"Di gunung gélo." Horor kosmis tina leungeun Lovecraft.

Minyak Pagunungan Madness

Minyak ku Nicholas Roerich, salah sahiji seueur anu diideuan Di gunung gélo.

Héran yén panulis jangkung tina HP Lovecraft maot nyalira sareng malarat, sanaos kanyataanna éta drama langkung umum tibatan sigana. Teu aya anu nabi di tanahna atanapi, sapertos kitu, dina waktuna. Sakumaha Lovecraft nyalira nyarioskeun dina kahirupan yén "saurang anu henteu purun ngusahakeun ngenalkeun dirina sorangan, anjeunna nyerahkeun ka para kariris anu egois sareng anu alit," jelas yén anjeunna licik. Kodeu tingkah laku anu ketat (atanapi angen-angen anu diteken, numutkeun biographer tangtu) ngahambat tina hasil bisnisna. Sedengkeun kahormatanna, istilah anu ayeuna tinggaleun jaman bahkan di awal abad ka-XNUMX, tiasa dipuji. Dina kecap tina panulis Perancis Michel Houellebecq: "Dina jaman komérsialisme anu crazed, pikaresepeun pikeun mendakan jalma anu nekad nolak 'ngajual diri'."

Naon ogé anu dikritik ku panulis Providence (diantarana urang tiasa namina Ursula K. Le Guin) kedah nampi éta dipangaruhan sacara pasti seni generasi saterusna. Mitologi na ngalangkungan bubur y jero taneuh dugi ka budaya masal. Dinten ayeuna seueur masarakat terang, sahenteuna ku hearsay, Cthulhu saloba Batman atanapi Frodo. Tentakel naratif Lovecraft ngajanggélék jadi karya anu béda sakumaha pilem na Asing: panumpang kadalapan ku Ridley Scott (1979), novél visual Éndah Sapopoé: Ayana Henteu Peceng ku SCA-JI (2010) atanapi lagu na leungit in És tina grup Rage (1993), anu marios kajadian tina novel pondok Di gunung gélo. Justru karya ieu anu bakal urang bahas.

Gusti mangrupikeun astronot

Bentang anu ngingetan kuring ngeunaan lukisan Asia anu anéh sareng ngaganggu ku Nicholas Roerich, sareng pedaran anu langkung anéh sareng ngaganggu kana dataran Leng anu jahat sareng luar biasa anu muncul dina 'Necronomicon' anu pikasieuneun, ku Arab Arab Abdul Alhazred anu gélo. Kadieunakeun kuring rada kasieun parantos nerbitkeun buku anu pikasieuneun di perpustakaan universitas.

Lovecraft kaserang kasus langka tina poikilothermia (henteu mampuh ngatur suhu awak sacara mandiri tina suhu lingkungan), anu ngajantenkeun anjeunna karaos leres-leres gering dina suhu di handapeun 20º, khususna dina akhir umur na. Kusabab kitu, anu matak narik ati yén salah sahiji carita anu pangsaéna ditetepkeun di Antartika, saolah-olah buana anu ditingal ku panangan Gusti parantos nyababkeun anjeunna pikaresepeun anu parah.

Di gunung gélo

Panutup édisi Cátedra de Di gunung gélo.

Argumen tina Di gunung gélo prinsipna saderhana: géologis William dyer Anjeunna nyarioskeun ka jalma anu munggaran perjalananna sareng sakelompok élmuwan ka Antartika, sareng pikasieuneun anu teu tiasa ucapkeun yén aranjeunna mendakan di kota, leungit dina és, anu kuduna teu aya. Novel ieu sacara longgar diideuan ku Narasi Arthur Gordon Pymku Edgar Allan Poe. Henteu aya hiji dialog antara halaman na, panginten kusabab kaputusan éstétis, atanapi kusabab panulis dirina nyalira sadar ku henteu mampuh nyerat paguneman anu réalistis (sakumaha anu dicarioskeun ku Stephen King dina ésai na. Nalika kuring nyerat). Bisi naon waé, Lovecraft ngagunakeun manusa salaku pionir pikeun nyaritakeun carita anu langkung lami, sareng langkung pikareueuseun tibatan umat manusa sorangan.

Getihna ngalir ngaliwatan urat kuring

Jangjangna, kumaha ogé, keukeuh nyarankeun kaayaan hawa na. […] Teu dipikahayang pisan ku anéh kuring ngingetkeun Tasik ngeunaan mitos ngeunaan Baheula Ageung anu turun tina bintang sareng ngadamel kahirupan terestrial ku lulucon atanapi kasalahan, sareng carita gélo ngeunaan mahluk kosmis ti Luar anu cicing di gunung, ti anu diucapkeun ku sasama folklorist ti Miskatonic Department of English Literature.

Buku na sanés dongéng pikasieuneun, dina gaya tradisi Gothic hantu sareng vampir, tapi carita horor kosmis anu ngajalajah kumaha sepele kami di tengah alam semesta anu lega. Anu pikasieuneun tina Di gunung gélo éta mangrupikeun penampilan salaku laporan ilmiah anu teu pikaresepeun ("glasier dina garis lintang 86º 7" sareng bujur wétan 174º 23 "atanapi" piramida jangkungna 15 m panjangna 5 m "). Saolah-olah bener kajadian. Sacara paradoks, panggunaan sistematika kosa kata Lovecraft sacara sistematis ngahontal pangaruh puitis anu kuat pisan.

Ngalenyepan langkung jero kana masalah léksikal, panulis nganggo sagala hal anu dipikaharti salaku kasalahan pamula (profusi kecap sipat sareng kecap katerangan, panggunaan sinonim kuno atanapi jauh, sareng sajabana), anu anjeunna damel nyalira sareng ngapung sapertos spanduk. Ieu ngajantenkeun téks na ngagaduhan karakter tina dissection tuntas, langkung ti pedaran. Pikeun Lovecraft, candi henteu grandes, sanés badai, upami henteu siklon y megalitikum. Anu ditarjamahkeun kana jenis anachrony sareng unreality anu mangaruhan wanda pamaca nalika carita na jalan.

Anjeun tiasa nyarios panjang Di gunung géloTapi cekap nyebatkeun yén éta mangrupikeun bagian cornerstone abad ka-XNUMX sci-fi sareng pustaka pikasieuneun. Seueur hal anu urang baca dinten ayeuna gaduh seueur novel ieu. Rada kamungkinan, dina waktos anu caket éta bakal aya dina biwir masarakat umum, kumargi sutradara terkenal Guillermo del Toro (anu meunang sababaraha Oscar pikeun Bentukna cai) parantos flirting sareng ideu vérsi pilem mangtaun-taun.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.