Wawancara karo Luis Roso, pencipta Inspektur Trevejo.

 

Photography saka blogé Rui Roso

Kita miwiti wulan anyar iki Juni ngomong karo salah sawijining panulis kanthi proyeksi paling gedhe saiki ing negara novel ireng, louis rosso. Pencipta inspektur Madrid Ernesto trevejo, protagonis saka rong novel kasebut Udan deres y Musim semi kejem, muga-muga nanggepi tes iki saka 10 pitakon. Nanging kita uga luwih ngerti babagan makarya.

Sapa Lui Roso?

Roso lair ing Moral, provinsi Cáceres ing taun 1988 lan duwe gelar ing Hispanik lan Filologi Inggris. Saiki kerja dadi guru sekolah menengah ing Madrid, nanging nalika sinau, dheweke dadi pelayan lan buruh sementara ing lapangan. Dheweke seneng banget babagan sastra, sejarah, bioskop lan olahraga (utamane tinju).

Kesenengane kanggo sejarah bisa ditemokake ing karyane kanthi setting sing tliti. Lan minangka panulis dheweke wis dibandhingake karo Philip Kerr utawa Eduardo Mendoza amarga nangani humor lan ironis ing novel-novel kasebut.

Konstruksi

Udan deres (2016)

Novel debute diwiwiti taun 1955 lan dadi inspektur kasebut Ernest Trevejo, saka Polisi Madrid. Wis diproduksi papat angkara ing sawijining kutha ing pegunungan Madrid sing dibangun wadhuk. Loro penjaga sipil wis disiksa nganti mati lan walikota kotamadya lan garwane tiwas diukum mati. Amarga ana kemungkinan manawa pembunuh serial ora bisa digunakake, kasus kasebut diwenehake menyang Trevejo amarga kudu ditanggulangi lan uga dibungkem kanthi cepet.

Musim semi kejem (2018)

Diterbitake ing wulan Februari taun iki lan sawise sukses para kritikus lan pamaca sadurunge, iki minangka petualangan nomer loro Inspektur Ernesto Trevejo. Ditemtokake maneh ing Spanyol taun 50an lan Trevejo ditugasake kanggo neliti kasus sing angel tiwas wong bersenjata ing El Pardo, cedhak banget karo istana sing dipanggoni Franco. Ora dingerteni manawa dheweke bisa dadi teroris utawa wong edan, utawa manawa dheweke pancen ana ancaman nyata.

10 pitakon

  1. Apa sampeyan ngelingi buku pisanan sing diwaca? Lan crita pisanan sing sampeyan tulis?

Bukuku sing kapisan yaiku Kanggo bocah, komik Mortadelo lan Filemón. Dheweke umure 5 utawa 6 taun. Aku ora kelingan crita sing kapisan.

  1. Apa buku pisanan sing nggumunake sampeyan lan kenapa?

Pisanan aku ora kelingan. Aku kaget banget Lintang adoh saka Bolaño, nanging wis diwasa.

  1. Sapa penulis favorit sampeyan? Sampeyan bisa milih luwih saka siji lan saka kabeh jaman.

Aku ora duwe favorit, nanging sawetara sing dakkarepake lan mesthi bali menyang: Borges, Monterroso, Machado o Lorca, contone.

  1. Karakter apa ing buku sing sampeyan pengin ketemu lan digawe?

Sam de Pangeran saka cincin.

  1. Apa mania babagan nulis utawa maca?

Aku maca meh mesthi ngapusi ing amben utawa nalika lelungan numpak sepur. Aku nulis kanggo komputer lan siji-sijine hobi yaiku mbenerake akeh, meh kepengin banget, yen aku duwe naskah rampung.

  1. Lan papan lan wektu sing disenengi kanggo nindakake?

Kamarku. Wayahe yaiku nalika aku duwe wektu, biasane awan utawa esuk sadurunge budhal kerja.

  1. Panulis utawa buku apa sing nyebabake karya sampeyan dadi panganggit?

Kayane ora ana sing khusus. Ana akeh sing menehi barang, dakkira akeh sing ora ngerti.

  1. Genre favorit sampeyan?

Novel ireng (temenan), novel dening Abad kaping-20 (saengga umume, Spanyol lan non-Spanyol) lan biografi.

  1. Apa sing sampeyan waca saiki? Lan nulis?

Reading Wong sing seneng segawondening Leonardo Padura. Aku nulis novel kaping papatku lan ndandani sing nomer telu.

  1. Miturut sampeyan, kepiye adegan penerbitan kanggo akeh penulis utawa pengin diterbitake?

Apa dheweke panorama jenuh: akeh banget penulis, sawetara kualitas apik, sing gagal banget amarga kompetisi sing gedhe banget. Nanging uga ana media luwih akeh tinimbang saiki kanggo nerbitake: ora mung penerbit gedhe, nanging uga penerbit independen, utawa malah publikasi dhewe ing Amazon utawa media liyane.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.