Wawancara karo Berna González Harbour, panulis seri novel kriminal sing dibintangi kurator María Ruiz.

Pelabuhan Berna González: Panganggit saka seri ireng sing dibintangi kurator María Ruiz.

Pelabuhan Berna González: Panganggit saka seri ireng sing dibintangi kurator María Ruiz.

Kita duwe hak istimewa lan seneng duwe blog ing dina iki Pelabuhan Berna González (Santander, 1965): panulis, wartawan lan analis masyarakat saiki kanthi kabeh aspek. Karir minangka wartawan gegandhengan El Pais ing ngendi dheweke nyekel jabatan penting minangka editor Babelia, wakil direktur koran utawa utusan khusus kanggo negara-negara sing saling konflik.  

González Harbour mlebu ing novel amba babagan novel kriminal kasebut Serial polisi sing dibintangi Komisaris María Ruiz.

Warta Sastra: Sampeyan entuk novel ing taun 2010, kanthi karir sing sukses lan gabungan minangka wartawan lan manajer ing salah sawijining unggulan pers Spanyol: El País. Apa sing diarani sampeyan babagan sastra, babagan novel kriminal?

Pelabuhan Berna González:

Sastra nyeluk aku sadurunge sadurunge jurnalisme, wiwit isih cilik. Nanging aku ora nindakake novel nganti taun 2010, nalika rumangsa siyap. Novel kriminal minangka alat sing cocog kanggo nggoleki bolongan kasunyatan.

AL: Sampeyan miwiti petualangan sastra ing tangan protagonis sampeyan, komisioner polisi María Ruiz. Sawise rong cicilan, nalika para pamaca wis njaluk kurator Ruiz luwih akeh, dheweke bisa miwiti nglancarake karya anyar tanpa dheweke, lan ing cicilan pungkasan iki, Tangise Claire Jones, kita bisa nikmati kasus sampeyan maneh. Panjang umur Komisaris Ruiz?

BGH: Muga-muga bisa uga, tanpa mangu-mangu, manawa para pamiarsa gabung karo aku. Iki luwih rumit tinimbang karya independen, amarga nyengkuyung benang urip para protagonis ora mung kudu nduweni koherensi internal ing buku kasebut, nanging koherensi vital jangka panjang sing luwih rumit, nanging saya wedi manawa wis mati. Aku ora bakal bisa mateni Ruiz.

AL: Protagonis sampeyan independen, cerdas, sukses, ora nyenengake, kesepian, budaya, olahragawan, ora duwe anak, tunggal, feminis, pekerja full-time, introvert lan setya. Apa sing menehi Berna kanggo Maria lan Maria marang Berna?

BGH: Saben saben liyane menehi luwih akeh, sanajan ngetung 13 ciri sing sampeyan sebutake, aku mung duwe wolung wong lan beda-beda ana ing 5. Loro-lorone, aku lan Ruiz, kaya akeh wanita saiki, wis nyerah banget kanggo tundhuk maneh.

AL: Pengalaman sampeyan kasunyatan beda-beda lan kuat sawise karier sing pusing minangka jurnalis lapangan sing melu momen penting ing sejarah abad kaping XNUMX lan XNUMX. Apa kasunyatane novel sampeyan? Kepiye fiksi sastra lan pira jurnalisme fiksi sing nggawe gambar realita sosial saiki?

BGH: Kabeh iku fiksi, nanging mesthi adhedhasar kasus-kasus sing nyebabake aku dadi bingung. Saka skandal pedofilia nganti rantai bunuh diri ing Prancis Telecom utawa perkosaan kolektif lan bareng ing ambu, kabeh duwe sikil apa sing aku ora ngerti kasunyatane. Nyerat uga minangka cara nyoba mangertos.

AL: Wektu pangowahan kanggo wanita, pungkasane feminisme dadi masalah kanggo mayoritas lan ora mung kanggo sawetara klompok wanita sing stigmatisasi. Sampeyan, saka posisi sampeyan, ngomong karo pembicara utama kanggo njaga kesetaraan, apa pesen sampeyan kanggo masarakat babagan peran wanita lan peran sing kita lakoni saiki?

BGH: Aku mung pengin, ing saben keputusan sing dijupuk, pria lan wanita sing duwe kekuwatan apa wae takon marang dheweke apa dheweke makili masarakat. Foto kekuwatan ora cocog karo foto kasunyatan.

Luh saka Claire Jones: Cicilan pungkasan kurator María Ruiz.

Luh saka Claire Jones: Cicilan pungkasan kurator María Ruiz.

AL: Novel paling anyar sampeyan, Tangise Claire Jones, diterbitake taun kepungkur, ing 2017, apa wis ana proyek sabanjure? Apa sampeyan minangka salah siji sing miwiti novel sabanjure yen novel sadurunge rampung, utawa apa sampeyan butuh wektu regenerasi kreatif?

BGH: Saben acara beda. Tangis ... luwih larang regane amarga ing tengah aku nulis sing beda lan aku adoh banget. Nanging ing kasus iki aku langsung miwiti, aku wis duwe María Ruiz lan kabeh karakter lan kahanan ing sirahku, mula awakku njaluk. Aku mikir bakal kuat banget.

AL: Pembajakan sastra: Platform kanggo panulis anyar nggawe kondhang utawa kerusakan produksi sastra sing ora bisa diatasi?

BGH: Iki dudu kerusakan produksi, sing bakal terus nganti kandel lan tipis, nanging kanthong kita. Iki nyolong alus. Aku ora bakal duwe crumb kanggo kasus novel kriminal!

AL: Sanajan gambar tradisional panulis introvert, dikunci lan tanpa paparan sosial, ana generasi penulis anyar sing tweet saben dina, sing jaringan sosial dadi jendhela komunikasi kanggo jagad. Kepiye hubungan sampeyan karo jaringan sosial? Apa sing luwih abot ing Pelabuhan Berna González, aspek minangka jurnalis sing mbukak kanggo jagad utawa panulis sing iri karo privasi dheweke?

BGH: Iki minangka hubungan sing daksenengi banget, sing mesthi ngganggu aku. Luwih angel kanggo aku ngrampungake rong gorila ing kana tinimbang urip sejatine. Nanging aku mikir manawa komunikator abad kaping XNUMX - dening panulis utawa wartawan - ora bisa absen.

AL: Format kertas utawa digital?

BGH: Aku maca ing kabeh format.

AL: Kepiye Berna dadi peran sing maca? Apa buku ing perpustakaan sing sampeyan maca maneh sawetara taun lan mesthi bali seneng kaya pisanan? Apa wae penulis sing sampeyan tresnani, apa sampeyan mung tuku sing diterbitake?

BGH: Ya Allah, maca literatur sing apik minangka kecanduan sing meh padha karo nyoba nulis. Aku seneng nemokake penulis anyar, utamane saka Amerika Latin, ngrasakake irama, cadence, gaya, argumen, swara anyar. Dheweke pancen goyang cara ngetang. Saiki Wong Uruguay saka Mairal, Mangsa angin topan dening Fernanda Melchor, Set kosong dening Verónica Gerber nalika duwe informasi. Ngenteni aku duwe Ukuran sing ora dingerteni ngetung dening Nona Fernández. Babagan pangarang utama, dheweke bakal tetep urip ing tangan Melville, Borges, Proust lan Nooteboom.

AL: Pungkasan, aku njaluk sampeyan menehi luwih akeh marang para pamiarsa: Apa momen khusus karir profesional sampeyan? Sing bakal sampeyan critakake putu sampeyan.

BGH: Iki kanggo aku, nuwun sewu. Aku nyoba ngobrol karo anak-anakku babagan kursus, kanca, barang lan barang cilik, kaya wong liya, sing sejatine paling gedhe. Pelajaran kita akeh banget. Yen ing sawijining dina aku duwe putu, aku bakal nyoba ngerti apa sing ana ing njero ati.

Matur suwun, Pelabuhan Berna González, muga-muga sampeyan terus nglumpukake sukses ing saben tantangan sing ditindakake lan sampeyan terus menehi novel lan artikel sing apik kanggo dipikirake.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

bool (bener)