Islandia, negara sing sampeyan entuk bayaran kanggo nulis

Ing Spanyol, urip nulis isih dadi idham-idhamane para pangarang sing nandur modal pirang-pirang wulan malah pirang-pirang taun nalika nggawe karya sastrane tanpa ngamanake ewonan euro ing pungkasan proses kreatif. Kasunyatan sing bakal dadi salah sawijining solusi Islandia, negara sing maca (meh) padha mangan lan pamrentah mbayar 2400 euro saben wulan kanggo panulis.

Buku malah ing weteng

Islandia minangka negara sing pancen adhem lan wayah awan meh ora ana ing wektu tartamtu taun, mula 323 ewu jiwa dheweke ngentekake akeh wektu ing omah. Lan kepiye carane ngatur supaya pirang-pirang jam dikunci? Maca lan maca, alesan sing ndadekake negara Björk, air terjun lan gunung geni dadi salah sawijining sing paling maca ing donya 90% pedunung sing nggunakake paling ora siji buku saben taun lan rata-rata wolung buku sing dituku dening setengah wong Islandia ing wektu sing padha. Kasunyatane, adat budaya sing apik ing Islandia wis kacathet ing ukara kaya sing misuwur "Saben Icelander nggawa buku ing weteng."

Kanthi panjaluk sastra kasebut, ora ngagetne manawa panulis nyebar manawa ora maca luwih seneng ngenteni jam lan jam ndeleng jendela ing langit sing peteng lan lampu sisih lor (siji saka sepuluh wong Islandia wis nate nulis buku ) nalika isih nulis crita anyar menyang komputer kanggo pedunung winates sing isih ora bisa menehi ganti rugi kanggo panulis sing akeh. Solusi? Gaji saiki diwenehake dening pamrentah Islandia kanggo 70 sastrawane.

Alesan kanggo gaji iki, penghasilan sing ditambahake tunjangan hak cipta sabanjure, nglengkapi ide (logis) sing ora kabeh panulis bisa urip mung saka penghasilan saka penjualan buku, utamane ing negara sing sanajan jumlah penduduk sithik diwaca akeh. Miwiti saka basis iki, sing paling logis yaiku menehi pahala babagan jam sing diinvestasikan kanggo nggawe naskah mbayar panulis gaji 2400 euro (sing dadi pelayan Islandia, kaya ing kene ...) suwene telung, enem utawa sangang wulan, setaun utawa rong taun, sanajan sing terakhir minangka kasus sing kurang umum.

Miturut akun La Vanguardia, Asosiasi Penulis minangka wong sing milih panulis sing pantes mbayar gaji iki sawise musyawarah dening juri sing kasusun saka telung profesor universitas sing takon babagan proyek panulis lan wektu sing bakal direncanakake kanggo karyane, sing ngidini filter sing luwih cetha nalika menehi ganti rugi kanggo panulis profesional.

Kanthi cara iki, Islandia, bandhulan literatur pulau kanthi kapribadian ing endi novel-novel kriminal lan sagas abad pertengahan menang, nuwuhake panorama sastra sing ora ana negara liya, sing ngupayakake njaga adat istiadat masyarakat sing ketagihan daging hiu lan buku sing diiringi kopi enak.

Apa sampeyan mikir babagan gagasan panulis sing mbayar gaji nalika nggawe karyane?


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

6 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Bell Guendelman ngandika

    Keren! Aku seneng karo ide kasebut.

  2.   Carmen M. Jimenez ngandika

    Dheweke menehi stimulus karo gaji kanggo nyipta karya sastra kanthi kualitas tinggi, sing dheweke investasi wektu lan akeh pengabdian, bisa dadi ide sing apik, yen ekonomi negara kasebut bisa larut.

  3.   M Elang Boge ngandika

    Nanging aku ora bakal manggon ing Islandia lan uga mbayar dhewe. Aku seneng srengenge sing paling panas.

    1.    JUAN ARES ngandika

      Pakaryan kaya pekerjaan liyane, nulis kaya Miguel de Cervantes lan banjur negara asal duwe pakaryan, kita kudu, minangka masarakat sing maju, menehi gaji sing padha kanggo kabeh lapangan kerja, saka wong tani, liwat dhokter sing asor, tanpa lali karo petugas pemadam kebakaran, kita kabeh padha, gaji unitary kanggo kabeh, aku penting, nanging sampeyan ora kurang.

  4.   Interrobang ngandika

    Kayane menang hadiah sadurunge

  5.   Cahaya Angle Neida Valanta ngandika

    Aku dadi panulis nanging nganti saiki aku durung bisa nerbitake aku pengin nggawe nanging aku ora ngerti kepiye