Kumaha cara nulis sajak

Kumaha cara nulis sajak

Nulis puisi henteu gampang. Aya anu langkung gampang, sareng anu mendakan rada rumit pikeun ngajantenkeunana sampurna. Tapi upami anjeun hoyong diajar kumaha cara nulis sajak, aya tip anu tangtu anu tiasa kami masihan anjeun anu bakal ngabantosan anjeun pikeun mastikeun yén éta henteu masalah.

Naha anjeun hoyong terang naon konci pikeun nulis sajak? Kumaha cara nulis sajak cinta, nostalgia atanapi implengan? Maka tong ragu, di handap ieu kami nunjukkeun anjeun sadayana anu anjeun kedah terang.

Tulis sajak, naon anu anjeun kedah terang sateuacan ngalaksanakeunana?

Tulis sajak, naon anu anjeun kedah terang sateuacan ngalaksanakeunana?

Sateuacan ngamimitian nyerat sajak, aya sababaraha konsep dasar anu anjeun moal tiasa tinggaleun, sabab sabalikna éta inti tina sajak. Salah sahiji konsép éta aya hubunganana sareng unsur-unsur sajak. Naha anjeun terang naon ngadamelna?

nu sajak diwangun ku tilu unsur penting:

  • Ayat, anu masing-masing garis anu ngagaduhan sajak.
  • Stanza, anu saleresna mangrupikeun sapasang ayat anu tiasa dibaca sakaligus sareng katingalina sapertos paragraf.
  • Sajak, anu mana ayat-ayatna kabeneran. Ayeuna, dina sajak anjeun tiasa mendakan asonansi, nalika ngan vokalna saluyu; konsonan, nalika vokal sareng konsonan padu; sareng ayat gratis, nalika anjeun henteu ngiringan ayat naon (ieu anu paling ayeuna). Conto tiasa "Sanaos monyét dangdan nganggo sutra / imut". Sakumaha anjeun tiasa tingali, tungtung ayat sami dina masing-masing, sareng anu disebat rima konsonan. Di sisi anu sanésna, upami urang nyebatkeun «Nalika tengah wengi sumping / sareng Si Anak nangis, / saratus sato galak hudang / sareng kandangna hirup ... , ngarénghap / siga leuweung digoyang. Upami anjeun perhatoskeun, sajak karya Gabriela Mistral (Romance of the stable of Betlehema) ieu masihan kami assonance Child, hirup sareng oyag; kakara aranjeunna hudang sareng langkung caket. Éta ditungtungan ku vokal, tapi henteu nganggo konsonan.

Unsur séjén anu kedah diperhatoskeun

Konsep dasar anu séjén cara nulis sajak nyaéta métrik. Ieu mangrupikeun jumlah suku kata dina hiji ayat sareng penting pisan sabab tiap ayat kedah ngagaduhan sajumlah suku kata anu aya hubunganana sareng kecap tukang. Upami kecap éta nyaéta:

  • Akut: hiji deui suku kata.
  • Llana: cicing dimana anjeun gaduh.
  • Esdrújula: hiji suku kata dikurangan.

Tangtosna, maka aranjeunna tiasa dipasihkeun lisénsi puitis sapertos sinalepha, sinergi, hiatus, jst. éta bakal ngarobih méter tina hiji ayat atanapi sajak sadayana.

Tungtungna, anjeun ogé kedah tumut kana strukturna. Nyaéta, kumaha rumpaka anu béda-béda bakal sajak sareng diwangun. Kudu disebatkeun aya sababaraha jinis, sareng masing-masing tiasa ngaraos langkung raoseun ku hiji atanapi anu sanés.

Tips pikeun nulis sajak

Tips pikeun nulis sajak

Nalika nyanghareupan halaman kosong, anjeun kedah jelas pisan ngeunaan cara nyerat sajak, sareng éta ngalangkungan hal-hal ieu:

Terang naon anu anjeun badé nyerat sajak

Nulis pantun cinta henteu sami sareng pantun hate. Atanapi henteu sami nyerat sajak réalistis tibatan pantun lamunan, atanapi anu gaduh téma khusus. Sateuacan ngaluncurkeun diri, anjeun kedah terang naon anu badé nyerat, sabab nempatkeun sababaraha kalimat anu sajak tanpa ado salajengna dilakukeun ku saha waé, tapi éta sajak sareng nyaritakeun hal anu parantos langkung rumit.

Ngawasa basa liris

Puisi sanés novel anu anjeun tiasa ngagedekeun anu anjeun pikahoyong, ogé sanés carita pondok dimana anjeun nyarioskeun carita kalayan jumlah kecap anu kawates. Dina sajak anjeun kedah ngajantenkeun kecap sorangan éndah, henteu ngan kusabab kecap, tapi ogé kusabab wirahma, sora ...

Janten jelas ngeunaan pesen sareng tujuan anu anjeun milari

Penting, salian ti terang naon anu kedah ditulis, anjeun ogé kedah émut naon anu anjeun hoyong tepikeun, naon tujuan pikeun nulis sajak éta, atanapi naon anu anjeun pikahoyong ku anu maca nalika maca ka anjeun.

Anggo métafora upami anjeun meryogikeunana

Metafora nyaéta a unsur karakteristik puisi, sareng aranjeunna ngawula pikeun ngageulisan basa. Ayeuna, angkat tina anu parantos dipikaterang sareng sing saha waé anu ngadamel sareng nyiptakeun anjeun nyalira. Teu kunanaon dumasar kana diri anjeun, tapi "mutiara embun" atanapi "nahan hawa nafsu" parantos seueur dianggo, janten aranjeunna henteu bakal pikaresepeun pikeun pemirsa anjeun.

Kontrol sadaya aspek sajak

buku pantun

Kami nyarios sacara khusus ngeunaan sajak, méter, jumlah pantun, struktur ... Sateuacan anjeun turun, tangtoskeun kumaha anjeun hoyong pantun supaya tiasa nangkél éta. Ku kituna, anjeun tiasa masihan langkung nekenkeun kana bagian, atanapi nyarioskeun naon anu anjeun pikahoyong dina sajak siga anu aya awal, tengah sareng akhir.

Ati-ati tina tanda baca

Anu anjeun nyerat sajak henteu hartosna yén tanda baca teu kedah dihormat. Sanaos aya langkung kalenturan, kaleresan anjeun ogé kedah nganggo éta, khususna pikeun masihan jeda antara ayat sareng bait.

Upami teu kitu anjeun tiasa mendakan yén pesen anjeun panjang pisan anu maca bahkan henteu émut kumaha mimitina, atanapi yén anjeunna lirén ngarénghap sareng neukteuk hartos keseluruhan sajak.

Sakali anjeun bérés, maca sajak

Éta cara anu paling gampang pikeun tingali naha sajak leres "ngagaduhan kahirupan." Naon éta? Nya, éta ngeunaan terang naha éta sora, upami éta wirahma, intonasi, hartosna sareng upami éta leres-leres ngajantenkeun anjeun nimbulkeun hiji hal. Upami nalika maca éta sigana henteu gaduh kahirupan atanapi nyepeng, entong pundung teras dicobian deui.

Anu penting sareng naon anu anjeun kedah nyobian nyaéta nyaritakeun sababaraha baris naon anu anjeun pikahoyong, sareng unggal kecap ngandung seueur perasaan anu ngajadikeun sakabeh "puitis".

Puisi diajar

Naséhat anu terakhir anu urang pasihkeun nyaéta diajar sagala hal anu aya hubunganana sareng jinis sastra puisi. Hiji-hijina cara pikeun langkung saé dina sajak anjeun sareng janten sarjana subjek nyaéta ku diajar ngeunaan éta. Kusabab kitu, henteu cekap pikeun maca sajak sareng ningali kumaha pangarang anu sanés sareng ayeuna ngadamel puisi, tapi anjeun kedah terang naon dasarna, sajarah sareng transformasi anu parantos dilakukeun pikeun mendakan jalan anjeun nyalira.

Naha anjeun wani ayeuna nyerat sajak?


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.