Гонзало де Берчео

Гонзало де Берчео.

Гонзало де Берчео.

Гонзало де Берчео бил шпански поет; Всушност, Тој е широко признат дека се смета за прв во неговата трговија на шпански јазик. Тој е ценет во литературниот свет за квалитетот на неговото средновековно пишување. Неговата работа го катапултираше како литературен и свештеник, заземајќи позиции од големо значење. Неговите дела беа поттикнати од неговата голема посветеност и loveубов кон христијанското верување.

Надвор од уживање во популарноста во своето време да се биде човек со вера, Гонзало де Берцео успеа да го надмине времето поради неговата улога како автор. Подвигот на талентот на овој версификатор е таков што е споредуван само со авторите на растот на Пер Абат, писателот (составувач) на Моја песна Сид.

Биографски профил

Раѓање и детство

Маез Гонзало де Берчео е роден на крајот на 1195 век, веројатно околу 1198 или XNUMX година, во Берчео, Шпанија. Овој регион се наоѓа помеѓу Сан Милан де Когола (Ла Риоха) и Калахора, (Логроњо). Иако нема биографски записи за неговото семејно потекло или за неговото детство како такво, познато е дека тој имал брат, кој одржувал црковна обврска како духовник.

Како дете, Гонзало бил израснат во манастирот Сан Милан де Сусо. Сепак, години подоцна, неговата студија ќе биде соседниот манастир Сан Милан де ла Когола. Таму го примија како световен свештеник. Потоа во 1221 година се проби како ѓакон.

Во 1222 година, Риојан ја предводеше својата академска обука во популарниот Студиум eraенерал де Паленсија - првиот универзитетски формат во средниот век. Подоцна, во 1227 година и под раководство на епископот Дон Тело Телез де Менезес, Берчео ги завршил студиите за високо образование. Со ова достигнување, тој се етаблираше како важен член и максимален експонент на mester de clerecía.

Разновидност на монах

Покрај свештеникот и ѓаконот, Овој исповедател служел и како свештеник. Тој го стори тоа од 1237 година. Достоен за тоа што беше израснат во манастир - и со голем капацитет за управување - неговата работа не запре тука. Штом имал можност, бил вработен како водич за групите почетници.

Во исто време, тој служел како учител на исповед и црковен нотар. Разновидноста на неговото знаење и обемната обука го направија водечки научник, едукатор, автор и литературен експерт.

Религијата на поетот

Неговиот живот како монах ја одреди насоката што би ја воделе неговите стихови и наративни дела. Срцето на неговото литературно дело секогаш беше идиосинкразијата на богослужбата и религијата. Господарот Гонзало видел величественост и едноставност кога ги изразувал своите стихови кон светците и божества кои уживале во неговото обожавање во манастирите.

Неговите дела станаа просторот каде што тој ја пресоздаде својата црковна преданост и loveубов кон верата. Покрај тоа, тие беа начинот да се постигне одредена блискост со народот и да се добие можност да се зголеми нивната религиозност со поетски стихови.

Неговото писмено дело главно се засноваше на хагиографии. Тоа е, во биографските дела фокусирани на светци и други религиозни слики.

Местерот на свештенството

Не може да се зборува за основата на делот на сложеноста без да се спомене Гонзало де Берчео. Заземајќи ја лидерската позиција во ова училиште на учени мажи, Овој средновековен писател бил во макотрпна мисија за создавање и рафинирање на кастилскиот јазик во целост. Сето ова, со цел да се збогати литературата и да се најде нејзиниот стил.

Откако го испреплети неговиот дијалект Ла Риојан - типичен за селата - со поетска мисла, со други литературни форми и со мајката на романтичните јазици, латинскиот, поетот - конечно - се проби. Резултатот од целата оваа фузија придонесе на радикален начин за проширување на веќе консолидираниот шпански јазик низ целиот свет, отворање на патот, пак, до а поезија од научен карактер.

Куадерната преку во делото на Берцео

Стилот култивиран од Гонзало де Берсео, и кој подоцна го посвои свештенството, е познат како куадерна виа. Тоа е еден вид строфа типична за шпанскиот метар. Составен е од четири стихови од четиринаесет слогови (Александриј), поделени во два хемистика од 7 слога. Сите со согласка рима.

Рамката за име преку Потекнува од првото дело на шпански јазик напишано во овој стил. Ова е Книга на Александар, песна со непозната авторство за животот на Александар Велики. Латинскиот израз се однесува Квадривиум, составот на општите студии од тоа време.

Рамката преку Тоа е кастилијанска верзија на александрискиот стих со француско потекло. Треба да се напомене дека во Шпанија овој ресурс порано бил стил што го користеле само членови на свештенството или мажи со студии.

Баскиј во делото на Берчео

Историјата кажува дека во манастирот Сан Милан де ла Когола - на кој бил близу Гонзало - се зборувал баскиски, заедно со многу градови во близина на Риојан. Иако славниот поет научил латински и други романтични јазици преку својата црковна обука, баскиските термини не изостанале во неговите дела.

Всушност, голем дел од делата, преводите и документите пронајдени од Гонзало де Берчео се напишани на баскиски јазик. Овој јазик е веројатно најстариот во Европа. Таканаречениот „баскиски“ бил широко користен во средновековните времиња, како латинскиот и кастилскиот. Всушност, веројатно е дека писателот допринел многу за формирањето на второто.

Фрагмент од песна од Гонзало де Берсео.

Фрагмент од песна од Гонзало де Берсео.

Анализа на неговите дела

Дванаесеттиот век беше украсен со пенкалото на овој угледен писател. Начинот на постоење на Гонзало де Берсео и неговата поетска loveубов неизбежно го наведоа да ја збогати литературата. Неговото дело немаше повеќе и помалку од 13.000 стихови. Не залудно му е дадена титулата „Татко на кастилјанската поезија“. Некои критичари го опишуваат неговото интелектуално дело како одлично и неверојатно.

Вечен стил

Неговата способност за пишување никогаш не претставувала насилна форма, напротив. Берчео спроведе анимирана, традиционална, скромна поезија, со село и религиозен шмек. Неговото искуство во превод на дела претходно напишани на латински јазик, исто така, ја изнесе оригиналноста во аргументот на неговото пишување и во смисла што му ја дал на неговиот живот.

Неговото книжевно дело секогаш се вежбаше под имплементација на куадерната преку. Ова, сè до неговата смрт во Сан Милан де ла Когола, помеѓу 1264 или 1268 година.

Поетското тројство и преводите

Версификацијата на Берчео има забележителна инспирација во светите книги, како и во мистичниот воздух на религијата. Неговите дела се составени од поетско тројство во кое се издвојуваат:

 • Lивоти на светци.
 • Маријан работи.
 • Доктринарни дела.

Од очигледни причини, врз неговиот поетски перформанс влијаело низата преводи на црковните химни што ги изведувал.

Период на светци

Работи како Lifeивотот на Сан Милан, Lifeивотот на Санто Доминго де Силос, песна за Санта Орија и мачеништвото на Сан Лоренцо, сочинете ја оваа прва фаза. Се карактеризира со нагласување на хрониките на нејзините протагонисти. Неговите детали и минијатурните хармонии беа засновани на латински основи и традиции на манастири.

Маријанска струја

Во оваа фаза на посветеност на Дева Марија, Берчео постигна три титули кои се клучни парчиња: Пофалби на Пресвета Богородица, жалост на Богородица и чуда на Богородица, последното е неговото најозлогласено дело. Се издвојува по своите живописни и фолклорни стихови на мајката на Исус.

Оваа серија од дваесет и пет песни ја опишува Марија како лик кој се залага пред Бога за секој од верниците, правејќи разни чуда на секое барање. Преку оваа поема, желбата на Гонзало де Берчео беше да ја поттикне вербата во заедницата.

За доктрината

Во овој период, книжевни дела како што се: Од знаците што се појавуваат пред последната пресуда y На жртвата на масата, обединете го поетското тројство на овој славен автор. Преку првиот наслов се осврнува на темата на добро познатата библиска конечна пресуда и различните знаци што ќе ги има светот пред овој настан.

Од друга страна, во второто дело, Берчео детално ја изрази симболиката на фазите на една маса. Тој исто така го направи описот на свештеничките движења, како да е прирачник.

Чуда на Богородица, фрагмент (стихови од 1265 до 1287 година)

Чуда на Богородица.

Чуда на Богородица.

XIV

„Сан Мигел де ла Тумба е голем манастир,

Морето опкружува сè, Ели лежи на средина,

периглосалниот логар страдаат од големиот лазерио

монасите кои ý живеат во есен киминтерио.

Во овој манастир што го номиниравме,

авијација на добри монаси, добра докажана манастир,

олтар на славниот богат и многу скап,

во него богата слика на многу висока цена.

Сликата беше поставена на неговиот престол,

Јас сум фиксиран во неговите прегратки, вообичаено е,

Смее околу неа, јас бев добро друштво,

како богата Божја кралица осветена.

Имав богата круна како богата кралица,

од неговиот богат имплант на местото на завесата,

Беше добро опремено, со многу убав раскош,

Вредив повеќе еси луѓе од авионската везина “.

Комплетен список на неговите дела

Поезија

 • Lifeивотот на Сан Милан.
 • Lifeивотот на Санто Доминго де Силос.
 • Песна за Санта Орија.
 • Мачеништво на Свети Лоренс.
 • Пофалби на Богородица.
 • Тага на Богородица.
 • Чуда на Богородица.
 • Од знаците што се појавуваат пред Конечната пресуда.
 • На жртвата на масата.

Химни

 • Од Ave maris stella.
 • Ајде Творец Спиритус.
 • Од Кристи умира qui lux es et.

Други дела

 • Богородица Света Аурија.
 • Песна на Александар Велики.
 • Ивотот на Сан Лоренцо.
 • Кантика.

Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.