Raja Arthur. Potongan sejarah anyar lan liya-liyane

1. Tabel babak ing Winchester. Lukisan kasebut dicet ing taun 1522 kanthi pesen Henry VIII. 2. King Arthur, dening Charles Ernest Butler.

Legenda Raja Arthur lan Ksatria Meja Babak (utawa Tabel) minangka salah sawijining mitos gedhe ing Benua Lawas, sing kalebu literatur. Lan crita lan karaktere wis ngalami owah-owahan kanthi suwe. Saiki ana siji maneh: ing nemokake, ing arsip saka Perpustakaan Pusat Bristol, saka kuna lan ora dingerteni Versi abad kaping XNUMX saka dongeng babagan pesulap Merlin lan King Arthur. Mupangate warta kasebut, aku maneh papat versi tanpa wates kepiye Arturo lan ksatria.

King Arthur lan aku

Arturo dudu salah sawijining pahlawan sastra sing paling gedhe, nanging Aku duwe simpati kanggo dheweke. Mbok amarga ora kaetung versi film, saka klasik sing paling misuwur Ksatriya Raja Arthur (1953) nganti pungkasan, King Arthur, legenda Excalibur (2017). Nanging aku ngakoni manawa menehi inspirasi ing crita. Lan uga ikonografi lan jenenge (Uther Pendragon, Lancelot, Merlin, Guinevere, Galahad, Morgana, lsp.) dingerteni sacara universal.

Kajaba iku, ing pisanan aku tinggal ing Inggris Aku ing kutha Winchester lan aku ndeleng meja sing misuwur kapapar ing kastil. Uga, amarga wis jelas sinau filologi Inggris, aku kudu mriksa klasik abad kaping XNUMX Thomas Malory.

Anyar ditemokake

Fragmen sing ditemokake wis diwenehake Jean gerson, sarjana Prancis. Gunggunge ana pitung gulung, ditulis nganggo basa Prancis lawas, sing nglumpukake a versi kanthi beda sing misuwur saka crita sing dingerteni. Iki bisa dadi bagean saka versi telpon Estoire dening Merlin, saka teks liyane sing dikenal minangka Lanzarote-Grail utawa siklus saka The Vulgate.

Ing saiki wis pulih Arthur wis dadi raja. Dheweke lan Merlin menang ing perang, salah sawijining tahapan sadurunge sing nyebabake sejarah ing nggoleki grail suci dening Arthur lan ksatria. Pentinge nemokake fragmen kasebut yaiku nuduhake sawetara perubahan ing rincian sing menehi a versi narasi perang sing rada diowahi, lan katrangan sing luwih dawa saka tumindak uga dilebokake.

Papat crita

Judhul buku lan novel sing ditrapake kanggo Arturo ora ana watese, mula aku nyoroti papat iki:

Thomas Malory - Sidane Arthur

Karya iki tanggung jawab kanggo versi sing saiki ana mitos Arthurian.

Sir Thomas malory (1408-1471), sawijining ksatria kanthi urip gelisah sing urip sajrone Perang Loro Roses, nulis epik gedhe ing literatur Inggris. Dheweke nindakake saka kunjara lan saka kompilasi saka sumber Prancis lan Inggris sing lawas dheweke nerjemahake nalika nambah gagasan dhewe.

Iki dicithak ing taun 1485 ing bengkel William Caxton, printer Inggris pertama, sing judhulé Le Morte D'Arthur. Dheweke dadi prolog lan nggabungake kabeh wolung novel Malory dadi rong puluh siji buku. Iki minangka inspirasi rekreasi paling gedhe ing kabeh bidang seni, wiwit versi literatur anyar nganti perwakilan bergambar kaya sing ditampilake Pre-Raphaelites.

Jack Whyte - Babad saka Camelot  

Panulis Skotlandia sing manggon ing Kanada, a Kok Dheweke misuwur amarga novel sejarah, utamane kanggo seri iki sing ditulis ing pungkasan taun 90an sing khusus kanggo Babad saka Camelot, ing kana dheweke nggunakake teori jaman biyen Raja Arthur. Ana rong judhul: Watu lan pedhang Gegaman waja

Valerio Massimo Manfredi - Legiun Pungkasan

Manfredi, novel hebat kontemporer liyane uga setuju karo Whyte kanggo nggambar asale Romawi Arthur ing judhul sing mentas sukses iki. Film kasebut digawa menyang bioskop ing taun 2007, nanging ora cocog karo asline sastra.

Mark Twain - Wong Yankee ing Pengadilan King Arthur

Panulis Amerika sing misuwur milih lelungan wektu minangka alesan kanggo nulis arelato guyonan lan kebak sindiran sosial lan politik sing ditondoi. Dheweke nggawe karikatur kanggo kabeh wong: institusi monarki, gereja lan chivalric, lan uga karaktere.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

bool (bener)