Karya ku Garcilaso de la Vega

Quote ku Garcilaso de la Vega

Quote ku Garcilaso de la Vega

Karya Garcilaso de la Vega dianggap penting dina wangun ekspresif puisi Renaissance dina basa Spanyol. Malah, pujangga Toledo diakuan minangka salah sahiji panaratas puisi dina mangsa nu disebut Spanyol Golden Age. Sanajan kitu, anjeunna pernah nempo salah sahiji kreasi ditulis na diterbitkeun dina hirupna.

Ieu sobat hébat na Juan Boscán (1487 - 1542) anu nyusun karya puisi Garcilaso sarta medalkeunana (post-mortem) babarengan jeung sababaraha sajakna dina taun 1543. Saterusna, dina taun 1569, saurang panyitak ti Salamanca medalkeun karya komposer ti Toledo sacara individual. Engké dina abad nu sarua, sajak séjén — can diterbitkeun dina waktu éta — kaasup dina katalog sahiji pujangga Spanyol dipikawanoh kiwari.

Karya Garcilaso de la Vega

Publikasi munggaran sajakna

Dijieun antara 1526 sareng 1535, Karya saeutik dilestarikan nepi ka tanggal ku Garcilaso mucunghul pikeun kahiji kalina dina Karya Boscán sareng sababaraha Garcilaso de la Vega (1543). Sanajan kitu, sababaraha sejarawan ngaku yen anjeunna meureun nulis lirik tradisional jeung jadi pujangga well-dipikawanoh diantara pangadilan Castilian salila nonoman-Na.

Dina naon waé, Juan Boscán mangrupikeun konci pikeun adaptasi ayat hendecasyllable (miring) kana komposisi métrik Castilian ku Garcilaso.. Anu terakhir sacara saé nyaluyukeun struktur idiomatik Castilian kana aksentuasi Italia. Dina cara nu sarua, anjeunna diasupkeun eusi puitis neoplatonic has tina puisi Tana tina Renaissance.

Inspirasi jeung pangaruh

Boscán ogé penting pikeun aprésiasi Garcilaso kana puisi tina gentleman Valencian Ausiàs March. Inohong penting séjén dina kahirupan komposer Spanyol éta Pedro de Toledo, anu jadi Viceroy of Naples. Pasti, dua tetep Garcilaso (1522-23 jeung 1533) di kota Italia kidul nandaan incorporation sipat Petrarchan dina puisi na.

Dina 1526, pujangga Toledo patepung Isabel Freire de Andrade, salah sahiji Ladies of Isabella of Portugal nalika permaisuri hareup nikah Carlos I. Numutkeun sababaraha akademisi, maiden Portugis muncul salaku shepherdess Elisa dina ayat tina Garcilaso de la Vega. Tétéla, Ieu kapangaruhan nalika anjeunna nikah ka Don Antonio de Fonseca, councilor of Toro (Castilla) dina 1529..

Lain kanyaah nu patut dicaritakeun

Dina taun 1521, Garcilaso ngababarkeun putra teu sah -sanajan kaasup kana wasiatna- kalawan Guiomar Carrillo, dipikawanoh salaku cinta munggaran ti pujangga Toledo. nona ieu disebut salaku Galatea dina Eclogue I. Salaku tambahan, Magdalena de Guzmán (misan) nyaéta Camila di Eclogue II sareng Beatriz de Sá anu geulis, pamajikan lanceukna Pablo Laso (ogé disebut Elisa).

Ciri-ciri lirik Garcilaso de la Vega

Pagawean tina Garcilaso de la Vega Ieu diwangun ku tilu eclogues, opat lagu, opat puluh sonnets, hiji epistle, hiji ode jeung dalapan buku lagu. tipe tradisional (diurutkeun dina ayat octosyllabic). Dina kompendium ieu tiasa ngahargaan dina sagala dimensi na pembaharuan tina téma sareng genre anu dianggo dina lirik Renaissance.

Leuwih ti éta, sababaraha sonnets Garcilaso sarta eclogues dianggap ku sejarawan pikeun ngagambarkeun satia tina gentleman Renaissance idéal. Dina waktos anu sasarengan, ayat-ayatna sacara definitif ngalebetkeun métrik puisi lirik Italia kana komposisi dina basa Spanyol.

jejer

Seuseueurna soneta Garcilaso anu sipatna cinta, diantarana, anu ditulis dina mangsa ngora nunjukkeun ciri-ciri buku tembang tradisional. Gantina, Soneta anu diciptakeun dina umur anu langkung dewasa tina pujangga Toledo nunjukkeun pendekatan anu langkung karakteristik sensibilitas Renaissance. (ogé rame dina lagu maranéhanana).

Soneta XXIII

"Salila acuk sareng lili

warna ditémbongkeun dina gesture anjeun,

sareng yén penampilan anjeun anu sumanget, jujur,

kalawan cahaya jelas badai hening;

 

sarta bari bulu, nu dina urat

emas dipilih, kalayan hiber gancang,

ku beuheung bodas geulis, nangtung,

angin ngalir, nyebar sarta messes up;

 

nyandak tina spring senang Anjeun

buah amis, saméméh hawa ambek

nutupan puncak éndah ku salju.

 

Angin tiris bakal layukeun mawar,

umur cahaya bakal ngarobah sagalana,

pikeun henteu nyieun parobahan dina adat maranéhanana ".

Alam dina karya Garcilaso

Di sisi séjén, Éklog Garcilaso mangrupa éksprési maksimal bakat puitisna. Di antarana, sababaraha angon ngahaja dina patarosan patali cinta dina konteks alam idealized. Najan enumerasi Eclogue II Ieu kahiji ditulis ku komposer Castilian sarta, diantara tilu pangarang-Na, ngan hiji nampilkeun plot dramatis.

Eclogue II (sempalan)

"Albania

 

Naha ieu impian, atanapi memang kuring maén

leungeun bodas? Ah, ngimpi, anjeun moyok!

Kuring ieu percanten kawas gélo.

Duh jaga kuring! anjeun ngalayang

Kalawan jangjang gancang ngaliwatan panto ebony;

Kuring ngagolér di dieu ceurik.

Teu cukup ku jahat serius nu awakens

jiwa hirup, atawa nempatkeun eta hadé,

maot tina kahirupan anu teu pasti?

 

salisium

Albanio, eureun ceurik, qu'en oíllo

abdi duka

 

basa Albania

Saha anu nampilkeun duka abdi?

 

salisium

Ieu saha anu bakal nulungan anjeun ngarasa.

 

basa Albania

Anjeun didieu Salicio? panglipur hébat

Abdi aya dina perusahaan anjeun anu goréng,

tapi kuring boga di ieu sabalikna langit ".

Biografi Garcilaso de la Vega

Garcilaso de la Vega

Garcilaso de la Vega

Sejarawan teu gaduh konsensus ngeunaan taun kalahiran Garci Lasso de la Vega (ngaran baptis). Salah sahiji kapastian dina hal ieu nyaéta anjeunna lahir di Toledo antara 1491 sareng 1503, dina kulawarga bangsawan Castilian. Anjeunna yatim ti bapana di hiji umur dini, tapi ieu teu nyegah manehna tina soaking up plot pulitik karajaan Castile..

nonoman na di pangadilan Castilian

Garcilaso ngora nampi pendidikan anu lengkep pikeun waktosna di Pangadilan karajaan. Di dinya, anjeunna diajar sababaraha basa (Latin, Yunani, Italia sarta Perancis) sarta patepung Juan Boscán, ka saha anjeunna meureun owes predilection na pikeun puisi Levantine. Dina 1520, pujangga jadi prajurit karajaan; ti saprak éta anjeunna milu dina sababaraha kampanye militér dina jasa Raja Carlos I.

Dina 11 Nopémber 1523, Garcilaso de la Vega diangkat Santiago di garéja San Agustín di Pamplona. Dina taun-taun di handap, anjeunna terus ilubiung dina ekspedisi militér penting (anjeunna luka serius di salah sahijina). Samentara éta, dina 1525 anjeunna nikah Elena de Zúñiga, adina Carlos I ti Spanyol, jeung saha anjeunna boga lima anak.

Kampanye militér panungtungan, pengasingan jeung pati

Dina 1530, Garcilaso éta bagian tina wisata karajaan Carlos I ka Bologna, dimana anjeunna janten Charles V, Kaisar Romawi Suci. Sanggeus sataun, anjeunna banished (pikeun milu dina hiji pernikahan diidinan) ka pulo Schut (Danube), saméméh settling di Naples. Dina 1535, anjeunna nampi dua potongan lance dina sungut sareng panangan katuhu salami Poé Tunis.

Taun saterusna, Charles V indit perang ngalawan Francis I ti Perancis. Teu lila saterusna, Garcilaso diangkat jadi master lapangan pikeun ekspedisi ngaliwatan Provence. Aya, anjeunna tatu serius dina ngempur salila narajang on fortification Muy urang. Tungtungna, pujangga sareng prajurit Toledo maot di Nice, dina 14 Oktober 1536.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.