+10 sonete më të famshme nga Francisco de Quevedo

¿Këto janë 10 sonetet më të famshme nga Francisco Gómez nga Quevedo dhe Villegas? Epo, me siguri po. Dhe sot është një përvjetori i ri i vdekjes të atij autori universal, i cili vdiq në tokën time, në Villanueva de los Infantes në 1645. Në disa ditë e tij lindje, kështu që në kujtesën e tij, i mbaj mend. Mbase i kemi lexuar një mijë herë. Çfarë ndryshimi bën? Gjithmonë është kënaqësi. Dhe ata që nuk e kanë bërë këtë tani kanë mundësinë.

Karakteristikat e soneteve të Quevedo

Sonetet e Quevedo janë shumë të famshme

La vepër letrare e Francisco de Quevedo ,Shtë, pa dyshim, një nga më të mëdhatë të ruajtura nga një poet. Për më tepër, ai nuk u përqëndrua vetëm në një zhanër, por preku si poezinë, ashtu edhe prozën. Dhe brenda poezisë gjeni si poezi ashtu edhe sonete (karakterizohen nga të qenit katërmbëdhjetë vargje hendecasilable me rima bashkëtingëllore), si dhe poezi më të gjata ose më të shkurtra.

Sidoqoftë, ka disa çelësa që bien në sy nga puna e Quevedo, veçanërisht poezia e tij, dhe konkretisht sonetet e tij, të tilla si:

Origjinaliteti

Dhe është se Quevedo kishte një dhuratë e shkrimit dhe gjuhës që pak shkrimtarë i kanë arritur. Për shkak të këtij fjalori të pasur, ai ishte në gjendje të gjente fjalët e duhura në gjithçka që dilte, gjë që nënkupton krijimtari dhe lehtësi për të shkruar çfarë të donte.

Në fakt, dihet që Quevedo shkroi shumë poezi, dhe të gjitha me tema shumë të larmishme: dashuri, jetë, satirë, tallje ...

Thellësia ... dhe mirëkuptimi

Një nga dështimet e shumë poetëve është se poezitë e tyre nuk janë kuptuar. Ose u jepni atyre një kuptim që nuk është në të vërtetë ai që autori dëshironte (ose atë që i kanë dhënë studiuesit). Në rastin e Quevedo, si me sonete ashtu edhe me poezi, ato ndonjëherë janë aq të thella dhe serioze sa është e vështirë t'i kuptosh ato njëqind për qind.

Temat kryesore të soneteve të Quevedo

Megjithëse ai shkroi për shumë tema, e vërteta është se ka disa që bien në sy, siç është morali (përsa i përket fatit, fuqisë ...); dashuria; jeta; vdekje

Sonetet më të famshme të Quevedo-s për vdekjen, jetën dhe dashurinë

Para se të mbarojmë, nuk duam të largohemi pa ju lënë Sonetet e famshme të Quevedo, disa nga temat konkrete: vdekja, dashuria dhe jeta.

Soneti 333

Dritat e shenjta, dita e gushtit
që sytë tuaj të hapen në tokë,
me sensin që lëviz qielli
në shpirtin tim ata shpjegojnë harmoninë.

Melodia nuk futet në shqisa
i padukshëm në velin e tokës,
më shumë nga zjarri kanoro dhe ngushëllimi i lartë
fjalitë marrin pjesë në l'alma mía.

Lëvizjet e para janë sferat tuaja,
që ata rrëmbejnë në një gardh prej ari të ndezur
fuqitë e mia të zhytura dhe të lehta.

Unë mund të humbas jetën time, jo dekor
për lavdërimet tuaja të vërteta,
Epo, fetar, unë lavdëroj atë që adhuroj.
Portret jo vulgar i Lysis
Fijet kaçurrelë pa ligj të shpështjelluar,
që për një kohë Midas e kishte në duar;
në yjet e zezë të borës në zjarr,
dhe me mirësjellje e mbajti atë në paqe.

Trëndafilat në prill dhe maj paraprakisht,
nga fyerja e kohës e mbrojtur;
auroras në të qeshurat e agimit,
me lakmi karafili i shpëtuar.

Planetët e gjallë të qiellit të animuar,
për kë të aspirojë monarku Lisi,
të lirive, që në dritat e saj lidhen.

Sfera ilustron racionalisht terrenin,
ku mbretëron dashuria, sa duket ajo,
dhe ku jeton Dashuria, sa vret ajo.
Ah e jetës

"Ah e jetës!"… A nuk më përgjigjet askush?
Këtu nga vitet e kaluara që kam jetuar!
Pasuri kohët e mia kanë kafshuar;
Orët çmenduria ime fsheh.

Kjo pa qenë në gjendje të dijë se si ose ku,
shëndeti dhe mosha kanë ikur!
Jeta mungon, ajo që është jetuar ndihmon,
dhe nuk ka asnjë fatkeqësi që nuk e rrethon.

Dje u largua; e nesërmja nuk ka arritur;
sot një pikë po shkon pa u ndalur;
Unë jam një isha, dhe do të jem, dhe një është i lodhur.

Sot dhe nesër dhe dje, së bashku
pelena dhe qefin, dhe unë kam qenë
pasuria e pranishme e vdekur.

Neglizhenca e argëtimit për të jetuar të cilit i vjen e paimagjinueshme vdekja

Të jetosh do të thotë të ecësh një ditë të shkurtër,
dhe vdekja e gjallë është, Lico, jeta jonë,
dje në trupin e brishtë agoi,
çdo moment në trupin e varrosur.

Asgjë që, duke qenë, është pak, dhe nuk do të jetë asgjë
në një kohë të shkurtër, ajo ambicioz harron;
Epo, e kotësisë bindur keq,
dëshiron për kohëzgjatje, tokë të animuar.

Bartur me mendime zhgënjyese
dhe të shpresës tallëse dhe të verbër,
ju do të pengoheni në të njëjtin monument.

Si ai që, qesharak, lundron detin,
dhe, pa lëvizur, fluturon me erën,
dhe para se të mendoni për afrimin, ajo arrin.

Përsëritni brishtësinë e jetës dhe tregoni mashtrimet e saj dhe armiqtë e saj

Çfarë tjetër është e vërtetë përveç varfërisë
në këtë jetë të brishtë dhe të lehtë?
Dy sulmet e jetës njerëzore,
nga djepi janë nder dhe pasuri.

Koha, e cila as kthehet e as nuk pengohet,
në orët e arratisjes ai e rrotullon atë;
dhe me mall të gabuar, gjithmonë tiran,
fati e lodh dobësinë e tij.

Jetoni me vdekje të qetë dhe qesharake
vetë jeta; shëndeti është luftë
e ushqimit të tyre luftuan.

Oh sa gabon njeriu pa dashje,
që në tokë ka frikë se jeta do të bjerë,
dhe ai nuk e sheh që gjatë jetesës ra në tokë!
Parandalimi për jetën dhe vdekjen
Nëse nuk kam frikë të humbas atë që kam,
as nuk dëshiroj të kem atë që nuk më pëlqen,
pak nga fati në mua shkatërrimin
Do të jetë me vlerë, kur të më zgjidhni aktor apo të burgosur.

Familja e tij tashmë e ka reformuar dëshirën;
jo i zbehtë nga frika, ose qesh nga gëzimi
Ai ia ka borxh pjesën e fundit të moshës time,
as nuk dëshirojnë për Grim Reaper përmbledhjen e tij.

Vetëm se nuk dua është ajo që unë dua;
rrobat e shpirtit janë rrobat e mia;
merrni postin vdekjen, dhe paratë.

Unë i shikoj premtimet si spiunë;
vdes ndërsa plakem shpresoj:
Epo më sollën, më merr ditët.

Carpe Mortem

Sonetet e Quevedo ndonjëherë flasin për vdekjen

Z. don Juan, me ethe mezi
gjaku i fikët nxehet,
dhe për shkak të moshës së pambrojtur,
dridhet, nuk pulson, midis arteries dhe venave:

Epo, majat janë plot me dëborë,
goja e viteve të plaçkitura,
pamja, e sëmurë, në natën e varrosur,
dhe fuqitë e ushtrimit të të tjerëve.

dilni të merrni sepoltura,
përkëdhel varrin dhe monumentin:
që të vdesësh i gjallë është mendja e fundit.

Pjesën më të madhe të vdekjes që ndiej
çfarë ndodh në lumturi dhe çmenduri,
dhe tek i mituri ruhet ndjenja.

Dashuria dhe vdekja

Mbyll sytë e fundit
hije që dita e bardhë do të më marrë,
dhe mund ta lëshoj këtë shpirtin tim
orë e lajkave të tij të etura

por jo, diku tjetër, në breg,
do të largohet nga kujtesa, ku u dogj;
noti njeh flakën time ujë të ftohtë,
Dhe humbas respektin për ligjin e ashpër.

Shpirti që ka qenë një zot burgu,
venat që humori i ka dhënë kaq shumë zjarr,
mermer që janë djegur me lavdi,

trupi juaj do të largohet, jo kujdesi juaj;
do të jenë hi, por do të kenë kuptim;
pluhur ata do të jenë, më shumë pluhur në dashuri.

Lavdërime në varrimin e Don Melchor de Bracamonte (djali i akuzave të Peñaranda)

Gjithmonë, Melchior, ishte i bekuar
Jeta juaj në kaq shumë transe në tokë;
Dhe është e bekuar tashmë në Parajsë,
Aty ku mund të jepej vetëm.

Pa ju lufta ishte e paarmatosur
Dhe merita e dëmtuar pa ngushëllim;
Fisnikëria dhe Guximi në zi dhe zi
Dhe kënaqësia keqpërdore keq.

Sa nuk ju shpërblenë, ju e merituat,
Dhe çmimin në guximin tuaj ju e keni dashur,
Dhe tejkalimi i tij ishte ajo që kishit.

Pozicioni që në botë nuk e keni arritur
Ai është ai që gënjen, jetimi dhe i trishtuari,
Se e kurorëzove veten me përbuzjen e tij.
Varri i gjykatësit të mirë Berenguel de Aois
Nëse një djep, dhe asnjë varr nuk duket,
për të mos më shkruar këtu gënjeshtra,
Vizitor, paralajmëro se në varr ka lindur
vdes ai që pëlqen të jetojë Berenguel.

Kush mban Togën që ka veshur,
dhe nuk e imiton atë në atë që gjykon dhe bën,
me këtë shembull të shenjtë kërcënohet
kush ndjek stemën e tij, prit.

Ai ndërroi jetë pa u ankuar dhe pa para;
Këshilli e varrosi; dhe varrosur,
në të ai mbajti këshillën më të ashpër.

Ai ndërtoi jetesën të mbështjellë.
Ai nuk ndërtoi për të jetuar në arritje,
për të askush nuk qau, dhe sot ai është qarë.

Ajo mëson se si të gjitha gjërat paralajmërojnë vdekjen

Shikoja muret e atdheut tim,
nëse një kohë e fortë, tashmë e shkatërruar,
nga gara e moshës së lodhur,
për të cilët skadon guximi.

Dola në fushë, pashë që dielli po pinte
rrjedhat e akullit të lëshuara;
dhe nga malet malore bagëtia,
që me hije vodhi dritën nga dita.

Unë hyra në shtëpinë time: pashë se ishte njollosur
e një dhome të vjetër ishte plaçkë;
stafi im është më i shtrembër dhe më pak i fortë.

E kapërcyer nga mosha ndjeva shpatën time,
dhe nuk gjeta asgjë për të vënë sytë
se nuk ishte një kujtim i vdekjes.

Për Luis de Góngora

Do t’i përhap punimet e mia me proshutë
pse nuk me kafshon, Gongorilla,
qen i mullinjve të Castile,
një studiues në tallje, si një djalë në rrugë;

vështirë se një njeri, një prift indian,
se keni mësuar pa cristus abetaren;
chocarrero nga Kordoba dhe Sevilja,
dhe në shaka në gjykatë me hyjnoren.

Pse censuroni gjuhën greke?
duke qenë vetëm rabin i hebreut,
gjë që hunda juaj akoma nuk e mohon?

Mos shkruaj më shumë vargje, për jetën time;
edhe pse skribët ju qëndrojnë,
për pasur rebelim si xhelat.

Në një hundë

Dikur një njeri mbërtheu hundën,
njëherë e një kohë kishte një hundë superlative,
Njëherë e një kohë ishte një hundë e thënë dhe shkruaj,
Dikur një peshk shpate me shumë mjekër.

Dikur, kishte një orë diellore në një mënyrë të keqe
dikur një Altar i zhytur në mendime,
njëherë e një kohë ishte një elefant me fytyrë lart,
Ovidio Nasón u tregua më shumë.

Njëherë e një galeri,
dikur një piramidë në Egjipt,
dymbëdhjetë fiset e hundëve ishte.

Dikur një hundë shumë e pafund,
shumë hundë, hundë kaq e ashpër,
që përballë Annas ishte një krim.

Dashuri e vazhdueshme përtej vdekjes

Mbyll sytë e fundit
hije, se do të marr ditën e bardhë,
dhe mund ta lëshoj këtë shpirtin tim
orë, për etjen e tij të dëshiruar epshore;

por jo nga këtu në breg
do të largohet nga kujtesa ku u dogj;
noti njeh flakën time ujin e ftohtë,
Dhe humbas respektin për ligjin e ashpër;

Shpirti të cilit i gjithë burgu ka qenë Zoti,
venat që humori i ka dhënë kaq shumë zjarr,
mermer që janë djegur me lavdi,

ata do të largohen nga trupi juaj, jo nga kujdesi juaj;
Ata do të jenë hi, por do të kenë kuptim.
Ata do të jenë pluhur, pluhur më shumë dashuri.

Përcaktimi i dashurisë

Po digjet akulli, është zjarri i ngrirë
është lënduar, dhemb dhe nuk ndihet,
është një e mirë e ëndërruar, një dhuratë e keqe,
është një pushim i shkurtër shumë i lodhshëm.

Isshtë një mbikëqyrje, që na jep kujdes,
një frikacak, me një emër të guximshëm,
një shëtitje e vetmuar mes njerëzve,
një dashuri vetëm për t’u dashur.

Shtë një liri e burgosur
që zgjat deri në paroksizmën e fundit,
sëmundje që rritet nëse shërohet.

Ky është fëmija i Dashurisë, kjo është humnera juaj:
shiko çfarë miqësie do të ketë me asgjë,
ai që është në kundërshtim me veten e tij në gjithçka.

Zhgënjimi i grave

Puto është njeriu që beson në kurva,
dhe duke ndyrë atë që dëshirojnë shijet tuaja;
ndyrë është pagesa e ofruar
në pagesa të kompanisë tuaj të ndyrë.

Fucking është shije, dhe ndyrë gëzimin
se koha e putarilit na bën më të shtrenjtë;
dhe unë do të them se është e ndyrë kush duket
se nuk je lavire, zonja ime.

Por më quaj të ndyrë në dashuri
nëse pas një lavire nuk do të të lë;
dhe sa ndyrë vdes unë

nëse nga kurva të tjera të tilla do të paguaj,
sepse kurvat serioze janë të shtrenjta,
dhe kurva të poshtra, të egër.


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Një koment, lëre tuajën

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet.

*

*

  1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
  2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
  3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
  4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
  5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
  6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.

  1.   tulium dijo

    Unë e konsideroj Quevedo më të mirë se Cervantes dhe Shakespeare… sepse Quevedo eksploron dhe kënaqet me tema që mund të përdoren shumë mirë për botën e sotme dhe 'problemin tonë njerëzor' në përgjithësi; ato janë gjithmonë aktuale. Dhe unë nuk jam kritik letrar apo shkrimtar.