Федерико Гарсија Лорка: извонредни песни, живот и дело

Федерико Гарсија Лорка.

Федерико Гарсија Лорка.

Песните на Федерико Гарсија Лорка се книжевно богатство, еден од најсјајните транспаренти на шпанските букви во XNUMX век. И покрај краткото постоење, неговото име стои како едно од најамблематичните меѓу поетите во историјата на Шпанија.

Писателот е роден на 5 јуни 1898 година, во Фуенте де Вакерос, мал селски град во рамнината Гранада, Андалузија, Кралство Шпанија. Неговите родители беа Висента Лорка Ромеро (наставник во училиште) и Федерико Гарсија Родригез (земјопоседник). Тој имаше брат Франциско и две сестри Кончита и Изабел.

Детства, адолесценција и студиски патувања

Lifeивотот во земјата обележа голем дел од неговата инспирацијаОва и покрај фактот дека целото семејство се преселило во градот Гранада во 1909 година, кога Федерико имал единаесет години. Овој потег би можел значително да влијае на него, како што подоцна раскажа во автобиографскиот есеј за руралната средина на Фуенте де Вакерос.

Многу од тие сензорни искуства (пеење на птици, трчање на реки, мирис на трева, вкус на овошје, слики на Месечината ...) ги предизвика подоцна. Понатаму, Федерико, момчето, летуваше многу во руралното подрачје на Аскероза (моментално Валдерубио). На тоа место, опкружен со природата, тој ги напиша своите први песни.

Тој секогаш одржуваше силно чувство на припадност кон селата, и покрај тоа што беше дефиниран како „џентлмен на градот“. Во својата адолесценција, тој почна да го збунува прашањето за социјалната нееднаквост. За време на неговите многубројни студиски патувања, тој забележа како селаните со „чисто срце“ и „работни раце“ биле маргинализирани од градските жители.

Истакнат предвремен писател и наставниците кои го обучувале

Тој се запишал на Универзитетот во Гранада во 1914 година, на курс што овозможил влез на степени на филозофија и писма и право. Сепак, во тоа време неговите колеги интелектуалци го познаваа повеќе како виртуоз на музиката, а не за неговото пишување. Тој беше на часови по пијано со Антонио Сегура Меса и се восхитуваше на партиите на Бетовен, Шопен и Дебиси, меѓу другите.

Федерико, тинејџер, беше fondубител на театарот и често се состануваше со група млади интелектуалци во кафулето „Ел Ринконсило“. Професорите кои имаа најголемо влијание врз него за време на неговото време на Универзитетот беа Фернандо де лос Риос (компаративно политичко право) и Мартин Домингез Берруета (теорија на литературата и уметностите).

Прво објавени песни

Студиските патувања на Федерико Гарсија Лорка му овозможија да се запознае со други провинции на Шпанија и на крајот го охрабри неговиот повик како поет. Благодарение на финансиската помош на неговиот татко, во 1918 година ја објави својата прва прозна книга наречена Слики и пејзажи, компилација од неговите најдобри страници - дотогаш - каде тој се осврнуваше на социо-политичките прашања што го засегаа.

Во тој ракопис Тој исто така ги искажа своите религиозни дилеми и уметнички и естетски интереси (Грегоријански пеење, ренесансен стил, барок, популарна лирика ...). Во 1918 година умре неговиот учител по музика, настан што конечно го одведе во светот на поезијата.

Студентски престој во Мадрид

Во 1919 година, младиот Федерико се преселил во Мадрид и се сместил - до 1926 година - во Резиденција де Естудијантес, каде повторно се состанал со неколку членови на „Ел Ринконсило“. Тоа беше извонредна страница, затоа што местото служеше како катализатор во културната размена помеѓу Шпанците и странците, совршен простор за интелектуален раст на Гарсија Лорка.

Во резиденцијата станал пријател со најрелевантните национални писатели и уметници од тоа време, меѓу кои се истакнаа Луис Буњуел, Рафаел Алберти и Салвадор Дали. Оние што беа споменати, заедно со Гарсија Лорка, Хорхе Гилен, Педро Салинас и Херардо Диего, за да именуваме неколку години подоцна, го формираа авангардното уметничко движење познато како „Генерацијата на 27“.

исто така, резиденцијата беше место за средби на истакнати странски научници, музичари и писатели како: Клодел, Валери, Цендранс, Макс Јабоб, Мари Кири, Ле Корбузиер, Равел, меѓу многу други. Во обиколките низ градот се сретна со театарски режисери како Едуардо Маркина и Грегорио Мартинез Сиера, како и уметнички познати личности како Рамон Гомез де ла Серна или Висенте Хуидобро.

Салвадор Дали и Федерико Гарсија Лорка.

Салвадор Дали и Федерико Гарсија Лорка.

Неговата средба со наставникот кој го направи поет

Во тоа време Гарсија Лорка го произведе своето прво театарско парче: Шеснаесетка пеперутка (Ова не беше добро прифатено). Благодарение на препорачаното писмо од Фернандо де лос Риос, a крајот на 1919 година младиот Федерико се сретна со Хуан Рамон Хименес, кој стана негов ментор како поет и драг пријател до крајот на животот.

Помеѓу 1920 и 1922 година, Гарсија Лорка објави некои свои стихови во познати списанија како што е Шпанија, Индекс y Пенкалото. Хуан Рамон Хименес го охрабри да ја објави својата песна книга (напишана од 1918 година) во печатницата Габриел Гарсија Марото, иако тоа беше мала издавачка куќа, Федерико беше во можност лично да ги надгледува сите детали за печатењето, сè додека не започна работата годината 1921 година.

Литературната разноврсност на Гарсија Лорка

За време на летната сезона во 1921 година, во тоа време се сретнал со Мануел де Фала во Гранада го напиша неговиот состав Апартмани и џондо Поема дел канте (објавено во 1931 година). Вториот се занимава со дела инспирирани од краткоста, густината и тематскиот жар на овој сентиментален уметнички израз на три или четири реда.

Во 1923 година тој творел Кукли во Блек ackек, еден вид патувачки театар, со кој тој постави сцена Девојчето кое го наводнува Василиј и чудесниот принц. Ова беше комедија која имаше присуство на Фала како соработник и музикализатор (пијано).

Литературното осветување на Гарсија Лорка пристигнало во 1925 година со објавување на неговата стихозбирка Песни. Паралелно со ова, се појавија и признатите театарски претстави во Мадрид од Маријана Пинеда, каде Салвадор Дали ги сликаше сетовите. Покрај тоа, со Дали тој ја обиколи Каталонија, земја што - според самиот Федерико - ги прошири неговите креативни хоризонти.

1928 година се смета за момент на дефинитивна книжевна зрелост на поетот, во таа година беше кога ја одразувал неговата идентификација со популарната и културна стилизација, особини што ги заробил во Романска романса, дело на огромен успех. Во 1929 година присуствуваше на универзитетот Колумбија на стипендија; на американска територија напишал уште едно свое авангардно дело: Поет во Newујорк.

Во текот на 1931 година е основана втората Шпанска Република. Неговиот пријател Фернандо де лос Риос е назначен за министер за јавна настава, кој, пак, го назначи Гарсија Лорка за ко-директор на Ла Барака (универзитетска театарска фирма што правеше презентации во провинциите).

Во тој период тој пишуваше Крвава свадба, меѓународно признато дело, како и Јерма y Доња Росита Солтера. Вашите теми кои се повторуваат беа секс, loveубов, смрт и социјални неправди.

Песни од Федерико Гарсија Лорка.

Федерико Гарсија Лорка: Песни.

Федерико Гарсија Лорка: извонредни песни

Градите на поетот

Никогаш нема да разбереш што те сакам
затоа што спиеш во мене и спиеш.
Те кријам да плачеш, прогонуван
со глас на пирсинг челик.

Норма што го разбранува истото месо и starвезда
веќе ми ги пробива градите што болат
и матните зборови се каснаа
крилјата на вашиот тежок дух.

Група луѓе скокаат во градините
чекајќи го твоето тело и мојата агонија
во коњи од светло и зелена грива.

Но, продолжи да спиеш, драги мои.
Слушнете ја мојата скршена крв во виолините!
Погледнете, тие сè уште нè демнат!

Поетот зборува со телефон со убов

Твојот глас ја напои дината на моите гради
во слатката дрвена кабина.
За југот на моите нозе беше пролет
и на север од челото цвет од папрат.

Лесен бор низ тесниот простор
пееше без зори и сеење
и мојот плач започна за прв пат
круни на надеж преку таванот.

Сладок и далечен глас истурен од мене.
Сладок и далечен глас за мене се допадна.
Далечен и сладок мртов глас.

Далеку како темно ранет елен.
Слатко како писок во снегот.
Далеку и слатко во сржта напикано!

Долг спектар

Долг спектар на сребро разнишан
ноќниот ветер воздивнува,
ја отвори мојата стара рана со сива рака
и замина: јас со нетрпение го чекав тоа.

Рана на loveубовта што ќе ми даде живот
вечна крв и чиста светлина налетаат.
Пукнатина во која Филомела е нем
ќе има шума, болка и меко гнездо.

Ох, каква слатка гласина во мојата глава!
Lieе легнам до едноставниот цвет
каде твојата убавина лебди без душа.
И скитната вода ќе пожолти,
додека мојата крв тече во подкровот
влажно и миризливо од брегот.

Граѓанска војна и егзекуција

Во јануари 1936 година, Лорка се приклучи на Народниот фронт, а во јули започна шпанската граѓанска војна.. Овој настан го одбележа прогонството на повеќето ибериски интелектуалци. Колумбија и Мексико му понудија политичко прибежиште на Гарсија Лорка, но тој се спротивстави на напуштањето на неговата земја и се врати во родната провинција.

Фраза на Федерико Гарсија Лорка.

Фраза на Федерико Гарсија Лорка.

На 16 август 1936 година бил уапсен и убиен по наредба на гувернерот на Гранада., Хозе Валдез Гузман, по анонимна жалба. Се верува дека неговото тело сè уште лежи во масовна гробница лоцирана на патот помеѓу Визнар и Алфакар.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Коментар, оставете го вашиот

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

  1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
  2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
  3. Легитимација: Ваша согласност
  4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
  5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
  6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

  1.   ФЕРНАНДО ГАРЧА ОРТЕГА dijo

    Тоа е цената што ја плаќаат уметниците во диктаторските и тоталитарните влади