Autumn. Pilihan saka puisi khusus. Maneka warna penulis

Photography: Taman Pangeran. Aranjuez. (c) Mariola Díaz-Cano

Kita mlebu tiba. Jarene iku paling mangsa romantis taun iki, sanajan musim semi misuwur, musim panas tetep srengenge lan semangat lan musim salju mesthi dipinggirake. Sing dakkenal yaiku sing paling disenengi. Ana akeh panganggit sing wis menehi ayat khusus, mula dina iki dakwujudake pilihan banget pribadi sawetara geguritan kanthi musim gugur minangka protagonis. Dheweke kalebu jeneng nasional kaya Antonio Machado, Michael Hernandez utawa Federico García Lorca lan internasional kayata Paul Verlaine, Emily Brontê lan Robert Louis Stevenson, kanggo mungkasi karo Ode nganti Autumn Yohanes Keats.

Autumn subuh - Antonio Machado

Dalan dawa
ing antarane watu abu-abu,
lan sawetara padang rumput sing asor
ing pundi bantheng ireng nyembelih. Brambles, suket, jarales.

Bumi teles
dening irung ebun,
lan dalan emas,
nuju bongkokan kali.
Konco pagunungan violet
rusak fajar pertama:
shotgun ing mburi,
ing antarane greyhound sing tajem, mlaku mburu.

Musim gugur liyane sing sedhih - Miguel Hernandez

Wis musim gugur nglumpukake tulle
uwuh ing lemah,
lan mlayu dadakan,
wengi mlaku liwat cahya.

Kabeh wis surup
ngatur ing atiku.
Dina iki dudu swarga
dudu Surgo Biru.

Apa isin dina tanpa srengenge.
Apa melankolis rembulan
dadi pucet lan dhewekan,
oh sepira adhem lan adhuh lara.

Endi panas
jaman biyen,
kekuatan lan muda
apa aku isih rumangsa ngalah?

Mungkin dheweke budhal nalika dina-dina sing anget
saka wayahe aku urip ing sisihmu.
Dadi ngenteni baline,
musim gugur sedhih liyane wis teka tanpa sampeyan.

Lagu Autumn - Paul Verlaine

Keluhan tanpa wates
saka biola flimsy
musim gugur
nglarani ati
saka lemes iku
mateni

Tansah ngalamun
lan demam nalika
dering jam,
nyawa kawula nggambarake
urip lawas
lan nangis.

Lan seret getih
angin duraka
kanggo nyawa kawula sing durung mesthi
kene
padha karo
godhong mati.

Dadi ngono - Federico García Lorca

Dadi ngono

Sapa ta

Autumn maneh.

Apa sing dikarepake Autumn?

Kesegaran candhi sampeyan

Aku ora pengin menehi sampeyan.

Aku pengin njupuk adoh saka sampeyan.

Dadi ngono

Sapa ta

Autumn maneh.

Murub kobongan - Robert Louis Stevenson

Ing kebon akeh
sing ana ing saindenging jurang,
Saka kobong musim gugur
deloken kumelun sing metu!
Panas ora ana
karo kembang lan jus,
geni kobong,
ana menara kumelun abu-abu.
Nyanyi kanggo musim!
Mergo padhang lan jero!
Kembang ing musim panas
tiba kobong!

Tiba, godhong, tiba - Emily Brontë

Tiba, godhong, tiba; layu, kembang, luntur;
dawane wengi lan ringkesake awan;
saben godhong nyritakake babagan kabegjan
nalika tiba ing wit musim gugur.
Aku bakal mesem nalika kalungan salju
mekar ing endi mawar kudu tuwuh;
Aku bakal nembang nalika surup wengi
nggawe cara kanggo dina sing luwih surem.

Ode nganti Autumn - John Keats

Musim kabut lan musim sing subur,
kolaborator intim srengenge sing wis diwasa,
bersekongkol karo dheweke cara ngisi buah
lan mberkahi kebon anggur sing mbukak pager,
tekok wit kebon nganggo apel
lan isi kabeh woh kanthi mateng;
waluh puffy lan kemiri plump
kanthi interior sing manis; sampeyan sprout telat
lan akeh kembang nganti tawon
dina panas pracaya telas
kanggo musim panas kebanjiran saka sel langsing.

Sapa sing durung weruh sampeyan ing tengah-tengah barang sampeyan?
Sapa wae sing nggoleki sampeyan, kudu nemokake sampeyan
lungguh sembrono ing lumbung
rambute alon-alon ngipas rambut,
utawa ing dhaerah sing ora dipaneni dicelupake ing turu sing jero
nyedhot popi, nalika arit sampeyan ngajeni
gandum sabanjure kembang sing ana gandhengane;
utawa sampeyan ngadeg tenan kaya gleaner
sirah sing dimuat nalika nyebrang stream,
utawa ing jejere winepress kanthi tatapan pasien
sampeyan ndeleng cider pungkasan ooze jam sawise jam.

Ing endi spring karo lagune?
Aja mikir maneh babagan musik kasebut, nanging babagan musik sampeyan dhewe.
Nalika awan ing antarane mega semaput mekar
lan dicelupake stroberi kanthi warna rosy,
Nyedhot nyanyian nyamuk
Ing willows kali, munggah, mudhun
amarga angin cilik bisa urip maneh utawa mati;
lan wedhus-wedhusé padha ayunan ing ndhuwur bukit,
jangkrik ing pager nembang, lan robin
kanthi swara tiple sing manis dheweke wissot ing sawetara kebon
lan wedhus nguntal ngidul langit.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.