Kontroversi Ayat-ayat Setan Salman Rushdie

Ayat setan.

Ayat setan.

Ayat Setan minangka novel epik realisme gaib sing ditulis dening penulis India nasionalisasi Inggris, Salman Rushdie. Nalika diterbitake ing taun 1988, dadi salah sawijining buku sing paling kontroversial ing sejarah pungkasan amarga nggunakake Islam sing aneh. Sejatine, panganggit nyoba nggawe interposisi Al-Qur'an sing ditemtokake ing biografi Nabi Muhammad dening Hunayn Ibn Isḥāq (809 - 873).

Babagan panganggit, Salman Rushdie

Ahmed Salman Rushdie lair saka kulawarga Kashmiri sing sugih ing Bombay, India, tanggal 19 Juni 1947. Sawise ngancik umur 13 taun, dheweke dikirim menyang Inggris kanggo sinau ing sekolah asrama sekolah Rugbi sing prestisius. Ing taun 1968, dheweke entuk gelar master (khusus kanggo mata pelajaran Islam) ing sejarah ing King's College, Universitas Cambridge.

Sadurunge ganti nulis, Rushdie kerja ing pariwara. Novel pertama, Grimus (1975), dadi awal karir kanthi sarwa amarga kontroversial. Novel nomer loro, Bocah-bocah tengah wengi (1980) nggawe dheweke sukses ing kesusastraan lan entuk penghargaan utama. Nganti saiki, Rushdie wis nerbitake sebelas novel, rong buku bocah, a crita lan papat teks non-fiksi.

Sumber Ayat Setan

Miguel Vila Dios (2016) nerangake ing Ayat Setan lan crita telung dewi sing kasebut ing Al-Qur'an, asale judhul. "Istilah kasebut digawe dening William Muir ing pertengahan abad kesembilan belas kanggo milih rong ayat sing mesthine kalebu dening Muhammad ing sura 53 utawa saka Penyebaran… Nanging, mengko diganti karo Nabi sadurunge teguran Gabriel, Malaekat Wahyu ”.

Kedadeyan iki dikenal ing Tradhisi Islam minangka qiṣṣat al-garānīq, terjemahan sing paling ditrima yaiku "crane crane". Vila nyebataken malih minangka "cariyos sirine", amarga manuk kasebut duwe endhas wanita. Umume sejarawan nunjuk Ibnu Hišām (tilar donya 799) lan Al-Tabarī (839 - 923) minangka sumber utama Ibnu Isḥāq ing akun kasebut ing biografi Nabi Muhammad.

Argumentasi saka para detractors saka kedadeyan kasebut

Biografi Nabi Muhammad dening Ibnu Isḥāq mung ditularake kanthi lisan, amarga ora ana naskah sing disimpen. Mangkono, kondisi lisan sing diterusake saka generasi menyang generasi sabanjure nambah angel kanggo peneliti kanggo nglacak akurasi akun kasebut. Sepira wis diowahi saka narasi asli? Meh ora bisa ditemtokake.

Kedadeyan kasebut ditolak dening meh kabeh sarjana Muslim ing antarane abad kaping XNUMX lan XNUMX; posisi sing dianakake nganti saiki. Argumentasi sing paling asring ditindakake yaiku prinsip Muslim orthodok sing ora bisa dimangerteni potret Alkitab nalika ngirim Wahyu Ilahi. Akibate, kedadeyan kasebut meh ilang kabeh nganti Rushdie mbalekake dilema karo novele.

Kontroversi saka Ayat Setan

Patricia Bauer, Carola Campbell lan Gabrielle Mander, nggambarake ing artikel kasebut (Britannica, 2015) urutan kedadeyan sing diluncurake sawise nerbitake novel. Amarga narasi satira sing dikatutake Rushdie nesu karo jutaan wong Muslim ing saindenging jagad, sing ngarani pakaryan kasebut nyenyamah. Nganti apa wae, Ayatollah Ruhollah Khomeini saka Iran ndhesek para pandhereke supaya mateni penulis lan kolaborator editorial.

Serangan teroris lan ngrusak hubungan diplomatik

Demonstrasi kasar ditindakake ing negara kaya Pakistan. Salinan novel kasebut diobong ing pirang-pirang negara Islam - kalebu Inggris - lan karya kasebut dilarang ing pirang-pirang negara. Malah ana serangan teroris ing toko buku, penerbit lan penerjemah ing negara kayata Jepang, Inggris, Amerika Serikat, Italia, Turki lan Norwegia.

Akibate, duta besar Komunitas Ekonomi Eropa mundur saka duta besar saka Iran (lan kosok baline). Ketegangan kasebut mung nyuda ing taun 1998 sawise Iran nundha fatwa ing tengah proses normalisasi hubungan diplomatik karo Inggris. Sanajan ngono, nganti saiki Rushdie ngindhari lelungan menyang negara-negara sing bukune dilarang lan kahanane durung nate normal.

Salman Rushdie.

Salman Rushdie.

Posisi Salman Rushdie ing tengah badai

Ing sawijining wawancara karo New York Times (diterbitake 28 Desember 1990), panulis India ujar:

"Sajrone rong taun kepungkur, aku nyoba nerangake manawa peranane Ayat Setan ora nate ngina. Crita Gabriel minangka paralel babagan carane manungsa bisa rusak amarga ora precaya.

Rushdie nambah,

"... impen-impen sing dadi rame < > dheweke kedadeyan, dheweke minangka potret disintegrasi. Dheweke kanthi eksplisit diarani ing novel kasebut minangka paukuman lan ganjaran. Lan tokoh impen sing nyiksa protagonis kanthi nyerang agama-agama minangka wakil saka proses inisiatife. Dheweke ora minangka representasi saka sudut pandang penulis ”.

Diskusi sing digawe dening Ayat Setan, Apa dibenerake?

Angel banget yen nemokake klaim objektif kanthi riset kanthi latar belakang agama. Ing artikel sampeyan Apa sing nggawe wong Islam ora nyenengake babagan Ayat Setan, Waqas Khwaja (2004) nggambarake ambiguitas lan kerumitan subjek. Miturut Khwaja, "… Penting, takon kenapa umume umat Islam ora bisa ndeleng Ayat Setan mung minangka karya fiksi ilmiah ”.

Sampeyan mokal yen umat Islam bisa ndeleng garis antarane narasi satiris Rushdie lan pelecehan kasebut. Ing kasus apa wae, ana pitakon sing wangsulane beda-beda miturut pendhidhikan lan / utawa tatanan spiritual wong sing maca. Buku kanggo sapa? Apa prabédan budaya dadi sebab pemahaman komik lan satir ing salah sawijining klompok pamaca, dene tumrap pihak liya konyol lan sesat?

Tanggepan macem-macem ing masarakat multikultural

Artikel Maos resepsi campuran: kasus The Satanic Verses dening Alan Durant lan Laura Izarra (2001) nuduhake poin-poin utama kasus kasebut. Para sarjana berpendapat: "… Konflik sosial babagan makna sing muncul minangka asil saka reaksi sing beda-beda sing digawe dening macem-macem klompok budaya ing masarakat multikultural. Utawa kanthi macem-macem praktik maca kanthi konteks media sing saya global.

Strategi pemasaran buku uga bisa mbantu ngrampungake perselisihan kasebut Ayat Setan. Kanggo nerbitake omah ngupayakake nyedhiyakake produke kanthi internasional minangka bagean saka sirkulasi barang budaya global. Nanging, fiksi ilmiah mesthi duwe konotasi sing beda kanggo pamaca miturut kahanan sosial, uga setelan lan nilai sabanjure.

Ringkesan lan analisis saka Ayat Setan

Plot kompleks lan berlapis fokus ing loro protagonis India Muslim sing manggon ing London, Gibreel Farishta lan Saladin Chamcha. Gibrieel minangka aktor film sukses sing ngalami penyakit mental anyar lan tresna karo Alleluia Cone, sawijining pendaki Inggris. Saladin minangka aktor radio sing dikenal kanthi jeneng "wong sing duwe sewu swara", kanthi hubungan sing ganggu karo bapake.

Farishta lan Chamcha ketemu nalika penerbangan Bombay - London. Nanging pesawat kasebut ditembak mati dening serangan teroris Sikh. Mengko, ditemokake manawa para teroris kanthi sengaja mbledhosake bom sing nyepetake pesawat kasebut. Ing wiwitan buku, Gibreel lan Saladin katon minangka siji-sijine sing slamet ing pesawat kasebut nabrak ing tengah Saluran Inggris.

Rong dalan sing beda

Gibreel lan Saladin tekan pantai Inggris. Banjur pisah nalika sing nomer loro dijaga (sanajan dheweke ngaku dadi warga negara Inggris lan slamet ing pesawat kasebut), dipuntudhuh minangka imigran ilegal. Chamcha sing ora apik tuwuh benjolan sing aneh banget ing bathuke lan dadi bahan eksplisit saka petugas. Iki dianggep minangka aparat ala lan dianggep kaya sampah.

Bentenipun, Gibreel - ditutupi aura malaikat - malah durung ditakokake. Saladin ora lali yen Gibreel ora menehi syafaat kanggo dheweke, mula dheweke njupuk kesempatan kanggo uwal nalika mlebu rumah sakit. Sayange, rejekine ala amarga dheweke dipecat saka pakaryan. Kabeh kayane bakal salah banget nganti intervensi Gibreel kanthi lengkap mulihake wujud manungsa.

Impene Gibreel

Nalika Gibreel mudhun, dheweke malih dadi malaikat Jibril lan duwe impen. Kapisan yaiku sejarah revisi madege agama Islam; rincian babagan segmen iki sing paling ora ditrima kanggo akeh wong Islam. Salah sawijining wacana sing paling histrionis nyritakake babagan ziarah klompok pemuja Muslim saka India menyang Mekah.

Mesthine, Jibril mesthine bakal misahake banyu supaya para penganut Allah tetep terus, kabeh, kabeh mati klelep. Ing ngimpi liyane, karakter sing jenenge Mahound - adhedhasar Muhammad - nyoba nemokake agama monoteistik ing tengah-tengah wong-wong musyrik, Jahilia.

Legenda apokaliptik Mahound

Mahound nduwe sesanti sing diidini nyembah telung dewi. Nanging, sawise negesake (sawise pasulayan karo Archangel Gabriel) manawa wahyu iki dikirim dening setan, dheweke nuli mundur. Seprapat abad mengko, salah sawijining murid mandheg ngandel karo agama Mahound.

Kutipan saka Salman Rushdie.

Kutipan saka Salman Rushdie.

Sanajan, saiki, masarakat Jahilia (sejatine minangka analogi Mekah) wis diowahi kabeh. Kajaba iku, pelacur ing omah bordil njupuk jeneng garwane Mahound sadurunge dipateni. Mengko, nalika Mahound lara lan mati, sesanti pungkasane dadi salah siji saka telung dewi. Temenan, iki minangka bagean liyane sing nyerang kanggo umat Islam.

Quarrels lan rekonsiliasi

Pungkasane, Gibreel kumpul maneh karo Alleluia. Nanging, ana malaekat mrentah dheweke supaya ninggalake kekasihe lan martakake pangandikaning Allah ing London. Banjur, nalika Farishta arep miwiti gaweyane, dheweke ditabrak mobil produser film India, sing pengin nyewa dheweke kanggo peran utama minangka malaikat agung. Mengko, Gibreel lan Saladin ketemu maneh ing pesta lan wiwit ngrencanakake.

Pertengkaran kasebut pungkasane dirampungake nalika, duwe kesempatan supaya dheweke mati, Gibreel mutusake nylametake Saladin saka bangunan sing kobong. Sadurunge, Saladin uga ngilangi macem-macem kemungkinan kanggo mateni Farishta. Sawise pasulayan, Chamcha bali menyang Bombay kanggo ngrukunake bapakne sing lagi sekarat.

Karma?

Bapake Saladin menehi dhuwit akeh. Dadi, Chamcha mutusake kanggo golek pacare sing lawas kanggo rukun karo dheweke. Kanthi cara iki, dheweke ijol-ijolan siklus spiteful kanggo bunder pangapunten lan katresnan. Paralel, Gibreel lan Alleluia uga lelungan menyang Bombay. Ing kana, ing tengah rasa cemburu, dheweke mateni dheweke lan pungkasane bunuh diri.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.