Rose Chacel. Ulang taun pupusna. pilihan sajak

Rose Chacel anjeunna pupus dina dinten sapertos dinten ayeuna taun 1994 di Madrid. Karyana dipiguraan dina Sastra Spanyol di pengasingan sanggeus Perang Sipil. Dilahirkeun di Valladolid, ieu ampir kanyahoan salila sababaraha taun sarta pangakuan datang ka dirina geus di umur heubeul pinuh. Di antara karya prosa nya éta Icada, Nevada, Diada, novel saméméh waktu, karangan kawas Pangakuan, hiji otobiografi Ti surup panonpoe atawa trilogi diwangun ku Kaajaiban lingkungan, Akropolis y Élmu Pengetahuan Alam. Kalayan sababaraha panghargaan sapertos Spanish Letters Award taun 1987, gelar dokter sabab kahormatan atanapi ku Universitas Valladolid taun 1989 ka Medali Emas pikeun Merit dina Seni Rupa, anjeunna ogé nyerat puisi. Ti dinya indit ieu sajak anu dipilih minangka cinderamata.

Rosa Chacel - Puisi Dipilih

Pelaut

Éta anu hirup di dunya lahir:
entong nuturkeun aranjeunna ku panon anjeun,
teuteup anjeun anu hégar, dipupuk ku kategasan,
ragrag dina sampéanna siga anu teu daya teu upaya nangis.

Aranjeunna jalma anu hirup dina cairan,
ngan ukur ngupingkeun haté indung anu ngagugulung aranjeunna,
pulsa tenang atanapi badai
sapertos misteri atanapi lagu lingkungan anu pikaresepeun.

Apollo

Nyicingan portals lega
dimana laurel kalangkang nyumput kacapi lancah,
dimana papan akademik,
dimana dada sareng konci bisu,
dimana kertas murag
nutupan bubuk ku buludru rapuh.

tiiseun didikte ku leungeun anjeun,
garis antara biwir anjeun tetep,
irung pangluhurna anjeun ngaluarkeun napas
ibarat angin ngahiliwir di sawah,
ku lamping kembar ngalir ngaliwatan lebak dada anjeun,
sarta sabudeureun ankles Anjeun spasi
pucat siga subuh!

Salamina, salamina alam semesta dina gambar anjeun!
Kalayan dahi anjeun dina jangkungna plinth anjeun,
Datang tina aritmatika kosong sapertos cloisters,
tina langit tertindas sapertos kembang di antara halaman,
langgeng! ceuk kuring, sarta ti harita,
langgeng! ngomong.

Kuring nyium sora kuring, anu nyatakeun amanat anjeun,
Abdi ngantunkeun sareng angkat ka anjeun, sapertos japati
patuh dina hiberna,
bébas dina kandang hukum Anjeun.

Sidik tina norma anjeun, dina basalt
tina polos abdi poék,
petikan panah anjeun salamina!
Sarta nepi ka ahir kareueus anjeun.
Ngeunaan kuring, ngan langgeng
mandat anjeun cahaya, Kaleresan jeung Bentuk.

Dina korsét tina jero awak anu haneut ...

Dina korsét tina entrails haneut
bobo béntang, kembang markisa atanapi ros,
sareng aya Esther anu suci, anu misterius
Cleopatra jeung saratus Ratu aneh lianna

kalawan gestures galak jeung trik unspeakable
Aranjeunna sayang diantara rustling Ivy.
Aya kulub ruby ​​​​nu teu istirahat,
metik kacapi lancah melica.

Aya dina chalice tina peuting poék
mutiara nya tuang nightingale poék.
Aya singa satia poé rests.

Dina aman wijen disumputkeun Anjeun
ngajaga keran lamunan
ti cinyusu ngagolak seuneu murni.

Ratu Artemis

Linggih, sapertos dunya, ku beurat anjeun sorangan,
karapihan lamping dina rok anjeun manteng,
tiiseun sareng kalangkang guha laut
gigireun suku bobo anjeun.
Ka kamar jero naon bulu soca anjeun masihan
sabab naék beuratna sapertos langsir, lalaunan
sapertos selendang panganten atanapi baju panguburan ...
naon ari anu tetep disumputkeun tina waktos?
Dimana jalan anu biwir anjeun mendakan,
kana jurang karnal tikoro anjeun turun,
Naon kasur abadi anu dimimitian dina sungut anjeun?

Anggur lebu alkoholna pait ngaluarkeun napas
bari gelasna ditingalkeun, kalayan lirénna, napas.
Dua uap naekeun seungitna rahasia,
aranjeunna diperhatoskeun sareng diukur sateuacan bingung.
Kusabab cinta longs kuburan na dina daging;
hoyong bobo maotna dina panas, tanpa hilap,
ka lullaby ulet yén getih murmurs
bari kalanggengan ngéléhkeun dina kahirupan, insomniac.

Musik poék, ngageter

Musik gelap, ngageter
perang salib kilat sareng trills,
tina napas jahat, ketuhanan,
tina bakung hideung hideung ebúrnea naék.

Halaman anu beku, éta henteu wani
salin rupa nasib anu teu tiasa disébutkeun.
Cangreud tiiseun soré
sareng mamang dina orbit cucuk na.

Kuring terang éta disebut cinta. Abdi henteu hilap,
atawa, legion seraphic éta,
aranjeunna ngahurungkeun halaman sajarah.

Anyarkeun lawon anjeun dina laurel emas,
bari ngadangu hate ngahégak,
sareng inuman satia nektar kana ingetan anjeun.

Anu disalahkeun

Kasalahan naek dina peuting,
gelap nyaangan dirina,
senja nyaéta subuh maranéhanana ...

Anjeun mimiti ngadéngé kalangkang ti jauh
lamun langit cerah sanajan luhureun tangkal
kawas pampa biru-héjo, utuh,
jeung tiiseun ngarambat
labyrinths sepi tina arrayanes.

Saré bakal datang: waspada nyaéta insomnia.
Sateuacan curtain poék ragrag,
ngagorowok sahenteuna, lalaki,
ibarat merak metalik nu ngagelenyu
dicabak dina dahan araucaria.
Ngagorowok ku sababaraha sora,
karunya diantara tangkal anggur,
diantara Ivy jeung climbing ros.

Néangan panyumputan dina wisteria
kalawan sparrows jeung thrushes
sabab ombak peuting maju
sareng henteuna cahayana,
jeung host implacable na
tina léngkah lemes, bahaya ...


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.