_ Wuthering moon_, dening Emily Bronte. 6 pasuryan kanggo Katherine Earnshaw lan Heathcliff

Emily Brontë lair ing dina kaya saiki 199 taun. Semen banget bakat sastra kumpul ing kulawarga sing padha, nanging dheweke lan adhine Charlotte (Jane Eyre, Shirley) lan Anne (Agnes Gray, Penyewa Aula Wildfell) dheweke wis ngiwa selawase. Kasus Emily malah luwih apik amarga wis entuk kalanggengan kasebut kanthi novel siji, Dhuwur Wuthering (1847). Judhul sing cocog kanggo puncak sing uga pungkasane dadi conto novel romansa Victoria.

Mlebu karo jeneng samaran saka Lonceng Ellis lan dikritik karo para kritikus nalika semana, banjur diakoni minangka conto unik saka Ekspresi jiwa romantis Inggris sing paling jero lan akeh. Setelan kasebut ing monggo peteng Yorkshire lan karakter utamane, yaiku fickle Katherine earnshaw lan alam bébas lan hasrat heathcliff, sawijining ora iso lali. Dina iki kita tur sawetara saka rai sing main ing puluhan adaptasi film lan televisi sing wis rampung.

Panandhang sing daklakoni ing jagad iki minangka panandhang Heathcliff, aku wis ndeleng lan ngrasakake saben wong wiwit wiwitan. Pikiranku sing hebat yaiku dheweke. Yen kabeh mati lan dheweke disimpen, aku bakal terus urip, lan yen kabeh tetep lan dheweke bakal sirna, jagad iki bakal aneh banget kanggo aku, ora bakal dak anggep manawa aku kalebu bagean kasebut. Tresnaku kanggo Linton kaya godhong alas: wektu bakal ganti, aku wis ngerti yen mangsa ganti wit. Katresnanku kanggo Heathcliff mirip watu jero sing abadi, sumber sing ora katon nanging seneng sing penting. Nelly, aku Heathcliff, dheweke mesthi ana ing pikiranku, dudu kesenengan, amarga aku dudu kesenengane awakku dhewe, nanging minangka kekarepanku dhewe. Dadi, aja ngomong babagan pamisahan maneh, ora mungkin ...

Yaiku salah sawijining paragraf sing paling misuwur saka kuat lan elek iki crita katresnan, dendam, gething lan gendheng antarane Katherine Earnshaw lan Heathcliff. Lan sing ngemot intine sing jumlah luwih tepat. Katresnan sing bakal tahan ngluwihi pati lan keturunane.

Nanging, strukture minangka novel kompleks lan, nalika semana, para kritik lan para pamaca kaget. Ora gampang diwaca lan, kaya biasane, dheweke bakal dadi wong sing paling males utawa sing durung bisa ngliwati kaca pisanan. Dadi, kita bali maneh menyang pilihan sing luwih nyaman: sing macem-macem adaptasi lan versi ing film lan televisi. Iki mung sawetara.

Dhuwur Wuthering (1939)

Produksi Amerika Utara sing disutradarai dening William Wyler, iki minangka adaptasi pertama kanggo bioskop kasebut. Dheweke duwe salah sawijining pemain kunci sing nggawe kinerja Inggris paling apik nalika semana. Lawrence Olivier, Merle Oberon lan David Niven nyipta Heathcliff, Katherine lan Edgar Linton kanthi nada sing paling nahan wektu kasebut.

Dhuwur Wuthering (1970)

Wong Inggris. Disutradarai dening Robert Fuest lan dibintangi dening pendatang anyar Timotius Dalton lan Anna Calder-Marshall. Nominasi kasebut ing Golden Globes kanggo Best OST.

Dhuwur Wuthering (1992)

Uga Inggris. Saiki wis 25 taun wiwit perdana adaptasi iki sing disutradarai dening Peter Kosminsky. Iki dibintangi karo rong aktor ing karier paling apik: Prancis Juliette Binoche lan Inggris Ralph Fiennes. Lan trek musik sing apik, sing wis bisa ditonton, ditandatangani dening komposer Jepang Ryuichi Sakamoto.

Dhuwur Wuthering (1998)

Film televisi Inggris sing disutradarai dening David Skynner. Protagonis yaiku Orla Blady lan Robert Cavanagh. Matthew Macfadyen sing isih enom uga ana ing kana minangka Hareton Earnshaw, aktor biasa crita jaman liyane lan banjur misuwur.

Dhuwur Wuthering (2009)

Miniseri televisi rong episode sing disutradarai Coky Giedroyc lan dibintangi Charlotte Riley lan Tom Hardy sing durung dikenal, sing dadi pasangan urip nyata.

Dhuwur Wuthering (2011) 

Disutradarai dening Andrea Arnold lan mbintangi Kaya Scodelario dadi Catherine lan James Howson minangka Heathcliff.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.