Panulis sing mbukak domain publik ing taun 2017 iki

 

Federico García Lorca, Ramón María del Valle-Inclán lan HG Wells.

Tanggal 1 Januari kepungkur yaiku Dina Domain umum, yaiku, ing hak cipta saka akeh panulis lagi bebas. Kita kelingan iku Hak Cipta, Ing terminologi hukum, yaiku hak pangripta tumrap pakaryane sastra lan seni. Iki kalebu buku, musik, lukisan, patung, lan film nganti program komputer, database, pariwara, peta, lan gambar teknis. Taun iki ana sawetara jeneng sing mlebu dhaptar iki.

Hak cipta

Nalika karya dadi saka domain umum, hak ekonomi sampeyan kadaluwarsa lan sampeyan bisa nggunakake kanthi bebas. Nanging, hak moral dijaga. Iki minangka gegayutan karo pangenalan penulis. Dheweke njaga integritas supaya ora ana modifikasi utawa karya turunan liyane.

Saben negara duwe undang-undang sing beda-beda hak cipta. Ing Spanyol, Undhang-undhang Kekayaan Intelektual taun 1987 dijaga nganti taun 1879. Periode sing ditemtokake yaiku wolung puluh taun "wiwit tanggal 1 Januari taun sawise kematian utawa deklarasi pati." Titik iki rada kontroversial, utamane kanggo kasus panulis sing tiwas nalika Perang Sipil. Contone, Federico García Lorca ana ing taun 1936, nanging sedane durung didaftar kanthi resmi nganti taun 1940.

Panulis ngetik domain publik

Kanthi ukum saiki 1987 (sanajan saiki wis sithik), istilah kasebut padha karo istilah liya ing negara kasebut lan ditemtokake pitung puluh taun tinimbang wolung puluh. Dadi wiwit tanggal 1 Januari taun iki, ana seri penulis anyar sing mlebu domain publik.

Ing antarane kalebu sing kasebut ing ndhuwur Lorca, Ramiro de Maeztu, Ramón María del Valle-Inclán, Pedro Muñoz Seca utawa Miguel de Unamuno, kabeh tiwas ing taun 1936. Ing Perpustakaan Nasional wis diterbitake dhaptar dawa karo wong liya 374 jeneng. Iki uga wis nggawe digitalisasi bagean sing apik kanggo karya para penulis kasebut lan kasedhiya ing situs web publik.

Babagan panulis Spanyol. Ing antarane penulis internasional, jeneng kayata panulis lan pujangga pancen misuwur Stein Gertrude, panulis, pujangga lan esai André Breton, penulis drama lan novelis Jerman Gerhart Hauptmann, dina iki lali juara Nobel kanggo Sastra Nobel ing taun 1912; lan novelis lan sejarawan ing Inggris HG Wells, penulis Mesin wektu o Perang Donya.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.