Shakespeare urang Macbeth. Évolusi dina silaturahmi Banquo sareng Macbeth

Ilustrasi panutup: (c) Rafael Mir. Hatur nuhun, Juragan Mir.

Sababaraha dinten ka pengker kuring marios vérsi anu megah tina Macbeth ku Jo Nesbø. Kuring nyarios ngeunaan a karangan sastra naon anu kuring lakukeun di jaman kuliah kuring di murid F. Inglesa anu jelas kalebet kajian ngeunaan karya Shakespeare. Disorot Macbeth sapertos abdi judul pikaresep sareng disorot naon dina jaman na anu paling narik kuring ka klasik ieu: silaturahim antara protagonis sareng kapténna Banquo sareng kumaha éta mekar. Sareng éta, panginten langkung ti Macbeth atanapi Lady Macbeth, kuring resep Banquo saluhureun sadaya ogé karakterna McDuff.

Kuring parantos tiasa nyalametkeun karangan éta dina latihan milarian sengit diantara sarébu tulak disimpen. Asli, ogé écés, aya di Sakson anu kuring parantos tarjamahkeun. Janten sareng garis murid anu hina anu ditulis langkung ti 20 taun ka pengker, kuring miharep bawa karya abadi ieu sakedik caket ka pamiarsa.

perkenalan

Évolusi dina silaturahim dua karakter ieu éta mangrupikeun salah sahiji faktor anu paling penting dina awal musibah Macbeth, henteu paduli ambisi protagonisna sorangan. Sadayana mangrupikeun konsekuensi anu diturunkeun tina Tilu ramalan Dukun sareng kerentanan Macbeth ngalawan aranjeunna yén éta henteu disababkeun ku tahayul saderhana, tapi ku ambisi éta anu ngagerakkeun anjeunna kana seueur kalakuan goréng engké.

Macbeth salah kanyataan yén dua nubuat éta leres sabab anu nyababkeun anjeunna mikirkeun kakawasaanana pikeun kéngingkeun naon anu dipikahoyong ku ngagunakeun metode sorangan. Janten the kasatiaan, konsép anu paling penting dina kahirupan Macbeth, pikeun raja Duncan sareng babaturanana, dina hal ieu, ka bangku, ngaleungit lengkep. Macbeth bakal dikorupsi sareng ngarusak sadaya sumpah na, liren percanten ka sadayana, malahan dirina nyalira.

Nanging, perkawis ieu ngeunaan évolusi silaturahim tina Macbeth sareng Banquo ti sudut pandang anu kadua, sanaos Macbeth anu megatkeunana, ku ambisi sareng kasieunana, ku maéhan babaturanana.

analisa

Struktur tragedi Macbeth saderhana pisan. Kaagungan protagonis parantos ditangtoskeun: kagoda, murag kana godaan éta sareng musnah ku éta. Hal anu sami tiasa kajantenan ka Banquo. Kasatiaanna ka Macbeth sareng silaturahimna tiasa nyababkeun anjeunna dina jalur anu sami, bahkan ngalangkungan sobatna. upami anjeunna nguping atanapi nuturkeun ramalan tina Dukun dina murangkalihna, anu bakal janten raja, tapi sanés anjeunna.

Tiasa dipikahartos yén aksés anu mungkin kana tahta ieu ngajantenkeun anjeun mikirkeun hal éta, tapi Banquo henteu meta kusabab anjeunna sadar yén aya godaan tiasa mundur sareng ngahianat nyalira. Nanging, anjeunna ngabantosan Macbeth dina tujuanana ku teras-terasan tetep aya di sisina. Janten, Kautamaan utama Banquo nyaéta kasatiaan dina alus jeung goréng, sanaos kanyataanna dina sababaraha waktos anjeunna ngangluh ngeunaan hal éta sareng sirik kana nasib Macbeth.

Tapi pikeun ningali kumaha karakterna Banquo berkembang, anjeun kedah nuturkeun sababaraha poin:

1. Réaksi Banquo nalika sapatemon munggaran sareng tukang sihir

Sateuacan pendak sareng aranjeunna Macbeth sareng Banquo sadayana parantos hasil. Nya parantos kabuktosan kawani jeung kareueus dina perang ngalawan tentara raja Norwegia sahingga dugi ka kuping ku Raja Duncan, anu mutuskeun kanggo ngaganjar Macbeth ku gelar salah sahiji anu éléh.

Tapi teras, saatos uih ti peperangan, Banquo anu munggaran anu ningali Dukun sareng naroskeun saha aranjeunna tanpa nunjukkeun aranjeunna henteu sieun. Nanging, para Penyihir ngan ukur ngaréspon ku pujian sareng tanda-tanda pikeun Macbeth, anu tetep tanpa nyarios sareng ngantosan. Ngadangu éta, Banquo masih teu sieun sareng, naon deui, naroskeun naha aranjeunna henteu diramalkeun ka anjeunna ngahargaan sapertos Macbeth sareng nungtut jawaban, nunjukkeun ku nada kecap na yén anjeunna henteu sieun:

... Kuring henteu nyungkeun ni'mat atanapi kabencian aranjeunna, tapi kuring henteu sieun ku aranjeunna.

Di dinya katingali yén kontras sareng muteness Macbeth, Banquo henteu kagum Kalayan pesen-pesen anu héran éta, anjeunna naroskeun kecap-kecap para Penyihir. Aranjeunna masihan anjeun waleran anu henteu saé pikeun ayeuna, tapi kanggo waktos anu payun.

Kirang ageung tibatan Macbeth sareng langkung ageung tibatan anjeunna!

Teu bagja pisan sareng langkung bahagia!

Sareng bakal kitu sabab bakal janten langkung ageung tibatan Macbeth hatur nuhun kana kasatiaan sareng martabat ieu. Sareng sanaos anjeunna bakal dibunuh, pupusna moal sakumaha tragis sapertos Macbeth. Saterasna, prediksi janten kolot tina garis warisan kana tahta bakal dipinuhan ku putrana Kabeungharan. Kusabab kitu, sanaos pupusna, Banquo bakal langkung untung.

Janten nalika para Penyihir angkat sareng Macbeth tinggaleun mikirkeun naon anu parantos kajantenan sareng hoyong aranjeunna nyarioskeun hal anu langkung seueur, dua sobat éta heran kana naon anu parantos aranjeunna tingali sareng ngadéngé. Aranjeunna ngagaduhan dialog anu mimiti dimana aranjeunna nyarioskeun naon anu bakal janten diantarana. Ieu léngkah munggaran pikeun anjeun pipisahan hareup. Kusabab sanaos ngan ukur ngobrolkeun naon anu kajantenan, aranjeunna engké bakal sadar naon anu leres hartosna.

2. Kamungkinan ragrag Banquo kana godaan tina nubuat

Saatos ngawartosan anjeunna ngeunaan janjian na salaku Baron of Glamis sareng Cawdor, dua nubuat Dukun, Macbeth dibutakan ku ambisi pikeun kéngingkeun makuta, kumargi éta henteu diramalkeun ka anjeunna, sareng anjeunna moal liren mikiran dirina. Banquo ngan bakal nyarios ngeunaan kaayaan pikiran anu anjeunna perhatoskeun ka rerencanganna ti waktos éta sareng ngawartosan éta bakal teras-terasan nuturkeun. Macbeth, ningali éta, mutuskeun ngobrol sareng anjeunna engké nalika sadayana langkung jelas sareng tenang.

Ti saprak éta nepi ka rajapati Raja Duncan di istana Macbeth ngan aya hiji léngkah, sanaos teu aman protagonis, anu peryogi kawani pamajikanana, Lady macbeth, pikeun ngalakukeun kajahatan. Sateuacanna, nalika Macbeth merhatikeun pengkhianatan na, anjeunna ngagaduhan anu sanés paguneman ringkes sareng Banquo, anu aya di perusahaan putra Fleance na. Macbeth negeskeun deui yén nalika aranjeunna gaduh waktos, aranjeunna bakal nyarios ngeunaan nubuat deui. Banquo satuju, ngulang deui ka Macbeth yén anjeunna aya dina palayananna sareng tetep satia ka raja.

Tapi aranjeunna moal nyarios deui sareng rajapati raja di tangan Macbeth bakal tetep disumputkeun ti sadayana. Janten Banquo anu munggaran anu anjeun pikahoyong netelakeun alesan pikeun maotna éta sareng milari aya konspirasi anu mungkin. Kecap-kecap éta bakal ngajantenkeun Macbeth panik sareng sieun ku anjeunna.

Najan kitu, Banquo ogé janten curiga kana Macbeth, sakali anjeunna parantos kéngingkeun makuta sareng kakuasaan sareng pamajikanana. Ieu dikedalkeun dina monolog pondok anu ngabalukarkeun adegan mimiti polah katilu. Banquo ngarujuk kana kumaha Macbeth parantos ngalaksanakeun sagala rupa nubuat anu diumumkeun ka anjeunna, tapi takwa yén padika sobatna najis sareng didorong ku pengkhianatan sareng ambisi. Sareng anjeunna heran deui, sapertos dina patepungan sareng para Penyihir, ngeunaan kasuksésan Macbeth sareng sanés dirina.

… Naha aranjeunna ogé henteu kedah janten peramal pikeun kuring sareng masihan kuring ngarep-ngarep?

Di dieu banquo kénéh ngagaduhan kayakinan yén naon anu diumumkeun pikeun anjeunna bakal kacumponan sareng ngajaga kasatiaanana ayeuna ka Macbeth salaku rajana. Tapi, ogé sapertos anu dilakukeun ku Macbeth, Banquo tiasa mikirkeun hianat anu sami pikeun sobatna kusabab éta salah paham kana kaistiméwaan Macbeth. Nanging, réaksina henteu langkung jauh. Ngan ukur anjeunna ngadu'a tina lepat maén Macbeth pikeun ngarebut makuta sareng kakuatan.

3. Alesan Macbeth mikir yén anjeunna kedah maéhan Banquo

Éta nalika Macbeth ngaraos bahaya. Ayeuna anjeunna raja, tapi anjeunna ogé sadar kana cara anjeunna ngahontalkeunana sareng mimiti henteu percanten, janten tangtosna anu paling anjeunna takwa nyaéta Banquo.

Sadaya ieu jelas ditingali dina monbét macbeth dina adegan mimiti polah katilu. Macbeth terang ngeunaan integritas Banquo sareng pola pikir anu leres anu ngajantenkeun anjeunna meta sareng percaya diri pisan ka dirina. Ieu kecap:

Henteu gunana pikeun daulat ku cara kieu; kaamanan kedah ngiringan kuring sacara serius. Rasa salah kuring di Banquo nambahan; sareng justru dina ngadalikeun karakterna naon anu tiasa takwa ti anjeunna; seueur naon anu anjeunna wani; sareng watek pikiranana anu teu kabebeng dina ngiringan sanity anu nungtun kawani pikeun némbongan dirina kalayan bijaksana. Teu aya anu ngan ukur nyingsieunan kuring […].

Ku alatan éta, Macbeth nganggap Banquo mangrupikeun ancaman anu hébat pikeun kakuasaanna. Komo deui nalika anjeunna ngémutan deui kana nubuat yén, sanaos masihan anjeunna makuta sareng kakuatan saharita, aya ogé hadiah pikeun Banquo tapi langkung awét salaku bapak ti garis karajaan bari anjeunna henteu dicarioskeun perkawis éta. Janten Macbeth sadar yén upami éta kajantenan éta kusabab anjeunna parantos ngabantosan janten kanyataan, ku janten sareng tahta kanggo nyerahkeun ka putra-putra Banquo, berkat korupsi na nyalira:

[…] Kuring parantos ngarusak jiwa kuring pikeun turunan Banquo […].

Sasuai kedah diteukteuk ku asal étaMaksad abdi, anjeunna kedah maéhan Banquo sareng tangtos putrana Kabeungharan. Macbeth bakal ngalakukeun éta, tapi ku sababaraha hitmen ka jalma-jalma anu ngabohong nyaritakeun yén Banquo nyaéta musuhna. Upami Banquo masih hirup, Macbeth sareng karajaanna moal salamet pisan.

Banquo dibunuh, tapi sanés putrana. Nubuat bakal kajantenan teras musibah bakal dimimitian pikeun Macbeth. Ieu lumangsung dina adegan kaopat tina kalakuan katilu, nalika di jamuan Macbeth anjeunna dibéjaan ngeunaan maotna Banquo sareng hiber Fleance, janten anjeunna hariwang deui dugi ka akhir tragis.

Dina adegan ieu pisan Hantu Banquo nembongan ka anjeunna, anu leumpang di na linggih dina tahta salaku tanda yén murangkalihna bakal énggal-énggal dijajah. Nya naon sababna mimiti gélo Macbeth. Pikeun sababaraha ahli damel hantu ieu anu ngan ukur anjeunna tingali nyaéta personifikasi takwa sareng pikasieuneun Macbeth.

Pikeun mungkas

Urang tiasa mendakan aspék anu katilu nyaéta pangaruh Banquo panginten kagungan Macbeth. Aranjeunna babarengan sadaya waktos, sareng sanaos Banquo tetep patuh kana prinsipna, anjeunna ogé nyumput tina Macbeth, sabab anjeunna henteu yakin ngeunaan rajapati Raja Duncan ditanganna pikeun kéngingkeun tahta. Sareng, sapertos Macbeth, anjeunna ogé mikirkeun ngeunaan nubuat. Ku alatan éta, Upami sobatna henteu kénging tahta, anjeunna moal janten bapak raja ogé, janten anjeunna langkung resep ninggali hal-hal sapertos aranjeunna. Nanging, mungkin anjeunna tiasa mangaruhan kalakuan Macbeth.

Pondokna, éta évolusi tina silaturahim ieu ditandaan ku nubuat, kanggo anjeunna tujuan sareng pikeun bédana anu hébat dina nilai tina ambisi pikeun masing-masing karakterna.

  • Ngeunaan ilustrator Rafa Mir sadayana di dieu.

Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.