Fernando de Rojas: penulis hukum

Ferdinand de Rojas

Fernando de Rojas (c. 1470-1541) dikenal minangka penulis Celestine (1499), klasik universal sastra Spanyol. Nanging, kepenulisane wis ditakokake banget lan kemungkinan karya iki bisa dianggep anonim wis dianggep. Sanajan ana akeh keraguan babagan urip penulis iki lan babagan sapa sing nulis babagan katresnan Calisto lan Melibea, dadi jelas yen Rojas minangka pencipta sejatine. Celestine.

Nanging, wis mokal kanggo ngubungake karya sastra liyane ngluwihi iki. Nilai saka Celestine wis dadi luwih saka cukup kanggo kalebu ahli hukum Fernando de Rojas ing dhaptar panulis paling penting saka sastra Spanyol. Lan ing kene kita pitutur marang kowe luwih akeh babagan penulis iki.

Fernando de Rojas: konteks lan urip

Dhiskusi bab asal Yahudi saka penulis

Fernando de Rojas dianggep asal-usul Yahudi. Hipotesis iki diwenehi kabeneran sing cukup, sanajan ora mung siji. Semono uga, Rojas bakal adoh saka sedulur-sedulur Yahudi sing pungkasan. Lan iku penulis tekan dhuwur saka daya ing layanan umum mokal kanggo wong saka kulawarga bubar diowahi. Banjur kira-kira dheweke bisa dadi wong Yahudi generasi kaping papat.

Ing taun 1492, wong-wong Yahudi diusir saka Spanyol diprentahake dening Raja Katulik. Akeh kulawarga sing dipeksa ngonversi menyang iman Kristen, nanging sanajan dheweke nindakake, sawetara wong sing dituduh dadi Yahudi, utawa dadi crypto-Yahudi, lan nindakake agama Yahudi ing omah-omahé. Dugaan iki uga mbebani kulawarga Fernando de Rojas. Sanajan ana versi liya sing nyebutake yen bapake yaiku hidalgo sing jenenge García González Ponce de Rojas.. Malah ana panjaluk saka kulawarga kanggo mbuktekake kaluhurane.

Akeh wong liya sing dianiaya dening warga Kristen dhewe sing, ing asumsi sethithik, cepet-cepet nyalahake tanggane. Semono uga kulawarga politik Rojas. Amarga nikah karo Leonor Álvarez de Montalbán, sing putri saka wong mualaf sing dituduh nglakoni agama Yahudi, Álvaro de Montalbán. Wong iki nyoba njaluk mantune, ahli hukum sing terkenal, kanggo mbantu dheweke. Nanging Fernando de Rojas bisa nindakake sethithik kanggo maratuwane.

Iki minangka iklim sing dirasakake ing jaman penulis lan, sanajan kita wis weruh dheweke ora asing karo konteks intoleransi agama iki, Fernando de Rojas bisa urip nyaman karo kulawargane dhewe, melu urip umum.

Patung Keadilan

urip penulis

Fernando de Rojas lair ing La Puebla de Montalbán, ing Toledo, antara taun 1465 lan 1470.. Babagan asal-usulé wis akèh rembugan bab iku kulawarga hidalgos utawa ngowahi. Sithik sing dingerteni babagan masa kanak-kanak lan remaja.. Kanggo sinau luwih sethithik babagan latihane, utawa yen komposisi mung karya sing digandhengake karo dheweke malah dadi kagungane, Celestine, kita kudu pindhah menyang maca lan sinau saka dokumen wektu.

Contone, dheweke duwe gelar universitas, mesthine, amarga dheweke dadi pengacara lan nduwe jabatan sing beda-beda kanggo relevansi publik, kayata Walikota Talavera de la Reina (Toledo). ugi, ing teks saka Celestine ana rembugan babagan sarjana Fernando de Rojas, sing saiki bakal dadi gelar sarjana utawa lulusan. Salajengipun ugi dipunpendhet dudutan bilih piyambakipun ngrampungaken pasinaon sesarengan anggenipun ngarang karya menika amargi piyambakipun sampun lulus kira-kira nalika medal. Celestine ing taun 1499. Amarga isi karya sing padha iki, dipercaya dheweke sinau ing Universitas Salamanca. Sawetara wektu mengko dheweke bakal menyang Talavera de la Reina.

Dheweke nikah taun 1512 karo Leonor Álvarez de Montalban. lan sadurunge wis wis manggon ing Talavera de la Reina ing ngendi dheweke bisa ngrasakake pangenalan profesional. Ing kene ana akeh dokumentasi babagan penulis sing makarya minangka pengacara lan walikota ing kutha iki, nindakake tugas-tugas prestise sosial sing gedhe. Kanthi garwane dheweke duwe anak pitu.

Panjenenganipun maintained perpustakaan gedhe, lan karya ing Celestine nduduhake katresnan marang serat lan sastra, ngluwihi kinerja ing hukum. Nanging, iku ora disambung menyang teks utawa penulis liyane, printer utawa bunderan sastra. Iku penasaran carane teks siji wis bisa elevate wong ing sastra Spanyol, wis nulis karya gedhe ing umur enom.

Fernando de Rojas tilar donya ing taun 1541, nandheske ing prajanjiane babagan iman Kristen sing diakoni..

Buku lawas

Sawetara pertimbangan babagan La Celestina

Sebutake pribadine minangka penulis Celestine padha teka utamané saka wong-wong ing saubengé. Ing kasus apa wae, ora ana wong liya sing ngaku nduweni karya kasebut, nanging ora ana jeneng Fernando de Rojas ing sampul edisi pisanan buku iki.

Karya metu ing versi pisanan minangka Komedi Calisto lan Melibea banjur ing liyane kanthi judhul Tragicomedy of Calisto lan Melibea, mbok menawa minangka akibat langsung saka karakter karya, lan ora langsung amarga semangat masyarakat Spanyol. Kajaba iku, teks kasebut ngalami owah-owahan ing struktur lan isi amarga mundhak saka 16 paraga dadi 21. Saperangan edisi kabeh mau dilestarekake lan panemu lan paukuman beda-beda, kalebu. Isih ditakoni apa Fernando de Rojas sing pancen tanggung jawab kabeh modifikasi kasebut; awit ana rembugan anane pengarang loro maneh.

Tembung kasebut batang korek, sing katon ing kamus kanthi definisi ing ngisor iki: "pimp (wanita sing ngatur hubungan katresnan)", asale saka karya iki sing wis mudhun ing sajarah sanajan kabeh misteri sing ana ing sangisore penulis. Iki minangka dolanan ing ayat sing sukses bisa dirasakake wiwit wiwitan kanthi pirang-pirang terjemahan lan diterbitake maneh. menyang Italia, Jerman, Inggris, Prancis, Walanda lan Latin.

Iki minangka crita ultra-realistis lan nyata, nanging ditampa, sing nyebabake kejutan ing wektu kasebut lan motivasi sekuel liyane.. Iki uga dipengaruhi penulis lan karya liyane. Celestine Uga wis akeh adaptasi ing format seni sing beda-beda lan tetep dadi karya universal ing urip lan budaya luwih saka 500 taun sawise diterbitake.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

2 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Luciano dadi luwih ngandika

    Kabodhoan tradisional Spanyol babagan apa-apa-lan-lan-lan-lan-lan-lan-lan-lan-lan-lan-lan-lan-lan-lan-lan-lan-lan-lan-lan-lan-lan-lan-lan-lan-lan-lan-lan-lan-lan-lan-lan-lan-lan-lan-lan-lan-lan-lan-lan-lan-lan-lan-lan-lan-lan-lan-lan-lan-lan-lan-lan-lan-lan-lan-lan-lan-lan-lan-lan-lan-lan-lan-lan-lan-lan-lan-lan-lan-lan, malah protagonis sajarah, kayata penulis La Celestina, padha Yahudi ...

    1.    Belen Martin ngandika

      Ya, bener, Luciano. Tansah mbaleni crita sing padha. Matur nuwun kanggo komentar!