José Ángel Valente. Pengetan pupusna. Sajak

Fotografi: José Ángel Valente. Cervantes Institute.

Jose Angel Valente lahir di Orense di 1929 jeung pupus dina dinten sapertos dinten ayeuna 2000. Anjeunna diajar Filsafat Romantis di Santiago de Compostela sareng Madrid sareng janten profésor sastra di Universitas Oxford. Éta ogé esai, panarjamah sareng pengacara ogé panyair, sareng karya anu nampi sababaraha penghargaan sapertos Adonais Award, Pangeran of Asturias Award for Letters, National Poetry Award atanapi Reina Sofía Award. Ieu salah sahiji pilihan sajak pikeun mendakan atanapi émut deui.

José Ángel Valente - Puisi

Nalika kuring ningali anjeun sapertos kieu, awak kuring, murag pisan ...

Nalika kuring ningali anjeun sapertos kieu, awak kuring, murag pisan
Ngaliwatan sagala juru anu paling poék
tina jiwa, dina anjeun kuring neuteup sorangan,
sapertos dina eunteung gambar teu aya watesna,
tanpa nebak saha diantara aranjeunna
kami langkung anjeun sareng kuring tibatan sésana.
Maot.
Meureun sakarat henteu langkung ti ieu
balik deui lalaunan, awak,
profil raray anjeun dina kaca spion
nuju sisi kalangkang murni.

Cinta aya dina naon anu urang condong ...

Cinta aya dina naon anu urang condong
(sasak, kecap).

Cinta aya dina sagala hal anu urang angkat
(seuri, umbul).

Sareng dina naon urang tarung
(wengi, kosong)
pikeun cinta sajati.

Cinta pas urang gugah
(munara, janji).

Pas urang kumpul sareng naburkeun
(barudak, kahareup).

Sareng dina ruruntuhan naon anu urang murag
(pangusir, bohong)
pikeun cinta sajati.

Malaikat

Subuh,
nalika karasa poé masih anéh
Kuring pendak deui sareng anjeun dina garis anu tepat
ti mana wengi surut.
Kuring mikawanoh transparansi gelap anjeun
rai anjeun henteu katingali,
jangjang atanapi ujung anu kuring perang.
Anjeun tiasa sumping deui atanapi nembongan deui
dina wates anu ekstrim, Pak
tina teu jelas.
Entong pisah
kalangkang cahaya anu parantos dicangkingna.

Materia

Ngarobih kecap kana zat
dimana naon anu urang hoyong ucapkeun henteu tiasa
tembus langkung jauh
tina masalah naon anu bakal dicarioskeun ka kami
upami ka anjeunna, sapertos beuteung,
ngeunah larapkeun,
taranjang, beuteung bodas,
lemes ceuli ngadangukeun
laut, teu jelas
rumor laut, anu saluareun anjeun,
cinta anu teu dingaranan, ngalahirkeun anjeun salawasna.

Kahayang masih kénéh aya ...

Awak mayit dina sisi cinta anu nyaliara
saolah-olah aranjeunna silih mungkir tanpa nolak kahayang
sareng dina ingkar éta cangreud langkung kuat tibatan aranjeunna
tanpa wates ngahijikeun aranjeunna.

Naon anu panon sareng leungeun terang,
kumaha rasana kulit, naon awak nahan
tina napas anu sanés, anu ngalahirkeun
éta cahaya anu henteu gerak
salaku hiji-hijina bentuk kahayang?

Dosa

Dosa lahir
siga salju hideung
sareng bulu misterius anu pareum
grinding grim
tina kasempetan sareng tempatna.

Ditetes diperes
ku sesah sedih
dina témbok kasieun,
antara ngelus ngelemes
tina homoseksualitas atanapi panghampura.

Dosa ngan ukur hiji-hijina
objék kahirupan.

Penjahat jahat tina tangan anu gagak
sareng nonoman baseuh nongkrong
dina loteng ingetan maot.

Dina sababaraha kali ...

Dina sababaraha kali
sirah anjeun jelas.

Dina seueur lampu
cangkéng haneut anjeun.

Dina sababaraha kali
réspon anjeun ujug-ujug.

Awak anjeun berkepanjangan beuleum
dugi ka wengi garing ieu,
dugi ka kalangkang ieu.

Gambar anjeun ieu

Anjeun aya di sisi kuring
sareng langkung caket ka kuring tibatan indra kuring.

Anjeun nyarios tina jero cinta
angkatan sareng lampu na.
Pernah kecap
tina cinta murni bakal ngambekan.

Éta sirah anjeun lemes
condong ka kuring.
Rambut panjang anjeun
sareng pinggang anjeun anu bagja.
Anjeun nyarios ti pusat cinta
angkatan sareng lampu na,
dina soré kulawu unggal dinten.

Memori sora anjeun sareng awak anjeun
nonoman sareng kecap kuring janten
sareng gambar anjeun ieu salamet kuring.

Nalika cinta

Nalika cinta mangrupikeun sikep cinta sareng éta tetep
kosongkeun hiji tanda.
Nalika balaka aya di bumi,
tapi sanés seuneu hirup.
Nalika éta ritus langkung ti lalaki.
Iraha urang ngamimitian
malikan kecap-kecap anu henteu tiasa
ngajantenkeun anu leungit.
Nalika anjeun sareng kuring silih adep
sareng hamparan sepi misahkeun urang.
Nalika wengi murag
Nalika urang masihan diri
asa pisan ngarep-ngarep
anu ngan ukur cinta
muka biwir anjeun dina cahya panon poé.

Sumber: A voz medio - Zenda Libros


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.