Haruki Murakami

Haruki Murakami cutatan.

Haruki Murakami cutatan.

Haruki Murakami mangrupikeun panulis Jepang paling dikenal di dunya ayeuna. Kami nyarioskeun ngeunaan panulis laris dina jangka istilah anu lengkep. Daptar salaku surealis, sanaos anjeunna parantos ngusahakeun langkung ti sakali ku réalisme. Kombinasi fitur Kulon sareng karakteristik idiosyncrasy Jepang mangrupikeun bagian tina gaya na nyalira.

Kasepuhan, kasedih sareng kaasih mangrupikeun sababaraha téma na anu teras-terasan. Alam semesta maranéhanana mimitian ti atmosfir anu paling neken - dystopias, dina istilah sastra - dugi ka hiji-hiji anu paling ngarep-ngarep. Kukituna, parantos dikenal sareng sababaraha panghargaan sapanjang lintasan na. Sumawona, pamiarsa anu paling sumanget taun demi taun ngadu'a yén anjeunna henteu acan dikenal sareng Hadiah Nobel Sastra.

Ti Kyoto ka dunya

Dilahirkeun dina 12 Januari 1949 di Kyoto, anjeunna cicing sakedik nonomanna di Kobe. Justru, kota-kota ieu, sareng Tokyo, mangrupikeun sababaraha skénario anu teras-terasan anu ditalungtik ku Murakami ngalangkungan karakterna. Kusabab seueur carita na persis ngeunaan kecap pagawéan éta: ngajajah.

Cinta pikeun hurup anjeunna diwariskeun langsung ti kolotna; duanana didedikasikan pikeun pangajaran literatur Jepang. Salaku tambahan, ti leuleutik anjeunna dipangaruhan pisan ku budaya barat. Dugi ka ayeuna, karyana kalebet 14 novel, 5 kumpulan carita, 5 carita gambar, sareng 5 karangan.

Nostalgia dina karya Haruki Murakami

Murakami ngabijilkeun pamiarsa kana panineungan anu jero. Téks na diwangun ku campuran anu hadé antara réalitas sareng fantasi, dibumbuan ku kasedihan anu luar biasa dina ampir sadayana carita na. Ku alatan éta, narasi na pisan melankolik, kalayan muatan émosional anu hébat dina unggal kalimat.

Sampel: Kafka di basisir

Kafka di basisir.

Kafka di basisir.

Anjeun tiasa mésér buku di dieu: Kafka di basisir

Kalayan buku-buku Murakami, pamiarsa ngalaman pangalaman tokohna siga anu aya dina dagingna sorangan. Di aranjeunna, kadang sesah ningali cahaya harepan di antara seueur pikiran mendung. Kafka di basisir (2002) —kanggo seueur karya pangarang anu panghadéna- nyusun sadayana ciri narasi anu disebatkeun di luhur.

Sing saha anu gaduh buku dina leungeun henteu ngan ukur saksi naon hartosna ditilar. Henteu. Tapi aranjeunna ogé ngaraos kaleungitan dina dunya patepungan sareng salah paham kana karakter anu saling ngait, tanpa terang, musibah protagonis. Plot dobel sacara master interspersed dina cara akalna ku Murakami henteu masihan gencatan senjata dina garis naon.

Kahirupan Kafka Tamura ngantosan pamaca sacara nostalgia dina unggal bab ganjil, sedengkeun carita Satoru Nakata ngantosan aranjeunna sacara pasangan. Sadayana taliti basted dugi jalanna, teu kaampeuh, kabeneran.

Sateuacan sareng saurna Tokyo Blues

Anjeun tiasa mésér buku di dieu: Tokyo Blues

Tokyo Blues (1986) sanés novel kahijina, nanging, terbitna muka panto internasionalisasi. Éta ngagambarkeun judul anu ngahukum, anu ngamungkinkeun anjeunna pikeun ngenalkeun dirina di Jepang sareng di réa dunya. Dijual kalayan saé pisan yén royalti cukup pikeun hirup sareng istrina Yoko, mimitina di Éropa teras di Amérika Serikat.

Paradoks panulis nyalira pernah ngaku yén nalika anjeunna nyerat, tantangan na nyaéta pikeun réalistis réalistis. Karya-karyana sateuacanna - diterbitkeun deui berkat kasuksésan buku ieu, ogé katelah Kayu Norwegia- ogé kaseueuran rilis na, aranjeunna langkung satia kana "gaya Murakami klasik". Wangun narasi anu khas ieu tiasa dihartikeun salaku "lamunan impian".

Panulis déprési?

Anjeunna panulis anu réalistis, tapi anjeunna henteu nolak fitur lamunan anu sanés. Hurung Tokyo Blues, Murakami kaselep dina nostalgia jero. Sarua, nuhun, panulis ngajajah perasaan patali sapertos déprési sareng kalepatan. Pamakéan kecap basa Inggris blues dina judulna, éta sanés kusabab warna biru. Nyatana, éta kusabab "kasedih" tina jinis musik, éta mangrupikeun arah anu panunjuk nuju.

Tokyo Blues.

Tokyo Blues.

Seueur penggemar sareng jumlah haters anu sami

Bukuna ngajaga kritik sareng masarakat umum dibagi kana dua kelompok anu ukuranana ampir sarua. Nya Haruki Murakami mangrupikeun salah sahiji seniman anu silih bogoh atanapi silih benci. Nanging, sadaya kritikus sastra sigana ngagaduhan kabutuhan anu teu tiasa dipungkir pikeun ngutarakeun pendapat ngeunaan anjeunna. Pikaresepeun atanapi henteu ... henteu masalah, henteu paduli naha anjeun parantos maca sakedik atanapi henteu ngeunaan katalog anu jembar.

"Masalah" (nyorot tanda petik) disababkeun ku ungkapan khusus anu aya dina sababaraha carita na. Di antarana, wates antara anu luhur sareng kéju henteu ditandaan ku "garis beureum ipis". Sabenerna tambalan pink gedé ngotoran sadayana anu kahontal.

Teu aya anu nabi di nagarana sorangan?

Sugan dimana tokohna ngahasilkeun diskusi anu panglobana nyaéta di Jepang. Sababaraha sora anu ngabatalkeun tuduh anjeunna ngawatesan diri pikeun ngahias gambar fiksi di nagara na, tanpa kontradiksi sareng prasangka anu aya di Kulon. Tangtosna, pamahaman ku Kulon ngan ukur "makmur" Éropa (Inggris, Jérman, Perancis) babarengan sareng Amérika Serikat.

Di sisi séjén, Éta pisan anu ditaroskeun (ampir salaku lulucon anu goréng) yén anjeunna dianggap éksponénter literatur Jepang pangageungna tina puluhan taun ka pengker. Pendapat anu goréng ieu ditandaan ku seueur référénsi "barat" anu aya dina karyana.

Anu paling "Amerika" urang Jepang

Murakami henteu kantos nyumputkeun kekagumanana pikeun musik Anglo-Saxon, khususna pikeun The Beatles (maka judul alternatip pikeun Tokyo Blues). Nanging, aprésiasi na anu nguciwakeun (sababaraha kali nunjukkeun) kelompok sapertos Duran Duran kontropérsial. Nya kitu, pangaruh bioskop Hollywood jelas dina carita maranéhanana.

Raja pamasaran

Tungtungna, sareng ngantepkeun sagala pertimbangan éstétika, Murakami mangrupikeun salah sahiji pangarang anu paling terang kumaha ngamangpaatkeun kaunggulan pamasaran modéren. Unggal peluncuran atanapi ngaluncurkeun téks naon waé kalayan tanda tangan anjeun mangrupikeun tren di internét salami sababaraha minggu atanapi bulan. Hasil perekonomian leres-leres matak kagum.

Cukup pikeun dihukum? Naha henteu panulis anu saé janten pangicalna? Jinis-jinis debat ieu sering pisan ayeuna-ayeuna. Dina hal anu khusus ieu — sareng sababaraha anu sanés, sapertos Paulo Coelho, contona—, halatanapi momen henteuna disimulasi ditanggap dina waktos nyusutan "soang anu ngaluarkeun endog emas".

Naha robih?

Mangrupikeun maksimal olahraga sareng bisnis: meunang formula teu dirobih. Sahenteuna henteu salami aranjeunna tetep épisién sareng nguntungkeun. Dina ahir poé, haters aranjeunna salawasna aya hubunganana dina persamaan ieu. Oscar Wilde parantos nyarios: Hiji-hijina hal anu langkung parah tibatan anu diajak ngobrol henteu diajak ngobrol. Éta ditarjamahkeun: hiji-hijina hal anu langkung parah tibatan diajak ngobrol nyaéta henteu diajak ngobrol.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.