Felix de Azúa

Félix de Azúa minangka panulis Spanyol sing dianggep minangka salah sawijining eksponen literatur abad kaping XNUMX sing paling misuwur. Dheweke wis misuwur minangka pujangga, novelis, lan esai; aspek sing wis ditampilake gaya sing peteng lan malah nihilistik. Sajrone karir, dheweke bisa menang sawetara penghargaan penting, kayata penghargaan Herralde de Novela lan penghargaan Caballero Bonald International Essay.

Uga wis njaga karir profesional cedhak pengajaran lan jurnalisme. Ing 2011, dheweke nerbitake artikel "Against Jeremías" ing koran kasebut El Pais, kanthi dheweke entuk pangenalan Jurnalisme César González-Ruano. Kanggo 2015, dheweke mlebu grup pilihan saka anggota saka Royal Spanish Academy, ing endi H.

Biografi ringkes saka penulis

Panulis Félix de Azúa lair dina Minggu 30 April 1944 ing kutha Spanyol ing Barcelona. Sawise tamat SMA, mlebu Universitas Barcelona, ing kana dheweke lulusan dadi lulusan Filsafat lan Huruf. Pirang-pirang taun mengko, ing omah sing padha sinau, dheweke entuk gelar akademik paling dhuwur ing universitas: Doctor of Philosophy.

Urip pegawe

Ing wiwitan taun 80an, dheweke kerja dadi profesor ing Ketua Filsafat lan Ilmu Pengetahuan ing Universitas Negara Basque. Taun mengko, mulang kelas ing Estetika lan Teori Seni ing Universitas Polytechnic Catalonia. Banjur, dheweke nuntun Institut Cervantes ing Paris (1993-1995). Saiki dheweke kerja bareng karo sawetara media tulisan Spanyol, kayata Koran Catalonia y Negara.

Karir sastra Félix de Azúa

Puisi

Dheweke wiwit ing jagad sastra minangka pujangga liwat terbitan: Simpenan Otter (1968), kaping pisanan sangang taun buku puisi. Wiwit iku, dheweke dianggep dadi bagean saka generasi "paling anyar"; ora muspra, ing taun 1970 kalebu ing antologi Sangang pujangga Spanyol anyar. Panulis Catalan wis ditondoi nganggo lirik sing tinutup lan adhem, kanthi tema babagan kekosongan lan ora ana gunane.

Karya puisi penulis

  • Simpenan Otter  (1968)
  • Kudung ing pasuryan Agamemnon (1966-1969) (1970)
  • Edgar ing Stéphane (1971)
  • Lime jeruk nipis (1972)
  • Pass lan pitung lagu (1977)
  • Antologi Puisi (1968-1978) (1979)
  • pesta (1983)
  • Antologi Puisi (1968-1989) (1989)
  • Darah Pungkasan Antologi (Puisi 1968-2007) (2007)

Novelas

Ing taun 1972, panulis menehi narasi pertama: Piwulang Jena; saka kana dheweke wis nerbitake total 9 karya sing kalebu ing jinis iki. Ing antarane karyane minangka novelis pancen misuwur Buku harian wong sing asor (1987), dheweke nampa penghargaan Herralde de Novela ing taun sing padha. Liwat pulpen, Spanyol njupuk gaya sing satirisme lan ironi menang.

Karya narasi

  • Piwulang Jena (1972)
  • Pelajaran sing ditundha (1978)
  • Piwulang pungkasan (1981)
  • lelembut (1984)
  • Crita saka wong bodho kaya sing dicritakake dhewe utawa Isi rasa seneng (1986)
  • Buku harian wong sing asor (1987)
  • Pangowahan gendera (1991)
  • Akeh banget pitakon (1994)
  • Wayahe nemtokake (2000)

karangan

Panganggit dianggep salah sawijining karangan paling misuwur ing Spanyol; Sajrone karir, dheweke ngasilake luwih saka 25 buku ing jinis didaktis iki. Bagéyan saka pangenalan teka ing 2014 karo Caballero Bonald International Essay Award, amarga karyane: Autobiografi kertas (2013). Angsuran pungkasane ing format iki yaiku: Tumindak nomer telu (2020).

Sawetara buku Félix de Azúa

Crita saka wong bodho kaya sing dicritakake dhewe utawa Isi rasa seneng (1986)

Iki minangka novel sing kedadeyan ing Spanyol ing pertengahan abad rong puloh, ora suwe sawise Perang Sipil rampung. Protagonis nggawe retrospektif kabeh urip, wiwit cilik nganti diwasa. Tujuan utamane yaiku ngevaluasi rasa seneng ing saben tahap kasebut, uga kanggo nganggep prentah liyane, kayata: agama, katresnan lan hubungan seksual; politik, lan liya-liyane.

Nalika nyinaoni sawetara foto nalika isih cilik, sampeyan bakal nemokake foto sing ditampilake kanthi mesem, sing bisa diarani sapa wae sing nyenengake. Nanging, nalika iki wiwit mangu-mangu babagan eksegesis iki, beda sadurunge golek kabegjan manungsa. Kaya dene eksperimen laboratorium, dheweke bakal nolak kahanan siji-siji kanggo negesake teorine.

Buku harian wong sing asor (1987)

Iki minangka komedi ireng ing Barcelona, ​​sing nggambarake crita wong sing umure luwih saka 40 taun, sing nyritakake pengalaman uripe ing wong pisanan. Kanggo dheweke, laranganitas mung siji-sijine sing menehi makna eksistensi manungsa, hipotesis sing dijupuk ing macem-macem kenangan sajrone plot. Iki dipérang dadi telung fragmen: "Wong Banal", "Bebaya Banality" lan "Bunuh Naga".

Ing rong segmen pisanan latar kulawarga kulawarga protagonis lan pengalaman ing sawetara tetanggan Barcelona dicritakake. Nalika ana ing kana, dheweke bakal ketemu karo mobster sing bakal bisa kerja sawise entuk kapercayan. Ing fragmen pungkasan, bocah umur papat taun bakal dicelupake ing lingkungan sing ngrusak awake dhewe, mula bosse bakal nyoba nylametake dheweke.

Pangowahan gendera (1991)

Iku novel dipentasake ing Negara Basque ing taun 30-an, sing dicritakake kanthi wujud wasiat. Minangka paraga utama, nampilake sawijining borjuis, sing, percaya yen dheweke patriot, dadi kepengin banget nggoleki pesawat kanggo nyerang mungsuh dhewe. Paraga utama kudu debat ing antarane sing setya marang tanah kelairan utawa dadi pahlawan "pengkhianat". kanggo ngalahake mungsuh.

Nalika sampeyan ngatasi bingung sampeyan dhewe, sampeyan uga kudu ngadhepi akeh pengkhianatan. Kekasih Navarrese, gudari sing kejem, pendeta psikopat lan pengacara Falangist bakal dadi bagean saka crita iki. Ing wiwitan, plot kasebut mbukak irama sing rada alon lan mbingungake, nanging kanthi progresif luwih cepet nuduhake ing pungkasan teka-teki ing endi kabeh potongan kasebut pas banget.

Panganggit ngakoni nalika wawancara karo koran kasebut Negara, sing nggawe novel kanthi gabung karo rong crita nyata. Siji, babagan bapak pacare resmi pertamane, pria republik lan nasionalis sing dadi kepengin banget nandur modal dhuwit kanggo nyerang Franco. Lan liyane, drama diplomat Italia sing ditemokake 15 taun mengko, sing lagi negosiasi kanggo masrahake Negara Basque menyang Italia.

Getih pungkasan (Puisi 1968-2007) (2007)

Kumpulan puisi iki sing ditampilake ing taun 2007 kalebu meh patang puluh taun karya puisi penulis, uga kalebu komposisi liyane sing durung diterbitake. Ing buku iki sampeyan bisa ndeleng evolusi lan gaya unik panulis, sing nggumunake kabeh pamaca ing taun 70an. Antologi kasebut ngemot geguritan emblematic, sing durung nate diterbitake nganti saiki.

Autobiografi kertas (2013)

Iki minangka karangan nalika penulis menehi tur liwat pengalamane ing macem-macem aspek sastra. Antarane garis kasebut nggambarake wiwitane minangka pujangga, langkah-langkah liwat novel lan kesulitan esai. Kajaba iku, dheweke nerangake babagan jurnalisme, sawijining genre sing dianggep paling sukses babagan kasunyatan saiki sing kita lakoni.

Kanthi kiriman iki, panganggit ngupayakake menehi pendapat babagan kepiye kabeh genre literatur wis suwe saya suwe saya suwe, utamane ing abad kepungkur. Azúa nampilake akeh karakter nyata sing melu ing tahap karir, tanpa nyakup urip pribadine.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.