Wawancara karo Isabel Abenia: "Sampeyan kudu nuntut dhewe"

Photography: Isabel Abenia. Profil Facebook.

Elizabeth Abenia iku saka Zaragoza, lulus ing bidang Hukum lan uga nduweni pasinaon ing Sejarah Seni lan Sejarah Abad Pertengahan. Saliyane kanggo panulis, iku pelukis. Wis dikirim mung telung novel, kabeh jinis sejarah, nanging cukup kanggo nggayuh dhisik. Judhul nomer telu yaiku Sedulur terakhir lan sadurunge Alchemist Walanda y Erik the Godo.

Dina iki dakwenehake Interview ing kono dheweke ngandhani sekedhik kabeh babagan penulis lan buku favorit, maca lan proyek, kabiasaan nulis utawa kepiye ndeleng adegan penerbitan saiki. Matur suwun sanget wektu, kabecikan lan pengabdiane, uga partisipasi ing seri wawancara iki kanggo para penulis novel sejarah sing nulungi ngerti babagan dheweke. Lan saiki aku mriksa maneh, aku ngerti dheweke mung pengarang.

WAWANCARA KANG ISABEL ABENIA

  • WARTA KAPUSTAKAN: Apa sampeyan ngelingi buku pisanan sing diwaca? Lan crita pisanan sing sampeyan tulis?

ISABEL ABENIA: Ibuku mulang aku Lear sadurunge de wiwiti mlebu sekolah, sing nalika semana umurku patang taun. Iki kira-kira crita sederhana jinis sing ora duwe luwih saka sepuluh utawa rolas kaca kanthi gambar gedhe.

Sakcepete sawise aku miwiti karo buku petualangan bocah, seri saka Enid Blyton lan padha, nanging nalika umur wolung utawa sangang taun, aku wis kelingan maca novel, umpamane, luwih serius ... apa Aku ora ngerti pitutur marang kowe: pisanan. Temenan dheweke ora ngerti bagean saka argumen kasebut, nanging ora nilar ora ana buku amarga yaiku maca seneng banget. Amarga aku uga trampil nggambar, mula konsekuensi logis yaiku dheweke menehi semangat nulis komik ilustrasi ing umur sing ora biasa.

  • AL: Apa buku pisanan sing nggumunake sampeyan lan kenapa?

IA: Minangka bocah, saben buku duwe pengaruh, sinau tetep lan pikiran mbukak kanggo macem-macem ilmu sing direkam ing salawas-lawase. Nanging, aku bisa ngomong Jeneng kembang mawar minangka novel khusus kanggo aku, bisa uga amarga aku pisanan mikirake kemungkinan nguripake en panulis.

  • AL: Sapa sing dadi penulis favoritmu? Sampeyan bisa milih luwih saka siji lan saka kabeh jaman.

IA: Aku kesengsem karo penulis klasik Yunani lan Romawi, utamane Plutarch, sing dakwujudake dadi salah sawijining karakter ing novelku Sedulur terakhir; saka Zaman Emas Spanyol ana akeh sing katon apik banget kanggo aku, nanging aku seneng banget Lope de Vega, sing dakkarepake pancen Phoenix Wits.

Babagan literatur rong abad kepungkur, aku luwih seneng narasi saka Robert Kuburan, nanging aku uga kudu ngutip Umberto Eco Kab kanggo bobote sing dakkandhakake ing ndhuwur. Akhir-akhir iki aku uga seneng banget karo kesuciane pujangga saka Jaman Carolingian, ing antarane bakal dakwedharake Theodulf saka Orleans. Sejatine aku seneng sethithik lan ora bisa ngomong yen aku duwe penulis favorit.

  • AL: Apa karakter ing buku sing sampeyan pengin ketemu lan digawe?

IA: William saka Baskerville Aku nganggep dheweke minangka salah sawijining karakter paling menarik ing sejarah sastra.

  • AL: Apa hobi nalika nulis utawa maca?

IA: Ing meneng wae Aku angel nulis utawa maca kanthi swara latar mburi.

  • AL: Lan papan lan wektu sing disenengi kanggo nindakake?

IA: Kantorku esuk. Sadurunge, aku luwih seneng nulis ing wayah wengi, bisa uga amarga dikepung karo kalem sing kudu daklakoni, nanging lakune wektu saya kuwat ngowahi sawetara kebiasaan amarga butuh luwih akeh usaha supaya turu mengko.

  • AL: Panulis utawa buku apa sing nyebabake karya sampeyan dadi panulis?

IA: Pirang-pirang, nanging yen aku kudu menehi jeneng siji Robert Kuburan. Campuran kaku sejarah kanthi sentuhan fantastis lan leksikon puisi sing dikatutake minangka kombinasi sing apik kanggo aku.

  • AL: Genre favorit sampeyan kajaba sejarah?

IA: Ing klasik samubarang jinis lan latihan wong sajaman. Nanging nyatane, genre kasebut ora preduli mung kualitas panulise.

  • AL: Saiki maca apa? Lan nulis?

IA: Lemah bebarengan sawetara buku sekaligus, nalika awan aku maca tes lan ing wayah wengi novel. Ing wayahe iki aku karo sawetara karya pambocoran ing Babel lan karo sawetara novel saka kanca lan kanca kolega.

  • AL: Kepiye sampeyan ndeleng babagan penerbitan kanggo akeh penulis utawa pengin diterbitake?

IA: Dakkira kakehan diowahi judhul, lan nerbitake dhewe dadi luwih parah malah luwih panorama amarga ana keluwihan saka muter sing durung kelakon ora ayak. Kaya ing kabeh, ing keluwihane nawakake vulgarise produk lan nyuda su kualitas Sawetara taun kepungkur ana akeh permata sastra lan saiki isih akeh banget perhiasan murah, malah cacat ing sawetara kasus.

Kita ngowahi kerja sing apik mung hobiKayane asil saka DIY omah lan prabotan sing digawe dening lemari kabecikan sing sopan. Lan kanthi iki, aku ora ateges ora nyoba, nanging sampeyan kudu nuntut karo awak dhewe lan ngajeni wong liya. Ana buku sing isine anaronisme, gawe salah ejaan lan kesalahane gramatikal, sing nuduhake kurang menehi perhatian kanggo pamaca.

Masalah sing ditambahake yaiku sawetara karya kepileh saka penulis sing megah kelangan visibilitas, saben wulan ana atusan peluncuran lan publisitas buku, nalika panulis bisa nandur modhal sajrone urip, dikurangi dadi mung rong wulan. Sawise wektu iki, iki dudu barang anyar lan dicopot saka jendela toko buku.

  • AL: Apa wayahe krisis sing kita alami dadi angel kanggo sampeyan, utawa sampeyan bakal bisa njaga sing positif kanggo novel mbesuk?

IA: Saka panemuku ora ana ora ana sing positif Ing bencana sing saiki dialami utawa ing salah sawijining mangsa sing isih ana. Pandemi kasebut yaiku a jotosan sanget ing Papan, ngipi elek sing durung rampung lan bakal nyebabake akibat.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

bool (bener)