Poé Puisi Internasional. 6 sajak pikeun ngagungkeun.

Fotografi: Agrelo Beach. Bueu. Ría de Pontevedra. (c) Mariola Díaz-Cano.

Dinten ieu, 21 Maret, éta Poé Puisi Internasional. Naon waktos anu langkung saé pikeun ngagungkeunana sareng cinyusu nembé dileupaskeun, sanaos masih tiis. Jalma anu langkung prosais sareng prosaik ogé ngagaduhan haté anu puitis sakedik anu urang udarkeun ti jaman ka jaman atanapi kedah diteunggeulan. Janten kuring parantos ngoyagkeun sakedik sareng milih ieu 6 sajak diantara seueur teuing anu aya sareng cabut tina kuring.

putera klasik sareng ti sagala rupa jaman. Tina tanah air urang anu teu tiasa rusak Quevedo, Garcilaso, Gutierre de Cetina y Rosalia de Castro. Sareng ti Inggris Rudyard Kipling sareng Robert Burns. Pasti anjeun terang aranjeunna, tapi aranjeunna tiasa dibaca tanpa istirahat. Janten leres, muga-muga urang pernah kakurangan puisi.

Tiasa nutup panon kuring

Tutup panon kuring anu terakhir
kalangkang, yén poé bodas bakal nyandak kuring;
sareng tiasa ngaluarkeun jiwa kuring ieu
sajam, ka karepna sajongjonan sumanget na:
tapi sanés bagian sanés di basisir
bakal ninggalkeun mémori, dimana éta kaduruk;
ngojay terang seuneu kuring cai tiis,
Sareng kaleungitan hormat pikeun hukum parah.
Alma, ka saha déwa panjara,
urat, naon anu pikaseurieun ku seuneu anu parantos aranjeunna pasihkeun,
marrows, anu parantos ngaduruk kalayan mulya;
aranjeunna bakal ninggalkeun awak anjeun, sanés perawatan anjeun;
Aranjeunna bakal lebu, tapi bakal asup akal;
lebu aranjeunna bakal janten, beuki lebu cinta.
  • Garcilaso de la Vega

Sonét V

Sikep anjeun ditulis dina jiwa kuring,
sareng kumaha kuring hoyong nyerat ngeunaan anjeun;
anjeun nyeratna nyalira, kuring maca
nyalira, éta bahkan anjeun ogé kuring ngajaga diri dina ieu.

Dina ieu Kami sareng bakal salawasna;
yén sanaos henteu cocog sareng kuring kumaha kuring ningali di anjeun,
Sigana mah saé pisan anu kuring henteu ngartos
parantos nyandak iman pikeun anggaran.

Abdi henteu dilahirkeun kajabi bogoh ka anjeun;
jiwa kuring parantos motong anjeun kana ukuranana;
kaluar tina kabiasaan jiwa sorangan Abdi bogoh ka anjeun.

Nalika kuring gaduh kuring ngaku Abdi ngahutang ka anjeun;
Kuring lahir pikeun anjeun, pikeun anjeun kuring gaduh kahirupan,
pikeun anjeun kuring kedah maot, sareng pikeun anjeun kuring maot.

  • Gutierre de Cetina

Soca bening, tenang (Madrigal)

Soca bening, tenang
upami anjeun dipuji kalayan tampilan anu manis,
Naha, upami ningali ka kuring, naha katingali ambek?
Upami langkung alim,
anjeun sigana langkung saé pikeun jalma anu ningali anjeun,
tong ningali ka kuring ku ambek,
sabab anjeun siga henteu kirang geulis.
Duh, siksa ngamuk!
Soca bening, tenang
kumargi anjeun neuteup ka kuring cara kitu, tingali sahenteuna kuring.

  • Rosalia de Castro

Aranjeunna nyarios yén pepelakan henteu nyarios, atanapi cai mancur, atanapi manuk

Aranjeunna nyarios yén pepelakan henteu nyarios, atanapi cai mancur, atanapi manuk,
Sanés anjeunna gelombang kalayan rumor na, atanapi ku caangna béntang,
Aranjeunna nyarios, tapi éta henteu leres, sabab sok nalika kuring lulus,
Pikeun kuring aranjeunna gumujeng sareng ngagorowok:
—Ada awéwé gélo ngalamun
Kalayan cinyusu langgeng tina kahirupan sareng lapangan,
Sareng gancang, cekap, rambut anjeun bakal kulawu,
Sareng anjeunna ningali, ngageter, tiis, éta ibun nutupan jujukutan.

"Aya kulawu dina sirah kuring, aya ibun dina jukut,
Tapi kuring tetep ngalamun, miskin, sleepwalker henteu tiasa diubaran,
Kalayan cinyusu langgeng tina kahirupan anu pareum
Sareng freshness perennial sawah sareng jiwa,
Sanaos aya anu garing sareng anu sanésna diduruk.

Bentang sareng cai mancur sareng kembang, tong gumujeng ngeunaan impian kuring,
Tanpa aranjeunna, kumaha carana ngagumkeun anjeun atanapi kumaha hirup tanpa aranjeunna?

  • Rudyard Kipling

Leres…

Upami anjeun tiasa ngajaga sirah nalika sagalana di sakuriling anjeun
kaleungitan anjeun sareng aranjeunna nyalahkeun anjeun pikeun éta;
Upami anjeun tiasa percanten ka diri sorangan nalika sadayana jalma ragu,
tapi anjeun ogé ngaku mamangna;
Upami anjeun tiasa ngantosan tanpa bosen ngantosan,
atanapi, ditipu, entong mayar ku bohong,
atawa, keur dibenci, henteu masihan jalan pikeun hate,
sareng sanaos henteu saé teuing, atanapi nyarios teu bijak teuing;

Upami anjeun tiasa ngimpikeun-sareng henteu ngajantenkeun impian janten guru anjeun;
Upami anjeun tiasa mikir-sareng henteu ngajantenkeun tujuan anjeun tujuanana;
Upami anjeun tiasa pendak sareng kajayaan
Sareng ngarawat dua impostor éta sami pisan
Upami anjeun tega ngadangukeun bebeneran anu parantos anjeun carioskeun
dipintal ku jalma jahat pikeun nyieun bubu jelema bodo,
Atanapi ningali rusakna hal-hal anu parantos anjeun pasih dina kahirupan anjeun
sareng ngabengkokkeun sareng ngawangun deui aranjeunna ku pakakas anu usang;

Upami anjeun tiasa ngahasilkeun seueur kameunangan
sareng résiko kana serangan kasempetan,
jeung éléh, tur mimitian ti mimiti
sareng henteu kantos nyarios sakedik ngeunaan karugian anjeun;
Upami anjeun tiasa nyaring haté sareng saraf sareng tendon anjeun
maén giliran anjeun lami saatos aranjeunna nyéépkeun
sareng teras ngajaga anjeun nalika teu aya anu nyésa dina anjeun
kajaba Wasiat anu nyarios ka aranjeunna: "Nolak!"

Upami anjeun tiasa ngobrol sareng ramé sareng ngajaga kahadéan anjeun
atanapi leumpang sareng raja sareng henteu kaleungitan akal;
Upami musuh atanapi réréncangan anu dipikacinta tiasa nganyenyeri anjeun;
Upami aranjeunna sadayana ngandelkeun anjeun, tapi moal aya teuing;
Upami anjeun tiasa ngeusian menit anu henteu hilap
kalayan perjalanan genep puluh detik berharga.
Hormat Bumi sareng sadayana anu aya,
sareng - naon deui - anjeun bakal janten Lalaki, putra abdi!

  • Robert Burns

Pikeun jaman baheula (Auld Lang Syne)

Kuduna babaturan lami kapopohokeun
sareng henteu pernah émut aranjeunna?
Kuduna babaturan lami kapopohokeun
sareng jaman baheula?

Pikeun jaman baheula sobat kuring
pikeun jaman baheula:
urang bakal ngagaduhan sagelas sosobatan
keur jaman baheula.

Kami duaan parantos lumpat ka lamping
sareng metik kembang aster anu éndah,
tapi urang parantos salah pisan ku suku anu nyeri
ti saprak jaman baheula.

Pikeun jaman baheula sobat kuring
pikeun jaman baheula:
urang bakal ngagaduhan sagelas sosobatan
keur jaman baheula.

Urang duaan parantos ngirangan aliran
ti beurang dugi ka tuang,
tapi laut lega parantos ngageleger diantara urang
ti saprak jaman baheula.

Pikeun jaman baheula sobat kuring
pikeun jaman baheula:
urang bakal ngagaduhan sagelas sosobatan
keur jaman baheula.

Sareng ieu aya leungeun, sobat satia kuring,
sareng pasihan kami salah sahiji panangan anjeun,
sareng hayu urang nginum bir anu raoseun
keur jaman baheula!

Pikeun jaman baheula babaturan kuring
pikeun jaman baheula:
urang bakal ngagaduhan sagelas sosobatan
keur jaman baheula.

Sareng pastina anjeun bakal mayar inuman anjeun.
Sareng kuring yakin kuring bakal mayar milik kuring ...
Sareng, sanaos ... urang bakal ngagaduhan inuman anu teu satia
keur jaman baheula!


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.