Novel gotik

novel gothic

Novel Gothic ana gandhengane banget karo teror. Saiki, iki minangka salah sawijining sing paling misuwur, sing ora mung ditemokake ing literatur, nanging uga ing bioskop. Kita duwe akeh referensi kanggo novel jinis iki, sing pertama yaiku Istana Otranto.

Nanging, Apa sing diarani novel gothic? Apa ciri khas kasebut? Kepiye cara evolusi? Kita bakal ngomong karo sampeyan babagan kabeh iki lan liyane ing ngisor iki.

Apa novel gothic kasebut?

Apa novel gothic kasebut?

Novel Gothic, uga diarani narasi Gothic, minangka jinis sastra. Sawetara ahli nganggep minangka subgenre, amarga ana gandheng cenenge karo teror lan dheweke percaya manawa kalorone angel dipisahake, malah dadi bingung. Kasunyatane, salah sawijining pratelan sing umume diarani yaiku novel horor kaya sing kita kenal saiki ora bakal ana tanpa medeni gotik.

La sejarah novel Gothic nggawa kita menyang Inggris, lan khusus ing pungkasan abad kaping XNUMX ing endi crita, crita lan novel wiwit muncul sing duwe ciri khas: kalebu ing unsur unsur gaib, horor lan memedi sing padha, saengga para pamaca ora bisa mbedakake apa sing nyata karo sing ora.

Ngelingi yen abad kaping wolulas ditondoi dening kasunyatan manawa manungsa bisa nerangake kabeh sing ora dingerteni kanthi nggunakake nalar, literatur menehi tantangan marang wong, nyoba nerangake kanthi alesan apa sing kedadeyan (lan asring ora bisa ditindakake. ).

Persis, novel gothic dileksanakake saka 1765 nganti 1820, taun ing pirang-pirang penulis wiwit ndeleng genre sastra iki lan njupuk langkah kaping pisanan (akeh crita memedi sing dilestarekake wiwit jaman semana).

Sapa sing dadi panulis novel Gothic pisanan

Apa sampeyan pengin ngerti sapa sing nulis novel Gothic pertama? Ya wis Horace Walpole, panulis Kastil Otranto, diterbitake taun 1764. Panulis iki mutusake nyoba nggabungake unsur romantisme abad pertengahan karo novel modern amarga dheweke mikir, kanthi kapisah, kalorone uga seneng banget lan realistis.

Mula, dheweke nggawe novel adhedhasar romansa Italia abad pertengahan sing kebak misteri, ancaman, kutukan, dalan-dalan sing didhelikake lan pahlawan-pahlawan sing ora tahan karo setting kasebut (mulane dheweke mesthi pingsan, fitur liyane saka novel kasebut).

Mesthine, dheweke iku sing pertama, nanging ora mung siji. Jeneng kaya Clara Reeve, Ann Radcliffe, Matthew Lewis ... uga ana gandhengane karo novel Gothic.

Ing Spanyol kita duwe sawetara referensi jinis iki ing José de Urcullu, Agustín Pérez Zaragoza, Antonio Ros de Olano, Gustavo Adolfo Bécquer, Emilia Pardo Bazán utawa José Zorrilla.

Karakteristik novel Gothic

Karakteristik novel Gothic

Saiki yen sampeyan wis ngerti sethithik babagan novel Gothic, mula sampeyan pengin ngerti apa sing dadi ciri khas kasebut. Lan iku, kata sifat "gothic" dileksanakake amarga ing pirang-pirang crita horor sing muncul, setting kasebut wiwit jaman pertengahan, dununge para protagonis, ing omah gedhong, uga ing istana, lsp. Uga, koridor, kesenjangan, ruangan kosong, lsp. dheweke nggawe penulis nggawe setelan sing sampurna. Mula tembung kanggo genre iki asale.

Nanging apa sing dadi ciri novel Gothic?

Setelan sing surem

Kaya sing wis dakcritakake sadurunge, kita ngomong babagan jaman utawa papan abad pertengahan kayata istana, omah gedhong, biara sing nggawe hawa sing ditinggalake, rusak, surem, ...

Nanging dheweke ora mung siji-sijine papan. Hutan, dungeon, dalan-dalan peteng, crypts ... Cekakipun, ing papan endi wae penulis bisa nggawe swasana sing bakal menehi rasa wedi.

Unsur gaib

Karakteristik dhasar sastra Gothic liyane yaiku, tanpa mangu-mangu, unsur-unsur gaib kasebut, kayata memedi, mayit, zombie, monster ... Dheweke bakal dadi karakter sing hebat, ya, nanging mesthi ana ing sisih teror, yaiku yen sampeyan ketemu dheweke menehi sampeyan wedi banget. Ing kasus iki, vampir uga bisa cocog karo jinis kasebut.

Karakter kanthi hawa nafsu

Kanggo nyetel crita kanthi luwih becik, biasane para penulis nggunakake karakter sing cerdas, ganteng, dihormati ... Nanging, kanthi jero, kanthi rahasia sing ngilangi dheweke, kepengin banget marang hawa nafsu, sing ora pengin diluncurake lan, sajrone sejarah, apa sing kedadeyan nggawe pasuryan sejatine ditampilake. Kajaba iku, paraga kasebut, kanggo menehi tansa "eksotik lan elegan", biyen duwe jeneng asing lan kembang banget.

Ing prekara iki, meh mesthi ana ing novel sing ditemokake segi telu: bangsawan jahat, sing bakal bahaya, teror, wedi; bocah wadon lugu; lan pungkasane pahlawan, sing nyoba nylametake dheweke saka rasa wedi. Lan ya, uga ana langkah kanggo katresnan, saka sing paling alus, nganti sing luwih maju.

Kahanan

Lelungan wektu, crita nalika jaman biyen diceritakake, jagad impen (impen lan impen), lsp. minangka sawetara skenario sing uga digunakake ing novel Gothic, nalika digawe, nalika maca bisa uga supaya bisa uwal saka saiki lan saengga mbukak jilbab enigma lan suspense sing kandel, ing sawetara kasus, wong kasebut mikir maneh apa kedadeyan kasebut nyata.

Kepiye evolusi sampeyan

Kepiye evolusi sampeyan

Yen saiki mikir babagan novel Gotik nalika semana, mesthine kita ora bakal bisa ndeleng akeh kamiripan karo apa sing wis dakkandhani. Lan iku normal amarga, kanthi lumaku wektu, genre iki wis berkembang.

Ing kasunyatan, wiwit ditindakake wiwit 1810 utawa luwih, nalika wong Gothic menehi teror modern, sing ditandhani teror psikologis. Yaiku, mula wujud, ora mung katon memedi utawa makhluk memedi, nanging mlebu ing pikiran sing maca kanggo nggawe rasa wedi marang dheweke, nggawe "medeni" ora bisa ditebak, nanging giliran, kahanan, lsp. Dheweke bakal nuwuhake rasa kuwatir, kewalahan ... nganti krasa ditutupi aura misteri lan rasa kagum kasebut.

Amarga sebab iki, novel Gothic dhewe minangka novel sing ditulis ing pungkasan abad kaping XNUMX lan wiwitan abad kaping XNUMX. Saiki, crita sing bisa diwaca, sanajan kalebu ing genre kasebut, wis berkembang lan ora duwe maneh karakteristik lawas sing nemtokake literatur iki.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.