Достоевски

Фјодор Достојевски.

Фјодор Достојевски.

Фјодор Достоевски (1821 - 1881) беше руски романсиер, чија психолошка длабочина го направи - веројатно - највлијателен писател на фикцијата во XNUMX век. Тој беше исто така познат раскажувач, уредник и новинар, во можност да ги менува најтемните сенки на човечкото срце со неспоредливи моменти на осветлување.

Неговите идеи длабоко ги обележаа движењата на модернизмот, егзистенцијализмот, теологијата и книжевната критика, како и бројните психолошки школи. Исто така, неговото дело се смета за пророчко заради прецизноста со која тој го предвидел доаѓањето на руските револуционери на власт.

Подемот на еден од најголемите писатели на сите времиња

Најзначајните настани во животот на Достоевски - променливо погубување, прогонство во Сибир и епизоди на епилепсија - се исто толку познати како и неговите дела.. Всушност, тој ги искористи многу драматични настани во неговиот живот за да додаде исклучителна сложеност на неговите ликови.

Контекст на вашата работа

Според Гери Саул Молсон (Енциклопедија Британика, 2020 година) многу настани околу рускиот писател сè уште остануваат нејасни. Спротивно на тоа, некои бесмислени шпекулации се прифаќаат како веродостојни факти за неговото постоење. Од друга страна, Достоевски се разликуваше од другите руски автори (како што се Толстој или Тургенев) во контекст на неговото дело во два фундаментални аспекти.

Прво, тој секогаш работел под притисок на многубројните долгови направени поради неговите коцкања и семејни проблеми.. Второ, Достоевски се одвои од типичниот опис на убави и стабилни семејства; наместо тоа, тој ги отслика трагичните групи, опкружени со несреќи. Исто така, Достоевски ги анализирал прашањата - контроверзни во тоа време - како што се социјалната нееднаквост и улогата на жените во руското општество.

Семејство, раѓање и детство

Фјодор Михајлович Достоевски е роден во Москва, Русија, на 11 ноември 1821 година (30 октомври според Јулијанскиот календар). Тој беше второто од седумте деца меѓу Михаил Достоевски (благородник од Дарајов), со белоруско потекло и Марија Фиодровна, културна жена од руско трговско семејство. Авторитарниот лик на таткото - лекар во московската болница за сиромашни - драстично се судри со сласта и топлината на попустлива мајка.

Адолесценција

До 1833 година, младиот Фјодор се школувал дома. Во 1834 година, тој и неговиот брат Михаил влегоа во интернатот Чермак за средно училиште. Неговата мајка починала од туберкулоза во 1837 година. Две години подоцна, неговиот татко бил убиен од сопствени службеници (Достоевски подоцна изјавил) како одмазда за неговото тиранско однесување. Настан со многу одлики на митот во светло на некои историчари.

Обука во замокот на Воената академија

Во тоа време, браќата Достојевски веќе беа студенти на Воената академија за инженери во Санкт Петербург., следејќи ја патеката што ја трасирал неговиот татко. Очигледно Фјодор се чувствувал многу непријатно за време на неговиот висок тренинг. Со соучесништво на неговиот брат - кој му беше најблизок пријател - тој започна да се впушта во литературен романтизам и готска фикција.

И покрај неговата изразена литературна наклонетост, Достоевски немаше проблеми со нумерички предмети за време на обуката. Ниту имаше падови за да се најде работа откако тој дипломираше; се здоби со позиција во Одделот за воено инженерство. Како и да е, како што истакна неговата ќерка Аиме Достоевски (1922), без притисок на насилникот, дваесет и дваесетгодишниот Фјодор можеше слободно да го оствари својот повик.

Влијанија

Влијанието на германскиот поет Фридрих Шилер е забележливо во неговите рани дела (не зачувани), Марија Стјуарт y Борис Гудунов. Исто така, во тие први чекори, Достоевски имаше предиспозиција кон авторите како Сер Волтер Скот, Ен Редклиф, Николај Карамзим и Александар Пушкин. Се разбира, посетата на Оноре Балзак на Санкт Петербург во 1844 година беше значаен настан, во негова чест што тој го преведе Евгенија Гранде.

Први книжевни публикации

Фраза на Фјодор Достојевски.

Фраза на Фјодор Достојевски.

Истата година тој ја напушти војската за да се посвети исклучиво на пишувањето. На 24-годишна возраст, Достоевски ја згази руската книжевна сфера со својот епистоларен роман Сиромашните луѓе (1845). Во оваа публикација, московскиот писател го разјасни својот социјален сензибилитет и автентичен стил. Тој дури заработи пофалби и од реномираниот литературен критичар Белински, кој го запозна со интелектуалната и аристократската елита на Санкт Петербург.

Неприкосновеноста на Достоевски генерираше непријателство од други млади руски писатели (како што е Тургенев, на пример). Поради оваа причина, неговиот наследник работи -Двојникот (1846), Бели ноќи (1848) y Ниеточка Незванова (1849) - доби доста негативни критики. Оваа ситуација значително го вознемири; дел од неговата реакција на депресијата беше да се приклучи на групи утопистички и слободарски идеологии, т.н. нихилисти.

Трагедија како гориво

Епилепсија епизоди

Првиот напад Достоевски го претрпе на деветгодишна возраст. Тие би биле спорадични епизоди во текот на неговиот живот. Сепак, повеќето биографи се совпаѓаат во укажувањето на смртта на таткото како отежнувачки настан во неговата клиничка слика. Рускиот писател ја екстраполирал грубоста на овие искуства за да ги елаборира неговите ликови на принцот Мишкин (Идиотот, 1869 година) и Смердиаков (Браќата Карамазови, 1879).

Сибир

En 1849, Фјодор Достоевски Тој беше уапсен од руските власти. Тој беше обвинет дека бил дел од заговорот Петрачевски, политичко движење против царот Николај I. Сите инволвирани беа осудени на смрт, со ублажени казни - буквално - пред wallидот. За возврат, Достоевски беше прогонет во Сибир за да изврши принудна работа пет долги, септички и сурови години.

Според Аиме Достоевски, нејзиниот татко „поради некоја причина изјавил дека осудениците биле негови учители“. Постепено Достоевски ги искористи своите таленти во служба на руската величина. Уште повеќе, тој се сметаше себеси за Христов ученик и решителен омаловажувач на нихилизмот. Така, Достоевски повеќе не би барал одобрување од остатокот од Европа (иако не го презирал), туку го возвишил словенско-монголското наследство на земјата.

Прв брак

Достоевски го издржа вториот дел од казната во Казахстан како приватен. Таму, тој започна врска со Марија Дмитриева Исаева; во 1857 година тие се венчаа. Набргу потоа, амнестијата доделена од царот Александар Втори ја врати титулата на благородништво, како резултат на тоа, тој беше во можност да ги објави своите дела. Првите што се појавија беа Речниот сон y Стенпанчиково и неговите жители (обајцата од 1859 година).

Браќата Карамазови.

Браќата Карамазови.

Врската помеѓу Достоевски и неговата прва сопруга беше во најмала рака бурна. Таа го мразеше Твер, градот каде што престојуваа во поголемиот дел од својата трета и четврта година брак. Додека тој се навикнуваше на аристократската елита во регионот, таа - како одмазда - започна афера со еден млад човек со писма. На крајот, Марија му признала сè на својот сопруг (вклучувајќи ги и нејзините материјалистички мотиви), понижувајќи го на сред забава.

Коцкање и долг

Во 1861 година, Фјодор Достоевски го основа списанието Времја (Време) со неговиот постар брат Михаил, веднаш откако му дозволија да се врати во Санкт Петербург. Таму објави Понижените и навредените (1861) y Спомени од куќата на мртвите (1862), со аргументи засновани врз неговите искуства во Сибир. Следната година тој направил експедиција низ Европа преку Германија, Франција, Англија, Швајцарија, Италија и Австрија.

За време на неговото патување, Достоевски беше заведен од новата игра на среќа што се појави во казината во Париз: рулет. Следствено, тој се врати во Москва есента 1863 година целосно банкротиран. Да додадам навреда на повредата Времја тоа беше забрането поради напис за полскиот бунт. Иако, следната година тој објави Сеќавања на подлогата во списанието Епоја (Епоха), ново списание каде работел како уредник со Михаил.

Сукцесивни несреќи

Но несреќата уште еднаш го направи својот данок, бидејќи тој стана вдовец на крајот на 1864 година и кратко откако почина неговиот постар брат, Михаил. Поради оваа причина, тој падна во длабока депресија и уште повеќе во играта, акумулирајќи повеќе долгови (освен 25.000 рубли, претпоставувани поради смртта на Михаил). Така, Достоевски реши да побегне во странство, каде што уште еднаш го фати тркалото за рулет.

Книжевно творештво под притисок

Коцкањето (и наивноста) на Достоевски предизвика доверителите да го гонат до крајот на неговите денови. Се вратил во Санкт Петербург во 1865 година за да објави едно од неговите најпознати дела, Злосторство и казна. Во обид да ги подмири своите сметки, тој потпиша договор со издавачот Стеловски во 1866 година. Предвидените три илјади рубли отидоа директно во рацете на неговите доверители.

Втора брачност

Договорот за издавање ги загрози правата на неговите сопствени дела доколку истата година го одложи испораката на роман. На 12 февруари 1867 година се ожени со 25 години помладата Ана Григориевна Сниткина. Таа беше ентузијастички стенограф ангажиран да диктира Играчот (1866) за само 26 дена. По повод нивниот меден месец (како и да ги избегнат доверителите), младенците се населија во Geneенева, Швајцарија.

Како резултат на тој сојуз, Соња е родена во февруари 1868 година; за жал, бебето почина на три месеци. Достоевски повторно падна во плен на играта и реши да замине со сопругата на кратка турнеја низ Италија. Во 1869 година се преселиле во Дрезден, родниот град на нивната втора ќерка Лиувоб. Таа година, исто така, беше лансиран ИдиототСепак, голем дел од парите собрани од хит-романот беа наменети за исплата на долговите.

Последните години

Во текот на 1870-тите години, Достоевски објави огромен број дела што го потврдија како еден од најголемите писатели на историјата. Не само од Русија, туку и од целиот свет. Некои од приказните и ликовите развиени беа инспирирани од автобиографски настани и политички настани што ја потресоа Русија.

Освен Вечен сопруг (1870), останатите книги се напишани и објавени по враќањето на Достоевски во Санкт Петербург во 1871 година. Таму се роди неговиот трет син Фјодор. Иако следните години беа со релативен економски спокој, проблемите со епилепсија на Фјодор М. се влошија. Смртта на неговиот четврти син, Алексеј (1875 - 1878) дополнително влијаеше на нервната слика на рускиот писател.

Идиотот.

Идиотот.

Најнови публикации на Фјодор Достоевски

 • Демонизираниот. Роман (1872).
 • Граѓанинот. Неделен (1873 - 1874).
 • Дневник на писател. Списание (1873 - 1877).
 • Адолесцентот. Роман (1874).
 • Браќата Карамазови. Роман - тој можеше да го заврши само првиот дел - (1880).

Наследство

Фјодор Михајлович Достоевски почина во неговиот дом во Санкт Петербург на 9 февруари 1881 година, поради белодробен емфизем поврзан со епилепсија. На неговиот погреб присуствуваа познати личности и политичари од цела Европа, како и најистакнатите руски литературни личности од тоа време. Дури - подоцна ја објасни неговата вдовица, Ана Григориевна Достоевски - церемонијата обедини голем број млади нихилисти.

На овој начин, дури и неговите идеолошки противници му оддадоа почит на рускиот генијалец. Не е изненадувачки што Достоевски успеа да влијае на голем број филозофи, научници или автори на трансценденцијата на Фридрих Ниче, Сигмунд Фројд, Франц Кафка и Стефан Цвајг, меѓу другите. Неговото дело е универзално, со наследство споредливо со дело на Сервантес, Данте, Шекспир или Виктор Иго.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени.

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.