Domingo Villar. "Aku mesthi kepincut karo segara"

Photography: (c) Mariola Díaz-Cano. Karo Domingo Villar. Januari 2020.

sing Domingo Villar minangka kekirangan sing ngetik garis iki minangka rahasia terbuka, lan ora ana sing dadi pelanggan biasa blog iki sing ana sawetara artikel babagan dheweke lan bukune. Aku uga begja ketemu, wis ngucapake salam kaping pirang-pirang lan wis diverifikasi manawa sampeyan gamblang minangka wong, dheweke bakal bekerjasama karo talenta sing hebat banget dadi panulis.

Dina iki aku menehi hadiah ulang taun karo iki Interview Domingo seneng banget menehi wulan kepungkur. Matur nuwun kanggo wektu lan dedikasi sampeyan ora sithik. Sing akeh dihargai para pamaca yaiku supaya kita nyerah Leo Caldas lan Rafa Estévez, lan nikmati swara prosa sing khas kaya sampeyan. Gracians kanggo kabeh, Minggu.

Minggu Villar

Lair ing Vigo, nanging urip ing Madrid, Domingo Villar duwe salah sawijine prestise unik ing novel angkara Spanyol kontemporer mung 3 judhul diterbitake: Mripat banyu, Pasisir wong mati klelep y Kapal pungkasan. Nanging sampeyan ngerti nalika sampeyan nemokake rong karakter sing ora bisa dibaleni maneh: inspektur saka Vigo Leo Caldas lan asistene Aragonese Rafael Estevez. Lan sampeyan mbukak skenario kaya sing ngubengi lan muara muara Vigo.

Uga, prosa sing luar biasa sing diwaca kaya nalika lelayaran ing salah sawijining feri sing nyebrang muara kasebut saka dharat menyang pantai antarane sawijining kutha, teluk, pantai lan sudhut sing didhelikake kebak kaendahan. Uga ana Kadurjanan, mesthi, lan sing riset, nanging ing ndhuwur kabeh ana saham paraga lan idiosyncrasy luwih akeh basa Galicia lan uga luwih apik.

Una amalgam saka tutul sing nggawe gaya crita sing wis Domingo Villar lan dheweke wis diwenehake karir sukses kaya setya dening akeh pamaca sing ngetutake dheweke kanthi pengabdian. Kita wis bisa tahan sepuluh taun kanggo novel pungkasane lan nunggu apa sing bakal ditindakake sabanjure.

WAWANCARA WITH DOMINGO DESA

  • WARTA KAPUSTAKAN: Apa sampeyan ngelingi buku pisanan sing diwaca? Lan crita pisanan sing sampeyan tulis?

DOMINGO VILLAR: Aku ora yakin babagan buku pisanan sing dakwaca, nanging crita pertama sing tak tulis utawa paling ora, sing pertama sing dakeling-eling yaiku omong kosong judhul Gurun pasir.

  • AL: Apa buku pisanan sing nggumunake sampeyan lan kenapa?

DV: Pulo Treasuredening Stevenson. Aku wis mesthi ngrasakake memikat segara. Nalika isih cilik, aku ndeleng muara kasebut ing jendhela lan dakkira manawa Jim Hawkins rumangsa kaya wong sing cedhak banget.

  • AL: Panulis favorit sampeyan? Sampeyan bisa milih kabeh wektu.

DV: Robert Louis Stevenson, Denis Lehane, Yohanes Irving, Cormac McCarthy, Camilleri, Munoz Molina, Marse, Torrent, BarojaGarcia Marquez, Carlos Oroza, Leopoldo Maria Panero, Joaquin Sabina...

  • AL: Apa karakter ing buku sing sampeyan pengin ketemu lan digawe?

DV: Kanggo bajak laut Long John Silver, scoundrel paling apik ing literatur.

  • AL: Apa wae pakulinan utawa mania nalika nulis utawa maca?

DV: Leo berbaring, ing bisu, ing sofa utawa ing amben. Aku nulis karo musik alus, coklat y warung.

  • AL: Lan papan lan wektu sing disenengi kanggo nindakake?

DV: Aku luwih seneng nulis saka wengi, nalika omah meneng. Aku biasane nyelehake ing mejo mangan, ing endi bisa ngluwihi cathetan lan buku catetan.

  • AL: Apa genre sastra sing paling disenengi?

DV: Ing puisi Lan novel ireng.

  • AL: Panulis utawa buku apa sing nyebabake karya sampeyan dadi panulis?

DV: Andrea Camillery, Vazquez Montalban, Torrente Ballester, Lorenzo Silva...

  • AL: Saiki maca apa? Kanggo kesenengan utawa minangka dokumentasi?

DV: Aku maca kanggo dokumen dhewe lan coba lenggah buku sabanjure aku uga.

  • TO THE: Lan nulis? Bisa uga novel kaping papat karya Inspektur Caldas?

DV: Aku mlebu, ya, njupuk cathetan, nyoba nggawe sketsa ... Aku pengin ngenteni pirang-pirang minggu ing musim semi iki ing Galicia kanggo mlaku lan ngambu papan-papan sing bakal dakpasrahake, nanging Covid-19 duwe rencana liyane. 

  • AL: Kepiye sampeyan ndeleng babagan penerbitan kanggo akeh penulis utawa pengin diterbitake?

DV: Dakkira ora gampang banget nerbitake. Amazon nawakake kamungkinan nerbitake dhewe lan akeh "iwak" penerbit ing lapangan mancing kasebut.  Masalahe liyane: kita isih akeh pembaca. Maca minangka kegiyatan sing nyenengake, nanging mbutuhake upaya imajinatif supaya luwih sithik wong sing gelem nindakake. Kita mandheg dadi aktor dadi penonton.

  • AL: Apa wayahe krisis sing kita alami dadi angel kanggo sampeyan, utawa sampeyan bakal bisa njaga sing positif kanggo novel mbesuk?

DV: Aku ora weruh apa-apa sing positif ing kabeh kekacoan iki. Wiwitane katon ora nyata yen wis pirang-pirang minggu aku ora bisa nulis utawa maca. Lan aku ngerti yen durung kelakon dhewe. Napa dongeng yen novel ana ing sekitar kita?


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.