Benito Pérez Galdós, wawakil pangluhurna Realisme Spanyol

Benito Pérez Galdós, babarengan sareng Leopoldo Alas «Clarín», mangrupikeun wawakil pangluhurna Realisme Spanyol. Nanging, dinten ieu urang ngaregepkeun anu kadua, anu bakal urang bahas dina tulisan sanésna deui, sareng urang museur di luhur sadayana kana karya anu munggaran, Galdós.

Benito Pérez Galdós sareng novel na

Dina karyana Galdós, produksi novelistik hébat na kasohor terutama, dimana sababaraha grup dibédakeun:

  • nu Episode Nasional aranjeunna mangrupikeun sakumpulan 46 novél anu nyaritakeun sajarah Spanyol ti perang Trafalgar dugi ka restorasi monarki. Judulna anu paling kawéntar dina Episod Nasional ieu nyaéta "Trafalgar", "Bailen" y "Saragossa".
  • Dina novel awal Galdós, ieu kabuka manifests kaayaan kutang na: Karakter anu ngagambarkeun ideu maju umumna disanghareupan ku anu sanés anu konservatif, anu ngagambarkeun intoleransi sareng intransigence. Karya sapertos "Sempurna Lady" (1876), "Maha Suci" (1877) jeung "Kulawarga Leon Roch" (1878). Kaseueuran novel ieu ngeunaan «Novel tésis»Kalayan kecap séjén, kanyataan anu ditepikeun nyaéta ngaladénan ideu sareng tokohna henteu acan nunjukkeun karakterisasi kompléks tahapan-tahapan engké.
  • Di sisi anu sanésna, Galdós, lengkep kematangan sastra, nyerat novél Spanyol kontémporér. Di aranjeunna, pilih a jurus anu langkung obyektif sareng nolak pendekatan idéologis atra pisan. Dina novel ieu pangaruh naturalistik ogé katarima, tapi henteu bakal dibingkai dina gerakan ieu sanaos nganggo téknik khas naturalisme. Madrid biasana kota anu dipilih ku panulis pikeun novel ieu: «Tormento» (1884), "La de Bringas" (1884), "Méong" (1888) jeung «Fortunata sareng Jacinta» (1887).

  • Ti 1889, éta jaman produksi terakhir pangarang. Ieu dicirikeun ku spiritualisasi karyana, sabab Galdós museur ka manusa sareng hartos ayana. Dina période ieu, anjeunna ékspérimén sareng téhnik narasi énggal sareng ngalebetkeun unsur-unsur sapertos impian, simbolis atanapi fantastis. Novel sapertos "Kanyataan" (1889), «Malaikat Guerra» (1891), "Tristana" (1892), "Nazarín" (1895) atanapi "Karunya" (1897).

Gagasan sareng téma karyana

Aya sababaraha ideu sareng téma anu tiasa dianggap sagemblengna "Galdosian":

  1. La kritik sosial. Galdós ngaraos hormat pisan ka kelas anu kirang berkemampuan, sapertos anu ngemis, anu gering atanapi anu lumpuh, dina waktos anu sami anjeunna nunjukkeun detasemen ka jalma-jalma anu henteu acan adaptasi sareng jaman ayeuna, sapertos pendeta, bangsawan atanapi pemalas. Kelas sosial anu paling ngritik dina karyana nyaéta borjuis.
  2. La política, anu dituntut tina sudut pandang sajarah dina waktos ayeuna. Aya karya anu nganalisa suksés pisan ti jaman ayeuna sareng masa lalu langsung pangarangna. Dina ieu muncul sumanget liberal, républik jeung sosialis anu ngaluluguan évolusi ideu na. Galdós maju ka arah visi pesimis ngeunaan sajarah, utamina dina umur sepuhna, anu nyababkeun anjeunna nganggap nasib tragis nagara salaku hal anu jero dina Spanyol.
  3. La agama. Anjeunna ngalawan kakuatan para pendeta, sanaos anjeunna ngungkabkeun simpati pikeun pandita Evangelis.

Gaya réalistis Galdós

Galdós nyiptakeun dina karyana semesta fiksi satia kana kanyataan. Masarakat kontémporér mangrupikeun sumber inspirasi na. Kukituna, dina biantara lebet na di Akademi Spanyol Royal, anu judulna sacara signifikan "Hadirkeun masarakat salaku poko novel", éta nyatakeun:

«Gambar kahirupan mangrupikeun Novel, sareng seni nyiptakeunana aya dina nyababkeun karakter manusa, karep, kalemahan, anu ageung sareng anu alit, jiwa sareng fisiognomis, sagala rupa anu spiritual sareng fisik anu janten urang sareng urang sakurilingna, sareng bahasa, anu mangrupakeun tanda ras, sareng tempat padumukan, anu mangrupikeun tanda kulawarga, sareng papakéan, anu mendesain jejak éksternal kapribadian anu terakhir: sadayana ieu tanpa poho yén kedah aya kasaimbangan satia anu sampurna antara akurasi sareng kaéndahan baranahan. 

Dialog sareng humor ogé mangrupakeun aspék dasar tina gaya Galdós.

Upami anjeun resep novél gaya réalistis, énjing kami bakal teras-terasan ngagali, ogé nganalisis panulis bintang gerakan ieu: Leopoldo Alas "Clarín".


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

bool (leres)