Mengeti 150 taun kelairan Rubén Darío

Dina iki, tanggal 18 Januari, mengeti ulang taune 150 saka kelairan Rubén Darío, sawijining pujangga Nicaraguan. Modernisme kanthi konsolidasine dikombinasikake karo paraga lan menehi wigati ing jagad puisi, kita arep menehi pajeg cilik iki ing Aktualidad Literatura, kanthi nganalisa telung karya sing paling penting: "Biru", "Prosa profan" y "Lagu-lagu urip lan pangarep-arep".

Kanggo versi sing luwih rinci babagan uripe lan karyane sampeyan bisa maca biografi Rubén Darío ing link sing mung ditinggalake sampeyan. Muga-muga sampeyan seneng!

"Biru"

Pakaryan iki yaiku diterbitake ing taun 1888. Yaiku rerangkaian crita, crita cekak lan geguritan. Judhul nduweni karakter simbolis kanggo pujangga, amarga makili becik, ngimpi lan seni sing diwenehake Darío karo tulisane. Mangkene kutipan cekak saka iku:

OF WINTER

Ing wayah salju, delengen ing Carolina.
Setengah ngrangkul, ngaso ing kursi
kebungkus jubah sable
lan ora adoh saka geni sing sumunar ing ruang tamu.

Angora putih sing apik ing sandhinge,
nyikat rok sing moncong Aleçón,
ora adoh saka kendi china china
sing separo ndhelikake layar sutra saka Jepang.

Kanthi saringan sing alus, impen sing manis nyerang dheweke:
Aku mlebu, tanpa muni: dakjarke klawu;
Aku bakal ngambung praupane, rosy lan apikan

kaya mawar abang sing dadi fleur-de-lis.
Mbukak mripatmu; deloken aku karo mripatmu sing mesem,
lan nalika salju tiba saka langit Paris.

"Prosa profan"

Kanthi buku iki, Modernisme Rubén Darío tekan plafon lan tekan kadewasan. Ing kono sampeyan bisa ndeleng sing penting revolusi metrik, nggawe tematik ing jagad fantasi lan kaendahan, sing bisa dideleng saka angsa nganti putri, ngliwati makhluk mitologis tartamtu. Iki uga nyritakake babagan urip, sejarah lan mesthi wae sastra:

NGOMONG MULAI

- Jiwaku sing pucet
Iku chrysalis.
Banjur kupu-kupu
Jambon
.
. . . Zephyr sing ora tenang
Dheweke ngandhani rahasia ...
-Apa sampeyan wis sinau rahasia ing sawijining dina?
.
. . . Dhuh!
Rahasia sampeyan yaiku a
Melodi ing rembulan ...
-Melodi?

"Lagu-lagu urip lan pangarep-arep"

Buku iki diterbitake ing taun 1905, nganggep pangowahan transendental ing lintasan pujangga Nikaragua. Iki minangka karya reflektif sing kebak nostalgia lan melankolis. Ing panulis, penulis negesake nada review gesang sampeyan dhewe. Bisa dideleng ing geguritan sabanjure, ing endi judhule ("Fatal"), wis ngumumake sesanti pesimis, rasa duka panulis kabukten amarga kepekaan nandhang sangsara. Mula, apa kapasitas sing ora diwakili, yaiku manungsa, ora padha karo kabagyan:

FATAL

Rahayu wit, sing angel banget,
lan liyane watu atos amarga ora krasa maneh,
amarga ora ana rasa nyeri sing luwih gedhe tinimbang rasa urip
utawa kasusahan luwih gedhe tinimbang urip sadhar.

Dadi, lan ora ngerti apa-apa, lan dadi tanpa tujuan,
lan wedi yen wis lan teror mbesuk ...
Lan teror yen mati sesuk,
lan nandhang sangsara kanggo urip lan kanggo bayangan lan kanggo

sing ora kita ngerteni lan meh ora curiga,
lan daging sing nggodha karo tandhane seger,
lan kuburan sing nunggu kanthi buket panguburan
lan ora ngerti arep menyang endi,
utawa saka ngendi kita teka! ...

Kita ora bisa ngomong babagan lairane pujangga iki tanpa menehi jeneng apa sing nggawe dheweke hebat lan sing nggawe kita ngelingi dheweke saiki sawise pirang-pirang taun seda: lirike.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.