Dokter Pedesaan, dening Franz Kafka

Dokter deso.

Dokter deso.

Dokter deso minangka crita cekak dening panganggit Cheska, Franz Kafka. Muncul pisanan diterbitake minangka bagean saka Ein Landarzt: Kleine Erzaehlungen, nalika taun 1919. Miturut esai bibliografi Pusat Sumber Daya Biografi (GALE Group, 2005), karya iki minangka refleksi saka pengalaman penulis dhewe. Ing wulan Agustus 1917 diagnosis diagnosis tuberkulosis dikonfirmasi, penyakit sing bakal nyebabake dheweke tilar donya ing taun 1924.

Dokter deso Isine kabeh fitur khas sing diarani "dongeng Kafkaesque". Ing wong kasebut, protagonis cenderung nggawe dheweke dadi kahanan tegang tanpa panjelasan sing jelas lan ora bisa uwal. Argumentasi Kafka asring nggambarake alienasi masarakat modern sing mbingungake lan bayangan kekal babagan keilahian lan ketidakadilan manungsa. Sanajan bobote gaweyane, panulis ana ing dhaptar penulis sing diakoni sawise mati. Bayangake apik karyane, yen Borges nyaranake dadi pengarang supaya diwaca.

Sintesis kapustakan saka Franz Kafka

František Kafka lair tanggal 3 Juli 1883 ing Prague, Bohemia (saiki dadi Republik Ceko). Dheweke tilar donya amarga tuberkulosis ing laring ing tanggal 3 Juni 1924, ing Kierling, Klosterneuburg, Austria. Dheweke dikubur ing kuburan Yahudi ing Prague - Straschnitz. Bapake yaiku Hermann Kafka, sawijining pedagang lan pabrikan; ibune, Julie (Loewy) Kafka. Sedulure, ibu lan ibu uga intelektual lan profesional.

Franz Kafka, jiwa jenius sing nyiksa

Dheweke duwe putra karo Grete Bloch, nanging ora nate nikah karo wanita sing ana gandhengane. Miturut Miguel Ángel Flores saka Universitas Otonom Metropolitan Azcapotzalco (Meksiko), "Wanita bisa digayuh, nanging dheweke nemokake alangan kanggo hubungan apa wae. Bapak sing ora sopan, sing ngremehake dheweke, saudagar sing sukses, kanthi polah sing nandheske rasane gagal lan salah nyelehake ".

Mitra sing paling dikenal yaiku Dora Diamond, sing nggawe dheweke luwih cedhak karo agama Yahudi ing pungkasan umur.. Franz Kafka minangka wong sing lara, nyiksa, gelisah, diagnosis klinis durung nate disarujuki. Nanging, saiki dipercaya dheweke ngalami kelainan kepribadian skizoid.

Pendhidhikan lan karier Kafka

Ing taun 1906, dheweke entuk gelar doktor bidang hukum ing Universitas Ferdinand-Karls ing Prague. Dheweke kerja dadi panulis berita legal kanggo Richard Loewy ing Prague sajrone taun 1906. Antarane taun 1908 lan 1922 dheweke dadi anggota Institut Asuransi Kecelakaan Pekerjaan Kerajaan Bohemia, Prague, minangka spesialis pencegahan kacilakan. Dheweke uga kerja ing pabrikan Asbestos Works Hermann & Co., ing Zizkov, Bohemia.

Celana Pendek Fiksi Dokter lan Franz Kafka

Ein Landarzt: Kleine Erzaehlungen (Dokter desa: crita cekak), diterbitake nalika taun 1919 ing Austria, ing kumpulan patbelas crita cekak. Wacan kasebut cepet lan lancar, bisa dirampungake sajrone limalas menit (utawa kurang). Sawise seda Kafka, luwih saka selawe publikasi seri fiksi katon. Teks kompilasi crita fiksi cekak liyane sing diterbitake yaiku:

  • Der Heizer: Fragmen Ein (Koleksine: pecahan - 1913).
  • Betrachtung (Semedi - 1913).
  • Transformasi (diterjemahake dadi Metamorfosis menyang Inggris dening AL Lloyd - 1915).
  • Das Urteil: Eine Geschichte (Sidhang: crita - 1916).

Ein Hungerkunstler: Vier Geschichten (1924). Kalebu crita sing wis diterjemahake, kayata Artis sing luwe, Wanita cilik, Nyiksa pisanan y Josefina penyanyi; utawa, Folk of the Mouse. Iki diterbitake sawise seda, nanging Kafka duwe wektu kanggo mriksa meh kabeh teks kasebut.

Kajaba iku, Kafka ngasilake pirang-pirang novel, buku harian, lan warisane nyebabake sawetara karya koleksi. Iki kedadeyan amarga panulis Cheska ora nerbitake akeh karyane nalika isih urip. Kajaba iku, kanca lan kulawargane ora nggatekake kekarepane lan ora ngobong notebook utawa cathetan sawise seda. Saiki, akeh naskah Kafka sing ilang karo Nazisme isih digoleki.

Analisis dhokter deso

Franz Kafka.

Franz Kafka.

Jorge Alberto Álvarez-Díaz saka Universitas Complutense Madrid, nggambarake Dokter deso minangka bisa maca etika. Ing publikasi Gazette Medis Meksiko (2008), Álvarez-Díaz nerangake manawa, sanajan crita kasebut ringkes, interpretasi "isih ana lan bakal terus menarik amarga tantangan".

Tanggung jawab saka perspektif aksioma Kafkaesque

En Dhokter deso, Kafka ngilangi pemahaman tanggung jawab lan pendekatan saka perspektif sing beda. Mesthine, ing titik iki, papat aksioma Kafkaesque sing misuwur diterangake ing majalah kasebut Panulis lan Artis kanggo Wong diwasa enom (Vol. 31, 2000). Ing loro sing pertama, teologi kasebut cocog karo etologi manungsa. Ana, ora prelu dingerteni, angger-angger gaib ora bakal adil banget kaya tumindake wong.

Rong aksioma liyane minangka komplementer: ana cara sing bener kanggo urip. Panemuan kasebut gumantung saka kekuwatan individu kanggo nemokake kekuwatan sing meh ora dingerteni wong liya. Kanggo Franz Kafka, kahanan pungkasan sing paling ala kanggo manungsa yaiku ilang drajate. Ide iki jelas dibayangke ing babagan ing ngisor iki saka Dokter Desa:

"—Doktor, ayo kula tilar donya. Aku nyawang: ora ana sing krungu. Wong tuwa meneng wae, miring, ngenteni pendapatku. Adhine wis nggawa kursi supaya aku nggawa barang sing nggawa. Aku mbukak lan ndeleng instrumen. Wong enom kasebut terus ngulungake tangane kanggo ngelingake panjalukku. Aku njupuk sepasang pinset, mriksa kanthi cahya lilin, lan dakaturake maneh.

Ya, pancen dakkira nyenyamah - ing kasus kaya ngono, para dewa nulungi, dheweke menehi jaran sing dibutuhake lan, amarga kita kesusu, dheweke menehi liyane. Kajaba iku, dheweke ngirim bocah lanang sing stabil… ”.

Komponen afektif

Kancane Max Brode - sing nyimpen akeh makalahe - nuduhake, "Kafka narik kawigaten para wanita sajrone urip. Dheweke ora ngandel, nanging pancen bener. " En Dokter deso, protagonis entuk kahanan buntu - khas crita Kafkaesque - lan "ngorbanake" Rosa, asistene sing setya. Ing tengah crita, rasa hormat sing jero banget kanggo penulis kanggo wanita iku ora jelas.

Kanca sing ora dibayar ditinggalake dening pelaku sing padha sing nggawe transfer dokter menyang omah pasien. Nalika kahanan nandhang kasusahan, perawatan sing dirasakake dhokter kanggo kolaborator wis kabukten. Kuwatir saya mundhak amarga protagonis ngerti manawa musibah sing bisa dialami Rosa disebabake. Saben kemungkinan output iku salah, kaya sing bisa diwaca ing wacan ing ngisor iki:

"Mung saiki aku kelingan Rosa: Apa sing kudu aku lakoni? Kepiye cara nyimpen? Kepiye carane aku nyuwek metu saka wong lanang kasebut? Sepuluh mil adoh, karo sawetara jaran sing ora bisa diatur ing kreta, aku ora ngerti kepiye carane ngeculake kendhali, aku ora ngerti kepiye mbukak jendhela saka njaba, sirahe liwat dheweke lan ndeleng wong sing lara, ora keweden karo jeritane sedulur. Aku bakal enggal bali, ”batinku, kaya-kaya jaran njaluk aku bali, nanging aku nglilani adhine, sing nganggep aku panas banget, nyopot jas wulu. Dheweke nawakake gelas rum. Wong tuwa mau keplok pundhakku. Menehi harta karun sampeyan mbuktekake keakraban iki. Aku geleng: aku bakal lara yen rumangsa ana ing pikirane wong tuwa sing sempit. Kanggo kuwi aku ora gelem ngombe ”.

Dokter deso lan Franz Kafka, pasien

Kutipan Franz Kafka.

Kutipan Franz Kafka.

Kekuwatan plot lan dialog saka Dokter deso bisa uga amarga kelayakane. Sanajan kahanan semrawut lan kontradiktif bisa uga fiksi, narasi kasebut diilhami dening pengalaman Kafka dhewe lan anggota kulawarga. Iki kabukten ing Buku harian ditulis ing taun 1912, uga ing kompilasi sing disunting dening Heller, Pocket Books, Kafka Dhasar (1983).


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

bool (bener)