Intervistë me Rosa Valle, Nga Lubina Josefina te protagonistja në Javën e Zezë të Gijón.

Rosa Valle: Autori i Sonarás Bajo las Aguas.

Rosa Valle: Autori i Sonarás Bajo las Aguas.

Ne kemi privilegjin dhe kënaqësinë të kemi sot në blogun tonë me Lugina e trëndafilave (Gijon, 1974): shkrimtar, gazetar, dokumentar softuer, bashkëpunëtor në media të ndryshme, bloger dhe terapist letrar.

Autori i Ju do të tingëllojë nën ujërat, një roman intrigash me protagonist inspektorin e policisë Livadhi Petunia i Pyllit, vendosur në brigjet e Detit Kantabrian, në Gijón, Villaviciosa dhe me inkursione në Bilbao dhe Zaragoza. 

Letërsia e Letërsisë: Jam i sigurt se ajo që tërheq më shumë vëmendjen e lexuesve është se Rosa Valle shkruan me të njëjtën aftësi historitë e Lubina Josefina dhe El Salmonete Josete, sesa një roman i zi i shkëlqyeshëm si Ju do të tingëllojë nën ujërat. Ju madje keni guxuar me një histori erotike. Shkrimtar me shumë zhanre?

Lugina e Trëndafilave: Kam edhe poezi të shkruar, por ende nuk kam botuar ndonjë varg, përtej tregimit të putrës time në rrjetet sociale dhe në blogun tim. Dikush që shkruan komunikon. ose duhet. Kur komunikoni, përshtatni mesazhin në kanal, në marrës, në kontekst. Nëse e trajtoni mjetin me disa aftësi, nuk ka rëndësi nëse shkruani një manual përdorimi, një lajm, një raport, një histori, një roman, një histori të shkurtër apo një shpallje. Në fund, ju po tregoni histori për një audiencë. Ky është përkufizimi që më pëlqente më shumë "Gazetaria" nga shumë që mësova në Fakultetin e Shkencave të Informacionit dhe është ai që më pëlqen më shumë si një shkrimtar i trillimeve. Unë jam një person që tregoj histori, që më shkruan dhe tundon të provoj gjithçka. Më pëlqen të tregoj histori.

AL: Ju do të tingëllojë nën ujërat Fillon me zbulimin e kufomës së një vajze në Konservatorin Gijón. Vrasje, intriga familjare dhe madje atje mund të lexoj. Zhanri i zi po përjeton fazën e tij më të ëmbël që nga fillimi i shekullit të kaluar pothuajse si një nën-zhanër. Sot romanet intrigë nuk konsiderohen më thjesht si një histori argëtuese, por një mjet për analizat shoqërore dhe njerëzore.

Çfarë doni t'u tregoni lexuesve tuaj me romanin tuaj dhe me një vrasje si një mjet për të tërhequr vëmendjen e tyre?

VR: Unë pajtohem në titullin tuaj. Si lexues, më pëlqejnë romanet kriminale që kanë bojëra me ngjyra të tjera, jo vetëm të zeza. Pjesa njerëzore dhe shoqërore, siç pohoni ju, më interesojnë shumë, më shumë ose më shumë sesa komploti thjesht policor. Prandaj e zeza ime është e tillë. Ne vërejmë se është trendi aktual dhe në rritje në zhanër. Nëse shohim Dolores Redondo, Lorenzo Silva ose Eva García Saénz de Urturi, për të përmendur disa autorë Spanjollë, ne e gjejmë këtë fenomen. Njëri shkruan atë që i pëlqen të lexojë: është çështja ime. Psikologjia e personazheve, shijet, hobet e tyre na lejojnë të veshim komplotin e policisë me dashuri, vlera, zhgënjime, të kontribuojmë me tema të tjera ... Dhe kështu, në Sonarás bajo las aguas, së bashku me vdekjen dhe hetimin, muzikën, ujin…

Më intereson brutaliteti mendor dhe fizik i sjelljes njerëzore, ana e errët e njerëzve dhe gjuetia nga ana tjetër, puna e policisë. Që kur isha rritur, gjithnjë më kanë tërhequr serialet e krimit. Kam ardhur në romanin e krimit më vonë. Sidoqoftë, është kurioz, pasi si gazetar nuk më pëlqente të pasqyroja ngjarje. Oneshtë një gjë të bësh trillime të besueshme krimi dhe një gjë tjetër të futesh në plagët e viktimave të vërteta dhe mjedisit të tyre.

AL: Ju filloni aventurën tuaj në romanin e krimit nga dora e protagonistit tuaj, një inspektori policie nga stacioni i policisë Gijón, Petunia Prado del Bosque (Tunia), Ju do të tingëllojë nën ujërat. Rroftë Inspektori Tunia? A jemi duke pritur për një rast të ri?

VR: Nëse vetëm. Nëse Zeusi më jep momentin, nuk mund ta gjej fare. Në të vërtetë, unë kam filluar të mendoj për një histori tjetër për Tunën. Skema mbetet të bëhet, por unë kam idenë globale. Tashmë lexuesit e parë të inspektorit panë tek personazhi protagonistin e një saga policie. Imagjinoj që kur krijova Tunën unë tashmë isha duke menduar për një serial ose, të paktën, doja ta lija atë derë të hapur. Kjo është arsyeja pse unë jam përpjekur ta bëj Petunia Prado del Bosque një karakter solid dhe tërheqës, për t'u prezantuar me lexuesit në atë që është takimi i saj i parë me ta. Dhe pranë saj, Zëvendës Inspektori Max Muller dhe pjesa tjetër e grupit të Vrasjeve. Viktima dhe rrethinat e tij janë zhdukur përgjithmonë. Ky është takimi i tij i parë dhe i fundit me publikun, por Tunia dhe njerëzit e tij qëndrojnë. Unë vij ta them ose mund të interpretohet.

AL: Protagonistja juaj është një blogere si ju, me blogun e saj Pataleta y Bizarría, një punëtore e palodhur, e pavarur dhe me një anë gri që e bën atë, nëse është e mundur, më njerëzore. Çfarë i jep Rosa Tunisë dhe Tunia Rozës?

VR: Tunia është një shpikje. Ai është më grushtues dhe tërheqës se unë: ai duhet ta ketë atë. Plus që ajo është një polic; Duhet të jetë një zogth i fortë. Jashtë punës së tij, në të cilën ai është një gjuetar, një gjuetar, si çdo polic i mirë, sepse ai është një grua në mes të rrugës. Një grua e pasur me ballë, e cila, për shkak të moshës dhe përvojës së saj, tashmë ka marrë disa goditje që jep këshilla për jetën e të rriturve dhe, për këtë arsye, ndjen dhe njeh disa siguri të asaj që është të jetosh. Siguri blu të errët. Tunia ka shijet e mia, hobet e mia, ajo pi birrën time dhe ndihet njësoj si unë në kompjuter ose ne veshim pantallonat në të njëjtën mënyrë. Ne jemi dy gra të ndryshme, por me një lidhje të pamohueshme, e pranoj. Ata që më njohin dhe e kanë lexuar gjejnë diçka nga unë në të. Nuk ishte qëllimi im. Imagjinoj që, duke e vënë veten në vendin e saj, kam lënë një pjesë të miat në të. Nëse prekni trungun, shkruani një blog dhe ndjeni atë lidhje të veçantë me ujin, me detin dhe lumenjtë, është për shkak se mendova se, kur nuk po përshkruaja komplotin e çështjes së policisë, doja të adresoja diçka që Më pëlqyen: natyra, plazhi, motorët ... isshtë e qartë që Tunizia nuk mund të tërhiqej nga futbolli, për shembull.

Do të tingëllohni nën Ujërat: Intriga në brigjet e Detit Kantabrian.

Do të tingëllohni nën Ujërat: Intriga në brigjet e Detit Kantabrian.

AL: Pavarësisht nga fakti që ne jetojmë në një nga vendet me shkallën më të ulët të vrasjeve në botë, dhe se në bregdetin e Kantabrisë është edhe më e ulët se mesatarja e vendit, çfarë ka veriu që frymëzon romane kaq të mëdha intrigash?

VR:Phew, veriu! Veriu ynë, kantabri. Këtu një autor me të zeza ka gjithçka që i nevojitet pa pasur nevojë të kërkojë muza jashtë vendit. Një pamje mbresëlënëse natyrore dhe artificiale në të njëjtën kohë. Njerëzit, ambienti, vlerat dhe gjithashtu defektet ... Kush nuk i pëlqen Asturias? Kush nuk i pëlqen asturianët? Unë nuk mendoj se jam një grua e madhe apo e verbër nëse përgjigjem se "askush". Përvoja ime është se ky rajon është i dashur në të gjithë Spanjën, sepse pushton. Asturias ka vetëm miq. Mund ta kisha çuar Tunën në një stacion tjetër policor kombëtar, por karakteri i qytetit që po kërkoja për të ishte në shtëpi. Dhe, nëse inspektori im arrin famë transrajonale, atëherë, si një shkrimtar i përulur, do të jem i lumtur që kam kontribuar në përhapjen e tokës time dhe pasurisë së saj përmes letërsisë. Trueshtë e vërtetë që është një trend midis autorëve të rinj të zhanrit për të gjetur parcelat në komuna të vogla, pak të udhëtuara deri më tani me shkronja të errëta. Sidoqoftë, nuk doja të hiqja dorë gjithashtu nga një qytet i madh. Unë hodha poshtë Madridin ose Barcelonën, të cilat ishin përdorur tashmë me kaq sukses nga të mëdhenjtë e zhanrit si Vazquéz Montalbán ose Juan Madrid dhe mendova për Zaragozën, shpirti dhe atributet e së cilës përputheshin shumë me ato që kisha nevojë. Kjo është arsyeja pse historia zhvillohet midis Asturias dhe Zaragoza, me një ndalesë në Bilbao

AL: Itinerare letrare në mjediset e romanit tuaj, Xhixhon dhe qytetet përreth. Si ishte përvoja e të qenit në gjendje t'u tregonit lexuesve tuaj drejtpërdrejt vendet që ju frymëzuan? Për të përsëritur? A do të kemi një mundësi tjetër për t'ju shoqëruar?

VR: Epo, një përvojë jashtëzakonisht pozitive, përveç faktit që më ka bërë një iluzion të jashtëzakonshëm që Fondacioni Komunal i Kulturës i Gijón dhe rrjeti i tij i bibliotekave publike zgjodhën punën time për të artikuluar një rrugë letrare të Sonarás nën ujërat në qytetin tonë . Për një autor të ri është një shpërblim i madh emocional. Këshilli i Qytetit ka ripërcaktuar këto rrugë letrare dhe, përveç që i ka kryer fizikisht në një shëtitje, siç përkon me Panairin e Librit Xixón, për shembull, i ka përfshirë ato përgjithmonë në internet midis burimeve kulturore të qytetit. Që Tunia ka një gropë atje dhe se lexuesit e zgjedhin atë është një nder. Krenar dhe mirënjohës, pa dyshim.

AL: Vizitor në Javën e Zezë të Gijón, një nga ngjarjet më të rëndësishme të zhanrit ku do të rrini me më të madhin dhe më të konsoliduarin e zhanrit. Si ndjeheni? Çfarë do të thotë kjo njohje për Rosa Valle dhe Tunia Prado del Bosque?

RV: Meqenëse fillova këtë aventurë, i thashë vetes se, në Javën e Zezë, duhej të isha. Nuk kam kohë të tundoj konkurset e tjera kombëtare të zhanrit, të cilat kanë filluar të bëhen një turmë, por këtë e kam në shtëpi dhe është djepi i pjesës tjetër. Unë e kam shkelur si gazetar dhe si lexues. Tani do ta shijoj si autor. Një tjetër nder që shtoj. Shumë mirënjohës për Organizatën që i hapi derën konkursit së bashku me autorë të tjerë vendas. Nja dy vjet më kujtohet që shkova atje për të takuar dhe dëgjuar Dolores Redondo, për të cilën unë jam tifoz. Ndërsa iu afrova librit të saj të fundit që ajo të firmoste, unë komentova se po shkruaja edhe një roman krimi dhe ajo e pasqyroi atë në dedikimin e saj. Dola prej andej me krahë. Si një adoleshent me firmën e këngëtarit në modë. Fanatikisht

AL: Në blogun tuaj ju bëni Terapinë Letrare, ju flisni për gjithçka që dëshironi, për letërsinë, për reflektimet personale në temat më të larmishme apo edhe për tamponët, pse jo? Na tregoni pak më shumë. Çfarë merrni dhe çfarë merrni me këtë terapi letrare?

VR: Postimet e mia janë siguri; ndezje, ndonjëherë, dhe reflektime më të thella, të tjerët. Ndonjëherë ato kanë të bëjnë me hobet e mia, të tilla si muzika, letërsia dhe udhëtimet, dhe nganjëherë jo. Të tjerët janë artikuj që kanë lindur nga përvoja e jetuar në një çelës transcendental. Kam mësuar shumë kohë më parë që bota nuk mund të rregullohet, por ne duam ta vazhdojmë ta rregullojmë atë me fjalë, apo jo? Ka qenë një kohë, kur unë nuk kam shkruar vepra me synimin për t’i botuar, kur blogu ishte një terapi e vërtetë. Kur asgjë nuk funksionon, kur shkatërrohesh nga anija, shkruaj. Kur të jesh i gëzuar, shkruaj. Do të ndiheni më mirë. Terapia ime me Letra është Pataleta y Bizarría de Tunia. Unë ju kam huazuar biletat e mia. Pse do të shkruaja të reja për karakterin tim nëse do të kisha reflektuar dhe shkruar më parë për ato që doja të tregonte. Unë shkruaj shumë në mendjen time dhe pastaj nuk kam kohë ta vendos në letër apo ekran. Në kokën time, marrëdhëniet midis realiteteve dhe emocioneve, midis vlerave dhe rrënjëve, midis zhgënjimeve dhe dëshirave të mëdha kapen dhe zhvillohen. Ata fillojnë të ecin vetëm dhe jeta fizike herë më lejon të vendos një rrugë për ta dhe ndonjëherë jo.

AL: Edhe pse e dimë që ju jeni një adhuruese e vërtetë e Dolores Redondo, na tregoni pak më shumë për veten tuaj si lexuese: Cilat janë librat në bibliotekën tuaj që ju i rilexoni çdo disa vjet dhe gjithmonë ktheheni për t’i shijuar si herën e parë? Përveç Dolores Redondo, a ka ndonjë autor për të cilin jeni të apasionuar, lloji që bleni të vetmit që botohen?

VR: Shpresoj të mos të zhgënjej, por… kurrë nuk e lexoj një libër! Gjithashtu nuk më pëlqen të shoh një film dy herë. Unë jam lexues i autorëve. Kur zbuloj një që më pëlqen, nuk e lëshoj dhe shkoj andej e këndej derisa ta mbaroj. Shembuj? Ne shkojmë me atë të zezë, pasi që jemi në të. Lorenzo Silva, Manuel Vázquez Montalbán, Rosa Ribas, Andrea Camilleri, Alicia Jiménez Bartett (për mua, zonja e zezë spanjolle)… Midis shkrimtarëve më të rinj, unë do të ndjek hapat e Inés Plana, Ana Lena Rivera. Jashtë zhanrit të policisë, më pëlqen shumë romani bashkëkohor spanjoll, tema e Luftës Civile Spanjolle dhe periudhës së pasluftës dhe tentakulat e saj të shtrira në shoqërinë e sotme, hendeku shoqëror i fituesve-humbësve, markat e tij. Delibët e mëdhenj dhe brezi i tij i romaneve shoqërore dhe sot Almudena Grandes, Clara Sánchez… Kaq shumë e kaq shumë. Nga rruga, më shumë gra sesa burra. Unë mezi lexoj letra të huaja. Nga jashtë, testoj shumë pak autorë me rekomandimin e një shoku të recetës. Unë jam i brezit që kam lexuar klasikët në shkollë, nga Amadís de Gaula dhe Don Kishoti te Catilinarias në latinisht. Nëse lexoj, shkruaj dhe ndjehem me letra është për shkak se kam pasur mësues të shkëlqyer të letërsisë, gjithashtu në Fakultet.

AL: Kohët e ndryshimit për gratë, më në fund feminizmi është një çështje e shumicës dhe jo vetëm e disa grupeve të vogla të grave të stigmatizuara për të. Cili është mesazhi juaj për shoqërinë në lidhje me rolin e grave dhe rolin që ne luajmë në këtë kohë?

VR: Unë mendoj se kemi ende shumë për të pushtuar dhe po flas për Spanjën, sepse në vendet pa demokraci është e qartë se të jesh grua është një turp. Më bezdis kur, me rastin e datave të caktuara, siç është Dita e Gruas, gratë hedhin gurë kundër feminizmit në fjalimet e tyre në rrjete. Ato gra të lumtura me vendin e tyre të vogël në botën e tyre të vogël të rehatisë. Jo zoteri; jo zonjë. Ne ende nuk e kemi arritur barazinë, domethënë nuk ka mjaft gra që ngrenë zërin e tyre kundër machismo, e cila ekziston kryesisht në forma brutale dhe është çdo ditë në forma më të ëmbla. Unë nuk më pëlqen radikalizmi, vijnë nga ana ose shkop që ata vijnë. As feminizmi radikal, pra, ai feminizëm agresiv dhe vulgar që e shkel. Por çdo grua është një feministe, ajo duhet të jetë, edhe nëse nuk e di apo edhe e mohon atë. Jam i bindur që të jesh burrë është më e lehtë. Nëse do të lindja përsëri, do të doja të isha një fshatar, e them gjithmonë. Dhe unë dua të them atë. Gratë duhet të punojnë dhe të luftojnë më shumë, me jetën, me ngarkesa, me emocione; kundër paragjykimeve, kundër pabarazisë, kundër kohës, madje.

AL: Pavarësisht nga imazhi tradicional i shkrimtarit introvert, i mbyllur dhe pa ekspozim shoqëror, ekziston një brez i ri shkrimtarësh që cicërojnë çdo ditë dhe ngarkojnë foto në Instagram, për të cilët rrjetet sociale janë dritarja e tyre e komunikimit në botë. Si është marrëdhënia juaj me rrjetet sociale? Çfarë rëndon më shumë për Rosa Valle, aspektin e saj si komunikuese apo atë të një shkrimtareje xheloze për privatësinë e saj?

VR: Unë mendoj se, nëse ke një aktivitet publik, duhet të jesh në rrjete po ose po, sepse në internet duhet të jesh po ose po. Kjo shoqëri është dixhitale. Një tjetër gjë është që si një person, si Rosa ose Ana Lena, vendosni ta bëni ose jo. "Nëse ajo që do të thuash nuk është më e bukur se heshtja, mos e thuaj". Epo, e njëjta gjë me rrjetet sociale. Ka mesazhe, grafikë dhe shkrime në to, interesante, personale ose jo, dhe të tjera që nuk i interesojnë askujt, madje as super miq. Unë e përdor Facebook-un si një rrjet personal dhe Twitter-in dhe Instagram-in vetëm për aktivitetin tim letrar, por nuk i lëviz aq sa duhet. Unë e di se si ta bëj, për shkak të profesionit tim, por… nuk arrij gjithçka. Nuk mund dhe nuk kam dimensionin të kem një menaxher të komunitetit. Një mik gazetar më hodhi një kabëll, për ca kohë, por tani i kthehem këtij vetëm dhe ... tifoz. Për të menaxhuar mirë rrjetet tuaja, duhet të kaloni shumë kohë duke pastruar, duke kërkuar përshkruesit, duke falënderuar, ndjerë ... Ju e dini mirë atë. Le të themi se unë jam në to në një mënyrë dëshmuese. Ata nuk janë as të mëdhenj dhe as të këqij. E gjitha varet nga përdorimi që ju bëni prej tyre. Komunikimi ndërpersonal ka fituar dhe ka humbur me ta.

AL: Pirateria letrare: Një platformë për shkrimtarët e rinj për ta bërë veten të njohur ose dëm të pariparueshëm të prodhimit letrar?

VR: Hmm Difficultshtë e vështirë të përgjigjem, sepse, si konsumatorë të produktit, domethënë, të gjithë ne piratim ose e kemi bërë atë në një moment në rrjedhën masive. Hacking është gjithmonë e keqe, natyrisht. Një tjetër gjë është të ndani mbetje, të hapni gojën ...

AL: Format letre apo dixhital?

VR: Përgjithmonë dhe përgjithmonë letër. Ta prekësh, ta nuhasësh, ta nënvizosh, të kujdesesh për të, ta njollosësh. Në dixhital gjithçka është më e ftohtë: apo jo? Tani që formati dixhital ka dobinë e tij, askush nuk e mohon atë. E dobishme, por pa sharm. Dhe letërsia, si një hobi dhe përkushtim, ka shumë liturgji. Mesha, nga stoli.

AL: Më në fund, ju kërkoj t'u jepni lexuesve pak më shumë për veten tuaj: Cilat gjëra kanë ndodhur në jetën tuaj dhe cilat gjëra doni të ndodhin tani e tutje?

VR: Unë e konsideroj veten një person me fat në jetën time personale dhe profesionale, por unë jam gjithashtu një jokonformist i madh dhe kjo është një tërheqje çeliku. Ju shikoni mënjanë dhe ka gjithmonë dikë më të mirë se ju; ju shikoni tjetrin, dhe gjithmonë ka dikë që është më keq. Ne priremi të shohim atë që na mungon dhe është një gabim që bëjnë jokonformistët. Kjo nuk do të thotë që ne nuk dimë si ta vlerësojmë atë që kemi. Ngjarje shumë të rëndësishme kanë ndodhur në jetën time personale për të cilat falënderoj Zotin. Kështu që në jetën time profesionale, nuk ankohem. Unë kam qenë në gjendje të studioj atë që doja, të jetoja një fazë fantastike universitare në të gjitha nivelet, të vazhdoja trajnimin, më vonë, në fronte të tjera dhe të punoja në profesionin tim. Unë do të doja të vazhdoja të punoja si gazetar i çështjeve aktuale, por fatkeqësisht, kompanitë gazetareske po shkojnë drejt greminës pa frena. Kushtet e punës janë shumë të pasigurta dhe mundësitë për profesionistë të vendosur, shumë pak. Do të jepja për një intervistë tjetër për të marrë pulsin e profesionit të gazetarit sot. Sidoqoftë, më pëlqen puna ime aktuale dhe jam mirënjohëse për mundësinë që më ka dhënë dokumentacioni. Vazhdoj të tregoj histori, të merrem me informacion, ta përtyp dhe ta përshtat. Në thelb, i njëjti trung si gazetaria.

Të udhëtosh larg dhe larg është një mundësi tjetër që do të doja ta kisha të ardhmen. Ato udhëtime të mëdha që kemi në bredhjen tonë duhet. Kjo jetë kërkon një tjetër, Ana Lena.

Thanks, Lugina e trëndafilave, uroj që ju të vazhdoni të grumbulloni suksese në secilën sfidë që ndërmerrni dhe atë Ju do të tingëllojë nën ujërat bëhu i pari i një serie të shkëlqyer romanesh të mrekullueshëm që na bëjnë të shijojmë lexuesit tuaj.


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet.

*

*

  1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
  2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
  3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
  4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
  5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
  6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.