Goretti Irisarri sareng Jose Gil Romero. Wawancara sareng panulis La traductora

Fotografi.
Profil Twitter Pangarang.

Goretti Irisarri sareng Jose Gil Romero Aranjeunna parantos pasangan kréatip langkung ti dua puluh taun sareng parantos nyebarkeun judul sapertos trilogi Sadaya anu maot (didamel tina Bentang némbak ragrag, Mékanisme Rahasia sareng Kota Anu Katutup), contona. Penerjemah Éta novél pang anyarna sareng nembé kaluar bulan ieu. Hatur nuhun pisan waktos sareng kahadean anjeun pikeun bakti kuring wawancara dua tangan ieu sareng nunjukkeun yén aranjeunna pasti ngalakukeunana ogé.

Goretti Irisarri sareng Jose Gil Romero - Wawancara 

  • SASTRA SASTRA: Penerjemah nyaéta novél énggal anjeun. Naon anu anjeun carioskeun ngeunaan éta sareng ti mana ideu na asalna?

Jose GIL ROMERO: Novel dongéng kalayan naon anu tiasa kajantenan dina reureuh dalapan menit kalayan anu Karéta Franco Anjeunna sumping ka pendak sareng hitler di Hendaye. Tina kajadian nyata éta urang ngembangkeun a carita cinta sareng kasieun, dibintanginya panarjamah, awéwé anu henteu wani, anu ngan ukur hoyong hirup tengtrem, sareng anu kalibet dina plot spionase.

GORETTI IRISARRI:  Kami kataji ku ide nempatkeun protagonis hirup seueur intrik dina karéta anu gancang éta, éta gambar sinematik sareng urang langsung mikir Dukun, dina pilem-pilem éta anjeun mimiti ningali sareng aranjeunna henteu ngantepkeun anjeun angkat.

  • AL: Naha anjeun tiasa uih deui kana buku munggaran anu anjeun baca? Sareng carita munggaran anjeun nyerat?

GI: Upami kuring ngamimitian sareng Tolkien, The Hobbit, atanapi sahenteuna éta buku munggaran anu kuring émut. Éta sapertos mendakan narkoba sareng kuring henteu kantos lirén.

JGR: Maca meureun sababaraha buku tina Anu limaan, anu ku saderek dina rak. Tapi tanpa diragukeun naon anu nandaan budak leutik kuring, sareng kuring bakal nyarios yén hirup kuring, éta Hom, ku Carlos Giménez nalika urang gaduh inpormasi Sareng nyerat ... pastina teh naskah salah sahiji komik anu kuring gambar nalika nonoman, anu mangrupikeun carita pikasieuneun sareng monster, dipangaruhan pisan ku mahluk luar angkasa ku James Cameron sareng ku épék khusus pilem David Cronenberg.

  • AL: Panulis sirah? Anjeun tiasa milih langkung ti hiji sareng ti sadayana jaman. 

JGR: Gore langkung seueur dibaca tibatan kuring (seuri). Tapi seueur pisan ... García Márquez sareng Galdós, Horacio Quiroga sareng Stefan dahan, Perez Reverte sareng Eduardo Mendoza, Bukowski... 

GI: Abdi badé megatkeun tumbak pikeun budak awéwé. Abdi nempatkeun leungeun kana seuneu kanggo naon waé ti Sei Shonagon, Virginia Woolf, Marguerite Yourcenar, Susan Sontag atanapi peselancar anu paling terkenal, Agatha Christie... 

JGR: Naon?

GI: Serius, Agatha éta a pelopor salancarAya sababaraha gambar anu saé na pisan kalayan papan néwak gelombang.

  • AL: Karakter naon dina buku anu anjeun resep pendak sareng ciptakeun?

JGR: Abdi resep pendak sareng alien milari naon anjeun Ngabuburit

GI: Naon patarosan anu saé! Nya kuring bakal resep jieun di ambigu pisan governess tina Lain pulas. Sareng perkawis terang ... ka kapten nemo, sareng yén anjeunna nyandak kuring pikeun tur alit di handapeun muara Vigo, anu tétéla aya di dinya.

  • AL: Naha anjeun ngagaduhan kabiasaan atanapi kabiasaan khusus nalika nyerat atanapi maca?

GI: Sateuacan ngetik milarian gambar. Pikeun lebet kana adegan énggal kuring kedah ningali gambar nempatkeun kuring dina kontéks, ideu kostum lucu, sababaraha rupa khusus. 

JGR: Pikeun maca, henteu aya anu émut ayeuna ... sareng tingali, kuring maniac! Oh hehehehe, tingali: Kuring biasana mésér seueur tangan kadua, Nya, kuring henteu sanggup mendakan garis handap batur dina buku. Panon kuring angkat ka paragraf éta anu sanés anu pikaresepeun sareng éta ngaganggu kuring, éta ngaganggu kuring. Cenah mah, maniak (seuri).

  • AL: Sareng éta tempat sareng waktos anu langkung resep pikeun ngalaksanakeunana?

JGR: Pikeun maca, henteu diragukeun sateuacan bobodina ranjang.  

GI: Kuring gaduh rasa pulas pikeun maca dimana aya loba noise, sapertos kereta bawah tanah. Abdi resep konsentrasi anu dipaksa kuring, kuring langkung neuleumkeun nyalira.

  • AL: Naha aya genre séjén anu anjeun resep?

GI: Abdi resep pisan naon anu disebat literatura tina genre, pikeun maca sareng nyerat. Nulis éta hébat anu aya aturan anu ngonci anjeun, watesan sapertos anu ngahartikeun hiji jinis. Kreatif dianggo langkung saé. Aya dokumenter ku Lars von Trier, Lima kaayaan, anu ngajelaskeun éta pisan: Von Trier nangtang panulis pilem pondok pikeun némbak lima remakes tina pondokna, sareng unggal waktos éta bakal nempatkeun kaayaan anu langkung sesah, langkung mustahil. Tapi hal anu pikasieuneun pisan nyaéta nalika Lars Von Trier ngawartoskeun anjeunna yén waktos ayeuna anjeunna henteu nempatkeun kaayaan naon-naon: anjeunna nyésakeun panulis anu goréng teu dijagaan sateuacan jurang, kabébasan total. 

JGR: Seueur sareng sababaraha jinis, tapi… leres, hobi anu sanés: Kuring boro maca literatur anu sanés Spanyol. Éta ngajantenkeun kuring gugup pikeun mikir yén tarjamahan anu kuring baca moal sampurna sareng yén ieu bakal ngarusak bacaan kuring. Éta mangrupikeun pamikiran anu pisan neurotik, kuring terang, sareng kuring resep pisan nyebatkeun éta tina karakter Penerjemah, anu nyatakeun sapertos "Kuring henteu percanten kana kualitas tarjamahan anu bakal kuring mendakan."

  • AL: Naon anu anjeun baca ayeuna? Sareng nyeratna?

GI: Abdi nuju maca Rute émosional Madrid, nu Carrere, diterbitkeun deui ku La Felguera. Emilio Carrere, panulis ti Munara tujuh hunchbacks urang, Anjeunna mangrupikeun karakter anu khas pisan, saurang pujangga decadent sareng bohemian, anu saatos perang nangkeup rezim Franco. Anjeunna mangrupikeun salah sahiji literatur anu idéologi na henteu gampang dilabélan. Hurung Penerjemah anjeunna kaluar maos sajak dina radio, dimana anjeunna kawéntar. Sajak mangrupikeun pujian pikeun Nazi asup ka Paris, Paris handapeun swastika.

Kami resep pisan nunjukkeun yén usum panas jaman éta, nalika sadayana henteu jelas sakumaha ayeuna sareng aya inteléktual anu ngagem Nazisme. Salaku conto, aya paméran ageung di Círculo de Bellas Artes dina buku Jerman, anu ogé aya dina novel. Pokokna, aya poto-poto eta sareng swastikas ageung ngagantung dina tembok Circle ... Caritana kumaha kitu.

JGR: Abdi maca Pahlawan kalayan sarébu rupaku Campbell. Abdi resep pisan latihan. Kuring seueur maca ngeunaan mékanisme naratif sareng anu sapertos kitu, kanggo ningali naha kuring diajar sakedik (seuri)

Ngeunaan naon anu urang nyerat, urang nembé réngsé novél sareng kami wareg pisan. Mudah-mudahan urang tiasa masihan berita ngeunaan terbitna, sakedap.

  • TO THE: Kumaha saur anjeun pamandangan penerbitan éta? Naha saur anjeun éta bakal robih atanapi naha éta parantos ngalaksanakeunana sareng format kréatip anyar di ditu?

JGR: Nya, kuring bakal nyarios langkung saé tibatan kantos sareng kuring bakal nyarios langkung goreng tibatan kantos. Maksad abdi diterbitkeun pisan, seueur, tapi dina kaayaan drakoni: waktos garapan pisan pondok sareng persaingan sengit. Aya seueur jalma alus anu nyerat buku hébat sareng anu maca boro waktos sareng kamampuan pikeun milih éta. Kaseueuran palaku ngaleungit sapanjang jalan atanapi bahkan henteu berhasil. Sareng dramatis panginten ngeunaan sabaraha jalma anu berbakat aya di luar sana, boroskeun.  

GI: Kuring ogé pikir pendekatan anyar pikeun fiksi audiovisual beurat beurat, khususna serial tipi, anu parantos janten langkung literatur sareng langkung peduli kana kamekaran tokoh atanapi éksplorasi narasi. Sareng aranjeunna a persaingan anu kuat, sabab waktos anjeun nyéépkeun nonton bab sareng bab tina séri anjeun henteu nyéépkeun maca.

  • AL: Naha momen krisis anu urang alami hésé pikeun anjeun atanapi anjeun bakal tiasa ngajaga anu positip pikeun carita ka hareup?

JGR: Ieu waktos tangguh. Aya seueur jalma sangsara atanapi anu ngalaman. PDi pihak kami, urang ngan ukur tiasa nyangking lega, jalan alit tina kasangsaraan éta. Sababaraha hal anu dikaitkeun dina Penerjemah oge: ti cara kasalametan anu buku anggap pikeun jalma sareng, dina hartos éta, novel mangrupikeun penghormatan pikeun pustaka. Mudah-mudahan, sanaos sakedik waktos, pamiarsa urang bakal jauh berkat kami. Éta bakal pikaresepeun.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.