„Очај“. Поема која ги фали макабрите и гротеската

Очај

Постојат песни што се како земјотрес, како гром што минува низ целото твое битие. Очај Тоа е едно од нив. Ова дело, традиционално од Хозе де Еспронцеда (Алмендралехо, 25 март 1808 година - Мадрид, 23 мај 1842 година), но дека некои биографи и научници го припишуваат на Хуан Рико и Амат (Елда, Аликанте; 29 август 1821 година - Мадрид; 19 ноември 1870 година), е еден од најхихистичките и најужасните примери на шпанскиот романтизам.

Карактеристики на темниот романтизам

Песните можат да ја рефлектираат гротеската и очајот на животот

Поемата „Очај“, од Хозе де Еспронцеда, е дел од она што се нарекува „Темен романтизам“, поджанрот што се појавил во XNUMX век и дека истакнува не многу оптимистички идеи, или за човечкото суштество, религијата или природата. Не само што ја имаме Еспронцеда како пример, туку има и многу други, како што се Едгар Алан По (можеби најпознат од овој жанр), Емили Дикинсон или дури би можеле да воведеме многу „проклети поети“.

Меѓу карактеристиките на овој вид литературни дела, го наоѓаме следново:

Нула доверба во совршенството

За темните романтичари, човечкото суштество не е совршено, ниту пак некогаш ќе биде. Поради оваа причина, сите негови ликови се поврзани со гревот, со самоуништувањето, со пороците на животот. За нив, човечкото суштество е грешник и од таа причина тие го гледаат животот како кластер на ситуации и активности кои не водат кон совршенство, туку на спротивната страна.

Песимистички се

Иако зборуваме за романтизам, вистината е дека темните романтични песни се песимистички, тие секогаш зборуваат негативно, директно или индиректно, бидејќи тие го разбираат тоа, без оглед колку нешто ќе се испроба, секогаш ќе бидете осудени на неуспех.

Во оваа смисла, и самиот живот на поетите во голема мера влијае на песните.

Светот е мрачен

Не само мрачно, туку мистериозно и негативно. Она што другите романтичари го гледаат како нешто духовно и поврзано со божеството, животот и светлината; тие го гледаат тоа како сосема спротивно. На таков начин што за темните романтичари е место каде што човекот ја изложува целата своја најнегативна страна, а самата природа, нејзиното опкружување, може да се пофали со таа негативност, потонувајќи ја уште повеќе во својата мизерија.

Очај

Очај тоа е ода за макабриот, гротескниот и морално сомнителниот. Во оваа смисла, тоа нè потсетува на приказни како Црната мачка, од Едгар Алан По („Зар немаме постојан наклон, и покрај одличното оценување, да го кршиме законот, едноставно затоа што разбираме дека тоа е закон? Леј? »), Кој иако е приказна, во суштина го дели духот и изопачениот карактер на песната.

Неговите звучни стихови со седум слогови нè тераат да се запрашаме дали главниот јунак е навистина страствен за страшните работи за кои зборува или дека уживањето во нив е последица на животот што го водел. Сè е огромно и застрашувачко во оваа песна, која не остава ниту трошка надеж. Неговите редови вклучуваат гробишта, катастрофи и, накратко, сите мрачни и виновни задоволства што може да ги ужива човечкото суштество. Без сомнение, она што ја доловува оваа работа е неговото жестоко воздигнување на мракот, на лудилото и на сè што општеството отфрла.

Можете да го прочитате подолу:

Сакам да го гледам небото
со црни облаци
и слушнете ги нишите
грозоморно завивање,
Сакам да ја гледам ноќта
без месечина и без starsвезди,
и тоа само искрите
земјата осветлува.

Сакам гробишта
на мртви добро полнети,
тече крв и тиња
што спречува дишење,
и таму гробар
со мрачен поглед
со немилосрдна рака
черепите се кршат.

Мило ми е што ја видов бомбата
паѓа кротко од небото,
и неподвижен на земја,
нема фитил очигледно,
а потоа беснее
што експлодира и што се тресе
и проклети илјада повраќаници
и мртви насекаде.

Громот нека ме разбуди
со својот рапав бум,
и светот спие
направи да се тресеш,
што по ѓаволите секој момент
падне врз него без пребројување,
нека потоне сводот
Јас навистина сакам да видам.

Пламенот на оган
нека трча голтајќи
и мртво редење
Би сакал да се вклучам;
да пече старец таму,
стани целиот чај,
и слушнете како звучи,
Какво задоволство! Какво задоволство!

Ми се допаѓа село
тапациран снег,
од одземени цвеќиња,
без овошје, без зеленило,
ниту птици што пеат,
нема сонце што сјае
и само поглед
смрт околу.

Таму, во темна планина,
демонтиран соларен,
Јас сум исклучително задоволен
Месечината кога размислува,
поместете ги комбињата
со грубо пискање
еднаков на крикот
објавувајќи истек.

Ми се допаѓа тоа по ѓаволите
носат смртници
и таму сите зла
натера да страдаат;
отворете ги нивните утроби,
искинете ги тетивите,
скрши срца
без нив случај да се направи.

Невообичаена авенија
што поплавува плодна вега,
од врвот до врвот доаѓа,
и метење насекаде;
го зема стоката
и лозата без пауза,
и илјадници предизвикуваат хаос,
Какво задоволство! Какво задоволство!

Гласовите и смеата
играта, шишињата,
околу убавото
мило ми е да брзам;
и во нивните похотливи усти,
со волшебно ласкање,
бакнеж на секој пијалок
среќен печат.

Потоа скрши ги чашите,
плочите, палубите,
и отвори ги ножевите,
потрага по срцето;
слушнете ги здравиците подоцна
измешано со стенкање
дека ранетиот фрла
во солзи и конфузија.

Мило ми е што слушнав еден
плаче за вино,
додека твојот сосед
паѓа во еден агол;
и дека другите веќе пијани,
во необичен трил,
му пеат на преврзаниот бог
дрска песна.

Ми се допаѓаат драги
легнат на креветите,
без шалови на градите
и ослободете го ременот,
покажувајќи ги своите привлечност,
без нарачка на косата,
во воздухот прекрасната бутина ...
Каква радост! Каква илузија!

Други макабри песни што треба да ги знаете

Темниот романтизам се појави во XNUMX век

Еспронцеда не е единствениот поет кој пишувал макабреми песни. Постојат многу поети, и познати и непознати, кои напишале темни песни во одреден момент од нивниот живот. Добро познат од оние кои ја сакаат готиката, сакаме да ве оставиме тука повеќе примери за овој вид поджанр.

Сите тие имаат многу од карактеристиките што ги споменавме претходно, и тие се добри примери што можете да ги земете предвид.

„Погреб на ѓаволот“ (Мери Колериџ)

Добри луѓе, Devаволот е мртов!

Кои се носителите што носат превез?

Еден од нив мисли дека го убил и Бога

со истиот меч што го уби Сатаната.

Друг верува дека го спасил Божјиот живот;

ѓаволот секогаш бил Бог на борбите.

Виолетова наметка се шири над него!

Крал кој лежи мртов.

Најлошото од кралевите никогаш не владеело

како и овој величествен крал на пеколот.

Која е наградата за вашето страдање?

Тој самиот е мртов, но пеколот останува.

Тој го фалсификувал својот ковчег пред да почине.

Беше направено од злато, седум пати калено,

со брилијантни зборови на оние

кој се пофали дека го напуштил.

Каде ќе го закопаш? Не на земјата!

Во отровни цвеќиња тој би се преродил.

Не во морето.

Ветровите и брановите би го ослободиле.

Легни го на погребната пира.

Цел живот живее во оган.

И додека пламенот се креваше кон небото,

Сатаната стана ангел на светлината,

за подобро извршување на работата

во која тој секогаш се борел кога живеел подолу.

„Танцот на обесените луѓе“ (Артур Рембо)

Танцот на обесените

Најдобрите стихови на проколнатите поети 1

На црната бесилка танцуваат, kindубезни еднострани,

паладините танцуваат,

безизлестите танчери на ѓаволот;

танцуваат дека танцуваат без крај

скелетите на Саладин.

Монсињор Белзебу ја влече вратоврската

на нивните црни марионети, кои гестикулираат кон небото,

и со тоа што ќе им дадам добра патика на челото

ги принудува да танцуваат во ритамите на Божиќната Керол!

Изненадени, куклите ги стискаат своите грациозни раце:

како црн орган, прободени гради,

што еднаш се прегрнуваа нежни дамки,

Тие четкаат и се судираат, во грозоморна loveубов.

Ура! Весели танчери кои го изгубија стомакот,

плетете ги вашите шеги затоа што таблао е широк,

Да не знаат, богами, дали е тоа танц или битка!

Бесен, Белзевул се нафрла со своите виолини!

Груби потпетици; твојата сандала никогаш не се истроши!

Сите тие ја соблекоа својата крзна туника:

она што останува не е застрашувачко и се гледа без скандал.

На нивните черепи, снегот им стави бело капаче.

Гавранот е врвот на овие скршени глави;

виси парче месо од неговата слаба барила:

Се чини, кога ќе се претворат во темни пресметки,

крути паладини, со картонски огради.

Ура! Нека свири ветрот во валцерот на коските!

А, црната бесилка е мевнат како железен орган!

а волците реагираат од виолетови шуми:

црвено, на хоризонтот, рајот е пекол ...

Шокирај ме кај овие капетани на погребот

тој ролна, ладинос, со долги скршени прсти,

бројаница на loveубовта кон нејзините бледи пршлени:

Починати, ние не сме тука во манастир!

И одеднаш, во центарот на овој макабарски танц

скок на црвено небо, луд, одличен скелет,

носени од интензитет, како кормила за возење

и, чувствувајќи го цврстото јаже околу вратот,

тој ги грче своите кратки прсти на грбот на бедрената коска

со врисоци кои потсетуваат на грозоморното смеење,

и како планински брег се буни во неговиот штанд,

тој повторно го започнува својот танц на звукот на коските.

На црната бесилка танцуваат, kindубезни еднострани,

паладините танцуваат,

безизлестите танчери на ѓаволот;

танцуваат дека танцуваат без крај

скелетите на Саладин.

„Каење“ (Шарл Бодлер)

Можете да напишете песна насекаде

Кога ќе заспиеш, моја темна убавица,

на дното на гробот направен од црн мермер,

и кога имате само за спална соба и живеалиште

влажен пантеон и вдлабнат гроб;

кога каменот, тонејќи ги вашите застрашувачки гради

и торзото опуштено од вкусна рамнодушност,

чувај го срцето од чукање и желба,

и оставете ги стапалата да ја трчаат вашата ризична трка,

гробот, доверлив на мојот бесконечен сон

(бидејќи гробот секогаш ќе го разбира поетот),

во оние долги ноќи каде спиењето е забрането,

Тој ќе ти рече: „Што ти е добро, нецелосна куртизана,

никогаш не знаев што плачат мртвите? ».

„И црвот ќе ја гризи твојата кожа како каење“.

„Одделени“ (Марселоне Дезбордес-Валмор)

Не ми пишувај. Тажен сум, посакувам да умрам.

Летото без тебе е како темна ноќ.

Ги затворив рацете, тие не можат да те гушкаат,

Да се ​​повикам на моето срце, тоа е да се повикам на гробот.

Не ми пишувај!

Не ми пишувај. Да научиме само да умираме во нас самите.

Прашајте го само Бог… само себе си, како Тој ве сакал!

Од твоето длабоко отсуство, да слушнеш дека ме сакаш

Тоа е како да го слушате небото без да можете да го достигнете.

Не ми пишувај!

Не ми пишувај. Се плашам од тебе и се плашам од моите спомени;

тие го задржаа твојот глас, кој често ми се јавува.

Не покажувајте жива вода што не може да ја пие.

Омилена калиграфија е жив портрет.

Не ми пишувај!

Не ми пишувај слатки пораки: Не се осмелувам да ги читам:

се чини дека твојот глас, во моето срце, ги истура;

Гледам како сјаат низ твојата насмевка;

како бакнеж, во моето срце, ги печат.

Не ми пишувај!


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

6 коментари, оставете ги вашите

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

 1.   Густаво Гонзалес dijo

  Навистина очајна поезија, кога веќе се изгуби надежта. Само ја сака болката затоа што повеќе нема надеж. Тажно е, но разбирливо е. Не е да и се даде на саканата жена, тоа е да се заборави измамата и напуштањето на човечката loveубов.

  1.    Карлос Аиса dijo

   «Изгубен» е со ж: од глаголот има

   1.    Хулио dijo

    На кого мисли кога вели „завојниот бог“? ... дали е тој Бахус?

 2.   Јули dijo

  Тие се симпатични и мрачни

  1.    Нарцис dijo

   Мислам дека мислиш на Купидон.

 3.   Енрике Капредони dijo

  Го читав како дете, во целосните дела на Еспронцеда што ги имаше баба ми во нејзината библиотека. Го читав како тинејџер и го барав за мојата меморија како дете. Како возрасен човек го барам тоа, и го паметам скоро целосно на памет, и влијанието што го остава во секоја фаза толку многу се менува. Сликите што нè претставуваат одат од смешни во застрашувачки реални за светот што го живееме како возрасни.