Buku anu ngailhamkeun tilu pembunuh sareng 'ngeureunkeun' kahirupan Lennon

rajapati-john-lennon-mayit

Pamaréntah ngaluarkeun awak John Lennon.

Sapanjang sajarah seueur buku parantos dianggap dilaknat. Pupusna dina kaayaan anu anéh, pembunuh sérial atanapi musnah parantos ditolak aya hubunganana sareng sababaraha karya atanapi panulis.

Sugan salah sahiji kasus anu kawéntar nyaéta hiji anu gaduh buku "The Catcher in the Rye" ku JD Salinger diterbitkeun dina taun 1951. Karya anu dihasilkeun, nalika diterbitkeun di Amérika Serikat, kacau di kalangan masarakat Amérika Kalér kusabab kaayaan masalah seksualitas, alkoholisme atanapi prostitusi ku cara provokatif sareng perbendaharaan kecap anu henteu biasa dina waktos éta.

Atoh, kontropérsi ieu anu ngancik saatos diterbitkeunna ngan ukur hiji-hijina hal disababkeun mangrupikeun paningkatan dina jumlah penjualan sareng popularitas padamelan. Malah, salami taun-taun ieu, janten buku bacaan wajib anu paling diulik di sakola. Dina waktos anu sami, salami taun 90an dugi ka 2005, "Wali antara tengah" cicing di tempat 10 dina réngking Buku Anu Paling Dibaca di Amérika Kalér.

Sanaos popularitas anu teu bisa dipungkir ieu, buku ieu ogé ngagaduhan misteri sareng kontropérsi sabab kanyataanna sagala rupa rajapati parantos kalibet atanapi parantos aub dina novel ieu salaku panyabab atanapi pemicu tindakan kriminalna.

Kahiji tina kasus ieu nyaéta Mark Davis Chapman anu, dina 1980, ditémbak maot John Lennon di luar gedong Dakota di Manhattan. Saatos rajapati anggota Beatles anu kawéntar, tukang ngabunuh liren calik teras maca salinan novel ieu dugi pasukan kaamanan nahan anjeunna tanpa nempatkeun résistansi.

Sakali buku dicekel, penyidik ​​sadar yén, dina jero sampulna, Mark Davis Chapman parantos nyerat nganggo pensil: "Ieu pernyataan kuring." Salian ti ieu, nalika pernyataan dicandak sababaraha jam saatos kalepatanana, rajapati Anjeunna yakin yén anjeunna yakin yén kaseueuran anjeunna nyaéta Holden Caulfield (tokoh utama buku) sareng sésana anjeunna kedah ti Iblis.

Kasus anu kadua anu aya hubunganana sareng buku éta kajantenan sataun saatos pembunuhan Lennon. Dina kasempetan ieu, niat rajapati henteu janten persetujuan korbanna, Ronal Reagan nyalira. John Hinckley Jr, anu namina jalma anu dimaksud, nyobian di 1981 pikeun ngeureunkeun umur présidén Amérika ku némbak anjeunna nganggo pestol.

Pélor anu dipecat ku John Kin Gordon nyabak awak présidénna dina kelek na sareng nyababkeun sababaraha inci tina haténa. Akhirna, sakumaha anu parantos urang sebatkeun, Reagan berhasil salamet tina serangan éta. Atoh, panarajang sababaraha kali negeskeun sapanjang hirupna yén anjeunna bener-bener kataji ku buku éta urang nyarioskeun.

Akhirna, kasus ieu kajantenan di 1989. Robert John Bardó ngabunuh aktris Rebecca Lucile Schaeffer di panto apartemenna saatos ngaganggu anjeunna salami tilu taun. Nalika rajapati ditéwak Anjeunna ogé nyepeng salinan "The Catcher in the Rye".

Upami buku éta langsung patali sareng kajadian ieu mangrupikeun hal anu urang moal tiasa mastikeun. Sanaos kitu, anu jelas nyaéta ayana sederhana dina tilu kasus ieu maksa urang pikeun mikir éta dina sababaraha cara atanapi anu sanés aya hubungan sareng kanyataan.

Tanpa lebet kana patarosan mistis atanapi esoteris, urang ngan saukur tiasa negaskeun yén sakapeung, gumantung kana karya anu mana sareng dina panangan anu mana, henteu saimbangna tangtu tiasa didorong atanapi didorong anu tiasa nyababkeun, sakumaha parantos urang tingali, rajapati ku sababaraha pamiarsa na.

Buku ieu dina pendapat kuring anu hina, salah sahiji anu paling héran anu aya sareng henteu seueur kusabab alur na, sanaos kalebet aspek-aspek penting nonoman sareng psikologi na, tapi kusabab kaayaan anu ngalingkup buku éta sorangan. Ku sabab kitu, henteu diragukeun, pilihan literatur anu saé pikeun wengi-wengi kahareup ku sieun éta, kusabab tanggal-waktos dimana urang mendakan diri sareng langkung-langkung di dunya Anglo-Sachon, parantos sumping.

 


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

3 koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   Ricardo cenahna

    Kuring parantos maca éta sareng éta sanés kanggo anu seueur tapi anjeun parantos terang kumaha jalma-jalma di Amérika Serikat anu ditémbak.

  2.   Edward cenahna

    Tulisan anu pikaresepeun, tapi garis handapna nyaéta buku disebut "The Catcher in the Rye" henteu sakumaha anu ditulis di dieu "salami taun-taun ieu, éta janten buku bacaan wajib anu paling ditalungtik di sakola. Dina waktos anu sami, salami taun 90an dugi ka 2005, "The Guardian Among the Center" tetep ka-10 dina réngking buku anu paling seueur dibaca di Amérika Kalér. "

  3.   Angel Miguel, cenahna

    Kuring henteu ningali hubungan langsung antara buku sareng pembunuhan, protagonis henteu ngagaduhan ide pikeun maéhan saha waé