të zgjidhni midis romaneve tuaja, por do t'ju kërkoj të na hapni shpirtin e lexuesit tuaj. Cilat janë zhanret tuaja? Dhe brenda tyre, ndonjë autor me të cilin jeni i apasionuar, lloji që bleni të vetmit që botohen? Ndonjë libër që dëshironi ta lexoni përsëri herë pas here?

MJM:

Kam lexuar çdo zhanër përveç fantazisë dhe tmerrit. Më pëlqejnë shumë romanet e krimit dhe krimit, romanet intime, romanet me humor, romanet e mira romantike… Në varësi të gjendjes time shpirtërore, unë vendos të lexoj, kjo ka qenë shumë kohë më parë. Mendoj se ndonjëherë insistojmë të lexojmë disa romane për të cilat nuk ka ardhur koha. Ka shumë autorë për të cilët jam i apasionuar dhe nga të cilët blej romanet e tyre, askush në veçanti nuk mund t'ju tregojë. Romanet që kam rilexuar: Princi i baticave, e dua, nga Pat Conroy; Rebecca de Daphne du Morier, Trupat dhe Shpirtrat e Maxence Van der Meersch ose Wuthering Heights nga Emily Brönte.

AL: Ju keni filluar karrierën tuaj letrare në botën dixhitale, në Amazon, para se të hidheni në letër. A ju dëmton pirateria letrare? A keni vërejtur më pak ndikim kur filloni të botoni në letër?

MJM:

Më ka lënduar shumë dhe vazhdon ta bëjë. Nëse mund ta gjeni librin falas, pse ta blini në letër, apo edhe të mos paguani një çmim qesharak për atë dixhital. Hakerimi dëmton të gjithë shkrimtarët, pavarësisht nëse botoni në letër dhe dixhital ose botoni vetëm dixhital. Ka editoriale që mbulohen nga mos botimi dixhital, por është e vërtetë që tashmë ka shumë që lexojnë ekskluzivisht në lexuesit e ebook, me të cilët ata po humbin një audiencë specifike. Edhe pse piratët thonë se e bëjnë atë sepse librat elektronikë janë shumë të kushtueshëm, nuk është e vërtetë. Ata më piratojnë, ad nauseam, romani im Bajo los tilos, i cili kushtonte 0,98 € në Amazon. Ajo që ndodh është se ata nuk e vlerësojnë punën, përpjekjen, orët që duhen për të shkruar një roman dhe kjo është diçka që do të duhet të mbillet tek fëmijët që në moshë të vogël. Vetëm me edukim dhe respekt një ditë mund të luftohet pirateria.

AL: Pavarësisht nga imazhi tradicional i shkrimtarit introvert, i mbyllur dhe pa ekspozim shoqëror, ekziston një brez i ri shkrimtarësh që cicërojnë çdo ditë dhe ngarkojnë foto në Instagram, për të cilët rrjetet sociale janë dritarja e tyre e komunikimit në botë. Si është marrëdhënia juaj me rrjetet sociale?

MJM:

Që kur fillova të shkruaj, kam qenë në kontakt të drejtpërdrejtë me lexuesit e mi, veçanërisht përmes blogut tim, Facebook dhe Twitter. Mund të them se kam arritur atje ku jam falë rrjeteve. Por të gjithë ne që lëvizim nëpër to e dimë se sa konsumohen. Përveç kësaj, nuk është e lehtë të mbash gjithçka përpara. Puna, shkrimi, familja dhe rrjetet sociale ndonjëherë janë të papajtueshme. Ajo që bëj është që herë pas here të tërhiqem përkohësisht, të kompozoj veten time dhe të kthehem me më shumë energji.

AL: Format letre apo dixhital?

MJM:

Unë kam qenë ithtar i formatit dixhital që kur doli, kryesisht për lehtësi. Për një kohë të gjatë kam lexuar vetëm dixhital, por për një vit po lexoj përsëri në letër. Tani i alternoj, megjithëse duhet të rrëfej se edhe një herë kthesa e faqeve të një libri letër po më kap.

AL: Pavarësisht nga mosha juaj, ju tashmë jeni bërë gjyshe. Cilat janë momentet e veçanta të karrierës suaj profesionale, të jetuar dhe akoma për të jetuar, që do të dëshironit t'u tregonit nipërve tuaj?

MJM:

Epo, unë ende nuk kam marrë parasysh se cilat beteja të vogla do t'i them nipit tim Alberto për jetën time profesionale. Për momentin, unë e shijoj atë ditë për ditë në rritjen e tij dhe po i ngjall atij dashurinë për të lexuar, siç bëri nëna ime me mua dhe unë me nënën e saj.

 

AL: Kohët e ndryshimit për gratë, më në fund feminizmi është një çështje e shumicës dhe jo vetëm e disa grupeve të vogla të grave të stigmatizuara për të. Cili është mesazhi juaj për shoqërinë në lidhje me rolin e grave dhe rolin që ne luajmë në këtë kohë?

MJM:

Për shkak të moshës sime, unë kam kaluar faza të ndryshme në të cilat grave u është dashur të përballen me sfida shumë të ndryshme. Kur isha adoleshente. kishte shumë pak prej nesh që donin të studionin një diplomë, shumica prej nesh qëndroi në shtëpi pasi të mbaronin shkollën fillore. Vështirë se mund të bënim ndonjë gjë vetëm dhe gjithnjë ishim të mbrojtur. E gjithë ajo që ka ndryshuar, tani në klasat e Universitetit, në shumë prej Gradave, ka më shumë gra sesa burra. Kjo është ajo që ndodh, për shembull, në Mjekësi. Gratë mund të bëjnë dhe të arrijnë në të gjitha fushat sepse janë të përgatitura për të. E vetmja gjë që më shqetëson është se, për ca kohë tani, kur flas me adoleshentë, ata nuk e ndiejnë atë motivim për t'u bërë vetë, për të përmbushur një rol për të cilin janë të përgatitur dhe përsëri po dëgjoj fraza të tipit «Nuk preferoj për të studiuar, gjëja më e mirë është të gjesh një burrë të mirë për të më mbështetur "dhe kjo i bën flokët të qëndrojnë në këmbë pas asaj që na është dashur të luftojmë gjatë këtyre viteve. 

AL: Për ta mbyllur, si gjithmonë, do t'ju bëj pyetjen më intime që një shkrimtar mund të bëjë: Pse shkruani?

MJM:

Unë shkruaj për kënaqësinë time. Unë kam një kohë të mirë duke vizatuar personazhet, duke shpikur komplote, duke krijuar histori dhe duke vendosur fjalë në shpikjet e mia. Përveç kësaj, më pëlqen ta ndaj me lexuesit, se ata gjithashtu kanë një kohë të mirë ose të keqe se ka gjithçka. 

Faleminderit María José Moreno, ju uroj të vazhdoni të keni shumë suksese dhe të vazhdoni të na jepni shumë romane madhështore.


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet.

*

*

  1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
  2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
  3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
  4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
  5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
  6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.