Goretti Irisarri lan Jose Gil Romero. Wawancara karo penulis La traductora

Photography
Profil Twitter saka Panulis.

Goretti Irisarri lan Jose Gil Romero Dheweke wis dadi pasangan kreatif sajrone luwih saka rong puluh taun lan wis nerbitake judhul kayata trilogi Kabeh wong sing wis mati (digawe saka Bintang-bintang njupuk, Mekanisme Rahasia lan Kutha Kothak), umpamane. Panjarwa Iki minangka novel paling anyar lan bubar wulan iki. Matur suwun sanget wekdal lan kabecikan sampeyan kanggo ngaturake aku wawancara tangan loro iki lan nuduhake manawa dheweke pancen sukses.

Goretti Irisarri lan Jose Gil Romero - Wawancara 

  • LITERATUR SAIKI: Panjarwa novel anyar sampeyan. Apa sing sampeyan ceritakake babagan lan saka endi ide kasebut teka?

JOSE GIL ROMERO: Novel fabel kanthi apa sing bisa kedadeyan nalika tundha wolung menit karo kang Sepur Franco dheweke teka ing ketemu karo hitler ing Hendaye. Saka kedadeyan nyata kasebut, kita tuwuh a crita katresnan lan suspense, dibintangi panjarwa, wanita sing ora wani, sing mung pengin urip tentrem, lan melu plot spionase.

GORETTI IRISARRI:  Kita kepincut karo ide yen nggawe protagonis dadi intrik ing sepur sing nyepetake, gambar kasebut sinematik lan kita langsung mikir Hitchcock, ing film kasebut sing wiwit dideleng lan ora dililani.

  • AL: Apa sampeyan bisa bali menyang buku pisanan sing diwaca? Lan crita pisanan sing sampeyan tulis?

GI: Kanggo aku, aku miwiti karo Tolkien, The Hobbit, utawa paling ora iku buku pisanan sing dakeling-eling. Rasane kaya nemokake obat lan aku ora nate mandheg.

JGR: Maca uga sawetara buku saka Wong lima, sing bakal didadekake mbakyuku ing rak. Nanging tanpa mangu-mangu apa sing nandhani kanak-kanak, lan aku bakal ujar manawa uripku, yaiku Hom, dening Carlos Giménez nalika duwe informasi Lan tulis ... mesthine skrip salah sawijining komik sing dakgambar nalika remaja, yaiku crita medeni karo monster, sing dipengaruhi banget dening alien dening James Cameron lan efek khusus film David Cronenberg.

  • AL: Panulis kepala? Sampeyan bisa milih luwih saka siji lan saka kabeh jaman. 

JGR: Gore luwih diwaca tinimbang aku (ngguyu). Nanging akeh banget ... García Márquez lan Galdós, Horacio Quiroga lan Stefan Zweig, Perez Reverte lan Eduardo Mendoza, Bukowski... 

GI: Aku arep mbanting tombak kanggo bocah-bocah wadon. Aku bakal ngobong tangan saka Sei Shonagon, Wol Virginia, Marguerite Yourcenar, Susan Sontag utawa peselancar sing paling misuwur, Agatha Christie... 

JGR: Apa?

GI: Serius, Agatha yaiku a pelopor surfingAna sawetara gambar sing keren banget karo dheweke sing narik kawigaten ombak.

  • AL: Apa karakter ing buku sing sampeyan pengin ketemu lan digawe?

JGR: Aku seneng ketemu asing apa sing digoleki Kelenjar

GI: Pitakon sing apik! Aku mesthi tresna gawe ing ambigu banget governess saka Corak liyane. Lan kanggo ngerti ... marang kapten nemo, lan dheweke nggawa aku demo sak ngisor muara Vigo, sing jebule wis ana.

  • AL: Apa wae kebiasaan utawa kebiasaan khusus nalika nulis utawa maca?

GI: Sadurunge ngetik telusuran gambar. Kanggo nggayuh adegan anyar, aku kudu ndeleng gambar lebokake aku ing konteks, ide kostum lucu, sawetara wajah tartamtu. 

JGR: Kanggo maca, saiki ora ana sing mikir ... lan katon, aku maniak! Oh iyo, delengen: Aku biasane tuku akeh tangan liyane, Aku ora tega golek garis ngisor wong liya ing sawijining buku. Mripatku pindhah menyang paragraf sing ditemokake wong liya lan ngganggu aku, mula ngganggu aku. Aku ujar, maniak (ngguyu).

  • AL: Lan papan lan wektu sing luwih disenengi kanggo nindakake?

JGR: Kanggo maca, ora ana sangsi sadurunge turuing amben.  

GI: Aku duwe corak maca ing kana ana swara rame, kaya ing subway. Aku seneng karo konsentrasi sing dikepengini, aku luwih akeh maneh.

  • AL: Apa ana genre liyane sing disenengi?

GI: Aku seneng banget karo sing diarani sastra saka jinis, kanggo maca lan nulis. Kanggo nulis iku apik banget yen ana aturan sing ngunci sampeyan, watesan kayata sing netepake genre. Kanthi kreatif bisa digunakake luwih apik. Ana dokumenter dening Lars von Trier, Lima kahanan, sing nerangake kanthi cetha: Von Trier nantang penulis film cekak kanggo njupuk lima remakes cekak, lan saben-saben bakal menehi kahanan sing luwih angel, luwih mokal. Nanging sing paling medeni yaiku Lars Von Trier ngandhani manawa wektu iki dheweke ora menehi katrangan apa wae: dheweke ninggalake penulis sing ora dilindhungi sadurunge jurang, kebebasan total. 

JGR: Akeh lan macem-macem jinis, nanging… ya, hobi liyane: Aku meh ora maca literatur sing dudu basa Spanyol. Aku dadi gugup mikir yen terjemahan sing dakwaca ora bakal sampurna lan iki bakal ngrusak wacanku. Aku ngerti banget pemikiran neurotik, lan aku seneng banget amarga dheweke dadi tokoh Panjarwa, sing ujar kaya "Aku ora ngandelake kualitas terjemahan sing bakal dakkirim."

  • AL: Saiki maca apa? Lan nulis?

GI: Aku lagi maca Rute emosional Madrid, saka Carrere, diterbitake maneh dening La Felguera. Emilio Carrere, panulis saka Menara pitu hunchbacks, Dheweke dadi karakter sing khas banget, sawijining pujangga bosok lan bohemia, sing sawise perang nganut rezim Franco. Dheweke minangka salah sawijining literatur sing ideologi ora gampang dilabeli. On Panjarwa dheweke metu maca geguritan ing radio, ing kana dheweke misuwur. Puisi kasebut minangka pujian kanggo para Nazi mlebu Paris, Paris ing sangisore swastika.

Kita kepengin banget nampilake masalah kasebut ing jaman saiki, ing endi kabeh durung jelas lan saiki ana intelektual sing seneng banget karo Nazisme. Contone, ana pameran gedhe ing Círculo de Bellas Artes ing buku Jerman, sing uga ana ing novel kasebut. Oalah, ana foto-foto kasebut nganggo swastikas gedhe sing digantung ing tembok Lingkaran ... Crita kasebut yaiku.

JGR: Aku lagi maca Pahlawan kanthi ewu praupandening Campbell. Aku seneng latihan. Aku maca akeh babagan mekanisme narasi lan liya-liyane, kanggo ndeleng manawa aku sinau sethithik (ngguyu)

Babagan apa sing ditulis, kita nembe ngrampungake novel lan wareg banget. Muga-muga bisa menehi warta babagan publikasi sampeyan, sakcepete.

  • TO THE: Miturut sampeyan kepiye adegan penerbitan? Apa sampeyan mikir bakal ganti utawa wis nindakake kanthi format kreatif anyar?

JGR: Ya, aku bakal ngomong luwih becik tinimbang saiki lan aku bakal ujar luwih ala tinimbang saiki. Maksudku wis diterbitake akeh, nanging ing kahanan draconia: wektu eksploitasi pancen ringkes banget lan persaingan ketat banget. Ana akeh wong apik sing nulis buku hebat, lan sing maca meh ora duwe wektu lan katrampilan milih. Umume pelaku ilang ing dalan utawa malah ora bisa nemokake. Lan dramatis mikir babagan pirang-pirang wong sing duwe bakat ing njaba, mbuwang-mbuwang.  

GI: Aku uga mikir pendekatan anyar kanggo fiksi audiovisual abot banget, khususe serial televisi, sing wis dadi luwih sastra lan luwih ngati-ati pangembangan paraga utawa eksplorasi narasi. Lan dheweke yaiku kompetisi kuwat, amarga wektu sampeyan ngenteni nonton bab lan bab seri sampeyan ora ngenteni maca.

  • AL: Apa wayahe krisis sing kita alami dadi angel kanggo sampeyan utawa sampeyan bakal bisa njaga prekara sing positif kanggo crita mbesuk?

JGR: Iki jaman angel. Ana akeh wong sing nandhang sangsara utawa sing nandhang sangsara. PKita dhewe, mung bisa ngatasi lega, bisa uga sithik metu saka kasangsaran kasebut. Sawetara sing dibahas ing Panjarwa uga: saka ing cara kaslametan sing dikira buku kanggo masarakat lan, ing pangertene, novel minangka penghargaan kanggo sastra. Muga-muga, sanajan sawetara wektu, para pamaca bisa lolos matur nuwun. Iki bakal apik banget.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.