Annie Ernaux menangaké Bebungah Nobel Sastra 2022

Ani Ernaux

Fotografi: Annie Ernaux. Font: Kabaret Voltaire.

Pemenang saka Hadiah Nobel ing Sastra Diumumake dina Kamis pisanan Oktober. Ing taun 2022 iki kita wis duwe begja sing entuk penghargaan sastra paling dhuwur. Dheweke minangka wanita lan nomer pitulas sing entuk. Jenenge Annie Ernaux, panulis Prancis sing misuwur amarga publikasi otofiksi..

Akeh pembaca sing nganggo basa Spanyol wis ngerti sapa iku, amarga ing Spanyol cukup dikenal lan diwaca. Admirers padha sebagéyan kaget lan sebagéyan ora, nanging ing kasus bungah banget. Saka kene kita pitutur marang kowe kabeh sing perlu kanggo ngerti bab wong wadon bentenaken karo Hadiah Nobel ing Sastra 2022.

Patemon Annie Ernaux

Annie Ernaux umur 82 taun. Lair ing Lillebonne, Prancis, taun 1940. Saka umur banget awal dheweke dadi kasengsem ing nulis lan miwiti narasi fiksi sing bakal rauh ninggalake konco amarga dheweke tansah kepengin nyritakake pengalamane dhewe. Apa sing bakal diwiwiti karo pengalaman otobiografi mengko bakal dadi otofiksi sing wis dianugerahi.

Kasunyatan lair ing kulawarga kerja uga penting ing kariré., adoh saka kalangan intelektual sing bisa nyengkuyung dheweke ngembangake tema elitis. Kosok baline, narasi kasebut diwiwiti ing toko kelontong sing ditindakake dening wong tuwane. Pengalaman siji liyane wis makarya minangka pasangan au ing London ing taun 60-an.

Banjur, bali menyang Prancis, sinau ing Universitas Rouen kanggo gelar sastra. Dheweke dadi guru sekolah menengah lan banjur nglanjutake karir mulang ing Pusat Pendidikan Jarak Jauh (CED). Kanthi cara iki, dheweke gabungke mulang karo nulis nganti dheweke ninggalake sing pertama ing taun 2000. Dheweke wis nerbitake acara sing paling relevan ing uripe wiwit taun 70-an, kang shaped dheweke minangka wong; acara sing dituduhake dening akeh wanita kontemporer.

Wiwit taun 70-an, dheweke manggon ing Cergy-Pontoise, sawijining kutha 40 kilometer saka Paris. sing ngidini dheweke kanggo duwe urip, dheweke nerangake, tanpa determinisms, awit iku kutha anyar tanpa past sajarah sing kahanan sawijining pedunung. Wujud ekspresi kados ing karyanipun, ingkang kados pundi ngudi mardika manungsa tanpa syarat.

Alfred Nobel

Napa sampeyan dianugerahi Bebungah Nobel Sastra 2022?

Karyane wis muncul kanthi cara sing padha karo dheweke maju ing dalan urip. Dheweke nulis babagan ibune (wong wadon), babagan wong tuwane kanthi perspektif kelas (Papane, ing honte), masa remaja (Ce qu'ils disent utawa rien), urip bebrayan (la femme gelee), aborsi dheweke nandhang (Acara kasebututawa kanker payudara dheweke duwe (Panggunaan foto).

Tema sing nenun karya Annie Arneux yaiku wanita, kesadaran kelas, pinggiran lan bahan sosiologis, penderitaan lan sinau sing penting. Karya sastra Ernaux dadi pengalaman sing dienggo bareng amarga swara pribadi saka penulis.

Ing cara sing padha urip lan ngatasi onslaughters urip, maca dheweke ngerti yen ana raos sing umum kanggo akeh; Kaya dheweke mbebasake awake dhewe liwat tulisane, dheweke mbebasake bagean saka wong. Annie Ernaux ngerti carane ngilangi tabu kanthi gampang lan alami.

Ing sisih liya, ana bedane antara otofiksi lan otobiografi. Dheweke wis ngukir dalan emas ing refleksi narasi uripe liwat macem-macem tema lan argumentasi. Nanging, Annie Ernaux ora nulis teks otobiografi, dheweke nulis autofiction amarga nggawe complicity karo maca, jinis pakta sing ditampa yen isi maca iku nyata, nanging ana modifikasi lan lisensi. fiksi sing ora ana ing karya otobiografi. yaiku novelisasi gesang.

Ernaux emosional matur nuwun kanggo hadiah, nanging Dheweke ujar manawa tanggung jawabe sadurunge masyarakat lan kaadilan saiki luwih gedhe tinimbang sadurunge. Akademi Swedia, minangka pengakuan marang karya lan kontribusine, ing ngisor iki komentare:

Kanggo keberanian lan ketajaman klinis sing nemokake oyod, estrangement lan alangan kolektif memori pribadi.

keyboard lawas

Karyane: sawetara rekomendasi

Karya Ernaux wis nyebar ing Spanyol lan wis diterjemahake pirang-pirang taun. Wis liwati liwat penerbit gedhe kayata Enem Barral o Tulisan. Nanging yaiku penerbit cilik Kabaret Voltaire sing duwe hak kanggo karya Premio Nobel sastra. Kabar apik kanggo editorial iki sing percaya yen kabar kasebut bakal duwe pengaruh sing positif banget marang perusahaan; wangun liyane saka kaadilan padha sing saka katindhes utawa didominasi sing Ernaux wuwus ing buku. Ing ngisor iki sawetara:

  • lemari sing kosong (1974). Ed. Kabaret Voltaire, 2022. Novel pisanan iki nyinaoni uripe wong wadon enom sing klelep dening asal-usul sing andhap asor sing ditandhani kanthi kurang latihan lan kawruh. Buku iki isih luwih saka novel.
  • wong wadon beku (1981). Ed. Kabaret Voltaire, 2015. Ing disappointments saka kanca-kanca lanang, carane progresif uga nuduh machismo lan mardika saka kapercayan conventional.
  • Panggonan (1983). Ed. Tulisan, 2002. Refleksi kulawarga babagan eling kelas lan perbaikan kanggo nggayuh kamakmuran.
  • Wong wadon (1987). Ed. Kabaret Voltaire, 2020. Gender lan kelas sosial bebarengan ing buku iki. Ibu Ernaux minangka protagonis lan bayangan saka grup.
  • isin (1997). Ed. Tulisan, 1999. Sajarah kulawarga Kadipaten ing taun 1952.
  • Acara kasebut (2000). Ed. Tulisan, 2001. Salah sawijining buku paling angel penulis ing ngendi dheweke ngomong babagan aborsi.
  • Panggunaan foto (2005). Ed. Kabaret Voltaire, 2018. Buku liyane kang Ernaux undresses maneh marang kita bab kanker payudara.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.