Chris Mandarica. Wawancara karo penulis Sampeyan ora ngerti sapa aku

Fotografi: Cris Mandarica, IG.

Cris Mandarica manggon ing Galicia lan mlebu novel-novel kanthi jeneng Grela. Wis telung: konco bedhil, Ibune kabeh ilmu lan sing pungkasan, Sampeyan ora ngerti sapa aku. En yaiku Interview Dheweke ngandhani babagan dheweke lan sawetara masalah liyane. Matur nuwun sanget kebecikan lan wektu sampeyan.

Cris Mandarica - Wawancara

  • Warta LITERASI: Novel paling anyar sampeyan judhul Sampeyan ora ngerti sapa aku. Apa sing sampeyan ceritakake babagan lan babagan endi ide kasebut?

CHRIS MANDARICA: Punika a novel country noir lan sugih, amarga ya, ana angkara, nanging sing maca ora kudu duwe wektu ala kabeh wektu. Novel kasebut nyritakake babagan enem kanca sing nindakake Camino de Santiago lan sadurunge tekan panggonan sing dituju, siji duweke dipateni nalika dheweke turu.

La Idea jumeneng sajrone kunci Total, nalika wong sing makarya ing sektor sing wis overloading karya, banget kepunjulen amarga wis akeh karya lan makarya akeh lembur. Ing sawijine wektu, ana wong sing takon babagan pesenan lan ngandhani yen dheweke wis diproses miturut urutan rawuh, banjur teka sing wedi: "Lebokna aku ing ngarep antrian utawa sampeyan ora ngerti sapa aku?"

Dadi aku kepingin weruh apa sing bakal kelakon yen salah siji saka wong-wong mau sing kerep krungu tembung kuwi kesel diomongi. Lan saka ngendi ide kasebut teka. Judhul minangka pitunjuk kanggo nemokake pembunuh.

  • AL: Apa sampeyan bisa ngelingi salah sawijining wacan pisanan sampeyan? Lan crita pisanan sing sampeyan tulis?

CM: Buku pisanan yaiku petualang hawasaka woh-wohan. Aku bola-bali mbalik-balik isine surat-surat mau, amarga aku durung ngerti maca, mula aku ora duwe pilihan kajaba mung nggawe crita.

Crita pisanan sing dakcritakake yaiku babagan a grelo karo sikil sing ditanggulangi kidnapping karo jotosan saka bedhil mesin. Kaya sing sampeyan ngerteni, aku mesthi dadi jagad kriminal.

  • AL: Panulis kepala? Sampeyan bisa milih luwih saka siji lan saka kabeh jaman. 

CM: Tanpa mangu-mangu. Charles Laredo, pengarang seri novel Kopral Holmes, Kopral PNS sing diceluk Holmes amarga pinter banget. Nalika aku maca, aku ngerti yen iki sing dakkarepake.

Lan, amarga aku bisa milih luwih saka siji, aku ora pengin lali nyebutake penulis Getih kadhemen, Truman Capote, salah sawijining seniman sing bisa njaga sampeyan sanajan sampeyan ngandhani pungkasane ing wiwitan novel.

  • AL: Apa karakter ing buku sing sampeyan pengin ketemu lan digawe? 

CM: Aku seneng nggawe Dracula, nanging, kanggo alasan sing jelas, luwih becik ora duwe dheweke, ha ha. Dadi kanggo kopi aku tetep karo César Santos, detektif sing ngancani Kopral Holmes, dening Carlos Laredo, ing akeh petualangan. Aku yakin aku bakal ngguyu ngrungokake anekdot dheweke.

  • AL: Apa wae kebiasaan utawa kebiasaan khusus nalika nulis utawa maca? 

CM: Wicaksana nulis, aku seneng duwe teks karo gaya paragraf uga ditetepake nalika aku ngetikAmarga aku ora tahan kompromi. Lan babagan maca, aku seneng maca kanthi meneng lan ora miwiti buku nganti sing saiki wis rampung.

  • AL: Lan papan lan wektu sing disenengi kanggo nindakake? 

CM: Kanggo nulis Aku ora peduli sawayah-wayah amarga dheweke ngerti yen aku bakal duwe wektu suwe, amarga angel kanggo konsentrasi lan mudhun. Lan aku biasane nulis ing sandi desktop, sing saiki ana ing ruang tamu, nanging yen aku pindhah aku bakal duwe papan dhewe. Yen aku kesel banget, nanging aku isih pengin nulis, aku uga biasane glethakaken ing sofa.

Y kanggo maca, ing afternoons akhir minggu, lan aku ora Care babagan panggonan. Kaping pirang-pirang aku cukup begja maca lungguh ing pantai nalika aku nonton sunset saka wektu kanggo wektu.

  • AL: Apa ana genre liyane sing disenengi?

CM: Aku maca kabeh, nanging aku utamané tresna ing aran apik, Apike kanggo ngaso antarane dadi akeh angkara.

  • Apa sing sampeyan waca saiki? Lan nulis?

CM: Saiki aku lagi maca gaib wis rampungdening Borja Ribera; minangka novel entri 2022 Amazon Literary Award pisanan sing wis dakwaca.

Kanggo nulis, Aku ngaso, aku tansah nindakake nalika nerbitake novel, amarga aku seneng njupuk sawetara wektu kanggo nggawe iku dikenal lan, satleraman, njupuk kesempatan kanggo oxygenate atine.

  • AL: Miturut sampeyan, kepiye pemandangan penerbitan lan apa sing mutusake sampeyan nyoba nerbitake?

CM: putra jaman susah ing kabeh sektor, uga ing penerbitan. Aku seneng nerbitake dhewe amarga aku yakin yen pilihan iki ora ana, novel-novelku ora bakal katon padhang.

  • AL: Apa wayahe krisis sing kita alami dadi angel kanggo sampeyan utawa sampeyan bakal bisa njaga prekara sing positif kanggo crita mbesuk?

CM: Sajrone pandemi aku nyoba sinau njupuk urip luwih alon, kanggo nampa sing aku ora bisa ngontrol kabeh utawa bantuan wong sing ora pengin bantuan, lan kanggo mikir sethitik liyane babagan aku. Lan mugi-mugi filosofi panguripan menika saged ndampingi kula ing saklajengipun, amargi sampun ndadosaken tentreming ati. Lan sing apik babagan katentreman atine yaiku ide-ide kasebut mili, sanajan aku ora mikir manawa bisa nggabungake apa wae sing ana gandhengane karo pandemi dadi crita, Aku wis tau ngalami dystopia lan aku luwih seneng maca babagan normalitas klasik.


Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.