Wislawa Szymborska

Wislawa Szymborska

Wislawa Szymborska Fountain: the2banks

Wislawa Szymborska Anjeunna mangrupikeun panyajak anu paling henteu dikenal di dunya, sanaos kanyataanna, dina 1996, anjeunna meunang Hadiah Nobel Sastra. Hanjakalna, urang henteu tiasa percanten deui kana ayana anjeunna, kumargi anjeunna pupus taun 2012, tapi padamelanna teras-terasan tahan waktos sareng pastina anjeun parantos mendakanana dina sababaraha waktos.

tapi, Saha Wislawa Szymborska? Naon anu anjeunna nyerat? Naha anjeun kasohor pisan di nagara anjeun sareng di mancanagara? Tina sadaya éta, sareng seueur deui, anu anjeun badé terang ayeuna.

Saha Wislawa Szymborska

Saha Wislawa Szymborska

Sumber: zendalibros

Wislawa Szymborska sanés leres-leres namina. Ngaran lengkep panyair ieu nyaéta Maria Wislawa Anna Szymborska. Anjeunna lahir di Prowent di 1923 (ayeuna éta anu urang terang salaku Kórnik, di Polandia).

Bapana nyaéta juru jompo pikeun Count Wladyslaw Zamoyski, anu ngagaduhan kota Kórnik, sareng nalika anjeunna pupus sataun payun, anjeunna hartosna yén kulawarga kedah ngalih ka Torun, dimana Wislawa Szymborska ageung.

Anjeunna waspada pisan, dugi ka nalika umur lima taun, nalika diajar di sakola, anjeunna mimiti nyerat sajak. Éta ogé kedah disebatkeun yén sadayana dina kulawargana resep maca, sareng aranjeunna kantos maca sareng ngabantah ngeunaan buku. Di sagigireun éta, anjeunna ngagaduhan "hadiah." Sareng sadaya puisi Wislawa Szymborska ngalangkungan panangan bapakna, sareng upami anjeunna resep, maka anjeunna mikeun koin salaku hadiah, kalayan anu éta anjeunna tiasa mésér naon waé anu dipikahoyongna.

Dina 1931 aranjeunna kedah ngalih deui sareng, sanaos anjeunna daptar di sakola biara di Krakow, anjeunna henteu bérés kuliah di dinya. Dina waktos ieu salah sahiji trauma anu nandaan dirina nyaéta, tanpa diragukeun, pupusna bapakna. Kulawarga henteu ngalih deui, tapi cicing di Krakow dimana, sababaraha taun ka hareup, sareng Perang Dunya Kadua, dina 1940, aranjeunna ngalaman penjajahan Jérman di Polandia.

Kusabab ieu Kutub henteu tiasa sakola di sakola umum. Tapi éta henteu ngeureunkeun Wislawa Szymborska anu mutuskeun pikeun neraskeun diajar sareng ngalaksanakeunana di sakola bawah tanah, di Kastil Wawel. Maka, dina 1941 anjeunna réngsé kuliah di sakola menengah.

Dua taun saatosna, anjeunna mimiti damel di jalan karéta, sahingga nyingkahan diusir ka Jérman pikeun padamelan paksa. Ogé dina waktos ieu anjeunna nyéépkeun waktos sésana ngadamel ilustrasi pikeun buku téks basa Inggris sareng nyerat carita pondok boh sajak.

Akhir Perang Dunya Kadua ngabantosan Wislawa Szymborska daptar di Universitas Jagiellonian di Krakow, dimana anjeunna milih literatur Polandia tapi akhirna ngarobah karir janten sosiologi. Sanaos kitu, anjeunna teu tiasa bérés kuliah, tapi turun di 1948.

Nanging, dina waktos murid anu pondok éta, anjeunna nyebarkeun sababaraha sajak dina koran sareng majalah.

Wislawa Szymborska dina sastra

Wislawa Szymborska dina sastra

Sumber: abc

Puisi Wislawa Szymborska mimiti diterbitkeun nyaéta dina taun 1945, dina suplemén sastra pikeun Dziennik Polski sapopoé. Judulna, kuring milari kecap (Szukam slowa). Sareng éta sanés hartosna debutna, tapi ogé aranjeunna muka panto pantun na dina koran sareng média lokal.

Dina 1948, nalika anjeunna angkat ti universitas kusabab anjeunna henteu tiasa mayar, anjeunna mimiti damel salaku sekretaris majalah pendidikan, khusus pikeun koran anu masihan kasempetan kahijina, Dziennik Polski. Sareng, dina waktos anu sami janten sekretaris, anjeunna ogé janten ilustrator sareng panyair, kumargi anjeunna teras-terasan nyebarkeun puisi.

Nyatana, dina taun 1949, anjeunna parantos ngagaduhan kumpulan sajak kahijina.

Henteu lami saatos, dina '52, anjeunna ngaleupaskeun kumpulan sajak anu sanésna, Dlatego zyjemy (Éta sababna urang hirup), seuseueurna seueur anu pinuh ku idéologi politikna. Sareng dina waktos éta anjeunna janten anggota Partai Buruh Polandia, kalayan perasaan sosialis anu hébat yén anjeunna henteu ngan ukur dina kumpulan sajak, tapi ogé dina anu salajengna, dina 1954, Pytania zadawane sobie (Patarosan ditaros ka dirina sorangan).

Ayeuna, sanaos sosialis, tilu taun ka hareup anjeunna nyebarkeun kumpulan sajak énggal, Walanie do Acan (Nelepon ka Yeti) dimana anjeunna nunjukkeun kuciwa jelas sareng putus sareng idéologi komunis éta, sareng kumaha anjeunna parantos robih dina pipikiranana, teu sugema ku kumaha cara politik sapertos kitu.

Salaku tambahan, anjeunna nunjukkeun kaprihatinan pikeun kamanusaan, khususna Stalinisme, bahkan ngahaturanan sajak pikeun Stalin dimana anjeunna ngabandingkeun anjeunna sareng jalma salju anu nistah (Yeti). Dugi ka waktos éta anjeunna nolak komunisme sareng sosialisme yén anjeunna nolak dua karya anu diterbitkeun na sareng henteu hoyong nguping deui ti aranjeunna.

Buku naon anu ditulisna

Buku naon anu ditulis Wislawa Szymborska

Anjeun kedah émut yén Wislawa Szymborska ngamimitian nyerat ti umur 5 taun. Dicarios yén anjeunna nyéépkeun langkung ti 350 sajak tulisan. Dina buku, anjeunna nyerat langkung ti 15 puisi sareng prosa. Tapi sanaos seueur produktif, urang moal tiasa nyarios yén éta kasohor di dunya, kanyataanna henteu sapertos kitu. Aranjeunna terang anjeunna sakedik di nagarana, tapi henteu di luar éta. Sakumaha anu paling dipikaterang, éta aya dina karya anu sanésna: kritik literatur sareng tarjamahan.

Janten iraha dina 1996 aranjeunna masihan anjeunna Hadiah Nobel pikeun Sastra, Wislawa Szymborska kaget, Boh pikeun dirina boh pikeun jalma-jalma anu henteu kenal ka anjeunna dugi ka waktos éta. Tangtosna, éta sanés hiji-hijina penghargaan anu anjeunna dilélér. Sateuacanna anjeunna parantos ngagaduhan anu sanés, sapertos Hadiah ti Kamentrian Kabudayaan Polandia, dilélér taun 1963; Hadiah Goethe, dina 1991; atanapi Hadiah Herder sareng pangakuan salaku Dokter Hormat Surat ku Adam Mickiewicz University of Poznan, dina 1995.

1996 mangrupikeun taun anu saé pikeun anjeunna, sanés ngan ukur kusabab Hadiah Nobel, tapi ogé kusabab anjeunna dilélér Hadiah PEN Club di Polandia.

Mangtaun-taun saurna, di 2011, anjeunna nampi salah sahiji panghargaan anu pangahirna, Orla Bialego Order (Orde Bodas Eagle), penghormatan pangluhurna anu ditampi di Polandia.

Di Spanyol anjeun tiasa mendakan bagian tina tarjamahanana, sababaraha buku nyaéta:

  • Bentang sareng sisikian keusik.
  • Dua poin.
  • Angka ageung.
  • Bagja cinta jeung sajak séjén.
  • Surat pustaka.
  • Puisi pilihan.

Tungtungna, urang ngantepkeun anjeun salah sahiji sajak Wislawa Szymborska.

Bewara Ku Kecap

SAHA saha anu terang dimana ayana

karep (fantasi jiwa),

"Hayu anjeunna ngingetkeun!" , Hayu anjeunna ngingetkeun!

Hayu atuh nyanyi éta pisan

sareng jogét sapertos abdi kaleungitan akal

gumbira handapeun willow anu lemah

Lami-lami dina ambekan muragkeun cimata.

Abdi ngajar cicingeun

dina sadaya bahasa

kalayan cara ngémutan

langit berbintang,

rahang tina sinantropus,

plankton,

kepingan salju.

Abdi MULIHkeun cinta.

Perhatosan! Nawar!

Dina jukut jaman harita,

iraha, dimandian panonpoé nepi ka beuheung,

anjeun ngagolér bari ngagidig angin

(master tarian rambut anjeun).

Nawarkeun ka "Impian".

Jalma dipikahoyong

ceurik

ka sepuh anu di panti jompo

maot. Ngawula ka diri sorangan

maju tanpa rujukan

euweuh pamundut tinulis.

Kertas bakal musnah

tanpa pangakuan kuitansi.

KANGGO JANJI SALAMI

—Naon anjeunna nipu anjeun ku warna

dunya anu pangeusina, ku kaributan na,

ku gandeng tina jandéla, sareng anjing

tukang tembok-

yén anjeun moal pernah nyalira

dina kasurupan, jempé sareng napas.

Abdi henteu tiasa ngajawab.

Peuting, randa beurang.

Citakan: trad. Elzbieta Bortkiewicz


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   Noel perez cenahna

    Kuring salah sahiji anu mendakan éta telat sareng henteu lirén janten salah sahiji penyair karesep kuring. Seueur puisi anu matak pikasieuneun kuring, tapi anu pangpayunna anu ngageleger kuring pasti aya Angka Pi.