Dina iki kita ngelingi Pablo Neruda

Pablo Neruda

"Aku bisa nulis ayat sing paling sedhih bengi iki". Mula, bisa uga, puisi saka Neruda sing paling misuwur lan paling misuwur. Yaiku puisi nomer XX karyane "20 Puisi Cinta lan Lagu Nekat". Sanajan saiki dakpikirake, bisa uga «Aku seneng yen sampeyan meneng amarga sampeyan ora ana ...». Nanging Neruda ora mung dingerteni kanggo ayat-ayat kasebut, nanging luwih akeh.

Dina iki kita ngelingi Pablo Neruda, amarga kanggo ngelingi salah sawijining pujangga paling apik yen sastra wis nglairake, sampeyan ora kudu ngenteni ulang taun apa wae. Seneng maca artikel iki kaya aku seneng nulis.

Chili lair

Cile lair, mung amarga gaweyane internasional lan jeneng lan jeneng kulawarga misuwur ing saindenging jagad. Dheweke lair tanggal 12 Juli, apa sing dadi masalah taun iki, lan jenenge dudu jeneng sing ditandatangani karya-karya hebat kasebut. Ricardo Eliecer Neftali Reyes Basoalto, iki asline asline.

Pablo tresna marang ChiliDheweke tresna marang negarane kaya dene tresnane ing negarane. Coba deleng karyane "Aku ngakoni yen aku wis urip" o "Dening gisik jagad" kanggo mujudake semangat iki kanggo negara asale.

Dheweke seneng karo wanita, kaya puisi sing apik, nanging sing paling misuwur puisi, mula aku mikir yen sing paling dawa mikir, yaiku Matilde Urrutia, garwane.

Rong data liyane sing luar biasa sing dakkandhakake mung minangka rinci, amarga para pujangga ora mung kudu entuk penghargaan, utawa paling ora, mratelakake panemume aku, dheweke menang penghargaan kasebut Sastra Nobel ing taun 1971 lan nggayuh a Doktor Honoris Causa ing Universitas Oxford.

Pujangga lan pamicara

Sampeyan angel milih siji utawa rong geguritan dening Neruda supaya bisa dadi conto, nanging mesthi luwih angel yen ora kalebu pilihan sing biasane rong geguritane sing paling terkenal, kanggo aku sing paling ayu ...

Kaping pisanan saka cangkeme Neruda dhewe, sing nomer loro dakkandhani, supaya kabeh wong bisa maca nalika ngrasakake lan nyenengake kanthi swarane dhewe kaping pirang-pirang prelu.

 

KULIT XV

Aku seneng sampeyan nalika meneng amarga ora ana,
lan sampeyan ngrungokake Aku saka kadohan, lan swaraku ora ndemek sampeyan.
Katon yen mripatmu wis mabur
lan kayane ambung nutup cangkemmu.

Amarga kabeh prekara kebak karo jiwaku
sampeyan metu saka samubarang, kebak jiwaku.
Kupu-kupu ngimpi, sampeyan katon kaya jiwaku,
lan sampeyan katon kaya tembung melankolis.

Aku seneng sampeyan nalika sepi lan sampeyan kaya adoh.
Lan sampeyan kaya sambat, kupu kupu.
Lan sampeyan ngrungokake Aku saka kadohan, lan swaraku ora tekan sampeyan.
Ngidini kula kanggo nggawe bisu karo nggawe bisu.

Ayo kula uga ngomong karo sampeyan kanthi meneng
bening kaya lampu, gampang kaya dering.
Sampeyan kaya wengi, meneng lan rasi lintang.
Kasepen sampeyan saka lintang, nganti saiki lan gampang.

Aku seneng karo sampeyan nalika meneng amarga ora ana.
Jauh lan nglarani kaya yen sampeyan wis seda.
Tembung banjur, eseme wis cukup.
Lan aku seneng, seneng yen ora bener.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Komentar, ninggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   iacobust ngandika

    Pablo Neruda

    20 puisi tresna lan lagu nekat

    Geguritan 19

    Cah wadon sing peteng lan prigel, srengenge sing ngasilake woh-wohan,
    sing nggulung gandum, sing bengkong ganggang,
    nggawe awak sampeyan seneng, mripatmu sing sumunar
    lan cangkemmu sing duwe eseman banyu.

    Srengenge ireng cemas mbungkus benang sampeyan
    saka ireng ireng, nalika sampeyan ngulurake tangan.
    Sampeyan muter srengenge kaya stream
    lan dheweke ninggalake rong kolam peteng ing mripatmu.

    Bocah wadon sing peteng lan prigel, ora ana sing nyedhaki aku.
    Kabeh babagan sampeyan njupuk aku lunga, kaya awan.
    Sampeyan minangka pemudhi lebah,
    mabuk gelombang, kekuwatan lunjakan.

    Nanging, atiku sing surem nggoleki sampeyan
    lan aku seneng karo awakmu sing ceria, swarane sing alus lan lancip.
    Kupu-kupu brunette sing manis lan mesthi
    kaya kebon gandum lan srengenge, poppy lan banyu.

bool (bener)