Специјалниот Nо Несб. Со креаторот на Хари Хол во Мадрид. Впечатоци

Фотографии на (в) Мариола Диаз-Кано и (в) Гетафе Негро

Nо Несба беше деновиве во Гетафе Блек, во неговата XII издание што се затвори вчера и го имаше како земја гостин Норвешка. Престижниот писател на црн роман, татко на комесарот Хари дупка, учествувал во повеќе акти во 3 дена со вклучена прес-конференција за презентирање Нож, неговата последна книга и неколку состаноци со читатели. Оваа специјална ставка е моја општа хронолошка хроника и моето поконкретни впечатоци за него, без сомнение еден од моите најидолизирани автори. Не го пропуштај.

23 - Nо Несба со Лоренцо Силва (Фондација Мутуа Мадрилежа)

Трагедии и победи, Марк Твен, филозофија, психопати и „да, јас некогаш сум земал работи да пишувам“.

Во преполн народ аудиториум на Фондацијата Мутуа Мадрилежа овој разговор се одржа помеѓу Несба и Силва за човечката состојба во криминалистичкиот роман. Час и четвртина што можете да ги видите овде и вклучуваше одговори на прашања од јавноста. Се разбира, тие разговараа за последната рата од нивната серија Хари Хол, Нож, но исто така и за класична база на трагедија тоа е во сето тоа.

Можеби тоа беше најрелевантен или најсериозен момент во кој дебатираше Несбу заедно со одличен модератор како што е Лоренцо Силва за влијанието на религијата и моралот во денешното општество. И тие ја истакнаа моќта на негативни енергии и искуства (порази и драма) кои секогаш имаат тенденција да надвладеат над позитивните (победи и среќа) затоа што перцепција за второто е-или се чини- пократок.

Тој акцент е оној што се издвојува за суштината на неговиот карактер и неговиот измислен живот, што веќе го има на вистинскиот пат за крај во кој неговиот веќе многу напатен полицаец најверојатно нема да остари (во оваа најнова рата Хари Хол е веќе fondубител на 50). Y за таа креација исто така, мора да остане верен на своите принципи и не се чувствува условено од што мислат или можат да прашаат вашите читатели.

Прашања и одговори

Коментар со доволно шега - нордиски, но шега - отиде на прашањето на Силва за што имаат скандинавските писатели воопшто за успехот што го постигнале. Таму Несба стави сериозен тон и одговори дека сите се среќаваат еднаш годишно планирајте го освојувањето на светот.

Повеќе прашања беа за вашите читања, кои се од сите видови, но сега се повеќе фокусирани на филозофија бидејќи нејзината ќерка ја учи (таа беше дојдена со него во Мадрид, но не беше таму). Или оние што најмногу влијаеле врз него кога бил мал, а тоа биле оние од Марк Твен - Том Соер и авантурите на Хаклбери Фин-.

Забавна беше ако некогаш имал нешто да пишува. Тој рече да, иако не рече што, дека почнал да пишува за да види како е, и дека следното утро што излезе е вистинско ѓубре. Друг добар беше неговиот колеблив гест и концизно „да“ дали нешто добро ќе му се случи на Хари повремено. И друг за неговиот мислење за неуспешна верзија кинематографски на Снешко.

Говорот заврши со конечен одговор на друго да има нешто како психопат, тоа исто така тоа беше „да“ иако се квалификува дека има и други професии многу повеќе склони кон психопатии.

Чинот заврши со а големо навивање и тогаш имаше краток потпис со некои читатели кои носеле или имале книги. Y ако треба да се стави но тоа беше токму тој момент. Можеби јавниот или се чинеше дека нема од Лоренцо Силва или не знаеше многу за Несба. И да речеме дека просечната возраст и моето големо око како читател на овој жанр и на овој конкретен автор не додадоа многу.

Или можеби, како не го очекувавме тој потпис (што Силва го најави и побара да не биде предолго, но Несбу коментира дека нема проблем и дека исто така ќе фотографира), редот што беше формиран Не беше токму за неа, туку за вратете ги слушалките за симултан превод. Значи, имаше бесветлен момент, но дека најжестоките фанови би можеле да ја искористат можноста да го поздрават и да позираат со него.

24 година - Прес-конференција и разговор во Еспасио Меркадо (Гетафе)

Срамота беше да не можам да присуствувам лично, но тој не ми даде материјално време. Следното утро Несба даваше прес-конференција на Хотел Иберостар Де Лас Летрас, широко пријавувана во медиумите. И попладнето учествуваше во а тркалезна маса за нордиските вести веќе во просторот на Хетафе Маркет, повторно со Лоренцо Силва и неговиот сонародник Рут Лилегравен (автор на Во длабокиот фјорд) и исландски Рагнар Јонасон (Сенка на страв).

25 година - Состанок во библиотеката Педро Салинас

Веќе во петокот наутро Nо Несбу присуствуваше на состанок со читателите на Централна библиотека „Педро Салинас“ Центар Што претстави писателот? Анамарија Трило. Беа присутни и уредникот на „Резервоар букс“ и раководителот за печат и комуникација на „Рамдон хаус“, покрај културен агрегат од амбасадата Норвешка, што е исто така преведувач на Нож.

Тоа беше во А. животната средина многу најблиску, иако исто така за помалку време. Но, се користеше многу добро, особено во текот на прашања и одговори на авторот, тоа повторно беше за него судбината на Хари Хол. Исто така за неговиот омилен наслов на серијата, што е Робин, за вклучување на лични искуства на неговото семејство, поточно на неговиот татко.

Смешни моменти - Лицата на Хари Хол

Имаше некои, како кога стана со кутија со чоколади што го имаше на масата и сакаше да ги сподели со сите. Или одговорите на неколку прашања и коментари повторно за филмот.

И, тоа е дека една асистентка коментира дека не и се допаѓало ништо ниту поради адаптацијата ниту заради нула физичка сличност на актерот Мајкл Фасбендер како а Хари дека сите ваши читатели знаат дека мери 1,94, тој е ќелава русокоса и скоро секогаш одговара Док Мартенс. Така - коментираше тој на шега - барем можеа ги ставија тие чизми. Несба се смееше и, повторно со нордиски сарказам, одговори дека прашањето (подобро разберете глупости) Не беше во тоа што му ги ставија чизмите или не, иако ја пофали работата на Фасбендер и воопшто на сите.

Таму беше кога влегов, дека имам за долго време мој кандидат, единствена и непренослива, односно како што е сликата на Хари за секој читател. Мојот е оној на познат актер од тие земји, Тронд Еспен Сеим, податоци што ги најдов mejor Викинг / англосаксонски акцент што г-н Несбо можеше да го разоткрие на крајот. „Ах, да, норвешкиот актер, да, да ...“. Изненадувањето, особено за мене, беше што тој продолжи да смета анегдота тоа ме натера да ја достигнам мојата најпосакувана Валхала:

„Ако е точно, неговото име беше измешано, но пред тој проект. Тој е висок дечко (околу 1,90 и сега наполни 48 октомври) и, добро, тој е исто така многу убав. понатаму моето име е еден ден затоа што имаме заеднички пријател. Бев на некое јавно место, прилично жив од она што го слушнав во позадина и ми рече дека ме чита и сака да биде Хари Хол. Му реков добро, но што ако беше сигурен дека може да пие доволно или исто како Хари. Тогаш тој ми одговори: «Па, не знам, но богами се обидувам«»

Повеќе потписи и уредничка топка за повеќе книги на Несба

Настанот заврши со поздрави и повеќе потписи до присутните. Едната ги донесе своите 12 книги од серијалот што Несбу трпеливо го потпиша.

Разговарав со Umeауме Бонфил, кој ми одговори кога ќе бидат објавени исчезнатите наслови на Несбо: Крв на снег (Крв во снегот) И Полноќно сонце (Полноќно сонце), кои се на други јазици подолго време. Дека веќе ги имав прочитано, тие се пократки и, иако од независни приказни до серијата „Дупки“, исто така се одлично, секогаш во моето скромно мислење.

Добро, ел примеро се планира за пролет 2020 година и вториот став крајот на таа година. Значи, додека ја чекаме следната рата на Хари, ќе продолжиме да читаме добри Несба.

25 година - Средба со читатели и потпишување во Casa del Libro

Дали беше најблизок чин. Со петмината добитници, доаѓаат од цела Шпанија, на маратонот за читање повикана пред една недела од издавачот. И со пар членови на Закачен на Nо Несба (Се разбира, меѓу оние за кои сметам дека го создадов) многу среќен што ме поканија.

испадна опуштена средба и muy кодом. Според тонот, прашањата и коментарите, а особено според подиректен начин во кој Несба одговори на сè.

Од неговите објаснувања до зошто на некои црева во Нож, што коментираме без воопшто да ги открие затоа што некои сè уште не го завршија. Неговото повторување во да не бидете под влијание на тие мислења, предлози или живост на вашите читатели наспроти судбините на овој лик или другиот. И неговиот акцент на тоа точка на процесот на создавање Што значи да ве однесеме до тоа ситуација дека можеби сте замислиле или не, но секогаш без да забележите. Или подобро, да предупредиш манипулацијата но и секогаш занесете се и паднете во него

Сè за што, кога ги откривате тие дестинации, тие ве изненадуваат во иста мера што ги разбирате И не избегнувај да кажуваш: „О, сигурно, вистина е“. Со оставка и прифаќање, но и со емоција на уживале на подобро или на полошо.

Можевме да разговараме со него, нè праша од каде сме и коментираше како обично се сеќава на податоците со што си помага себе си на фудбалот, на пример Ах, ова е од таква страница, бидејќи може да бидете следбеник на таков тим ... Да се ​​потсетиме дека беше jugador професионалец во неговиот адолесценција сè до лигаментите 19 години.

Неколку од моите прашања беа да музиката што ја слуша или ја сака (свири, компонира и пее во неговиот бенд Кажи дере) тоа е исто така на Хари. Тој одговори дека Да тие споделуваат многу, иако жали што Хари не го сакаше неговиот бенд. И отиде нежно тап со „Никогаш нема да те слушам“ кога Ве повикуваме да продолжите со следната на Хари затоа што тој не може да не напушти со тој крај на Нож.

Сè заврши после потписи и фотографии со сите што бевме таму, иако беше малку јавно, вистината. Casa del Libro во Гран Виа е водечка продавница во Мадрид, но предвидената страница на овие акти и, пред сè, кога е со луѓе од калибарот на Несба, не е најлуциден. Во прилог на таа мала јавност имаше. Ниту времето беше најсоодветно, но агенда Господинот Несба беше комплицирано. Така надоместокот беше таа близина луксуз со.

Моите впечатоци за Nо Несба - харизмата на едноставноста

Дичен que на кратки растојанија е местото каде што можете подобро да ги цените луѓето. А исто така и тоа никогаш не треба да имате доверба во изгледот. Во суштина тоа е. Во овој случај, сепак, фактори повеќе личен. И конкретно прецизирање веќе: мој.

Не пристигнувате кај Joо Несба и неговите романи кога имате 20 години. Ниту, пак, е исто со 30. Јас веќе исполнував разни 40 кога дознав. Мора да имате биографија како читател воопшто и криминалистички роман. Затоа што треба да имате многу заптивка, црева, челични нерви и епска издржливост да застане пред, иако фигуративно, на литературно животно како Хари дупка.

Но, дали е тоа Хари постои и веќе е наш пријател, ништо не е препорачливо, да. Несби веќе повеќе пати рече: „Тој е еден од оние колеги со кои одите за викенд, но во понеделник повеќе не ги повикувате“. И токму од таа причина чувствуваме дека го сакаме, сочувствуваме и повеќе жалиме за него.

Многу работи останаа во мастилото да му каже, наместо да го праша, на Несбø. Една беше ако го знаеш тоа, не сега по читањето Нож но многу пред сега, неговото суштество го надминало. Затоа што има. За својата моќ на привлечност, фасцинација и зависност. Поради емотивните мамурлаци што ни ги остава секој пат кога ќе прочитаме друга епизода колку е страшна, толку е маестрална во неговиот живот, многу измислена, но толку реална. O, како се случува тоа во некои случаи, затоа што таму многу читатели дека тие го идентификуваат како Хари. И Разбирам. Зошто?

Затоа што многу е лесно да му се даде на Хари едноставноста на неговиот творец. Токму тој обезбедува харизмата што тинен и двајцата. И во исто време, и тука е магијата, сподели исто така ист парадокс.

Хари е совршена креација на човечка несовршеност, со колосален физички плик дури и ако е хартија. И излегува дека оној на многу реалниот Несба е токму спротивното: кревко и скоро беспомошно, како да може да се скрши во секој момент со каков било напор или ненадејно движење. И, исто така, ја придружува срамежлив и недостижен изгледШто сакате да покажете? ладно но што пренесува топлина кога го имаш неколку инчи. Исто како што прави нискиот и бавниот тон на тој глас на звуци на јазиците на тие делови.

Се чини дека сите него се збир на намери да се обидат да останат незабележани. Но, добијте го спротивното: те фати за таа едноставност се претвора во неспоредлива уметност и моќ да создадеме универзум, приказни и уникатни ликови. Некој измислен како Хари Хол можеше да излезе само од ум како оној на Nо Несбо. Тоа е да се каже, никој друг, освен Nо Несба, не можеше да го измисли тоа. Но ниту да лудак доктор проктор, ниту одмаздник наследник како Сони Лофтус и повеќе романтични антихерои како Олав (Крв во снегот) или Јон (Полноќно сонце) Ниту секако направи свој митски ликови како Магбет.

Магија и достигнување требаше да го сториме тоа, особено со тој катастрофален и удрен, но сè уште не поразен алкохоличар, полицаец воодушеви толку многу читатели на целиот свет. Ако се универзални приказни што сите ги препознаваме и споделуваме, но мора да знаете како да ги броите. Или мора да им кажете на начинот на кој тој го стори тоа. Со тој мирен поглед и тоа измамничка кршливост физички

Затоа што сè во универзумот Несбу е да импресионира од скромната добра работа. Се разбира, да видиме дали тој ќе успее да го стори тоа еден ден со оние двајца пријатели за кои тој рече дека имал дека сè уште не бил во можност да се поврзе.

Благодарам

Сака Заблагодарете му се Гетафе Црна, вашиот комесар Лоренцо Силва и менаџери на RRSS, да Резервоарски книги, неговиот уредник, umeауме Бонфил, и тимот на маркетинг и комуникација на Случаен дом (Илјада благодарност секогаш на Ева Куенка). И, се разбира, услугата за толкување, како и персоналот на Куќа на книгата. За неговите внимание, nessубезност и колку лесно сторија сè за да се сретнат со г-дин Несба.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

3 коментари, оставете ги вашите

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени.

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

 1.   Аранткса dijo

  Многу комплетна хроника што ги комбинира сите чисто организациски аспекти со оној многу поимплицитен дел што се чувствата и емоциите што ги остави г-н Несбо.
  Го обожавав описот на „измислена кревкост“ да се однесувам на тоа животно со букви што е нашиот идолизиран Joо.
  Да се ​​има способност да се создаде Хари (и особено да се живее со него толку многу години) подразбира натприродна внатрешна сила, да господине ...
  Ви благодариме Мариола, што нè натера да учествуваме малку во секој момент што го поминавме во Гетафе Негро со одличниот учител.
  Како што велите, не достигнувате 20 или 30 ... но кога ќе стигнете таму, никогаш не можете да заминете.
  За мене, за чувството на тој поглед одблизу, за споделувањето на душата на Хари Хол и за уживањето во незаборавно попладне со тебе, тоа засекогаш ќе биде еден од главните моменти во мојот живот.

  1.    Мариола Дијаз-Кано Аревало dijo

   Уф, Аранткса, на мојата емоција за твоите зборови. Со духот на овие денови кој многу добро се познавам, можам да ви кажам дека има моменти како овие што го прават овој живот вреден, да речеме прилично кучка што е општа. И по особено грдата година во која сум бил, овие емоции најдобро се поправаат. Затоа, јас сум многу среќен што овој конкретен момент се совпаднавме и споделивме. Се надевам дека има и повеќе. Ви благодарам.

 2.   Аилин dijo

  Исклучително целосна хроника. Беше огромно задоволство да ве читам и да можете да учествувате, од далечина, на овој прекрасен состанок. ♥ Благодарам милијарда. 😘

бул (точно)