Simbolologi sareng psikoanalisis dina Poe's The Fall of the House of Usher

Ragragna Bumi Usher mangrupikeun salah sahiji karya anu paling dikenal di Edgar Allan Poe sareng unggal-unggal ayeuna kuring kedah deui ka penguasa teror Boston. Dina tulisan ieu kuring ngomean bagian tina anu sanésna padamelan paguron luhur yén dina dintenna mah kuring kedah damel. Waktos Ieu mangrupikeun petikan tina langkung lami deui simbologi sareng karangan psikoanalisis tina padamelan. Hiji deui rasa panasaran sareng kontribusi alit pikeun sosok Poe anu hébat.

Sinopsis

Dina jalma kahiji, narator nyaritakeun kunjunganna ka babaturan budak, Roderick nganteur, boga agam sahenteuna anéh. Lalaki ieu gering sareng ngawartosan anjeun badé ngadorong anjeunna. Anjeunna cicing sareng adi na Lady madeline, anu ogé gering pisan sareng anjeunna ngaraos sedih pisan.

Narator ngalangkungan hiji mangsa sareng réréncangan na ngabaktikeun diri pikeun nyarios, maca sareng ngupingkeun musik. Tapi hiji dinten Lady Madeline maot, Atanapi, sahenteuna, sigana. Aranjeunna bakal ngantepkeunna dina peti, di kamar di handapeun bumi.

Ti dinya Roderick Usher laun bakal kaleungitan sirah sareng janten panyawat beuki parah dugi ka hiji wengi ribut anjeunna mimiti kesel pisan noises sakumna bumi. Pikeun ngayakinkeun anjeunna, narator mimiti maca buku dugi ka anjeunna ogé nguping aya sora-sora éta, sapertos ngais sareng nangis. Roderick Usher, parantos teu waras, sadar yén éta aranjeunna parantos ngubur anjeunna hirup-hirup Sareng nalika éta Lady Madeline nembongan aranjeunna, kanyataan anu nyepetkeun pupusna lanceukna. Sateuacan éta sareng runtuhna imah anu bakal datang narator kabur ninggalkeun balik teh ruruntuhan tilelep kana danau daérah sakitarna.

DPR Usher

Perlu ditekenkeun teh peran dasar imah, kumargi pangaruhna kana tokoh sareng sabalikna anu pasti. Ogé anu kakuatan négatip anu ngadasarkeun pangaruh éta sareng anu nyababkeun maotna dua tokoh protagonis sareng karuksakan gedong. Gaya éta gancang dipanggihan dina awal carita nalika narator ngajelaskeun kadatangan na sareng perasaan sedih sareng sedih anu ngahasilkeun visi imah hébat.

Tangtosna, dina kesan anu munggaran ieu, maot diprediksi sabab nalika anjeun ningali bumi sareng lingkunganana, sapertos danau sareng tangkal garing, anjeun ngan ukur tiasa nyandak hal anu aya dina tungtung panolakanana kana waktos, sapertos anu nyicingan na, anu terakhir dua Usher. Nya éta Lady Madeline, dikubur hirup sateuacan waktosna, anu nyababkeun karuksakan bumi, sateuacan waktosna ogé, sareng pupusna lanceukna, tilelepkeun sadayana kana danau, sapertos carita na réngsé.

Nanging, anu leres-leres ngonpigurasikeun elemen ieu, saloba karakter salaku kaayaan sareng lingkungan, nyaéta a manjangan kaayaan pikiran, tina pikiran Poe. Ieu tiasa ditingali dina simbologi sababaraha diantarana, contona, dina imah. Imah anu kusabab karakter perumahan na ngaidéntifikasi kalayan awak manusa sareng pamikiran.

Ku cara kieu, adul hartosna éta jalan, topéng anu sahandapeunna nyaéta kapribadian manusa. Bédana lantai bisa jadi simbol tina nangtung sareng rohangan. nu siling jeung lantai pangluhurna bakal saluyu jeung sirah sareng pamikiran, nyaéta, kana fungsi sadar sareng ngarahkeun. Sabalikna, éta basement atanapi kolong bakal nunjukkeun el teu sadar sareng naluri. La tangga bakal jadi sarana ngahijikeun rupa-rupa pesawat jiwa sareng hartos dasarna gumantung kana naha éta ditingali ka arah naék atanapi turun.

Anu jelas nyaéta aya kasaruaan antara imah sareng awak manusa, khususna dina bukaan. Bukti ieu nyaéta kecap tina narator nalika anjeunna nangtung di payuneun agam Usher, ngajelaskeun jandéla poék anu anjeunna ningali 'siga panon hideung dina rupa kosong".

Hal anu sami kajadian sareng situ atanapi ruruntuhan. Danau tiasa nganyatakeun anu disumputkeun sareng misterius. Salian ti éta permukaan cai na tiasa ngalambangkeun a kaca, gambaran kanyataan, kanyataan anu murag kana cai anu sami sareng ngan ukur reruntuhan. Éta ogé tiasa hartosna éta parasaan atanapi pangalaman hirup anu teu aya deui hubungan anu penting tapi anu terus aya sanaos teu ngagaduhan kagunaan atanapi fungsi dina hal hirup atanapi mikir.

Baraya Usher

Patali sareng tokoh sareng posisi anu nyerat salaku narator, ieu henteu ngahalangan nangtang dina carita atanapi dina nasib protagonis. Sigana Poe parantos héd sababaraha kompleksitas pribadina embodying eta atanapi, rada ngagambarkeun éta, dina Roderick sareng Madeline, khususna di tukang.

Éta parantos sacara harfiah dibuka sareng bagian sanésna parantos ditingalkeun, salaku panitén. Kasakit Roderick sareng pikun nyaéta Poe éta, hatur nuhun ka anjeunna atanapi ngalangkungan panonna, aranjeunna tiasa ka luar, ngabébaskeun diri sareng lirén janten pangarang pikeun pangarang.

Lady Madeline bakal ngagambarkeun kalemahan sumangetna. Éta ogé bakal janten sosok indungna anu nembongan sareng ngaleungit ngalangkungan koridor bumi, tina pipikiran Poe, dina usaha hirup deui tanpa hasil. Sadaya parobihan wirahma carita bakal tumiba ka Lady Madeline atanapi milarian indung anu leungit.

Poe psikoanis

Tapi aya ogé anu usaha kabur, kasalametan tina karuksakan sareng maot sakumaha narator nunjukkeun dina tungtungna. Sareng éta bagian anu logis, nalar sareng museurkeun anu anjeunna titénan ti luar sigana nolak takdir anu mana anjeunna nuju kanyataanna. Ieu ngabuktikeun garis sempit anu misahkeun waras tina kagilaan dina kahirupan Poe sareng anu tungtungna na dihapus ku kecanduan alkohol.

Éta ogé tiasa nyarios yén Poe mangrupikeun salah sahiji anu mimiti anu nyobian panyilidikan metodologis tina pikiran teu sadar. Imah Usher ieu, kalayan kamar na anu poék, bentang anu rumit atanapi anu retak di tengah-tengah fasad na, parantos dianggap modél pra-Freudian tina pikiran teu sadar éta.

Nalika di jaman ayeuna teh metode psikoanalitik kana padamelan Poe, aranjeunna hoyong mendakan panurunan kualitas literatur carita na. Tapi dina waktos anu sami, kritik anu teras-terasan diajar karyana ogé tetep nganggap anjeunna a panaratas éstétika, panalungtik pikiran manusa sareng teknisi sastra.

Bisi naon anu dibuktikeun nyaéta caritaan maranéhna tetep dina ingetan salaku conto milarian misteri sareng ekspektasi teror anu dilakukeun ku manusa.

Bagian tina pustaka anu digunakeun harita:

  • E. Cirlot, Simbol Kamus, Buruh, Barcelona, ​​1988.
  • The Norton Antology of American Literature, New York, 1989.
  • The Un Know Poe, antologi tulisan buronan ku EA Poe, Buku Lampu Kota, San Fransisco, 1980.

Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

4 koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   Antonella cenahna

    Halo, kuring kedah ngalaksanakeun padamelan ieu sareng aya dua patarosan anu kuring teu tiasa ngajawab. Ieu nyaéta: Naon anu Usher hoyong sobatna ningali? Sareng kuring kedah ngaidentipikasi elemen romantis anu menerkeun aranjeunna kalayan tanda petik tekstual ... Abdi leres-leres ngahargaan upami anjeun tiasa nulungan kuring!

  2.   Maria Florence cenahna

    sasih saé pisan disayogikeun ngadamel monograf

  3.   Lucia Sánchez cenahna

    Dupi anjeun ngawartosan ka kami, kumaha pikir Usher ngeunaan bumi anjeunna cicing?

  4.   Maria Teresa cenahna

    Kumaha mungkin sanajan dina artikel pedagogis ngeunaan literatur urang kedah ningali kurangna nyebarna "kirang" némbongan, tibatan anu bener "sahenteuna"? Kieu carana disebatkeun nalika ngandung hartos "sahenteuna", "sahenteuna", "sahenteuna", sahenteuna "..." The kirang "ngagaduhan hartos sareng panggunaan anu bénten pisan:" The old I am , kirang kuring tiasa nahan pelanggaran "; "Beuki jauh, beuki kudu balik."

bool (leres)