Buku Futuristik Pangsaéna

Buku Futuristik Pangsaéna

Fiksi disetél ka hareup, umumna nyebatkeun réalitas dystopian anu parantos obsesi seni sareng hurup mangtaun-taun, sok janten salah sahiji genre anu paling dipuji ku pamaca. Buktina ieu ieu buku futuristik pangalusna yén dina parantos nyababkeun langkung ti hiji héran naha Bumi, sakumaha urang terang ayeuna, aya dina jalur anu pangsaéna.

Mesin Waktos, ku HG Wells

Mesin waktos HG Wells

Mangtaun-taun saacanna Orson Welles sows panik di Amérika ku nyiarkeun rékaman radio anu ngingetkeun datangna alien tina novél karya HG Wells Perang Dunya, salah sahiji panulis anu paling visioner pikeun generasi na ngaluncurkeun Mesin waktos, karya unggulan pustaka fiksi ilmiah. Diterbitkeun dina 1895, padamelan dianggo pikeun koin istilah «waktos Mesin»Kalayan protagonis, saurang élmuwan abad ka-802.701, ngumbara ka taun XNUMX pikeun mendakan ayana mahluk anu disebat Eloi tanpa budaya atanapi intél. Palasik.

Dunya Anyar Wani, ku Aldous Huxley

Wani Anyar Dunya ku Aldous Huxley

Oh naon heran!
Sabaraha mahluk éndah di dieu!
Kumaha éndah kamanusaan! Duh bagja dunya
dimana jalma sapertos kitu cicing.

Kecap ieu disebatkeun ku karakter Miranda dina sandiwara Tempest, ku William Shakespeare, bakal janten inspirasi anu sampurna pikeun Huxley nalika nyerat Dunya anu bagja, Karya pangageungna sareng salah sahiji buku futuristik pangalusna anu pernah aya. Diterbitkeun dina 1932, carita nyandak urang ka masarakat konsumén dirojong ku hypnopedia, atanapi kamampuan diajar ngaliwatan impian dilarapkeun ka manusa anu dipelak dina gambar sareng sasaruaan garis rakitan. Dunya anu "bahagia" kahontal berkat suprési budaya, globalisasi atanapi konsép "kulawarga" di dunya sakumaha urang terang ayeuna. Cukup wahyu (dahsyat).

Kuring, robot, ku Isaac Asimov

Kuring robot ku Isaac Asimov

  • Hukum mimiti robotika: Robot moal tiasa ngarugikeun manusa atanapi, ku henteu dipilampah, ngamungkinkeun manusa dirugikeun.
  • Hukum kadua: Robot kedah nurut kana paréntah anu dipasihkeun ku manusa, kacuali nalika ieu bertentangan sareng hukum anu munggaran.
  • Hukum katilu: Robot kedah ngajaga integritas nyalira, salami ieu henteu nyegah patuh kana hukum kahiji sareng kadua.

Katilu hukum ieu dijantenkeun dadasar pikeun Trilogi Yayasan, sapasang buku sareng carita anu janten Asimov visi dina hiji waktos, taun 30an, nalika sains mimiti angkat. Tina sadaya carita anu kalebet, robot Yo panginten anu paling kawéntar diantarana, ngagambarkeun ku cara anu langkung naratif konflik anu dikaluarkeun ku robotika dikandung salaku sekutu hébat masarakat di hareup henteu jauh teuing.

1984 ku George Orwell

1984 ku George Orwell

La Perang Dunya II éta ngadorong kapercayaan ka seueur pamikir yén manusa tiasa janten musuhna nyalira sareng nganggo totaliterisme pikeun ngarusak kabébasan manusa. Maka, dina taun 1949, peluncuran buku Orwell dianut ku pamiarsa anu mendakan dina halaman na wahyu anu parantos diumumkeun parantos lami. Ditetepkeun di London taun dystopian 1984, novél nampilkeun sumber terkenal ti Dadang Ageung, sekutu utama Polda Panginten nalika ngeunaan ngendalikeun masarakat anu mikir atanapi nganyatakeun dirina ku cara anu bénten sareng anu didirikeun dilarang pisan. Mangtaun-taun saatos 1984, masarakat teu acan tunduh kana panorama dystopian sapertos kitu, tapi kontrol anu dilakukeun ku téknologi énggal atanapi diktator anu aya mastikeun yén, meureun, urang henteu jauh pisan.

Dupi anjeun kersa maca 1984ku George Orwell?

Fahrenheit 451, ku Ray Bradbury

Fahrenheit 451 ku Ray Bradbury

Dianggap babarengan sareng taun 1984 sareng Wani Anyar Dunya sateuacanna salaku "trinitas" tina novél dystopian waktos urang, Fahrenheit 451 janten rujukan langsung kana literatur, seni anu di pikahareupeun bahaya pikeun kamanusaan, sabab éta ngajadikeun aranjeunna mikir teuing sareng ngawitan naroskeun. Maka protagonisna, saurang pemadam kebakaran namina Guy Montag, dipasihan padamelan anu paradoks pikeun ngabakar buku. Ngaran novél, anu nuduhkeun suhu dina skala Fahrenheit dimana buku mimiti kaduruk (anu sami sareng 232,8 º C), langsung tina pangaruh salah sahiji inspirasi hébat Bradbury, Edgar Allan Poe, pikeun nyaritakeun carita anu jahat kusabab éta kuat diadaptasi kana bioskop di 1966 ku visioner François Truffaut.

Jalan, ku Cormac McCarthy

Jalan Raya Cormac McCarthy

Abad XNUMX parantos janten waktos anu saé pikeun novél dystopian sareng futuristik, ngajantenkeun jinisna janten mesin budaya anu pangsaéna nalika dina ngagambarkeun. Conto anu saé nyaéta Jalan, salah sahiji novel Amérika pangsaéna dina dua puluh taun ka pengker ogé nunjukkeun ku kasuksésan penjualan na atanapi Pulitzer sareng James Tait Hideung Memorial Awards McCarthy nampi sababaraha bulan saatos terbitan buku di 2006. Ditetepkeun di Bumi anu bakal datang musnah ku musibah anu teu ditangtoskeun dina buku, lakon ieu nuturkeun tapak bapa sareng putrana ngalangkungan dunya lebu, kasepian sareng, sateuacan sadayana , lapar, panyabab utama anu nyababkeun protagonis nyanghareupan kanibal anyar planét anu sakarat.

The Hunger Games, ku Suzanne Collins

Kaulinan Lapar ku Suzanne Collins

Dina kaayaan Panem ka hareup, Capitol mendominasi 12 kabupatén anu dilanda kamiskinan. Ieu sababna pamimpin anu palsu dina Salju unggal taun ngiringan budak ti unggal nagara pikeun bersaing dina kontes anu disiarkeun dina tivi The lapar Kaulinan, dimana misi diwangun ku ngaleungitkeun sadaya lawan dugi ka juara. Tradisi anu ditantang saatos datangna Katniss Everdeen, protagonis tina tilu cicilan anu diterbitkeun dina 2008, 2009 sareng 2010, ngarah kasohor pilem saga dibéntangan ku Jennifer Lawrence. Salah sahiji novel dystopian tersukses pikeun nonoman jaman ayeuna sareng sumber inspirasi pikeun seueur karya anu sanés sapertos sapertos Divergent atanapi The Maze Runner, diterbitkeun dina taun engké.

Naon, pikeun anjeun, buku futuristik pangsaéna dina sajarah?


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

bool (leres)