Ramón de la Cruz. The Enlighten lan sainetes

Ramon de la Cruz lair ing Madrid tanggal 28 Maret, 1731 lan wakil setya wektu Carlos III karo Ilustrasi ing tengah. Lan, utamane, dheweke dadi pencipta wangun anyar saka sainete, ngendi potret urip saka Masyarakat Madrid ing jamane. Kita mriksa tokoh lan karyane.

Ramon de la Cruz

Castizo saiki diarani Barrio de las Letras, dheweke dibaptis ing gereja San Sebastián lan wong tuwane manggon ing Prado Street, cedhak Teatro del Príncipe. Dheweke duwe kegiatan gedhe kaya translator saka komedi, utamané Prancis. Dheweke uga nerjemahake lan adaptasi opera Italia lan dadi penulis tonadilla lan zarzuelas.

Babagan Ilustrasi

Ana panemu sing bertentangan saka sawetara kritikus babagan sikape marang Pencerahan. Sawetara ngomong babagan apa ora duwe persetujuan utawa kekancan karo penulis ilustrasi liyane, contone, Moratín Sr., sing dianggep minangka wakil saka téater populer karo sethitik rasa. Lan liyane ngomong digambarake kanthi cara dhewe, senajan wusanane mung ngabdi marang para sainete.

Nanging ana uga kritikus sing nemokake a hubungan Antarane tujuan sing diusulake dening wong-wong sing digambarake lan Ramón de la Cruz, amarga para sainetes, kanthi sentuhan didaktik lan moralisasi sing diwenehake, minangka cara paling apik kanggo nggawe kritik babagan tumindak ala lan adat liyane ing abad kaping wolulas.

Salajengipun, nalika Ramón de la Cruz ngumpulake kabeh karyane ing antarane pandherekipun kanggo sawetara penulis paling relevan kayata Gaspar Melchor de Jovellanos o lungaa.

sandiwara

Dheweke minangka bagean saka garis populer sing sukses banget ing abad kaping XNUMX. Minangka genre, lan ing prinsip, padha tegese padha karo hors d'oeuvres, lan saka Ramón de la Cruz paramèteré dituruti. Umumé, padha duwe a plot cendhak, tanpa plot banget macet, kanthi dialog antar paraga kanthi unsur komik golongan menengah kebawah. Mesthi, komedi sing ora mbusak luwih utawa kurang moralizing muni. Lan nilai kasebut ana ing kasunyatan manawa dokumen realis sosial wektu kasebut.

Para suci Ramón de la Cruz, sing nulis udakara 350, umume kalebu ing sing diklasifikasikake minangka kritikus utawa adat. Deskriptif lan karo plot njlimet sethitik, padha ora delve menyang karakter lan luwih fokus ing kasunyatan saka wayahe lagi nyritakake. Keuntungan paling gedhe yaiku, njupuk kasunyatan lan ditransfer menyang tabel.

ing aksara sing biasane digunakake uga bola ing paling saka sainetes. Dadi, yaiku:

  • Fop utawa fop: sing sijine karo kabeh adat Perancis, kelas menengah, tanpa nilai lan sing tansah moyoki.
  • Majo lan maja: ngelawan sing sadurunge, iku makili tradhisi autochthonous lan nilai-nilai saka wong asli, sing uga disebut pimp, angkuh lan gumunggung.
  • Dheweke digunakake: priyayi jaman semana.
  • Pacaran: utawa wong sing ora seneng ati sing tansah pacaran karo wong wadon.
  • The abbe: tokoh karo tutul effeminate sing katon diubengi dening Ladies lan sing uga kesed lan urip mati liyane.
  • kaca: pengamat marang paraga liyane.

Manolo

Mungkin sing paling misuwur lan paling wakil saka sainete parodik, awit teknikipun awujud pleading paraga: Pakdhe Matute, bojone, Manolo, La Primilgada, lsp. Lan mbedakake antarane gaya rhetorical lan gaya populer, amarga saben wong nggawe pidato nggunakake istilah vulgar sing dicampur karo irama hendecasyllable.

Iki uga mbedakake tokoh pahlawan karo gambar mucikari ing protagonis, Manolo, lan tujuan utamane yaiku ngece konsep kehormatan.

Sainetes liyane

Ramón de la Cruz uga digawe asalé saka kang kontroversial karo liyane gambaran minangka Apa mungsuhmu o Pujangga sing mboseni. Utawa saka tokoh, disusun kanggo censor vices wektu, kayata Rumah sakit utawa wong bodho o Toko pengantin.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.